Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Livet på landet fortsätter

Kategori:

Trots att vi saknar Pandora väldigt mycket, så har livet blivit lite mindre oroligt, vi sover bättre och slipper tryckas av den oro som vi har haft sedan i höstas varje gång man går ut till stallet, så länge man är mitt uppe i det så tänker man inte så mycket på det utan kämpar på.

Däremot så väger vi för och nackdelar med att fortsätta avla eller inte, ska vi köpa ett nytt avelssto eller nöja oss med att ha Fia? Vi väntar ju fortfarande Fias föl i mitten på april och Divas i juni.

I torsdags kväll var Andromeda hos tandläkaren och drog vargtänderna och så raspade han tänderna så de blev lite jämnare på ena sidan. Vår olycksfågel har nog slagit käken någon av de gånger som hon har ramlat på huvudet som liten, så hon är lite sned i käkarna, men det var inget att göra något åt. Hon hade 2 mjölktänder kvar att tappa innan hon har alla nya tänder på plats. Vi ska tillbaka om 1 år och kolla henne igen.

Sundsby Veterinärklinik på Tjörn var vi på för där finns både veterinär och tankläkare tillgängliga så de kan sätta bedövning, röntga osv om det behövs.
Fantasy som är såld sen i höstas,  åkte tidigt i morse mot Östersund Katarina och Susanne. De kom ner igår med transporten och vi hade en trevlig kväll igår och så for de tidigt i morse. I forsättningen kan ni följa Fantasy och hennes andra hästar Cherry och Lina på Katarinas blogg.

Det gick jättebra att lasta i Katarinas Umesläp, de står och tittar bakåt i den så hon gick in på lemmen fram. Men sen blev hon lite orolig i transporten, så hoppas att de får en bra resa.

Lite dåliga bilden för det var så mörkt, men här ser ni hur släpet ser ut (och Katarina och Susanne)

Remeber me

Kategori:

Och så kom det ett mail från Jennie igår

"Gud vad tråkigt med Pandora, riktigt tråkigt. Har fällt en tår och tänkt tillbaka lite på hennes tid.
Jag är otroligt glad och tacksam att jag har fått rida henne, en mycket bestämd dam som ställde upp till 100% när hon ville och kunde ju även streta emot till 100% men det va hennes charm. Tycker jag i alla fall.
Jag och Pandora kom oftast överens och när jag passade gården när ni var utomlands i April 2010 då klickade vi varje dag. Det var så kul att sitta på hennes rygg de dagarna. Ett leende på läpparna var det ju ständigt under de passen :)
Jag fick även hoppat henne en gång innan skadan och det var ju som att sitta på en katapult, helt otroligt.
Jag har lärt mig mycket av Pandora, speciellt hur man ska hantera ett sto en mindre bra dag: Hoppa av eller gör något annat - Du vinner aldrig kampen!

Jag hittade en bunt med bilder från ett ridpass i april 2010, här kan man njuta av henne när hon gick som bäst i dressyren. En helt fantastisk häst som jag aldrig kommer glömma.

Tack Pandora för allt och tack Marianne och Kenth för att jag fick sitta på denna underbara häst!

Styrkekramar från mig
Jennie
"Älskade Pandora (uppdaterad)

Kategori:

Pandora hade helt gett upp efter det att hon misste sitt föl, hon slutade äta och bara stod och hängde nere i hagen. Njurarna var helt ur funktion och sista tiden har hon gått bara på vilja.

Nu vilar hon på de evigt gröna ängarna och vi minns henne i all sin glans,
vilken kämpe vi har fått ha hos oss i 9 år. Tänk när hon föddes en kall april i Kännåsen, ett önskeföl med 4 vita strumpor och bred bläs. Som liten gav hon sin mamma mycket beskymmer, hon lurade henne och sprang ner till travhingstarna i hagen hos grannen, Medea var ner och hämtade henne men halvägs upp i hagen vände hon igen, det här var hennes sport sin första sommar.

Sen som 1 och 2-åring hoppade hon ut ur och in i hagen som hon ville och vi var lite oroliga när hon inte kunde hålla sig inne. Det var en lätt häst att rida in hon förstod fort, vi ställde ner henne på ridskolan i ÅS några månader, de var så snälla att vi kunde byta med en konvalecent, men så fort vi kom med bilen hoppade hon ut ur hagen, gick inte att smyga, hon hade stenkoll på oss. Härliga minnen.
Hon fick dubbeldiplom som 3-åring och vi var iväg på Kungakannan på Strömsholm i juni när hon var 3 år. Jag var tvungen att släppa henne i ett ridhus för att överhuvudtaget kunna visa henne så mycket energi var det i henne, vi fick fina vitsord för henne. Betäckte henne med Rambo och fick vår fina Andromeda som nu är 5 år.

AndromedaSen blev det hoppning för hela slanten, hon älskade att hoppa och inga hinder var för stora för henne, hon kunde vara nästan omöjlig att rida hemma men på tävlingsplatsen gick hon som en klocka.Hon kvalade som 4-åring till årgångschampionatet, samma år som Vilja kvalade som 6-åring, men det var så vi flyttade till Lysekil så det hanns tyvärr inte med

Hon älskade att lägga sin hårda ganash på huvudet på mig, antar att det var hennes sätt att kramas. När jag pratade med henne sista timmarna så sa jag att jag älskade när hon lägger sin hårda ganash på mitt huvud (gör ganska ont) men då gjorde hon det och stod så en lång stund. Nog förstod hon det mesta man sa.

2 föl har hon hunnit få det ena fick hoppdiplom som 3-åring och vi ska matcha henne för årgångschampionaten. Det andra är bara 8 månader, ett svart vackert hingstföl som ska bli spännande att se vad det blir av.

PalatinoAndromeda och Pandora
Det är mest glada minnen som dyker upp nu och vi väljer att lägga dem längst fram.

Sedan oktober har hon varit sjuk och hennes njurar har sakta slagits ut, vi har valt att försöka rädda hennes sista föl, men det gick tyvärr inte. Hela tiden har vi haft kontakt med Veterinär och sett hur värdena har försämrats och fört diskussioner med dem, och vi har tagit blodprov för att kolla dräktighet, men det är en ovanlig åkomma på häst och finns inte så mycket forskning på det ännu. Hon skulle ha behövt nya njurar, men den operationen görs inte på häst än. Så alla i Dingle (mest Jonas) har varit inblandade och djursjukhuset i Helsingborg som utförde en lång nogrann undersökning på henne under en vecka i höstas.

Älskade häst, sov sött.

Älskar den här tokiga bilden.

Bilderna har Sofia, Anette och Jenny tagit, tack för det.
'

Solig vinterdag

Kategori:

Förutom det tråkiga som hände Pandora i natt, så var det en strålande vinterdag idag och Anette och Ebba tog de här fina bilderna

Fakir som är på utbildning hos oss

SandroOch så Vilja

Pandora

Kategori:

Pandora kastade sitt föl inatt, vi är så ledsna över det.

Ebba har tagit bilden

Snöoväder

Kategori:

Vilken dag, vi var på väg att kolla på ett avelsto på morgonen men fick vända för att mamma ringde och sa att pappa var dålig, så vi åkte hem och hämtade Julia så de kunde komma iväg till doktorn.

Nu mår han bättre, Jula var hos oss hela dagen och det var mysigt, inte så ofta vi träffar henne.


Kenth åkte till klubben och red Andromeda, lyckades köra fast i snön med Volvon, och fick lasta ur och gå ner med henne till ridskolan och lyckades sen ta sig loss. Tur hon är så lugn, ridningen hade gått fint sen.

Sen blev det målning av hallen resten av dagen, vitt, vitt, vitt, rent och fräscht.

Det gick inte att rida några hästar på em, kom nog 15 cm snö idag.

Flying changes

Kategori:

Fick en nyckelring och en uppmuntran att lära mig "flying changes" dvs byten i varje av en elev, blev en knuff i baken.

När jag red för Anki i tisdags, var Vilja riktigt nervig och reagerade för minsta lilla som hände, men hon gick riktigt bra. Fick jobba med halvhalterna som vill bli för mycket stopp och passagetramp istället för att vara på väg framåt. Och som vanligt har vi lite och jobba med i slutorna där hon vill dyka och jag tappar böjningen, men piruetterna gick strålande och serierna likaså. Sen gick vi bara igenom hur jag ska börja träna byten i varje.

Skulle ligga på fyrkantsspåret för att inte få problem med de andra serierna och bara göra 2 st för att inte få svajiga byten, och igår när jag red själv på ridbanan i regn och vattenpölar så var hon så bärig i galoppen så jag provade en,två och så galoppera rakt fram och så en,två och galoppera vidare, hon fattade direkt och gjorde det gång på gång,  härlig känsla och vad jag älskar min häst.

Sen longerade jag Fakir som blev lite öm i framhovarna efter skoningen, men igår var han helt ren igen och jobbade på bra i växlingarna trav, galopp med lite inspänning. Ikväll ska jag rida honom igen.

Till helgen ska vi iväg och kolla på ett avelsto, ska bli spännande. Hon är klar att A-premieras och har fått fina föl D-day - Falleur, och skimmel och ett blup på 119 i dressyr.

Pandora har haft några jobbiga dagar nu och verkar ganska trött, nu vill hon hellre äta hö än hösilage och prinsessan får givetvis precis som hon vill och kunde hon prata hade vi gärna åkt långväga för att hämta precis den mat hon ville ha den dagen :) Vår kära lilla häst.

13 januari

Kategori:

Hektisk dag idag och varför tog jag inga bilder, strålande sol. Vi är ju lediga på fredagar så då ska man hinna allt...

Släppte ut hästarna och mockade, jag började mocka den ena hagen och sen mockade Kenth hagar hela fm. blev superfint.

Jag red Fakir på en ganska hård ridbana, det blev mycket skrittjobb först men sen även trav och vilka fina galoppfattningar han gjorde från skritt idag, en ren fröjd att rida honom idag.

Sen var det hovslagare och massage på Vilja och så kom Mamma och Pappa och fikade allt på en gång, väldigt rörigt men vi fick ihop det mesta, men Viljas skoning fick vi skjuta på till tisdag för massagen tar en stund. Vilja var mjuk och fin i musklerna men det kändes att hon hade jobbat mycket med bakdelen så där fick hon lite extra. Jag tror att hon har blivit mer bogfri tack vare massagen, och det är så roligt med Diezel som jag också rider som massören kunde spegla precis allt jag kände när jag red, hon var spänd i ena sidan och då gick det knappt att svänga ditåt, nu är Diezel också så jämn i sidorna. Det är himla bra med massage, så satsa på det.

Andromeda fick brodd och snösulor och småttingarna och Fia blev verkade.

Sen åkte vi till ridhuset med Andromeda för att hoppa för första gången, herregud vilken klok häst och hoppade galant över hindren mjukt och följsamt, Kenth sa att det bara kändes som ett större galoppsprång, så mjukt. Vilken häst! Nästa gång ska kameran fram.

Börjat kolla lite på tävlingar och det är inte så många Nationella i närheten och jag behöver kvala i Nationell MSV A för att få rida Intermediare I, så det får bli vårt mål i vår 62% i Nationell MSV A och då gäller det att hitta såna tävlingar, första var i Södertälje den första helgen i mars.


12 januari

Kategori:

Lite stallrapport, Pandora äter lite men har fått lite fölmage, Fia är gigantisk och lite onödigt stor mage. Har ridit Vilja på banan, en härlig men blåsig kväll när vi var tre stycken som red samtidigt Kenth red Fakir och Linda red sin Credo. Härligt med lampor som lyser upp hela banan. Unghästarna skulle gärna komma in de är väldigt sociala.

Simone är såld och åker vilken dag som helst och förmodligen dyker det upp en nygammal häst i stallet i nästa vecka.

Sandro är äntligen avvand och Andromeda har sinat, hon går med de andra stona och är nöjd med det, däremot så gnäggar Sandro när Andromeda kommer ut på morgonen.

Vi skulle verkligen behöva ha tag på halm till lösdriften, någon som har något tips?

Vintern var här som hastigast i tisdags, det var så fint :)

Praktik

Kategori:

Sofia ska till Mallorca och praktisera på ett PRE stuteri i fyra veckor från slutet av februari och ser väldigt mycket fram emot det, titta in på Marias hemsida, hon har tjusiga hästar och exporterar en del till Sverige stallmr.bloggplatsen.se

I övrigt så har vi fullt upp med hästarna i stallet på den lilla lediga tiden vi har, Anette hjälper oss att ge Pandora mat på lunchen, det är då hon äter mest så det är viktigaste målet.

Igår var det en härlig vinterdag och jag jobbade hemma, vilket innebar att jag kunde utnyttja lunchen till ridning himla härligt. Det blev mest travjobb, och Fakir börjar bli riktigt fin att rida, jobbar stadigt i form och t.o.m i skänkelvikningarna går han kvar i form och flyttar fint. Vilja fick jobba med slutorna i trav, piaff och passage hon börjar bli stark även om piaffen är lite "fjuttig", hon blev ganska laddad av det här jobbet. Det är ett tag kvar till tävlingssäsongen sätter igång första tävlingen jag hittade var i Södertälje den 3-4 mars, funderar på om vi ska åka på den. Isf var det en kombinerad Reg/Nationell. Men antar att det är tufft att komma med på tävlingarna där uppe.

Belysning på ridbanan

Kategori:

Nu är 3 lampor uppe och inkopplade på ridbanan, härligt, så snart vi får tag på fundament till de övriga 3 så kommer de också upp.

Vi har haft hjälp av Peter på Toriccenter med uppsättning och inkoppling, tack snälla för all hjälp.Igår kväll var vi på ryttarfest Munkedals herrgård en trevlig kväll och natt, med god mat och en massa andra aktiviteter. Och vilken härlig atmosfär i den här vackra herrgården och vi kunde även övernatta där och fick lite sovmorgon i morse. Det var en inspirerande kväll, en hel del kände vi redan, men dessutom fick vi fick en del nya kontakter och det är alltid kul.

Vilja

Kategori:

Vilja som hon såg ut som för 5 år sen när vi startade vår första tävling en LB:1
Vilja på DM i höstas en MSV A:1

Bilder från renoveringen

Kategori:

Lite småfix kvar, några dörrar saknar lister och golvsocklar ska upp i helgen, sen ska vi få ett nytt uttag till tv så vi slipper ha förlängningssladd över golvet.

Lite suddiga bilderStorm

Kategori:

Vilja har stått 2 dagar på raken, det händer inte ofta, men idag gick det bara inte att rida. Storm och regn.

Fantasy fick sig en rejäl ben/svanstvättning och alla unghästarna fick stå inne på natten i boxar. Bara Fia och Simone ute på lösdriften. Så de fick stora hallen för sig själva och kunde förhoppningsvis hålla sams. Fantasy fick också lite träns och täckesträning, men den snälla lilla hästen finner sig i det mesta och höjer inte på ögonbryna vad man än gör med henne, men älskar att bli pysslad med.

Veterinär Jonas var ut och vaccinerade Klivija, Fakir, Diva och Andromeda. Sen diskuterade även Kenth med honom om Pandora och hur vi ska resonera runt fölningen, det är viktigt att vi kan spara råmjöl från Fia när hon fölar, men det är bara 1:a dygnet man kan ta och man får inte ta för mycket av henne för hennes föl behöver också. Ev skulle vi kanske kunna lösa med att vi får tillgång till en veterinär när det är dags och ha Helsingborg som backup, jobbiga funderingar, men nu kan man iallafall börja tro att Pandora kanske klarar upp att få sitt föl och det känns bra. Hjälp oss gärna med att spara råmjölk i frysen om ni får föl före maj.

Renovering
Vi gjorde istället klart i rummet uppe, tapeterna är uppsatta och nu är det bara lister och golvsocklar kvar.
Fick beställa nya lister till 2 av dörrarna för de ska se "gamla" gamla ut och det har jag inte hittat på någon trävaruaffär utan beställde av snickarna.

Ny transport

Kategori:

Idag har vi beställt en ny Boj transport på BojCenter i Göteborg, det är en rejäl tranport jag har tittat på ett antal olika vagnar och föll för lösningarna i Bojtransporten, sadelkammare och klädkammare är framför och inte påhängd eller sticker ut inne i vagnen, det är gott om plats. Den är ny och årsmodell 2011, rejält extrautrustad, vi fick ett bra pris för vår gamla transport så det var lättsamt att byta in den. Nu får vi sadelkammare, klädkammare och helgjutet golv (för min grävande häst) och kamera, extra hög och bred var den också. Ska bli så skönt med en ny transport där allt fungerar.

Vi får hämta den i nästa vecka när den är uppvägd till högre totalvikt.
Idag har det haglat och regnat här, och när vi tog in hästarna var Klivija lerig från öronen till svansen, när hennes täcke torkat så kommer det att stå för sig själv, vet inte om hon har tränat gyttjebrottning idag, och nya täcket. Nu har hon täcke nummer två, så Anna när du ser det här borta i varma Tailand så kan du tala om vart du har 10 täcken till??? Kram och ha det så skönt.

Idag var det bara Fakir som fick gå och jag fick slita, han var rejält pigg och totalt ouppmärksam på mig idag, men efter en timmes jobb var han riktigt fin, jag fick jobba med att få honom att trampa undan i hörnpasseringar och inte underlätta genom att ta baken innanför.

Dessutom var jag på Ikea och köpte en soffa på dagen, blev lite fundersam på hur jag skulle få in en soffa som det stod 58 kg på från vagnen in i transporten, men det gick faktiskt med viljestyrka lyckades jag välta in den i transporten.