Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Lördag den 30 juni

Kategori:

Den här veckan har varit hektisk, Kenth har varit i Härjedalen och hjälp till med en flytt och jag har försökt hålla igång alla hästar som ska ridas, 4 st har det varit den här veckan.

Jag har tränat Wilbur som vanligt och han blir stadigare och statigare, och jobbar på bra i alla gångarterna och vi jobbar med volter och takt, skänkelvikningarna funkar riktigt bra. Han är stark i galoppen och man kan ligga och galoppera många varv, även diagonalen funkar bra nu, där ville han gärna byta förut.

Har jobbat med Susannes häst Fil Caprio och han är riktigt kul att jobba med, han ska upp i LA nu och vi jobbar mycket med förvända galopper och skänkelvikningar, och så har jag ridit Andromeda ett par gånger, hon är kul att rida, med sin stora gång som inte är så lätt att följa med i, känns ibland som ett skepp att rida, gungig, men en härlig galopp som hon är väldigt stabil i. Jobbat mycket med rakriktning eftersom hon gärna sladdar ut med bakdelen. Jag hoppas att jag ska hinna rida henne lite mer framöver.

Credo har tappat en framsko igen och det var den som vi hade korrigerat honom på och lagt på en klack så att han sakta ska bygga upp den hoven så att den blir högre och mer lik den andra. Men han är väldigt öm i hovarna och utan sula går han inte att rida för tillfället.

Vilja är i toppform och var hos Anki och tränade i veckan, härliga häst, ska bli kul att starta henne på måndag i Lilla Edet.

Imorgon ska Andromeda till Säve och starta hoppning igen, vi hoppas på en felfri runda imorgon, håll tummarna.

Vivaladiva

Kategori:

Midsommarafton

Kategori:

På dagen hann jag rida Vilja och sen hämtade vi hem Royal Faith från seminstationen så hon skulle komma hem på feta betet, hon ska tillbaka för koll om ägget släppt på måndag, Fia är seminerad 21, 22 juni, hoppas!

Sen red jag Wilbur på em, han gick riktigt bra i traven och börjar orka bra i galoppen la mycket volter i galoppen och i traven har rytmen blivit bättre, och skänkelvikninngarna blir bra åt båda hållen nu, håller mig mest till diagonalen än så länge.

Sen fick vi gäster på kvällen och hade en trevlig kväll med aktiviteter och grillat. diskussionerna gick varma till fram mot kl 2, då gästerna bröt upp och gick/åkte hem till sig.

När jag skulle gå och lägga mig efter att ha städat undan, såg jag att det lyste på logen och gick ut för att släcka och gav hästarna lite mer hö så vi skulle kunna sova lite längre på morgonen. Sen gick jag in och la mig igen, döm om min förvåning när jag hörde en bil starta och sprang upp ur ssängen och ner i trappan, det var vår Subaru som blev stulen 10 minuter efter det att jag hade varit ute...

Man fattar ju inte riktigt att det är sant, jag gick in igen och funderade snabbt på vad man skulle göra, hmm polisen... jo, men först ville jag ut och leta själv lite och polisanmäla under tiden. Jag ringde och väckte upp några av våra gäster som jag visste hade kört bil, och frågade om hjälp, de sa direkt, vi kommer och hämtar. Precis när de körde ut från sin gård så såg de vår bil passera, vilket flyt och körde därför inte och hämtade mig utan tog följe efter bilen istället, det gick i bra fart mot Hallinden och in på några grusvägar, samtidigt larmade de och jag polisen som skulle skicka ut patrull, det är ju många poliser i Lysekil på midsommarafton.

Den som körde Subban stannade på en grusväg och mina vänner väntade in polisen, det kom en bil med 2 poliser som inte lyckades få ut personen ur bilen trots dragna vapen, sen kom den en pike till med 4 poliser och då fick de ut tjejen och hunden ur bilen och jag fick ett samtal att bilen skulle köras hem till mig av polisen.

En stund senare körde en liten procession in på gården med vår bil  i mitten. I bilen låg allt huller om buller och en hel del grejor som var hennes låg uttömda på passagerarsätet, en handväska, en fotboll, gympadojor, kofot, kniv, tandborste, fälgglans, bromsvätska, en börs med småmynt, en vinflaska, valiumtabletter... visst var det en konstig blandning.

Det var skönt att få hem bilen igen men utan mina vänner hade jag nog inte haft det, den var borta ca 2,5 timme och det var en spacklad "tjej" i medelåldern, med en ung stor kamphund av något slag.

Känns inte trevligt att det stryker omkring folk här ute på landet och stjäl i gårdarna. Undrar var hon hade varit och vartifrån hon hade gått, någon borde ju ha sett henne och hunden.

21 juni

Kategori:

Det är sommar idag och vi har haft hovis här på morgonen och jag har ridit Vilja och Fil Caprio, idag longerade jag Fil innan jag red och han var riktigt fin när jag satt upp, jobbade mest med galoppen, få fattningarna framåt och inte uppåt, öka minska och förvända galoppen, kändes riktigt bra. Kenth red Andromeda samtidigt på ridbanan så vi kunde ge varandra lite tips, det är bra.

Jag och Vilja har blivit uttagna till dressyrgruppen i distriktet och får vara med på extra satsningar och träningstillfällen, första träffen i september då Bo Jenå skulle föreläsa. Kul med alla extra möjligheter man får att vidareutvecklas :)

15 juni

Kategori:

Fredag och idag har vi kört skytteltrafik till seminstationen, först kollade vi Royal Faith
Tyvärr, var hon inte dräktig utan hade en massa små ägg på gång på höger äggstock och inga på vänster.

Ska tillbaka med henne på onsdag i nästa vecka så hinner vi seminera på torsdag och fredag.
Chick Fiona hade vi redan kört dit för hon seminerades igår med Ballagio och idag hade inte äggen gått än trots att de var stora, så hon seminerades idag också och sen hämtade vi henne för hon mår bäst av att vara i hagen hos Wilbur och Elize, de är en egen liten flock, det blev ett glatt återseende.

Sen tog jag med koppartråden som jag har haft i Garaget i tre år till Stena Recicling i Uddevalla och trodde att jag skulle få ett par hundra för det, men det blev en glad överraskning och jag fick 1122 kr för skräpet som jag har snubblat över varje gång jag har gått in i Garaget :)

Susanne kom ut och tränade en timme och vi jobbade mycket med galoppen på hennes fina Phil Caprio.

Nu har jag och Sofia tagit en skritttur med Vilja och Credo, det är trevligt och vi hinner prata en massa.

Imorgon ska Kenth och Andromeda tävla hoppning i Munkedal håller alla tummar för att det ska bli en nolla imorgon. Elize och Marie som också står i vårt stall ska också dit och tävla.

Själv ska jag till Tanum och döma en klubbtävling.


13 juni

Kategori:

Idag är jag hemma i väntan på att mitt nya konsultuppdrag ska börja, skönt att få lite omladdningstid, livet som konsult är att byta uppdrag och ladda om :)

Fölet som dog i misstänkt misshandel i närheten, hade som tur var dött av naturliga orsaker, ett hjärtfel. Det är givetvis fruktansvärt tragiskt, men ändå skönt att det fanns en förklaring. Det som har kommit gott ur det här var att vi har fått ett nätverk av hästägare i vår trakt och vi ska försöka fortsätta hålla kontakt och träffas, men av mer possitiva anledningar.

Chic Fiona ska semineras med Bellagio 1195
här kan ni läsa lite om honom http://www.hastmagazinet.com/newsItem.aspx?id=36289&a=Bellagio
imorgon, hon hade 2! ägg på gång så får hoppas att hon inte släpper båda för då är det risk för tvillingar.

Idag har vi snickare här och ska laga taket på röda huset, det blir bra, vi använder det bara som förråd, men vem vet vad det kan bli i framtiden.

9 juni

Kategori:

Kent och Andromeda har klarat av sin andra nollrunda i Vänersborg i helgen, nu är det bara en kvar.

Själv var jag i Hamburgsund och Tanum i lördags och hade träningar. I Hamburgsund hann jag också kolla på några nya fina föl. En trevlig dag.

I söndags sågade vi ved och hade jobbardag hemma, börjar bli snyggt och fint på gården.  Sen red vi förstås alla hästar som ska ridas. Vilja var så fin, elastisk som en gummiboll och vi hittade tillbaka till ettorna, kunde göra 4 st på rad iaf, Sen passagen, vi hade fått i läxa att göra den med lösa tyglar och det funkade, riktigt snabb var hon också och travslutorna gick som en dans, satt och log för mig själv och njöt av att rida min häst och dessutom hade jag bra musik i hörlurarna.

Sofia skrittade ut Credo som har fått sulor på fötterna, och var helt ohalt, vi ska skritta honom varje dag nu och i hagen galopperar han och ser så nöjd och glad ut. Fick bråka lite med Wilbur och vaktade på sin Vilja, de har blivit värsta polarna Credo och Vilja.

Wilbur är ju så frän, idag har jag varit ute och skrittat honom sent på kvällen och med långa tyglar, han bara älskar att gå ut i skogen och är inte rädd för någonting.

Det har varit en väldigt tragisk olycka/sabotage i närheten, ett litet föl har hittats med uppskuren mage och Maria Lifv drog snabbt ihop till en träff och det var ca 35 personer som kom, så nu har vi samlat ihop ett nätverk och ska hjälpa varandra att hålla koll, så ser ni några smyga omkring runt hästarna, ta kort på dem och ta registreringsnummer. Polisutredning pågår med anledning av detta, usch vad otäckt.

Håll koll på era och andras hästar och våga fråga folk vad de gör om ni inte känner igen dem.

Nationaldagen

Kategori:

Det var härligt med en oplanerad semesterdag mitt i veckan, sov länge i morse ända till kl 10, det är lyx. Kenth var uppe med tuppen och red Andromeda på morgonen, hon verkar må så himla bra nu, det lyser om pälsen och hon börjar äntligen få lite hull. Till helgen är det tävling i Vändersborg för Kenth och Andromeda.

Alla hästarna var ute på bete inatt så det var en lugn morgon, det är bara Diva som inte går ute på ängarna, hon har haft fång en gång och vi vågar inte släppa henne, hon har en box som hon kan gå in och ut i hela dagarna. Vivaladiva växer på sig och är en kraftig liten fölunge, blir nog en riktig snygging.

Vi var och hämtade Chic Fiona på hingsstationen och släppte henne på bete med de andra hästarna.

Sen kom det spekulanter och provred Wilbur, det var en duktig tjej som fick honom att gå väldigt fint, det var kul att se.

Fina Wilbur stylad :)Sen red jag Credo en stund, efter att ha skott honom för 3:e dagen på raken på vänster fram, men idag blev det riktigt bra, första dagen blev jag bara inte nöjd och tog av den, andra dagen la jag den nog lite för mycket utanför hoven, så han trampade av den, idag blev jag riktigt nöjd, hoppas att den sitter kvar imorgon. Han kändes lite knackig från början, men efter en liten stund var han jämn och fin, jag tror att han är öm i hovarna när det är hårt och ska nog prova att sätta på sulor nästa gång. Skritt och lite trav blev det, han var laddad, kul.

Sen var det Viljas tur och idag blev det fokus på piaff från början och sen bytena som inte funkade när jag red för Anki (1:orna alltså). Har bytt till ett större 3-delat bridongbett 13,5 cm brett, och det verkar som hon verkar nöjd med det, tränade för Anki både lördag och igår och igår kändes hon super. Vi har börjat träna på en brant sluta på halva ridbanan, den är inte så lätt, det är en hel del nytt att trimma innan vi kan rida nästa klass.

Nästa tävling blir i Lilla Edet den 2:a juli, Prix st George

Chic Fiona e. Figaro R - Bellini

Kategori:

Chic Fiona e. Figaro R - Bellini som har varit hos oss en månad på träning, var iväg på 3-årstest förra söndagen. Endast Kenth har jobbat med Fiona och jag har haft Wilbur så nu kommer lite uppdatering från Kenth.

Fiona skötte sig utmärkt, hon var sutten på några gånger med ledare innan hon kom till oss och sen har Kenth ridit henne ca 8 ggr och hon har en fantastisk ridbarhet, hon går i form i alla gångarterna och gjorde ridprovet med bravur, en av de få hästarna som inte reagerade på blåst i plastbanden på ridprovsbanan, fick mycket beröm.

Med det vill jag säga att vi aldrig har så bråttom med våra unghästar, är mer mån om att de ska bli hållbara som vuxna, jobba korta stunder och inte så många. I vanliga fall så brukar vi börja i jan/februari lite lugnt, men med Fiona gällde det att skynda långsamt eftersom hon hade haft en sträckning och vi hade bara en månad.

Hon jobbades nästan varje dag med longering, några gångers löshoppning och ridning men max 20 minuter.

Chic Fiona fick 46 poäng med en 9:a på skritten.

Vi ska låna Fiona för att ta ett föl på henne, eftersom hon har ett sånt bra psyke och Florestan är en intressant stam. Förmodligen betäcks hon med Don de Jeu

Chic Fiona på 3-årstest i Karlstad, Sofie Karlsson har tagit bilderna.