Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Dressyrinventering och planering

Kategori:

Idag var det första träffen för mig efter jag har blivit uttagen i dressyrinventeringen som det kallas, det är 10-15 ryttare som tävlar i lägst MSV B. Det var på Torslanda Ridklubb och idag fick vi lyssna på Bo Jenå som berättade om sin roll som förbundskapten och OS i London och vägen dit från det att han blev tillfrågad och fram till nu och om hur uttagningar gick till och hur det är att tävla utomlands och speciellt OS. Hur stämningen var i OS-byn när äntligen Silver-Sara dök upp kl 11 på kvällen efter sin medalj i fälttävlan fortfarande ridklädd.
 
Det var spännande att höra. Han berättade bl.a att man inte ens fick använda sina egna kläder i OS-byn utan fick vartenda klädesplagg in på bara kroppen i sin storlek och landets färger, intressant och så inspirerande.
 
Sen var det lite aktiviteter inplanerade under vintern, programträning i december då man får rida valfritt program för domare och filma och diskutera, Föreläsning av en mental tränare på Stenungsbaden och Clinic för Elisabeth Lundholm där några skulle få rida, kul, kul.
 
Sista tävlingen för i år är i Göteborg den 18 november och sen träningar nästan fram till jul, sen ska Vilja få ett par veckors vila i januari och så planerar vi kanske för att åka på ett tidigt meeting, kanske som förra året i Södertälje och målet är att starta Intermediare 1B som är gamla Svår B.
 
 

Och så ska Credo ut och starta så fort det går nästa år, det ska Sofia förhoppningsvis göra och så ska vi hjälpas åt att hålla igång honom över vintern, han kommer inte få någon vila, han stod ju hela sommaren.
 
Andromeda ska också sättas igång snart igen så hon är igång till vårsäsongen, hon verkar återställd i kroppen efter den tuffa hösten.
 
 
I veckan har vi varit och köpt halm (svårt att få tag på iår) Kenth har hämtat spån och vi har haft hovslagare till småttingarna, det är mycket att fixa med de få timmar man har till sånt.
 
 

Träning med Credo och kvällsträning i Munkedal

Kategori:

Idag tog jag Credo på Anki-träningen eftersom Vilja har haft en tuff helg. Credo var jätteduktig, jag lastade honom själv hemma och han står alldeles stilla i transporten, men är mer svettig av resan än av ridningen, det är nog lite inre stress tror jag för det syns inte på honom utan han svettas bara.
 
När vi kom fram till Monikas ridhus i Ljungskile tog jag ut honom direkt och ledde runt honom en stund, sen skrittade jag bara fram honom eftersom han inte brukar gå så långa pass. Han skötte sig super, vi travade först och gjorde lite volter och vi fick honom lite lugnare i traven, provade skänkelvikning och skolorna i trav och det har han så lätt för. Anki tyckte att han hade en 7-mässig skritt när han lugnade ner sig och tog ut steget.
 
Sen galopp och det var en bra avstämning vi jobbade precis som jag brukar göra hemma med öppna i galoppen för att rakrikta och så lite förvänd, han har väldigt luftig och fin galopp. Det känns väldigt okomplicerat att rida honom och han sitter ihop, men länga kan han inte, men så är det nog bara med den här rasen.
 
Sen lastade och hem och han var sjöblöt igen men gnäggade glatt åt kompisarna.
 
Idag har Sofia ridit honom, det är ju meningen att hon ska rida honom mest, men jag rider nog halvtid ungefär så att hon hinner med skolan också.
 
Ikväll har jag haft träningar i Munkedal, jag brukar oftast ha 5 stycken där för det är max vad man hinner på en kväll. Idag var det fyra st
Natalie har en 8:årig ungponny (har inte gjort något innan) och vi jobbar mest med framåtbjudning och böjningen i sidorna och så plötsligt gick hon i form idag, kul.
Eleonors stora häst var lite stökig i skritten i början och ville mest småstegra sig, men vi fortsatte med skritt halt och till slut gav han med sig och var mellan hjälperna och blev riktigt fin i traven idag, bärig och i balans.
Hanna som ska tävla LB i Uddevalla i helgen och vi jobbade med takt och form och så red programmet några gånger det börjar bli riktigt bra, lite förvänd galopp klarade de också av med glans.
Maria har också några tävlingar kvar i Msv C i höst och vi jobbade mycket med formen och lite långsamt tempo skolorna på olika linjer för det är en energisk dam som gärna ökar tempot och behöver få lite att tänka på, Stuff blev superfin i traven på slutet och fick till fina övergångar.
 
Fick låna ett gäng kandarstänger av Maria och jag är väldigt intresserad av den nya sprenger stången, så nu ska här provas, fick låna en annan variant av sprenger igår av Sofia också.
 
Alla unghästarna och Diva blev verkade idag, det var välbehövligt och de skötte sig bra, Viva var busigast, liten tuff fröken.
 
Imorgon är det dressyrträff i Torslanda för Distriktets dressyrgrupp som jag blev uttagen till i somras, det är Bo Jenå som kommer och ska berätta om OS. Ska bli intressant och kul att få se hur de som jag tävlar mot ser ut i civila kläder.

Tävling i Falkenberg med Vilja

Kategori:

Sista meetinget för iår är gjort och det gick väl sådär. Vi var på Falkenbergsortens fina anläggning och det var en bra anordnad tävling, Jag skulle starta kl 20.15 på lördag som sista ryttare så vi åkte inte hemifrån förrän efter lunch på lördag och Vilja är verkligen en pärla att ha med sig numera, lugn och fin, Hon äter och dricker och sover och verkar tycka om tävlingslivet och resandet påverkar henne inte alls.
 
Iaf när jag värmde upp på lördagen hade jag sårt att få henne fin, hon sköt ut vänsterbogen och jag fick henne aldrig riktigt rak, när jag skulle in på banan kändes det hyfsat.
 
Men vad händer, när vi rider runt banan så lägger hon tungan över bettet och lägger inte tillbaka den som tur var var Kenth med in för han skulle filma och får stoppa in handen i munnen och lägga rätt den och snabbt spänna kedjan igen och det var lite bökigt. Sen blev jag stressad och red alldeles för fort och glömde helt bort halvhaltern, men faktisk hade jag inga direkta missar men fick att hon inte var bärig så det blev bara ca 59 %, i St George.
 
På söndagen skulle vi in i en Intermediare 1 och jag hade letat håltång och kortat upp bridongen ett hål men vad för hon direkt när jag tog första galoppen på framridningen lägger hon över tungan igen... Då drog jag upp stången också ett hål och då funkade det, funderar på att grejorna är så fuktiga så kanske lädret har töjt sig.
 
Men vad gör jag, rider fel väg... vänder till höger efter halten istället för vänster typiskt, jag kan ju programmet.
 
Men lyckades släppa det ohc gjorde många halvhalter och inga direkta missar, hon är väldigt lydig, men behöver bära sig mer  på bakbenen, i traven kändes det att hon blev lite låg  men i galoppen hade jag en riktigt bra känsla.
Det som ställde till det är poängen där nere som jag får lågt på.
 
Nu ska Vilja iaf få sina tänder kollade, hade planerat att göra det efter den här tävlingen och så ska jag låna en sprengerstång med böj på för nu har jag en helt rak. Och så börjar vinterträningen nu, hon ska få ledigt några veckor över jul men i övrigt ska vi jobba hela vintern.
,

Lördag

Kategori:

Tidigt upp trots att Marie hade stallet i morse, men ändå skönt för jag kunde direkt ta in och sadla Credo, skulle träna honom 20 minuter innan jag skulle ha träning med Maria, så jag gjorde det medan hon värmde upp Stuff.
 
Ett pass med Credo ser vanligen ut ungefär så här:
Han är lättsam som vanligt, vi kör igenom samma rörelser, först skritt och lite öppna under värmningen, rund men inte låg i formen. Sen trav på böjda spår i lättridning, sen är det galopparbete som tar den största delen av passet. Fattningar från skritt, gör han jättefina nu och lyfter sig in i båda galopperna. Sen rakriktning och lite volter och över i lite förvänd galopp.Samma i båda varven och så korta samlingar på rakt och böjt spår i galoppen.
Sofia har tagit fotot
 
 
Efter det kör jag lite trav, skänkelvikningar och  lite öppna och övergångar förstås. Lägga ner och lite lättridning på slutet och sen avskrittning. Han blir aldrig speciellt trött av detta och det är jag inte heller ute efter utan han ska tycka att det är kul att jobba :)
 
Sen träning med Maria och Stuff går riktigt bra har blivit så mjuk och fin i formen Maria tränar för MSV klass och har startat Msv C några gånger.
 
Bild från i somras som Sofia tagit
 
 
 
Sen kom Alice J från Bokenäs med sin nya ponny en snäll och bussig ponny som var tävlad LA dressyr.
 
Och sen ett pass med Vilja
Här blir det lite mer samling och jobb av rörelserna, det är många rörelser att träna och jag får varje dag välja ut några som jag fokuserar på, jag jobbar mycket med att få henne lägre med huvudet och upp med ryggen under värmningen, men det är svårt hon vill gärna vara uppe och lite spänd i början, men det går bättre och bättre, idag värmde jag henne mycket med skolorna mest i galoppen, slutorna brukar göra henne mjuk och fin. Sen blev det fokus på piruetter, arbetspiruetter först för att få henne att bära sig på bakbenen och sätta sig och sen avsluta med linjerna i Int I, helpiruetterna och sen bytena, 3:or, 2:or och sen 1:or och nu har jag även börjat lägga dem på kort diagonal och idag funkade det bra, vi gjorde 7 st på diagonalen, kanon, duktiga Vilja, Avslutade med lite trav och hon hade fin scwung i traven och gjorde lite skolor på medellinjen och så tränade vi ökningar några steg fram och tillbaks mot passage och så fram igen, det är så svårt, hon försöker hela tiden sätta ner huvudet och dra iväg.
 
Här ligger det förresten lite klipp från Bo Jenå träningen som Jennie Josefsson filmade, tack snälla
 
På em var det dömning av ponnier i Munkedal dömde en LA:1 och det var många fina ritter. 20 ekipage så det var bra uppslutning.
 

Credo 5-årig Lusitanovalack

Kategori:

Credo som vi köpte i våras och har jobbat med sen dess, det var en utmaning först att få ordning på hans hovar som inte var jämna och ledde till en snedbelastning på hovarna som gick ända upp i bogen. Hovslagaren började med honom i somras, han studerade hans rörelsemönster och funderade verkligen på hur vi skulle lösa hans snedbelastning.
 
Han började med att lägga på honom sulor fram och lägga en högre sula på den lägre hoven samt verka ner den högre, Han jobbade med att få hovarna jämna suggesivt tog vi sedan bort sulan på den högre hoven och sen på den lägre och nu sista skoningen var hovarna helt jämna. Det som var mest slitsamt var att han tappade skorna varje dag, han trampade helt enkelt av dem genom att ställa sig på skon och lite klumpigt stå kvar. 
Vi letade reda på dem i hagen och jag slog på dem och det var verkligen varje dag i somras, och då var han så öm i hovarna att han inte kunde ridas alls utan sula. Nu har hovslagaren fått hovarna jämna och Sofia har ridit honom sen i somras mest ut i skogen, Sen några veckor tillbaka rider även jag honom och har blivit riktigt förtjust i honom, han gör allt för att göra mig till lags och lär sig jättesnabbt. 
Credo trampar inte längre av sig skorna, men har fortfarande bots fram så det skyddar lite iaf.
 
 
 
Och så till träningen, det är lite annorlunda mot Svenska varmblodet, genom att de är mycket kompaktare och har lättare för att samla sig,
Jag jobbade mycket första gångerna med skritt halt och han slingrade sig och småstegrade, men jag fortsatte och efter bara en liten stund så skrittade han och gjorde halt rakt fram mellan mina hjälper, då var det inga problem att börja trava lite lugnt, men har inte jobbat jättemycket i traven, utan mest skritt och galopp,
Galoppen insåg jag snabbt att jag behövde stärka massor och gick över till att träna fattningar från skritt och rakrikta när han svängde in baken, Så fort han var rak så kunde jag samla honom korta sträckor och rida mot öppna, Han var direkt stadig i formen.
 
Jag bytte också sadel och rider nu med min Albion på honom och det funkar super.
 
Rörelserna verkar han inte alls ha några problem med eftersom han är så känslig för skänkeln i skritten gör han både öppna och sluta och i traven fina skänkelvikningar och öppna, slutan förväxlar han med galoppfattning så den får vänta ett tag. Det som Credo tycker är både otäckt och svårt är ryggningen, så där är det till att backa några steg och berömma honom massor trots att han slår sig fri.
 
Idag gjorde vi förvänd galopp på kortsidorna och provade på några byten, han gjorde 3 st rena byten och sen var jag nöjd, han blev riktigt pigg och busig av bytena, kul, Glad häst :)
 
Sen behöver han givetvis stärka bakdelen massor och vi tränar bara korta 20 minuterspass med flera skrittpauser, men han har  så lätt för sig
 
Sofia har tagit bilden
 

Måndag 8 oktober

Kategori:

Palatino Light e. Warsteiner u Pandora ue Magini. f.2011
 
Helgen var riktigt härlig och strålande sol, på lördagen hade jag träningar på ridbanan och är riktigt bra fast det har regnat så mycket, idag var den helt torr.
 
Igår var det tävling med Vilja i Nordhalland och hon kändes fin på framridningen och när jag kom in på banan så flöt travprogrammet på bra och jag tyckte hon var fin i ökningarna, men det är väldigt petigt i de här klasserna, fast jag är nog petig själv när jag dömer också. Vilja har börjat slarva i halterna, förekommer mig och gör halt med frambenen ner i marken och dyker alltså, sen backade hon i första halten, och ryggningen som är hennes glansnummer fick vi trav in i halten och hack i ryggningen, men piruetterna satt hon fint i och jag hade full kontroll på vändningen så de är jag supernöjd med, Fick 62,2 % inte riktigt nöjd men det är väl bara att rida bättre.
 
Idag skulle Sofia med tåget till Stockholm och sen vidare till Turkiet, och så var det kraftiga förseningar på tåget, men måste ge SJ en eloge för vi kom fram till Göteborg 5 minuter innan det tidigare tåget gick och hade SJ bokningen i telefonen, de bokade om snabbt via telefon utan någon extra kostnad och skickade en ny biljett till Sofia samtidigt som hon steg på det tidigare tåget och var framme i Stockholm innan hon egentligen skulle ha varit :)
 
Samtidigt ringde Kenth förtvivlad och sa att Andromeda inte kunde röra sig och förmodligen fått korsförlamning, ring veterinär och lägg på ylletäcke tyckte jag, en liten stund senare ringde han tillbaka igen och sa att det inte var korsförlamning utan att hon hade fastnat med täcket i fönstergallret... den snälla hästen drog inte sönder något täcke utan stod snällt och väntade tills någon tog loss henne. Hon hade krafsat lite med ena framhoven.
 
Veterinären kom trots allt på em och Kenth och Anette (tack snälla för hjälpen) hjälptes åt att ta ner Palatino och Sandro från hagen och för att kastreras, de är 1,5 år nu. Det hade gått väldigt bra och när jag kom hem stod de i sina boxar och såg ganska pigga ut. Nu har vi varit ute och gått en stund med dem.
 
 
  
 
 
 
 
 
 

Regn och åter regn

Kategori:

 
 
Vilket regnande, idag har 4 hästar fått gå över i nya grushagarna med hösilage och slowfeedingnät. De som har gått uppe på ängarna fick komma ner inatt och stå inne under tak på lösdriften och hingstarna i boxarna, Det börjar bli dax att kastrera så att vi kan ha dem kvar här nere utan att riskera något.
 
Alla hästarna verkar må bra ingen mugg och väldigt bra hull, men de har ju ätit hösilage ett tag nu när betet börjar ta slut.