Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Måndag 31augusti

Kategori:

Sitter på ett hotellrum igen, lite större den här gången faktiskt undrar om det är en slump eller om man får större för varje gång. Det blev långdag på jobbet och jag provade faktiskt gymet också som är i källaren, det var längesen, ska försöka komma igång lite igen faktiskt.

I lördags mockade vi hönshuset, det gör man som tur är bara 1 gång per år. vi sprang upp och ner för trappan med lövkorgar med hönsskit, men det ska vara bra gödsel så det mesta i trädgården fick en kur av gödslet. Det blev väldigt  fräscht i hönshuset. Vi har börjat få små gröna ägg av den nya bruna lilla hönan, sen var den ena bruna hönan en tupp det var synd, fast han är fin, men värper inte så bra.

Ridbanan är i princip klar, men vi rider inte på den än för den är fortfarande för mjuk. 15 - 20 cm 0-8 blir tungt för senorna, men det regnar ju hela tiden så den har väl snart sjunkt ihop, dräneringen verkar vara ok. Nu är det nästa steg, vad ska man ha för staket. A-staketet kostar 99 kr m och det blir väl 16 000 kr, känns lite mycket just nu, men det är snyggt med vitt. Blir det trästaket istället så köper vi nog impregnerat virke och då blir det ju grönt? Har ni några förslag och hur gör man och vart köper man knappast byggmax eller? Vi vill helst slippa att måla tänk på det när ni ger förslag.

Nästa sommar kanske man kan få ligga lite i hängmattan. Läste en artikel i tidningen idag om att man inte skulle vara så "duktig" hela tiden, men jag har nog alltid känt mig nöjd med att hålla på med något, så fort jag får en lugn stund så planerar jag ett nytt projekt, jobbig kanske, men sån är jag, kanske man ibland skulle hinna vara nöjd en stund när man är klar med något, men då är man redan inne i nästa projekt.I höst ska Fabiola igång lite lugnt för vidareutbildning och Andromedas inridning ska påbörjas på senhösten.


Söndag 30 augusti

Kategori:

och man tränar och tränar... Idag var vi på tävling också, men det går mycket bättre att träna...

I riktigt ruskväder med ömsom spöregn och ibland lite sol, var vi långt bort i Ljung, 15 mil, det låg ute i skogen några mil från Ulricehamn. Men det var välorganiserat, men väldigt få starter i LA:6 var det bara 8 st till slut det var många strykningar.

Sandra och jag från Lysekil var iväg. Vilja och jag startade på slutet i första klassen en LA:6 och kom trea med 67%, tyvärr bara 2 placerade. Men Vilja var på hugget och lite tittig så hon kändes fräsch, men i nästa klass som var en Msv B:2 var vi nog inte ens på banan samtidigt, Vilja hade iallafall ingen gaist alls, hon dök och gick med handbromsen i och missade bytena och slutorna och fick inte till ökningarna, något mer, ja jag red fel väg också.

Sandra och Dakar går från klarhet till klarhet och hade över 66 % i Msv B:4, kul.

Fredag 28 augusti

Kategori:

Fredag kväll och grillfesten är inställd, fast kanske lika bra för det har öst ner regn från lunch idag. Faktiskt bra att det regnar så mycket för då kanske ridbanan sätter sig. Den är klar nu, men alldeles för tung för att rida på. Vi grillade iallafall i ugnen istället och åt en trevkig familjemiddag.

Idag var elektrikern hit och kollade vad han skulle göra, vi ska koppla på de gamla ledningarna på höskullen nu, och det blir nog spännande att se vad jordfelsbrytaren tycker om det.

Jag var och red i ett nyharvat ridhus i morse för det var bokat hela dagen för kurs sen Vilja var väldigt fin idag och vi finslipade lite inför söndagen och tränade programmet, men jag var nöjd efter en halvtimmes ridning. Sen hade jag bara 4 timmar kvar att jobba eftersom jag jobbade så länge i måndags, det var bra för jag hann köra lite skräp och fixa dörren till stallet.

Idag fick katterna vara med mig i stallet när jag mockade men busige Menos sprang ut och Kenza la sig utanför en box och jamade av rädsla så jag fick ta in dem igen, lovande debut som stallkatter.

Torsdag 27 augusti

Kategori:

Skönt imorgon slipper jag åka till Göteborg och sitter hemma och jobbar, det går bra att pendla bara jag har en CD-bok. har snart avverkat Angereds biblioteks böcker, så jag får nog gå med i en bokklubb.

Planen är i princip klar nu, men väldigt tung, hoppas på mycket regn framöver så den sätter sig. Jag har provskrittat på den med Vilja.

Tränade för Anki (äntligen börjar hon komma regelbundet igen efter sommaruppehåll). Hon var som vanligt på mig om innerhanden och när jag lättar på den vinglar Vilja till en långsida och sen tar hon tag längre fram och manken kommer upp och hon blir större i gången, så lätt, men ändå vill jag sitta och hålla i den där tygeln. Och när jag fick in framdelen i galoppen kände jag hur hon krökte ihop inner bak och galoppen blev helt annorlunda.

Vi gjorde några byten och provade på piruetterna och de kommer nog inte att bli några problem. Det viktigaste nu är att hitta den här stora gången varje gång jag rider.

Pandora har fått behandling för sin rasp, som vi har slitit med hela sommaren, men trots idogt tvättande och smörjande varenda dag så har hon fått sår som hon hade väldigt ont i igår. Nu har hon fått antibiotika och smärtstillande och får hålla sig från tävlingsbanorna några veckor, men hon ska ridas ändå.

Här är en hög med kattungar, namnen på dessa sötnosar är Mentos och Kinza (efter en känd bloggare)
men tack för alla namnförslag.
 

Måndag 24 augusti

Kategori:

Sitter på ett väldigt litet hotellrum i Göteborg, lämnade in bilen för den hackade sig in till Göteborg i morse. På Mekonomen felsökte de och sa att tändkablar och tändstift var slut, 2 600 kr skulle det kosta. Bilarna har dragit mycket pengar på sistone. Den skulle iallafall vara klar imorgon, och jag hoppas att den är klar så jag hinner hem till kl 18.00 för då ska jag träna för Anki.

Så idag vet jag inte riktigt vad som har hänt på ridplanen, ni får rapporter imorgon.

I lördags hade vi en supertrevlig kväll hos några grannar, vi satt ute hela kvällen och det lär väl nästan vara sista gången.

Sen är det så svårt att få tag på hovslagare, jag for upp till Munkedal och köpte skor och en verktång och skodde Diva själv, för hon skulle inte klara flera veckor till. Det blev hyfsat bra men det tog lång tid. 2,5 timme. Nu ska det bli spännande att se hur bra de sitter. Som tur var var hon snäll och stod hyfsat still, men var hemskt irriterad på flugorna.

Sen hade vi kalas för Erika på söndagen, det är alltid kul att träffa släkten en sväng, det blir mest när någon fyller år.

Fredag 21 Augusti

Kategori:

Det här är vår nya lilla katt, vi kom på att vår vilda Mentos behövde en lekkompis och efter några timmar var de bästa vänner och busar och sover om vartannat. Har ni något namnförslag på den här lilla tjejen.Dag 2 på ridbanan Torsdag 20 augDag 3 på ridbanan och hagen har också fått en bit grus, vi grusar upp baksidan på stallet så vi slipper leran i höst.

Onsdag 19 augusti

Kategori:

Så här ser det ut efter första dagens jobb på ridbanan.

Tisdag 18 augusti

Kategori:

Imorgon är det skolstart för barnen. Kenth har fått jobb i Uddevalla på ett gymnasium, samhällslärare några dagar i veckan han börjar också imorgon.

Imorgon börjar även grävningen av ridplanen, nu har det varit ganska torrt nägra dagar så det ska nog gå bra. De ska börja med att köra bort matjord och lägga dräneringen. Det verkar som Leva har minst 3 vattenledningar till Preemraff där men de låg minst på 1 m djup så det ska nog gå bra.

Vi har nu haft ut 3 st skogsföretag, så får se vem som kommer med bästa budet.

Idag har vi ridit runt Norrkila och vi bytte faktiskt hästar på halva vägen, så jag red Pandora, det var en trevlig uppplevelse, ska nog försöka rida henne 1 gång i veckan iallafall när vi får ridplanen klar.

Måndag 17 augusti

Kategori:

Börjar bli lite för lite bloggning nu, händer kanske inte så mycket...

Men i fredags hade vi ut ytterligare ett skogsföretatg det lät som det skulle bli lite bättre förslag än det förra, konstigt att det skiljer så mycket. Jag återkommer när jag har fått prisuppgifterna.

Fast vi har ju lite krav förstås, vi vill inte ha skogsvägarna totalt sönderkörda, vi rider ju där och det är fruktansvärt blött. sen är det en bit att köra timret när det är avverkat.

I Lördags var det hopptävling på klubben från 1.10 och uppåt, det var kul. Pandora lyckades inte riktigt dock, hon var inte alls med på noterna den här dagen, kanske brunstig eller något.

Men vår hemmaryttare Jennie vann 1.10 på en ridskolehäst, det var kul.

 

Onsdag 12 augusti

Kategori:

Jippie, nu fungerar datorn, det var konstigt nog desktop filerna som hade hamnat under en annan flik, så lätt fel, men så svårt att hitta.

Så nu ska det laddas in bilder igen.

Tomaterna mognar och vi får minst 10 varje dag.
Måndag 10 augusti

Kategori:

Det översvämningskaos på E6:an, fastnade i köer eftersom de hade gått ut på radion att alla skulle köra via färjan istället och 162:an från Lysekil, precis den vägen som jag kör varje dag. Jag fastnade först i kö före Torp, så jag passade på att stanna och shoppa en stund där för jag tänkte att de kanske skulle släppa på trafiken igen på E6:an så jag kunde köra runt, men till slut gav jag upp och körde mot färjan, köstopp redan vid Jordfallsbackarna, det var minst 1 mil kvar till färjan, så jag vände och chansade på Skredsviksvägen och det gick bra, den vägen var öppen. Vad hemma strax efter 19 så vi hann fakstikt rida en sväng.

Köpte en häcksax på Torp och började klippa till vår syrenhäck för den har blivit vildvuxen i sommar, det blir genast mycket snyggare och är faktiskt riktigt kul. Nu börjar plommon, äpplen och tomater mogna, det är så härligt. Vinbären plockade jag av i helgen och gjorde svartvinbärssaft.

Hästarna var inne i natt också, fast det blev inget busväder. 

Måndag 10 augusti

Kategori:

Fabiola är dräktig med Dionysos, kika på honom här  Förhoppningsvis blir det ett föl runt midsommar nästa år, spännande.

Vilket väder det har varit inatt och på morgonen, det har åskat och blixtrat och vräkt ner regn, kändes skönt att vi tog in alla hästarna igår kväll.

Söndag 9 augusti

Kategori:

Jag och Vilja var i Färgelanda och startade en LA:6 med 65,81 % och en Msv B:2 med 60,93%. Vilja kändes riktigt fin på framridningen, men när hon kommer ut på banan så lägger hon ner. Provade idag med att bara rida fram 1/2 timme, men det spelade ingen roll, jag fick driva rejält runt hela programmet och hon har handbromsen i, ökningarna räcker inte hela vägen och vi missade ett av de enkla bytena i LA:6 och ett byte i Msv.

Öppnorna börjar bli riktigt bra, och jag börjar få henne att bära upp sig bättre och lätta av fram. Men slutorna blev inte lika bra, jag har lite problem med diagonalslutorna dessutom.

Det blev inga placeringar, men jag är nöjd med poängen. Lite kul var att vi var två från Lysekil och vi fick exakt samma poäng i Msv.
 

Lördag kväll

Kategori:

Nu är jag trött, har varit iväg och tränat och det gick inte bra idag. Får inte Vilja att spåra i högergaloppen och i det programmet jag ska rida imorgon är det en långsida med ökad högergalopp, hur ska detta gå. Känns inte alls bra.

Och Kenth startade 1.20 idag också med 12 fel, synd. Idag var de 9 timmar på tävlingsplatsen och ska rida 1 minut, vad är det för fel på hopptävlingarna när man inte kan få reda på om man ska starta kl 14 eller 17, de har lite att lära av dressyren, jag ska starta 13:43 och 15.10 imorgon, sen kan jag åka hem.

Vi hade några sköna timmar på stranden idag och så är Joanna och Kayo och hälsar på Sofia, de var ute och red i två timmar idag och hade haft riktigt kul.

Fredag kväll

Kategori:

Kenth ringde precis och hade gått runt 1.20 felfritt idag, hurra för dem. Pandora hade varit jättefin. Det var den 2:a nollfelsrundan, det behövs tre för att kvala till 5-års championatet på Flyinge i oktober.
.

Fredag 7 augusti

Kategori:

Nu har våra gäster gett sig av norröver igen, det har varit trevligt att ha dem här, men när man jobbar har man tyvärr inte mycket social tid över, måste ju hinna rida också. Fast Kenth har ju varit hemma förstås och i söndags hann vi både till stranden och en regnig tur på Stångehuvud.

Igår kom jag hem ganska sent eftersom jag hade lämnat gamla subban på verkstan i Angered och de hann inte göra den färdig. Det var kopplingen som skulle bytas och en damask och oljan 8000 kr skulle det kalaset ungefär gå på, inte så kul, men man får väl ingen begagnad bil för det priset så den får väl rulla ett tag till. Jag fick låna en bil på verkstan och när jag kom hem så hade Iallafall så hade Kenth fixat middag och vi åkte ner till Fiskebäcksvik och badade och åt middag, det var härligt, såna minnesbilder stoppar man gärna undan i hjärnan och tar fram till vintern.

Jag har tränat Vilja två dagar med träns och igår red jag med kandar, hon skummade rejält i munnen och var väldigt fin i galoppen, börjar få riktigt gung i den, och han kan samla sig väldigt bra, traven har vi jobbigare med, börjar få lite schwung i den men då blir det lite slingrigt istället och jag kommer inte åt henne riktigt med skänklarna.

På Söndag är det tävling i Färgelanda, vi ska starta LA:6 och MSV B:2. Dessutom är det hopptävling i Lilla edet 3 dagar Fredag - Söndag, Kenth och Pandora ska starta 3 x 1.2 m.

Tisdag 4 augusti

Kategori:

Hur mycket regn finns det egentligen???

Hade tänkt att börja med ridplan den här veckan, men grävtjänst ville vänta tills det hade torkat lite, och det kan man ju förstå, allt flyter. Alla hästarna har stått inne inatt så de fick torka upp lite, de tycker faktiskt om att komma in och står och trängs vid grinden. Finns nog väldigt lite näring i gräset när inte solen har varit framme.

En stor gren hade gått av på plommonträdet och det var lite tråkigt, för det var många plommon, men vi skulle väl ha stöttat upp den.

Igår tog vi med Lena ut och plockade kantareller, det är kul, det finns faktiskt en hel del och de är riktigt fina.

 


2 augusti

Kategori:

Igår kom Lena, Jonas och Elin och förstås kom Erika hem också efter nästan 10 dagar i Ytterhogdal och Ö-sund. Det var så roligt att återse dem efter nästan 1 år, vi som sågs jämt på somrarna där uppe och bodde grannar. Lena köpte vi huset av i Ö-sund 1999 och eftersom de hade grannfastigheten också så hade vi väldigt roligt tillsammans, under många år.

Vi var ut en sväng i Lysekil igår efter att ha ätit en smarrig grillmåltid som Kenth fixade till. Det var riktigt kul, vi var på Pråmen, Katten och Old house in och det var tydligen där som alla var, vi träffade på många vi kände och hade en kul kväll.

Idag var det upp med tuppen (han gol från kl 4 och var riktigt vedervärdig), fast jag var inte upp förrän kl 8 förstås. Tränade för Stefan på morgonen och fick jobba med takt och schwung, ett bra tips var att jag skulle tänka att det var hinder varje galoppsprång så hon kom upp fram och bara studsade ner lite med frambenen och fick lite bättre påskjut i galoppen. Vi gjorde inte mycket övningar utan jobbade mest med påskjut och takt. Fick rida skolorna i högra tempo för att stretcha ut henne lite och för att få mer flyt.

1 augusti

Kategori:

...nu är juli slut, det måste ha varit den regnigaste på många år.

Spa igår i ett stormigt Smögen, men det var jättehärligt, Sofia och jag  satt i bubbelpolen en stund med utsikt över havet och det var maffigt igår i stormen och sen blev jag knådad från topp till tå, det var så jag fick bita ihop ibland. Det var en trevlig dag iallafall så tack för den mina kära fd kollegor.

Massören var på mig om det stora röda märket, ca 2 dm över hela knäet och tyckte absolut att jag skulle gå till läkaren med det. Det har jag tänkt att göra men det har inte blivit av. Men nu var jag iallafall iväg idag och fick pencillin för det var nog Borelia, jag hade ju några fästingar på benet för ett tag sen.

Idag har vi faktiskt legat och solat i Kolleröd, och i lä var det riktigt skönt, fast det blev inget dopp.

Jag ska snart skriva om hoppkursen i Mellerud som gav Sofia en hel del.