Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Don Bellisimo träning

Kategori:

Några klipp från tisdagens träning för Anki
 

En vanlig tisdag

Kategori:

Nu börjar tävlingssäsongen närma sig med stormsteg och har anmält till Nordhalland den 21 februari, med alla tre! Så det blir Msv B:4 med Bellisimo och Credo debut för båda i sen klassen och Vilja får gå en Prix st George.
 
Idag fick Bellisimo åka och träna för Anki, det var nyttigt, vi fick lite bakläxa på bytena speciellt att jag ska växla mer mellan enkla byten och byten i språnget och samling innan! 
Traven funkar fint han gör fina skolor och funkade bra med sluta även på medellinjen.
 
Fick uhip kappan idag som jag hade beställt och den är så varm, varmare än dunjackan jag brukar ha. Tyvärr frös jag desto mer om händerna så behöver nog ett par varmare handskar oxå.
 
Tömkörning med Vilja och Credo på en frusen utebanan men strålande väder. Credo tror jag inte jag har tömköra på flera år men han var duktig, jobbade med fina bakben i samlad långsam trav. Kan nog bli fin passage så småningom. 
 
Vilja fick jobba med piaffen och den blir hon så laddad av och frustar och piper, men hon lydde mig och busade inte i halkan utan jobbade på. Hon har ju aldrig kunnat trava sakta förut men i vinter har det plötsligt börjat funka.
 

Inridning och utrustning

Kategori:

Så var det fredag jag jobbade på mitt "riktiga" jobb fram till kl 13 men sen var det full fart, Iväg med skräp till återvinningen och sen var det bara att sätta igång och rida. Credo, Bellisimo och Vilja som fick åka till ridhuset.
 
Elin fick Nora och Tornado på sin lott med hjälp av Kenth förstås. och sen hann Kenth med Andromeda också som jag köpte ett nytt bett till igår, får se om det funkar bättre.
 
Sprenger så klart som enligt min mening är outstanding på bett och dessutom jobbar med utveckling av sina produkter hela tiden nya material och munanpassade utformning
 
Credo och Andromeda fick varsitt sånt här täcke från Myone. Bra passform men kanske lite små i storlekarna, Credo fick 145 och Andromeda 155 men Credo skulle nog också ha haft 155.
 
 
Elin red Nora och det är helt otroligt vad trevlig hon är och hon bara jobbar på här är en liten filmsnutt från longeringen och sen red Elin själv också i alla gångarter på fyrkantsspåret och i full storm och tokiga hästar i hagen bredvid och hon bara jobbar på. Det har regnat och blåst väldigt mycket på sistone så det är inte precis något vinterväder, men våra hästar blir å andra sidan aldrig rädda för att gå i vattenpölar.
 
 
Don Bellisimo kunde jag ligga på en åtta och göra byten i mitten, det går riktigt bra nu, Credo byter fint men trycker iväg mig så jag hoppar upp ur sadeln varje byte till höger. men han gör rena byten nu på kommando och vi jobbar vidare med samlingen i galoppen.
 
 
 

Onsdag

Kategori:

Ja nu börjar det bli som vanligt igen efter Julhelgerna. 
 
Vilja
 
Igår körde träningen för Anki i Ljungskile igång igen och jag åkte med Vilja och tränade, hon har verkligen blivit stark i traven och har ett helt annat lyft i bogarna, passagen känns som man svävar fram i, men oj vad jag får jobba med vaderna. Galoppen är lättare att rida vi fick en liten aha upplevelse i saxen för den började vi att jobba med, sen gick bytena så där hon blev lite låg och släppte ut vänsterbogen så fick jobba med att få henne rak.
 
Nora, 3:e ridturen
Idag galopperade Elin för första gången på Nora. Kenth har henne fortfarande på longerlina. Det går hur bra som helst. Nora söker stöd i bettet och får i rätt unghästform.
 
Elins foto
 
 
Tornado har fått skor fram och longeras med ryttare på, en snäll häst men gör inte alltid som vi vill :) Men han är ju som en unghäst.

 
Sen åkte Elin med och hoppade Andromeda i Munkedal. Så ikväll tror jag Elin var bra trött för jag träffade henne inte alls.
 
Don Bellisimo fick sig förstås också ett dressyrpass och han var enerisk men ganska stark idag, Vi jobbade med att han skulle lätta av i handen och spåra och så kvaliteten i gångarterna och jobbade i fräsht tempo idag, Idag tränade vi Inga byten.
 
Unghästarna på lösdriften är för härliga, de är bästa kompisar och det är så lugnt där nu när inga mammor är med och bestämmer, alla ligger inne på nätterna i den nya halmen, nu halmas det varje dag lite istället, vi har ju provat olika varianter men det här verkar funka, mockning varje dag och ny halm på kvällen. Fia och Briona är de enda stona som är kvar i stallet nu men de går i en egen hage. 
 
 
 

Nora

Kategori:

Elin har jobbat med Nora ända sedan hon kom till oss i November, Elin praktiserar här för ridlärarutbildningen och har gjort sin unghästpraktik hos oss. Elin har pysslat vant Nora vid sadel och träns, ledit, longerat och så idag kom belöningen, första gången på ryggen och Kenth ledde Nora och det gick hur bra som helst. 
 
Snällt gick hon först med ledare och sen ut på volten  med longerlina ca 10 minuter. Det verkade inte bekomma henne det minsta. Hon kollade på de andra hästarna och såg nöjd ut.
 
Nora e. Zuidenwind ue Schwadroneur född 2012. 
 
 
 
 
 

Tornado

Kategori:

Ny häst i stallet igen, vi hälsar Tornado välkommen, han ska vara hos oss på träning några veckor. En ganska grön häst men väldigt snäll i hanteringen. Han ska tränas i grundridning, styrning framåtbjudning och ut i skogen. 
 
 
Så det är fullt upp på gården, fick städa upp efter strömmen i morse, hagarna hade delvis blåst sönder, så fixade det innan jag släppte ut hästarna. Och Viljas fönster hade gått sönder, men glaset var utanför och vi upptäckte det i natt och spikade för en skiva då. Alla lösdriftshästarna stod inne i hallen i natt och fick lite hö inne istället så att de skulle hålla sig där.
 
38 sekundmeter och blåste orkan i natt, det hördes i väggarna på huset men det mesta verkar ändå ha klarat sig bra.
 
 
 

Try Me och Cactus åker till Spanien

Kategori:


Innan den här stunden för lastning kommer är det en hel del som behöver fixas, givetvis ska de ha pass och så behöver de ha ett EU-hälsointyg från veterinären. 

Transportören kom från Holland och verkade väldigt bra med hästarna. De var lugna och noggranna och hade en fin lastbil där hästarna stod lösa i sin smala spilta och hade egen vattenhink och hösäck.


Export till Spanien

Kategori:

Idag bär det av mot varmare breddgrader för 2 ston som ska bli avelshästar i Spanien.
 
Skönt för dem att slippa det här ruggvädret blötsnö och lera. Vår duktiga praktikant Elin har tvättat och fixat Try Me idag.
 
Kl 15 kommer transporten och hämtar dem för transport till Holland.
 
Det är Try Me och Cactus som ska till Spanien och bli avelshästar där. 
 
 
 
 

Hops Ann

Kategori: 
Idag åkte Hops Ann till sin nya ägare Camilla Lindgren i Söderhamn. Det är inte så lätt att lasta en 8 månaders unghäst så det tog en stund, hon var inte speciellt stressad men in i transporten ville hon inte, men efter en halvtimme så bestämde hon sig plötsligt för att ta ett hopp in i transporten och då gick det snabbt att stänga. 
Nu är hon på väg mot Söderhamn och det har gått bra än så länge och hon står lugnt i transporten. Hops Ann kommer få en fölkompis att leka med när hon kommer fram.
 
 
 

Träning idag

Kategori:

Idag var det varmt ute och Kenth fixade ridbanan, det är skönt att det är varmt och fint väder och inte regnar!
 
 
Och så tränade vi alla hästarna, det går bra när vi är lediga att hinna med alla på dagtid.
Credo fick jag hjälp med att filma lite idag, han ger en väldigt fin ridkänsla. Här har vi lite träning på bytena och de funkar bra nu idag kunde vi göra tre stycken på diagonalen.
 
 

Fredag den 2:a

Kategori:

En dag till in på det nya året och idag var det dags för hovslagare på Bellisimo och Credo, Min tur att ha stallet på morgonen, på julolovet har jag och Kenth tagit varannan dag
 
 
Här är det Credo som får nya skor av HovslagarAnna
 
Sen träning med hästarna Jag tog Vilja och Credo idag, Vilja är riktigt fin och börjar bli stark, hon gör byten i varje och de börjar bli riktigt stora nu också efter att nästan har varit stillastående. 
 
Credo byter fint nu och jag började jobba lite med galoppsamlingen istället. 
 
Kenth tränade Andromeda och Bellisimo och idag. Stormade bra idag men ridbanan är mjuk och fin.
 
Sen var det träningar, Malin med sin fina unghäst mycket grundarbete, Maria och Benelli som planerar att tävla i Msv C i år och börjar bli riktigt stark i formen och ser ut som ett muskelpaket men fungerar bäst när han är själv i ridhuset. Sist ut Sofie med sin fina unghäst Fiona som förbereds för LA i år men är riktigt laddad och gärna drar iväg och busar. 
 
Sen hämtade jag upp Elin vid färjan, hon har varit hemma över jul och kom nu tillbaka för att fortsätta sin praktik hos oss och jobba vidare med unghästarna. Elin håller på att utbilda sig till ridlärare och gör sin unghästpraktik hos oss..
 
 

Gott Nytt 2015

Kategori:

Nytt år och ska bli bättre på att informera om vad som händer, men hösten har varit intensiv och jobbig.
 
En liten sumering över vad som hände i höstas:
Flash Light e. Bellagio ue. Figaro R. såldes i November till Yvonne Brattberg i Färgelanda, det känns mycket roligt och spännande, Yvonne tränar för mig och jag kommer att få följa Flash Light till att bli en dressyrhäst,
 
I december lämnade vi äntligen in ritningarna för att söka bygglov för stall och ridhus. Vi hoppas att vi får ett possitivt svar på den.
 
Drömmen är att det ska stå en vit sådan här byggnad nedanför nuvarande stallet under sommaren 2015
Med 8 boxar och ett isolerat ridhus 20x50m 
 
 
Don Bellisiomo är en riktig pärla men mycket fina gångarter och gör alltid allt för att vara till lags, som högst hade vi nästan 76% i en MSV C och vann klassen med ca 40 starter. 
 
 
 
 
Med Don Bellisimo och Credo åkte vi ut på ett antal tävlingar med dem under hösten och fick både vinster och placeringar i Msv C och debuterade även MSV B med Credo.
 
Don Bellisiomo är en riktig pärla men mycket fina gångarter och gör alltid allt för att vara till lags, som högst hade vi nästan 76% i en MSV C och vann klassen med ca 40 starter. 
 
Nu har vi tragglat byten i ur och skur och Credo sätter dem fint åt båda håll nu och Don Bellisimo gör dem också på hjälpen och lugnt och fint nu, Vi ska nog hinna bli klara inför tävlingssäsongen 2015.
 
Sen förstås våra fina fölungar Carisma som blev så sjuk under hösten och först nu är helt återställd och avvand från Fia och går ute med de andra fölen. Vi har avvant alla 4 fölen under julen, det var ju lite roligt med Zala Doo för han började dia Try Me som är mamma till Hops Ann så det slutade med att hon hade ett föl på varje sida, men när vi såg det så stallade vi in Stona och lät fölen vara ute, först bara på natten men efter en vecka skiljde vi dem helt.
Carisma Light