Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Onsdag 29 Februari

Kategori:

Imorgon ska Erika åka till Östersund upp till Elin, det ser hon fram mot. Ska köra henne till tåget på kvällen först ska vi shoppa lite på Nordstan.

Vi pratar med Sofia på Skype på kvällarna, det är väldigt bra med alla möjligheter att kommunicera, kolla in på Sofias blogg så får ni se hur hon har det på Mallorca, idag har hon ridit hingsten som de ska rida in och det hade gått bra.

Jag red Vilja på utebanan idag och hon gick riktigt bra, känns som vi är väl förberedda, det mesta funkar och i traven ångar hon på med bra driv och det känns som vi flyter fram. Vi börjar få koll på skritten också, jag har bromsat för mycket förut och då blir stegen ojämna, men om jag trampar ner hälarna och lägger ner handen och driver henne frammåt och sen drar in naveln, så blir den super, prova vet ja :)

Galoppen blir bättre och bättre idag kändes piruetterna fina och det blev luftiga serier och t.o.m saxen blev riktigt bra. Självförtroendet jobbar vi som vanlig med, men när man sitter och njuter av att rida sin häst, så måste det väl vara bra. Hmmm :)

På fredag åker vi österut mot Södertälje för vår första Nationella och tävlingssäsongsstart, så snälla håll tummarna.

Söndag 26 februari

Kategori:

En härlig helg i Scandinavium, shoppade lite saker till mig och hästarna och så Jan Brinks Dressyrbok som har varit serie i ridsport. Maria fixade superbra platser åt oss långt fram på Kuren, så vi satt så vi kunde se hur hästarna var skodda :)

Härlig inspiration.

Kenth har hoppat Andromeda i helgen och upp till 1.10 m hon hoppar riktigt fint och älskar det, Kenth är helt lyrisk över henne. Det är så lätt för henne, hon hoppar lätt och är högt över.
Jag har ridit Vilja fredag i ridhuset och då gick hon super, men sen tränade vi hemma 2 dagar och dels var hon pigg och la sig ganska hårt i handen, vi fick jobba med skolorna rejält och saxen funkade dåligt, men båda dagarna fick jag henne till slut att gå väldigt bra och lätta av från handen. Det närmar sig tävling och startlistan ligger ute på Equipe, vi ska till Södertälje och tävla Nationellt för första gången med Vilja, dessutom ska vi passa på att hälsa på våra goda vänner från Östersund sen nästan 30 år tillbaka Maria och Kent, ska bli kul att äntligen få se hur de bor. Sen kanske jag får möjlighet att träffa Tina också :)

Och jag är så taggad, har tränat konditionen som attan sista månaden och gått, sprungit, ridit och dansat zumba, nu är jag nästan lika förberedd som hästen, förutom att hon har tränat hela vintern och blivit otroligt stark i kroppen. Startlistan ligger ute på Equipe och vi startar kl 9.52 på Söndag.

Mitt mål med den här våren är att kvala i Nationell Prix st. George så jag kan tävla Nationell Intermediare.

Imorgon åker Sofia till Maria på Mallorca för att praktisera i 4 veckor och hon kommer att blogga på sin blogg http://fotografy.blogg.se

Andromeda

Kategori:

Idag har Andromeda hopptränat i ridhuset, det var 3:e gången och hon är så hinderklok, idag hoppade hon 1 m och det ser bara ut som hon tar ett större galoppsprång över hindret.

Den här hästen ska vi försöka kvala till Falsterbo under våren, hon går som 4-åring och ska gå 3 st felfria 1 m tävlingar. Andromeda är efter Rambo - Magini och är egentligen avlad på gångarter men fick hoppdiplom som 3-åring.

Andromeda är vårt enda sto som är kvar efter Medeas gener (3:e generationen) och hon kommer att bli kvar hos oss, vi tror mycket på henne i både hoppning och dressyr.

Hon är lite smal och gänglig men är nyss avvand från sitt föl, och vi håller på att göda upp henne.Tisdag 14 februari

Kategori:

Teorikväll: Det var en trevlig kväll igår och ett riktigt många som kom hit för att lyssna på dressyrens utbildningsskala och titta på Bo Tibblins dvd, hoppas att ni fick med er någon inspiration till kommande ridpass.
Jag fick kvar lite lappar om allas kortsiktiga och långsiktiga mål, det var en del överraskningar som fick mig att fundera i lite andra banor, en kul och en bra övning, det borde alla göra, skriva ner för sig själv och sin tränare  vad man har för mål och kanske drömmar.

Idag har jag jobbat hemma och eftersom vi har stegtävling på jobbet så var jag ute och gick en timme på lunchen och sen på kvällen tränade jag och Vilja för Anki. Det var rejält snöfall här idag och slaskigt på vägarna. Vilja är grymt taggad och såå jobbig innan jag kommer på ryggen, i transporten står hon hela tiden på 3 ben och väger, nu har jag ju kamera så äntligen kan jag kolla vad hon gör. Hon lyfter benen och kliar sig och väger fram och tillbaka, så hela bilen vajar. Men hur ska hon orka stå så här hela vägen till Södertälje om ett par veckor.

Iaf så var hon rejält pigg idag och då blir hon elastisk och energisk i gångarterna, Slutorna gick äntligen väldigt bra, men då fick vi jobba med rakriktningen i bytena istället hon svajar lite mycket och lägger sig mot vänster tygel och så håller jag för hårt i den. Fick istället jobba med höger skänkel ut mot vänster hand och mjukt lätta lite i den, då blev det bättre. Det här är mitt ständiga problem, tycker att hon skjuter ut vänsterbogen och stänger henne för mycket i den handen...

Snön rasade hela tiden ner från taket och Vilja for iväg och jag blev lite nervös, men nu för tiden kan jag nog vänja mig vid att det inte blir så mycket mer än att hon hoppar ett steg åt sidan och fortsätter sen, värre var det för några år sen när hon for iväg och inte slutade bocka förrän man låg på backen. Vi jobbade igenom alla Prix st George rörelserna, hon är mycket starkare än förra året och jag hoppas att jag klarar av att visa henne och inte mesar på som jag kan göra ganska ofta.

Jag red Andromeda i helgen, hon rör sig så mjukt men är lite unghästvinglig fortfarande, det är lite svårt att få hull på henne så vi behöver göra något med maten, hon tuggar fortfarande höet dåligt och det ligger tussas kvar, men i övrigt får hon nog ca 3 -4 kg blandat kraftfoder (havrekross, korn, linfrö, kraft och kli) + 2 skopor betfor.

Sen red Sofia också Andromeda på söndagen, det gick bra, Sofia har bra balans och är lugn och fin med henne.

Utbildningsskalan

Kategori:

Ikväll är det dressyrteori hos oss där vi går igenom dressyrens Utbildningsskalan och tittar på Bo Tibblins DVD "Ridlära".
Om jag har missat att meddela någon så är det kl 19 -21 i Lyse.

Söndag 12 Februari

Kategori:

Vilken strålande dag det var idag, hade stallet på morgonen och mockade lösdriften och stallet, det är skönt att pula på där ute på morgonen. Sen iväg och promenrade en timme runt Norrkila med Carina i det ljuvliga vädret, kändes som en riktig vårvinterdag.

Sen red jag och Sofia Vilja och Andromeda på em på ridbanan.

Har fixat lite i stallet och inne, skruvat upp krubbor som hängde på sniskan och bar undan skräp.


På den här bilden är det Carina och Patrol som har ridit för mig i lite mer än ett år. Carina tränar varje vecka i ur och skur och avbokar aldrig en träning. Vi har tränat i regn och storm, snöoväder och ishälka.
Patrol är en Tori häst och han har utvecklats otroligt mycket, från att inte ha kunnat gå i höger galopp överhuvudtaget och haft väldigt jobbigt med att böja sig så går han alla Lätt A rörelser och vi tränar nu på att han ska bli ännu smidigare. Han blev betydligt lättare att rida för Carina när han fick på sig kandar för några månader sedan.

Han är så rolig för han tycker verkligen om träningen och står troget och väntar när Carina kommer på eftermiddagarna.

Patrol drar även vagn och jobbar med bröllopskörningar, julskyltning, filminspelningar mm.

Här är en bild som Sofia har tagit inne på Avenyn i Göteborg, Patrol till vänster.
Tisdag 7 Feb

Kategori:

Idag när vi kom ut i stallet så var det dyblött och stod vatten och sprutade i Magenos box, inte kul. Mageno var genomblöt men alla hästarna tog det ganska lugnt. så det var bara att försöka få upp avloppen och släppa ut hästarna och börja sopa vatten och tömma de tre blötaste boxarna. Ringde sen rörmockaren och de kom redan kl 7.00, så det var himla bra. Slangen hade frusit sönder på flera ställen så det tog nästan hela fm, men nu har vi satt in avstängning till Divas box och flyttat in henne i stallet, får se om vi kan hålla det tinat nu.

Sen in och jobba hela fm och på em hade jag tagit ledigt för att hinna träna för Anki med Vilja och Diezel.

Vilja är ju härlig, enda gången hon kan driva mig till vansinne är när jag ska göra iordning henne, hon är såå stressad, krafsar så man tror att hon ska göra hål på golvet och skiter så jag får mocka hela tiden.
Men i ridningen är hon underbar, tänk att jag under 5 års tid alltid har undrat hur länge det alltid ska gå bättre och bättre för varje träning... härlig känsla. Vi jobbade mycket med galoppslutorna idag, hon har bra lyft i galoppen nu, men jag får alltid börja med att rakrikta i högergaloppen. Bra med speglarna. Men när hon väl spårar in så funkar det mesta.

Helpiruetterna gick riktigt bra idag och bytesserierna, men där har hon räknat ut att jag ska göra 4:or, 3:or och sist 2:or och nu skulle jag göra 3:or 2 ggr, då blev det kaos...

Två ettor funkar men idag skulle vi lägga på en till och det är svårt att hinna med att svänga benen, vi lyckades 1 gång på slutet. Men nu ska vi ta det lite lugnt med de här för vi ska inte rida det programmet än.

Sen var det Diezels tur, spännande, den stora vackra envisa damen men såå härlig att rida när hon går på och jobbar. Det var första gången för Anki, jag tränar ju henne annars men det var kul att checka av att vi var på rätt spår och få lite tips om hur vi går vidare.

Gammal bild på mig och Diezel från i somras.Största problemet är när vi lägger in en skrittpaus för då tror hon alltid att det är slut och vill inte gå, så vi jobbade mycket med start och stopp och jag fick sitta djupt och luta mig lite bakåt för att få henne att trava. Fattningarna gick hyfsat och i galoppen kan hon ligga och rulla hur länge som helst i en låg form. Vi provade på lite skänkelvikningar också och det har hon lätt för. Det var en bra avstämning för det är så vi jobbar och fick lite tips med sitsen som var bra.

Efter det var det Kenth och Andromedas tur, det är väldigt basic än med trav och galoppfattningar, jobba mot stöd i yttertygeln och lite skänkelvikningar. Det släppte rejält i galoppen idag och den blev luftig och fin, annars är ju traven hennes bästa gångart, men nu kommer nog galoppen snart ikapp. Kul att se henne, hon rör sig stort med högt lyft i steget, det som jag och Vilja får jobba med, har hon gratis.

Träningar i kylan

Kategori:

Igår var det en strålande dag solsken och -12 grader. Var på Toric center på em och hade träningar.

Det  här är tjusiga Tori hingsten Arhibald med sin ägare och ryttare Maria. De ska under våren ut och tävla dressyr, så han får dubbla jobb, Arhibald är en godkänd hingst och jobbar även i aveln under våren.och så var det Emma med sin D-ponny Benno, Emma är från Tjörn och
kom med sin ponny till Tori center.Fick tyvärr inte bilder på alla som red, så det får bli nästa gång

Var sen iväg och tränade en sväng i ridhuset med Vilja och faktiskt känns det kallare att rida inomhus sådana här dagar när solen skiner.

Kallt

Kategori:

-12 grader idag, jag åkte direkt från konferensen i Göteborg till Färgelanda och hade träningar, trots kylan och halkan kom alla och tränade, hästarna var pigga och gick riktigt bra, och jag klarade kylan hyfsat, men frös om fötterna. En av ridskolehästarna var en riktigt härlig upplevelse idag när Ida red honom och han jobbade på så bra och fin i formen och vi provade t.o.m byten på honom idag, härligt att ha såna hästar på ridskola. Men alla gick riktigt bra idag och det var nog för att det var lite kallare, de var rejält pigga.

Har äntligen fått mitt headset, men fick inte igång det idag, så det får bli premiär på Toric imorgon, spännande. Testade det hemma nu med hjälp av Sofia fick jag igång det, så här ser det ut. Kenth har fått tina vattnet till vattenkopparna idag och dessutom ridit både Andromeda och Vilja. Andromeda fick jobba på banan och hon är en riktig pärla och lyssnar hela tiden och bjuder på frammåt och vill gärna vara till lags, härliga häst, henne kommer vi få mycket glädje av, hon har fått alla Pandoras bästa egenskaper och det bästa är att vi aldrig kommer att sälja henne, för hon är den sista av Medeas avkommor som är sto.

Sen red han ut med Vilja också, hon var som vanligt på tårna och blev rädd när en granne lite längre bort som inte är så förtjust i hästar drog på högtryckssprutan precis när Kenth red förbi, i -12 grader!!!

Anki-träning

Kategori:

Igår var jag & Vilja i Ljungskile och tränade för Anki igen, nu drar träningarna där igång varannan tisdag, så då blir det regelbundet igen. Carina följde med och så kom Kenth dit också, det var rejält kallt och jag frös som vanligt om händerna, måste se om jag kan hitta någon värme att stoppa i vantarna, kom gärna med förslag.

Vilja har blivit mycket starkare under vintern och det är lätt att rida henne, hon är mjuk och elastisk och ett riktigt muskelpaket. Vi körde igenom det mesta igår och äntligen börjar saxarna i galoppen funka och jag kan hålla kvar henne uppe framför mig i bytena också.

Det är mycket att tänka på i saxen, böjning, ställ om böj åt nya hållet utan att hon dyker och byt på väg åt nya hållet, pust.

Serierna funkar fint, men vi hade lite problem med piruetterna, blir så ibland, nu stannade hon och de blev för centrerade och jag fick jobba med att göra dem lite större. Traven är hon superfin i fint schwung och bjuder bra fram i handen.

Fakir har åkt hem efter 6 veckor hos oss på träning och vi önskar Johanna lycka till på tävlingsbanorna i vår.Credo har flyttat ut på lösdriften igen och det är väldigt lugnt nu, färre hästar och vi hinner med lite bättre, känns lugnare. I morse låg alla fyra hästarna inne i hallen och det är skönt att se att Credo verkar ha kommit in bra i flocken.