Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Tävling i Strömstad

Kategori:

Idag var det dags för Sofias tävlingsdebut tillsammans med Credo på regional tävling i Strömstad och Sofia tävlade Credo i en LB:3 dressyr, de var nog båda lite nervösa för sin debut på dressyrbanorna men i veckan har det känts bra och han har gått jättefint.
 
Det var en kall men solig dag i Strömstad och jag tror att ridhuset var alldeles nytt och en stor fin anläggning.
 
Sofia och Credo gjorde en fin och jämn ritt, med honom stadig i formen och fina övergångar de fick 67,1 %
 
 
Sofia tycker att hon är lite stor på Credo, men jag tycker inte det ser så ut
 
 
Nästa klass tävlade Johanna och Rioja och vi var kvar och coachade Johanna lite inför ritten i nya LA:3 programmet och de vann sin klass på 69% superduktiga och trots att Rioja var lite spänd så höll hon sig i skinnet och lyssnade på sin ryttare. Fina poäng och massor med grattis till dem.
 
Det här är Katarinas bild som jag fick på sms på vägen hem, jättekul ;)
 
 
 
 

Sotia och Credo

Kategori:

 
Sofia tränade programet en sista gång och det ser jättefint ut, han är stadig och fin i formen och spårar bra nu.
 

Sofia tränade programet en sista gång och det ser jättefint ut, han är stadig och fin i formen och spårar bra nu.
 
Idag har vi fixat Credo för morgondagens tävling i Strömstad
Tvättat svansen och flätat, det blev mycket stora knoppar med hans långa man.
 
Och så sista fixen med hårspray.
 
 

Torsdag 28/3

Kategori:

Idag jobbade jag bara halvdag och sen var det ut och greja på em, skönt med lediga eftermiddagar ibland. Sofia harvade banan med harvmattan, och sen körde vi skräp till återvinningen, skönt att stöka undan och få snyggt när det är så soliga fina dagar.
 
Sen red jag på den fixade banan och den var så uppluckrad och fin. Red igenom Int 1b 2 ggr, det är svårt. Ökad trav till Passage och ner till piaff osv och så skritt ta tyglarna och byten på diagonalen i vartannat, det är inte så svårt när man läser det på pappret men när man ska rida det så händer det saker hela tiden, men det är väl så jag tyckte ju Msv A var jättesvårt för några år sen. Urk nu låter det väl kaxigt, men jag behöver hela tiden nya utmaningar för att inte tycka det är tråkigt att träna och jag tror Vilja är likadan. Men Piaff tycker hon är svårt och bockar gärna och så kommer vi i otakt..
 
Sofia red Credo och han såg så stadig och fin ut för henne, hon såg nöjd ut efter att ha ridit igenom LB:3 programmet.
 
Sen lånade vi en Santa Cruz sadel med bom som man kunde ändra för att se om den passade Andromeda, men det funkade inte, hon rörde sig fantastiskt i den, men nu var det ett tag sen jag red henne så jag har inget att jämföra med. Men den gled också fram, skulle nog behöva en sadel utan kilbossa eftersom hon inte har någon manke alls som stoppar upp.
 
Så var stallet klart kl 18.30 och vi hade bestämt oss för att åka på LRF kväll på Röe gård eftersom vår granne Marianne skulle föreläsa om hästars beteende. Det var väldigt god mat, smörgåsbord,med en massa läckerheter som hör påsken till och Marinne höll en medryckande föreläsning som engagerade alla.
 
 

Sandro Light

Kategori:

Sandro e. Saigon u. Andromeda ue Rambo född 2011, är såld till Ida Nicander i Lysekil och vi önskar henne lycka till med honom, extra roligt är att han blir kvar i stallet och vi får följa deras resa mot unghäst-testerna. Sandro rör sig otroligt fint och det ska bli spännande att se honom på treårstestet.
 
 
Ida har varit i stallet och pysslat med honom några dagar och de verkar redan ha funnit varandra.
 

Måndag igen

Kategori:

Och fortfarande kallt på morgonen.
 
Sofia ska tävla Credo  i LB:3 i Strömstad på lördag, det blir hans debut på riktig tävling, mkt spännande och jag ska rida programträning i Torslanda på måndag, så det blir lite tävlingar i påskhelgen.
 
Jag och Vilja ska rida Intermediare 1b kl 14:55 och Anki är dagens domare, Det är ett bra tillfälle att prova på men det är lite kvar innan alla rörelser sitter.
 
Det är genom Ridsportsförbundet där jag är med i distriktets dressyrinventering, kan vi väl kalla det för. Och får därigenom lite extra möjligheter till träningar. Vi ska filma och diskutera ritterna några dagar senare.
 
 
 
 
 
 

Söndag 24 mars

Kategori:

Idag vaknade vi till ännu en strålande solig men kall morgon, Bea och Linnea hade stallet och vi skulle ut och rida en morgontur eftersom jag sen skulle åka till Färgelanda och ha träningar.
 
Här är lite bildbevis på att Vilja numera funkar riktigt bra att rida ut på numera, skrittade och travade lugnt utan att hoppa från sida till sida och busa med mig. Var ute och galopperade ensam på lördagen och red ut med Kenth på Söndag. hon tyckte det var superkul.
 
 
Kenth och Andromeda
 
 
Sen gjorde Bea våfflor på baksidan stallet, jag hade tyvärr hunnit åka då, men det såg väldigt mysigt ut, fick den här bilden av Anna på mms
 
 
 
Jag var på mysiga Färgelanda RK och hade träningar, är där varannan vecka och det här är
Maja med sin fina ponny Denice som har tränat för mig i flera år.
 
 
 
 
 

Fredag

Kategori:

Den här veckan har bestått av mycket jobb, i Torslanda och hemma. Jag jobbade hela kvällen på tisdag för att lösa ett fel i ett progrma på jobbet som jag inte kunde hitta, men skam den som ger sig, hittade felet tillslut.
 
På onsdagen hade jag träning i Munkedag och som vanligt, väldigt kallt men 5 st som tränade,  men det är alltid kul att ha dessa tjejer, amitiösa ryttare som tränar mycket. Först Natalie med sin ponny som har haft problem med lastningen och inte kunnat komma sen innan jul, men hon har lånat häst i Munkedal och tränat ändå. Men nu stod transporten där när jag kom, härligt och en pigg och glad ponny.
 
Sen Wilbur förstås, fina Wilbur som jag har känt sen han var alldeles nyfödd uppe i Kännåsen i Jämtland. Han gick super, pigg och jobbade på, gjorde både öppna och sluta fast han inte ens har tränat på det. Jämn och fin i takten i traven och i galoppen jobbade vi med att få honom mer i uppförsbacke.
 
Och så Hanna med sin fina Saimen, dem kan ni läsa om på http://hannapp.blogspot.se/, Saimen jobbade vi med att få lite kortare trav, ta kortare snabbare steg och inte bli långsam i stora steg, blev riktigt fin. Han galopperar nog helst hela tiden om han får.
 
Och så Maria, Stuff var så mjuk och fin i formen, hon har precis som vi börjat ge henne MSM, helt suveränt, det verkar ha gjort underver och hon gav nog sin ryttare en riktigt fin känsla. Det var kul att se dem, det mesta i Msv C rörelserna funkade perfekt, och såg enkelt ut.
 
Sofies fina Akribori sto Ayla, visade verkligen sina flotta gångarter och vi jobbade med skolorna och förvända galoppen, det var då inga problem. hon har väldigt lätt för sig när hon är på det humöret.

Igår och idag hann jag rida både Credo och Vilja, igår blev det en miss  för Sofia hade redan ridit Credo och det visste inte jag, så han fick gå 2 pass, idag kändes han inte riktigt fräsh, kanske hade vrickat sig eller något, satt av och tog in honom igen.
 
Men Vilja och jag var i ridhuset och hon var verkligen super idag, hon är så pigg och arbetsglad och vi klarade äntligen ettorna på diagonalen 9 st... och vi behöver bara klara 7 och hon har börjat göra superfin piaff och övergångarna är väl inte de bästa mellan passage och piaff men de blir bättre och bättre, det är riktigt kul att rida henne nu, Får försöka att inte rida för länge när vi tränar de här sakerna och tänka på att jag inte behöver köra igenom allt utan begränsa varje gång, Jag gör bara piruetterna iblan för det frestar på bakbenen osv
 
 
Vilja i ridhuset idag efter ett bra pass helt ensamna, lugnt och skönt med musik i headsetet.
 
Sen for vi iväg och köpte en sån här vagn som vi ska ha till hindren och kunna dra efter ATV:n
Vi hittade den på blocket och den var bara i Dingle, perfekt.
 
 
Och så beställde jag en övervakningskamera D-link som vi ska ha för kommande fölningar, riktigt stimulerande för mitt teknikintresset, det finns en D-Link app och man kan koppla den till nätet, vem vet kanske man kan se fölning online, eller kanske jag kan hålla koll på hästarna från jobbet, via appen, finns bara en massa möjligheter, fick även beställa en förstärkare till nätverket så att det räcker ut till stallet.
 
 
 
 

Säsongspremiär i Lidköping

Kategori:


Bilden är från arkivet, Sofia tog den i Torslanda i höstas
 
Dressyrtävling i Lidköping och jag och Vilja skulle starta en Msv A:1, det kändes lagom som första start efter vintern, jag var lite osäker på hur hon skulle vara, men hon har varit väldigt fin ett tag nu speciellt i traven.
 
Carina följde med som sällskap och hjälp och det var skönt för även om det är ganska lugnt, så är det en massa saker som ska bäras och hästen ska fixas. Vilja tar det numera väldigt lungt och står väldigt stilla i transporten.
 
Jag hade fått första start och det var därför ganska lugnt på framridningen, jag tog det ganska lugnt och travade och galopperade igång henne hon kändes fin, men sen fick jag henne inte riktigt fram till bettet, jobbade mycket i galoppen men hon kröp in med huvudet och släppte stödet. Men hon ville inte riktigt, till slut när det bara var 10 minuter kvar så hissade vi upp kandaret lite så att hon inte kan greja så mycket med tungan och så på med fracken och in på banan, tänkte att jag får rida på i rejält friskt tempo så kan hon inte släppa stödet och faktiskt när hon kom in på banan blev hon lite tittig och hon kom upp i formen. Sen flöt det bara på, tills galoppökningen kom för då sken solen in i ridhuset och hon började stå emot, trodde att hon skulle stanna, men hon tuffade till sig och gjorde ett fint byte i hörnet, annars var det nog inga missar förutom ett litet jämfota i serien. Men jag var väldigt osäker på om jag hade haft för högt tempo på banan, men det är kanske så jag ska visa upp henne.
 
Så det blev 67 % och jag slutade som 2:a så det blev en lång kväll innan jag kunde åka hem. Men för en gångs skull hann jag se nästan alla ritter och det var kul.
 
 
Kul också var att Sofie (som har Fiona hos oss och tränar för mig) och Ayla  gjorde också sin första start för året och hon klarade kvalgränsen på 62 % i Msv C, Grattis till er,
 
Och Terese som jag ska rida i samma lag som i höst ( berättar mer om det en annan gång ) fick också jättefina poäng och kom 4:a.
   
 
 
 

Fredag den 15 mars

Kategori:

Ännu en kylslagen morgon, det är skönt att vara i stallet på morgonen, hinner inte det de mornar som jag ska till Göteborg, då tar Kenth det mesta jobbet och jag bara ger maten.
 
Idag var jag i ridhuset och tränade med Vilja. hon var superfin idag, vi red igenom det mesta och hon är så himla fin i handen nu och i traven funkar det mesta, i galoppen kan hon ibland krypa in med , huvudet och släppa stödet en kort stund, men bara jag tar det lugnt och väntar så är hon snart framme i stöd igen. Snart är tävlingssäsongen igång. Kenth longerade Andromeda och fixade hösilage och Sofia red Credo barbacka en sväng i paddocken, tyckte det var nytting träning för att inte sitta snett. Credo är väldigt fin nu, igår var första gången på väldigt länge som jag fick slå på en tappsko på honom.
 
Sen var det hem och fixa färdigt i stallet och surra lite med de som var där, det är oftast ganska många där på em nu,det är kul.
 
Sen skulle Lensky köras till sin nya ägare Charlotta i Munkedal, eftersom han aldrig åkt utan sin mamma förut hade vi bestämt att Palatino skulle få åka med som moraliskt stöd, ett bra beslut. Vi lastade Palatino först och han gick rakt in utan tvekan, han bara älskar när vi gör något med honom, han kan stå hela mitt träningspass med Vilja och kolla på oss. Han kommer alltid när vi är i närheten, härlig häst.
 
Lensky och Palatino i transporten innan avfärd.
 
Och sen Lensky, han bara knatade in han också, han är så himla snäll den unghästen bara 11 månader och så klok. Lensky band vi även i bommen med kortare grimskaft så han inte skulle klättra över bommen. Det är bra att ha kamera när man kör unghästar, men de stod så still. Väl framme lastade vi först ut Lensky
 
 
 


och sen Palatino så fick Kenth hålla honom medans vi fixade sista pappersexersisen.
 
De är väldigt lika Palatino och Lensky, skillnaden är ett vitt ben, helt otroligt att de kunde bli så lika Palatino e.Warsteiner u Pandora ue Magini och Lensky e. Corlensky G u. Royal Faith ue. Akribori.
 
Kenth och Palatino,
 
 
 
Svärfar, Lensky, Charlotta
 
Lensky installerad i sin nya box

Lensky Light

Kategori:

 
Vår vackra ettåring Lensky Light e. Corlensky G - u Royal Faith ue. Akribori
Är såld till Charlotta Nicklasson i Munkedal, vi önskar henne lycka till med honom.
 
Han är besiktigad idag utan anmärkning, han skötte sig utmärkt när veterinären klämde och kände på honom. Det var spännande när vi skulle visa honom lös i padocken, för först sprang han tjusigt ett varv och sen hoppade han ut och drog en repa på stallplanen.
Men sen sprang han in i stallet och ställde sig vid mamma i lösdriften.
 
I morgon ska vi köra honom till sitt nya hem.
 
 

Torsdag 14/3

Kategori:

Vilken härlig men kall dag - 15,9 grader och strålande sol.
 
Shoppat lite nya saker till stallet, en harvmatta till ridbanan och gårdsplan, kanske går att kratta med också ??
 
 
Slowfeeding
 
Det tycker vi om, det gör att vi kan ha storbalar ute i hagarna utan att hästarna drar ut en massa och äter för mycket.
 
Har beställt ett nytt slowfeeding när till Andromedas och Winnie's hage, nu hade det kommit en ny variant igen ett lite lägre storbalsnät som var 1.40 m. det blir väldigt mycket nät kvar när det börjar ta slut i grushagarna för det är 2.20, så det ska bli spännande att se om detta funkar bra. Då har vi 3 olika varianter,
 
Storbalsnät 2.20 långt, funkar bra men när det börjar ta slut på hösilage så blir det mycket nät. Och hästarna drar upp det så att de kan äta från sidorna och då blir det lite spill ändå.
Storbalsnät 1.40 lång, oprovat.
Storbalsnät för hösilage binge, funkar bäst för att det inte ska bli så mycket utanför, de kommer lätt åt höet i kanterna så inte så bra om man vill begränsa  hötillgången, lite bökigt med snörena när det ska bytas.
 
Winnie är en ny häst som har flyttat in i stallet för några veckor sen, en Nordis valack som ägs och tränas av Malin, välkomna till Stuteri Light
 
.