Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Lensky Light

Kategori:

Lensky är till salu, Royal Faiths föl som är så snygg, kommer att passa både på hopp och dressyrbanan. En häst som kommer att utmärka sig, Föreställ er honom som mörk skimmel med 4 vita strumpor och bläs. 
 
e. Corlensky G u Royal Faith ue. Akribori, Klass 1 på fölvisning 9:a på typ, rör sig mycket bra,
Blir skimmel och stor. Välhanterad, Mamman dubbeldiplom.
 
 
 

18 November

Kategori:

Regnigt och mörkt börjar det bli,men det händer lite i stallet, det har flyttat in två nya hästar så nu börjar det bli fullt i stallet igen, finns någon box kvar.
 
Vi har beslutat oss för att försöka sälja Diva, det är inte ett lätt beslut för Diva är världens snällaste ponny, och har fått snygga föl. Men hon behöver hitta någon som har tid på att pyssla om henne och rida henne, hon älskar ju att jobba,
 
Igår var det träning för Anki och både Jag/Vilja och Sofia/Credo, tränade, Vilja gick riktigt bra och jag fick jobba mycket med tempot och takten för att få henne lite större i gångarterna, jag fisrider ibland och det blir för matt och för markbundet. Dessutom har vi ju haft problem med munnen och tänderna på Vilja men efter tandläkare Jennie har varit här så verkar det vara löst
 
Idag var det säsongens sista  med Vilja och jag jobbade hela vägen in till Göteborg med mental träning och att känna att jag red programmet med de här stora gångarterna. På uppvärmningen hade jag bestämt mig för att försöka få en bättre koncentration och bestämde med Kenth att han inte skulle vara på mig hela tiden och pluggade i musik i öronon och det funkade super, jag kunde gå in i min uppvärming och koppla bort allt annat. och Kenth kom med några konstruktiva kommentarer att jag skulle räta upp mig och inte luta bakåt och korta tyglarna.
 
Väl inne på banan kändes hon super och så hände det lite på läktaren, en dörr smällde igen en cola burk öppnades och för första gången kändes det bra för hon flashade bara till sig lite mer och kom upp framför mig. För några år sen hade jag väl åkt i backen om något sånt hade hänt.
 
Hon skötte sig bra, men hade några missar och sen var det spännande för det tog nog 20 minuter innan poängen kom och den som var efter mig fick sina poäng före, men det blev till slut lite över 65 % och en 2:a plats, supernöjd

Funderingar på ridhus.

Kategori:

Idag var jag och kollade på en Cover All hall, den stod i Kungälv så det var på vägen hem från jobbet, de hade nyss satt upp den och underlaget var inte färdigt ännu
 
 
 
Den kändes otroligt stor och rymlig och högt i tak och framför allt väldigt ljus,
 
Undrar hur det låter när det regnar om det smattrar för mycket mot tältduken.
 
Här håller de på att sätta upp sargen.
 
Gavel med vindnät och port.
 
 
 

Tandläkare till Vilja

Kategori:

Så äntligen fick jag fixat tänderna som jag har dragit mig lite för, i tisdags var veterinären här och jag fick en Sedelinspruta att ge i munnen, Vilja fick den en timme före tandläkaren skulle komma, Jennie kom vid kvart i sju och var en lugn fin tjej som men lugna händer fick på grimma med en ställning som höll upp munnen på Vilja.
 
Hon håller till på den här gården i Rotviksbro om ni vill kontakta henne, http://www.rotviksgard.n.nu/hasttandvard
 
Vilja var väldigt lugn lite groggy av medlet, men hon hade fina vassa tuggytor och inga hakar men vassa utsidor på tänderna som hade gjort rispor i tandköttet (läkta), Jennie filade till utsidorna så att de inte skulle skada henne på tandköttet, dessutom var hon lite sliten på en tand fram på vänster sida och det är förmodligen där hon tuggar lite frenetiskt ibland på bettet, kanske bettet kommer åt där, vi får se imorgon om jag känner någon skillnad. På träningen sist var Vilja bedrövlig med tungan, alla rörelser gör hon bra men när jag ska rida rakt fram så grejar hon väldigt mycket med tungan. Jag ska sätta på en rak stång igen men ska köpa en kortare.
 
Jennie kollade också om unghästarna hade vargtänder och det hade de allihop Lensky, Palatino och Sandro hade 2 var som vi ska ta bort vid tillfälle.
 
Sen passade jag faktiskt på att klippa henne också medan medlet verkade, det brukar ju inte gå annars, fick vara väldigt snabb och på slutet blev hon sådär känslig i huden igen, då rycker hon till med benen högt upp med både fram och bak om jag kommer åt något känsligt ställe där muskler och nerver ligger ytligt, kan vara var som helst och då får man passa sig för benen. Bogen är faktiskt värst. Men nu är hon klippt och det är tur att hon har en bra färg som inte syns på om det blir lite ojämnt.
 
Hann jobba Credo en stund också, han har vilat några dagar, det har regnat massor och Sofia har varit sjuk och jag har inte hunnit. Men det skadade honom nog inte med lite vila, han kändes lugn och fin idag och travade med stora steg och inte så spänd och höga knälyft, tänkte rida igenom något lätt program men fastnade på halterna, han ville inte stå still utan blev lite stressad, får nog träna dem en hel del, det brukar ju vara lätt att lära dem bara man övar på dem.
 
Igår kväll var det direkt från jobbet till Munkedal och ha träningar, det var givande och vi jobbar för tillfället mycket med takt och steglängd och försöka få hästarna lite snabbare, påverka takten hos hästen är nyttigt men svårt,
lättare att ändra steglängden och bibehålla takten är att ändra takten och bibehålla steglängden
 
Fundera på det ni :)
 
 

Bilder från en solig höstdag den 6 november

Kategori:

 
 
 
 

Lördag 3 November

Kategori:

och jag är trött på allt regnande, dräneringen tar undan ganska bra i nya hagen och grushagarna, bara vi passar pumpen vareviga dag.
 
Lösdriften är riktigt hemskt blöt de som grävde dräneringen var ut och kollade i veckan, jag tycker att det fungerar sådar och det har kostat väldigt mycket pengar 166 000 kr för grushagarna och parkering och då har vi fått gratis grus. Så nu har vi grävt ner ca 300 000 kr i marken sen vi flyttade hit, och ändå skulle det behövas mer.
 
Kenth körde 36 kärror skit från lösdriften, hästarna står bara uppe på gruset och äter och skiter tror jag. Skulle behöva aktiveras, men de har väl inte heller någon lust att gå ut i regnet, alla 6 står inne i hallen på natten. Fia har lite strålröta igen på en hov, nu får hon stå inne i natt och torka upp så ska jag fixa henne imorgon med bomull med lotagen på i strålen funkar bra.
 
Palatino har också varit inne en sväng idag och blivit ompysslad av Kenth, den snygga svarta 1-åringen, som är så himla snäll och trevlig, Pandora hann som tur var få två fina fölungar innan hon alldeles för tidigt dog i januari.
 
 
Jag har haft träningar hela dagen först i Lysekil och sen i Tanumsede, det var skönt att vara inomhus för det har regnat kopiöst mycket idag.
 
När jag kom hem red jag först Credo och han fick jobba ganska mycket med galoppen, bärighet och lite samling, och fattningar från skritt, sen jobbade vi också med ryggningarna som han tycker är så svårt. Credo går nästan varje dag nu, i torsdags åkte vi till ridhuset med Vilja och Credo och Sofia jobbade honom och jag Vilja, gick superfint och han är så stadig och fin och lite på tårna.
Igår red Sofia ut en lugn tur med honom. Här en en bild som är tagen för ett tag sen på mig och Credo. Ska försöka få Sofia att vara med, men hon står helst bakom kameran.
 
 
Vilja fick i regnet idag jobba i en låg rund form och mycket med vänsterbogen som faller in i vänster varv och ut i höger varv, blev riktigt bar på slutet. Vi har provat två olika Sprenger kandarstänger.
 
Först den här som har bågen framåt,så här beskrivs det...
 
• Passar till häster som inte vill ta stöd på bettet.
• Anatomiskt utformad mundel som ligger perfekt i hästens mun.
• Avsmalnad tungfrihet med vinkling gör bettet effektivt och skonsamt.
• Skonsamt bett som har kontakt med hela munytan, vilket ger ett jämnt tryck på tungan vilket optimerar tuggaktiviteten.
• Hästens vilja att ta tungan över bettet försvinner så gott som helt.
 
Lät perfekt,för våra problem i höst när Vilja har lagt tungan över bettet några gånger och släppt stödet desto oftare, men det tyckte inte Vilja...
Så provade ett sånt här istället, synd att jag inte hittade någon bild från sidan men tungbågen ligger bakåt iställer för frammåt som på det ovan. Det verkar hon tycka bättre om, skumt. Men vi ska kolla tänderna också på henne så får vi se om det är något problem där, tycker bara att det är lite otäckt att raspa med de stora rasparna på min lilla häst...Bihålorna ligger väldigt nära tänderna och det kan lätt påverka dessa.
Jag har väldigt tur som har fått chans att låna olika stänger av mina elever (tack snälla) för de kostar över 2000 kr, så man vill gärna vara säker.
 
Vi har fått en ny häst i stallet Liibert kom idag och ska stå uppstallad och på träning här. Vi hälsar honom välkommen till oss. Ska ta några foto imorgon när han kommer ut i hagen, om det inte regnar