Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Lensky Light

Kategori:

30 April

Kategori:

Idag har jag ridit Diezel, hon hade fått bl.a akupunktur av Daniel Kleen och det gick mycket lättare att fatta vänstergalopp idag, men fortfarande måste hon tjura en del och sparka i staketet, men däremellan är hon så fin att rida, det känns som det iaf börjar gå mot rätt håll.

Ikväll har vi tagit emot en ny häst på träning, hon heter Chic Fiona och är en snygg 3-åring som rör sig lätt och elegant, ska tränas för 3-årstestet. Bilder kommer imorgon.

Andromeda är flätad och fixad inför sin dressyrdebut imorgon, Kenth ska starta henne i en LB:2 i Strömstad.

Vi får väl se om de är lika snygga imorgon, hon ruskade på huvudet några gånger när jag gick in.

Uteritt

Kategori:

mms_img-85375557 (MMS)

Uteritt

Lördag 28 april

Kategori:

En dag fylld med olika:) Först var jag och dömde i Valsäng en LA:1 med många väldigt duktiga ekipage, ponnier som är som små hästar och rör sig så elegant.

Sen var jag på dop på konfirmationslägret, min yngsta dotter har valt att döpa sig och konfirmera sig i vår, strongt gjort och jag är så stolt över att mina tjejer fattar sina egna beslut och gör sina egna val i livet. En lugn stund och mysigt fika med alla ungdomarna på lägret.
Sen red vi alla tre hästarna som går nu, jag och Kenth red ut med Andromeda och jag red Vilja, min yra Vilja går som värsta gammelhäst ute nu och inte överdrivet pigg, men tycker det är kul att komma ut och går inte många steg i form utan ska kolla nyfiket på allt, härligt väder och skönt att vara ute, nu börjar det blomma överallt.

Wilbur fick sig ett träningspass på banan, han var lite rädd för vattenmattan som alltid ligger på olika platser, men det gick över ganska snabbt, sen jobbade han på bra, vi jobbade med volterna i traven och han håller takten fint. Galoppen blir han starkare i varje dag och idag var fattningarna bra och han galopperade lika bra i båda varven.

Tack för alla namnförslag, nu är det bestä...

Kategori:

mms_img-5042711 (MMS)

Tack för alla namnförslag, nu är det bestämt att den här lilla hingsten ska heta Lensky Light.

Wilbur klar för träning

Kategori:

mms_img185835491 (MMS)

Wilbur klar för träning

Taktiksnack med tränaren

Kategori:

mms_img160990272 (MMS)

Taktiksnack med tränaren

Andromeda på hopptävling i Nossebro

Kategori:

Första 0-felsrundan gjord, Andromeda hade skött sig jättebra idag. Hon ska göra 3 felfria rundor för att kvalificera sig vidare till final i höst

Anette har tagit bilderna

Carina, Kenth och Andromeda under förberedelsernaUppvärmningen

En trött häst efter ritten i Lidköping 63,...

Kategori:

mms_img670583588 (MMS)

En trött häst efter ritten i Lidköping 63,3% jätteduktig, och min tränare Anki var nöjd. Groom var Carina och Anne, tack för sällskapet en trevlig och mysig dag :)

Fölisen

Kategori:

mms_img-67815491 (MMS)

Fölisen

Wilbur

Kategori:

Efter en lång resa från jämtland så kom äntligen Wilbur tillbaka ner till oss, igår fick han gå ut i lösdriften med Credo och vad han sprang och bockade, härligt.

Idag fick han börja jobba lite grand ett kortare pass, det kändes hemtamt och han hade blivit väldigt duktig i skänkelvikningarna med var lite ojämn i bjudningen, förmodligen lite trött av resan, men helt orädd för alla hinder på utsidan banan, de sakerna tyckte han var lite läskiga förut. En bra grund att jobba vidare med.

Torsdag den 19 april

Kategori:

fölis mår mycket bättre idag, men fortfarande väldigt lös i magen, han blev snabbt piggare när han började äta igen, men det är alltid så kritiskt med föl när de blir sjuka och första dygnen är det viktigt att man har koll på dem.

Men tror att vi kan pusta ut för den här gången, men idag lovade Maria att titta förbi och se att han mår bra på några gånger på dagen.

Idag kommer Wilbur ner till oss igen och ska tränas och tävlas i dressyr, ska bli kul. Här är en bild från 3-årstestet, planen är att han ska tävlas i LB iår.
Fölis

Kategori:

Ännu en pärs, fölisen var ut en stund på eftermiddagen och när han kom in igen var han väldigt trött och ville inte äta och inte lägga sig ner, vi var ute hos honom i flera timmar och tänkte att det kanske var förstoppning för vi ville inte ens tänka tanken att det var samma urinrörsruptur som Divas fölunge hade.

Vi ringde veterinären men han var långt bort minst en timme, och så ringde vi Helsingborgs djursjukhus för att höra om de kunde ta emot oss i värsta fall.

Jag gav två sprutor med laxermedel och sen bajsade han och kissade men åt inte och ville inte lägga sig ner, det går så fort med föl att de blir sämre. Ringde Folksam också för att kolla vad försäkringen gällde för.

Sen var han plötsligt lite bättre det såg ut som det släppte i tarmarna och sprutade ur honom, och sen åt han lite, så när veterinären kom var han mycket bättre, och hade fått i sig mjölk. Nu blir det ännu en vaknatt, men det känns som det går vägen, det var nog som tur var kolik och inte urinrörsruptur.

Tack snälla Jenny för att du stöttade oss ikväll och erbjöd dig att köra till Helsingborg. Det var väldigt omtänksamt.


Royal Faith "Fia"

Kategori:

har fått ett hingsföl inatt, vi har haft övervakningskamera och kollat varje timme inatt och ända missade vi det, vid kl 5 var allt klart och fölet låg där i halmen. Hon lurade oss rejält, men klarade det fint själv.

Fina Fia verkar vara en lugn och klok mamma.

En svart, eller brun eller blir den kanske skimmel?  Han har 4 vita strumpor och en bläs som är lite bruten på mitten och ser stor och rejäl ut.

Vi vill gärna ha namnförslag, den ska heta Light på slutet.

Vilja och Marianne Prix st George i Karlstad

Kategori:Så här såg det ut i måndags den 8 april 2012, tack Anna för filmen det är så nyttigt att titta på.

Inga direkta missar men visst finns det att jobba på med gångarterna hon har mycket större gångarter på träning. Men lydig är hon verkligen nu och kan sina saker. Härlig häst.

Kvalet till Int 1 är klar men nästa tävling blir som planerat samma klass.

I Karlstad på tävling

Kategori:

Igår var det tävling igen Nationell Prix st George i Karlstad, det var Ryttarsällskapet Grums som hade tävlingen där. Anna Kronlid följde med och var coach och groom, tack för det.

Hur gör man med bil när det är snöglopp, jag tog iaf Subarun med dubbdäck och fyrhjulsdrift, man vet aldrig. Vi åkte mitt på dagen och det började med att jag blev försenad av färjan om var full och gick precis när jag kom, sen körde vi fel ett par gånger på vägen dit men kom iaf fram vid 15.15, så vi hann titta på några ekipage och kolla in banan.

Vilja stod blickstill i transporten, men blev lite rastlös när vi kom fram och var nog glad att få komma ut ut transporten, vädret var verkligen uruselt, svinkallt och bllötsnö framridningen utomhus, men dressyrfolk är härdade, idel glada miner och mycket folk på läktaren inne. Det var inte så många hästar på framridningen, men de flesta var på tårna, en var rädd för bilarna och for iväg och en hade ett genomskinligt plasttäcke på sig som fladdrade, men Vilja har blivit en trygg "gammal" häst och tittade inte på något.

En liten stund innan jag skulle in så checkade jag med Anna hur hon tyckte det såg ut, Annas kommentar som jag fick dra ur henne var... "hon ser lite oengagerad ut", precis det hade jag känt men det är en svår balansgång med henne, hur ska man snabbt få henne engagerad och inte bara lydig. Några ökade galopper hann jag med innan jag skulle in i collectingring och ta av mig alla varma kläder och ländtäcke och snabbt sätta på mig Frack och hatt.

Sen passage i collectingring och sen in på banan, då var hon med på noterna och jag red verkligen. Hon var lydig och fin, men fick att hon blev lite hastig i traven, men bättre det. Inga missar alls den här gången, härliga häst som är så fokuserad nu, behöver bara bli lite mer bärig och med flash.

Så vi fick våra kvalpoäng och hamnade på 10:e plats. 63,37%.
http://online.equipe.com/sv/class_sections/42259/results


Sen på vägen hem så körde vi fel, missade att svänga in på 45:an och fortsatte på E18, långt... fick sen ta 172:an ner och det blev säkert 10 mil extra i Dalslands mörka skogar. Dessutom hade elkabeln till transporten släpat i backen och flera ledare gått av så vi hade nästan inget ljus på transporten, inte kul. Varenda bil blinkade åt oss. En långtradare körde förbi och låg på tutan, himla klantigt, tur att inte Vilja brydde sig, men det irriterade mig.

Vi kom iaf hem vid 22.30 och fick hjälp att lasta ur bilen och transporten.

Anna hade filmkameran med sig och det ska bli så spännande att få se hur det såg ut :)

Andromedas första tävling och småhingstarna släppta på "sommarbete"

Kategori:

Idag var Kenth och Andromeda till Strömstad och tävlade, Det var Andromedas första tävling och hon var så cool, det är det bästa ordet för den hästen, för hon litar verkligen på Kenth och skulle göra allt för honom, hon var som vanligt inte brydd över något, hon hoppade bra var laddad och bockade lite mellan hindren, tyvärr kom hon för nära ett hinder när det var en ganska snäv sväng före och gick runt banan med 2 rivningar, de andra hindren var hon högt över. Det lovar gott inför vårens tävlingar, hon ska bara gå 1 meters klasser i år eftersom hon ska kvala som 4-åring.

I Strömstad var det inte en gnutta snö, som ni ser.

Anette har tagit bilden.


Själv red jag två hästar idag Diezel och Vilja och hade träning med Susanne som verkligen hade gjort sin "läxa" och Libert var så fin idag.


På eftermiddagen körde vi iväg Palatino och Sandro på hingstbete, i snövädret idag, de var så duktiga att gå in i transporten trots att de bara åkt med sina mammor till fölvisningen förut. De knatade bara in och litade helt och fullt på att vi inte skulle utsätta dem för några farligheter. Det är roligt med unghästar för de är så lätta att hankskas med och litar på oss, bara man hanterar dem lugnt och konsekvent, och inte utsätter dem för något som de inte klarar av.

Som tur är ska de gå på lösdriften ett tag fram till betet och har en hall att gå in i och kompisar att busa med, det kommer att bli en skön sommar som stärker deras ben och leder på stora kuperade beten på Toric CenterBohuslänningen

Kategori:

Clinic för Lisen Bratt-Fredricson

Kategori:

Igår var Andromeda och Kenth med på Clinic för Lisen, de var först ut tillsammans med Josefin Hansén.

De fick jobba bommar och småhinder med hjälpbommar och mycket med sitsen. Andromeda var så cool, hon tittade inte ens på de fullsatta läktarna, det finns inte för henne, hon är alltid helt fokuserad på jobbet. Hon hoppade jättefint och Lisen sa efteråt att det var kul att det var en helsvensk häst och att hon hade bra hoppkapacitet.

Sofia Björk har tagit bilderna


Unghingstar

Kategori:

Palatino hade gått ur hagen när vi åt middag och jag såg honom nedanför på ängen, långt bort, fick gå ner och försöka fånga honom, han var pigg och busig, men till slut fick jag komma fram till honom och fick på grimman, när vi släppte in honom i hagen igen blev de så glada och busade runt, och Sandro snubblade och måste ha vrickat sig eller något för han kotade över och snubblade ner på knäna hela tiden. Han fick gå in i en box och blev lindad om benet, hoppas det är bättre imorgon.

Och hoppas Palatino är kvar i hagen när vi vaknar...

Vi ska köra ut dem till Toric center på hingsbete snart.

Tisdag 3 april

Kategori:

Soligt men fortfarande svinkallt ute, hästarna har däremot läigt och skönt bakom stallet.

Tog semester halva dagen idag för att hinna rida två hästar för Anki Tifelt. Vilja var först ut och jag har haft lite problem med att hon inte har varit nöjd med bettet, så det var himla bra att jag fick en träning idag, för vi fick ändra det och höja stången ett hål och länga kedjan, sen gick hon som tåget, jättefin, taktmässig och luftig. Vi jobbade med st George rörelserna för vi ska starta den igen på måndag, jag jobbar för att få mina 62 % i en Nationell så att jag får starta Int 1.

Vi har lite problem med skrittpiruetterna men idag gick vi igenom i princip varje steg fram till vändningen och vändningen och fram till nästa, rider jag varje steg och inte hamnar utåt i sitsen så går get bra.

Sen var det Diezel, Svarta madamen, som har blivit så fin. Hon har helt släppt handbromsen och jobbar på fint framåt och blir väldigt fin när man gör halvhalterna, kommer upp fint fram då i traven. I galoppen har hon fortfarande huvudet väldigt lågt och däremellan sätter hon upp det och drar mig ur sadeln, men det blir bättre och bättre, ska försöka att få upp huvudet på henne och få henne att belasta bakbenen mer. Men visst blir hon fortfarande sur på mig i vissa lägen och smäller i väggen eller stannar, men oftast när hon tycker att jag klämmer för mycket med sporrrarna, och nu går det snabbt över.

Vi red lite öppna och mellantrav, superfin, sen fick vi lite tips hur vi skulle börja jobba med slutorna för hon vill inte gärna ta in baken, men ställde jag utåt och red skänkelvikning med huvudet mot väggen funkade det, så vi utgår från det. Hon här talang Diezel och nu när jag tränar henne 2 gånger i veckan går det mycket fortare framåt i utbildningen.