Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Summering av 2011

Kategori:

Vilja:
Lite summering av året. Har gjort 18 starter med Vilja iår, 62 % är kvalgränsen för att fortsätta uppåt i klasserna.

5 st Msv B varav 2 st över 62%
10 st i Msv A:1 varav 4 st över 62 %
3 st i Prix st George varav 2 st över 62 % 

Det har gått bättre och bättre och i höst var flertalet över 62%, Vilja har blivit lugnare och mer fokuserad och är inte så rädd för allting längre, men helst ska det inte vara för mycket stök runt banan.

Dessutom har jag dömt 23 helgdagar så det har inte varit många tomma helgdagar. 

Mål för 2012:
Fokus på att stärka oss i MSV A och Prix st Gerge, och jobba för att få placeringar
Starta Intermediare 1
Andromeda

Ska några lätta klasser på våren i dressyr och hoppning, LC, LB dressyr och 0,90 och 1 m.
Kvala till 4-års championatet
Matchas för kvalitettävling.

Juldagen

Kategori:

Börjar med strålande sol, vi fick sovmorgon idag för Marie hade utsläppet, men sen var det mockning och ridning, Vi tränade två hästar var idag.

Jag red Vilja och Kenth Andromeda, Vi lekte lite med bommar idag och låg galopperade över dem utan så mycket mer krav än att försöka komma rätt. Vilja tyckte att det var kul med lite omväxling och bjöd glatt på bomarna, Kenth satte också upp ett litet hinder och hoppade Andromeda uppsuttet för första gången, så fort hon förstod vad hon skulle göra så hoppade hon glatt. Verkar vara en väldigt lättlärd häst det där.

Sen åkte Kenth och red en häst hos Toricenter och jag fick äran att rida Fakir idag också.

Fakir är på träning hos oss en månad. Idag fick på sig dressyrsadel och fick jobba mycket med övergångar och sidförande, när han jobbade på i fin form i traven så gick vi över till trav-galoppövergångar och vilken stor galopp, åkte nästan baklänges första gången jag fattade galoppen. Men sen jobbade vi med att han skulle fatta galopp och inte kasta sig in i den.

På slutet fick vi till riktigt fina övergångar och med lång låg hals, super.

Här är Fakir


GOD JUL!

Kategori:

Vilken strålande dag det var här idag, vi hade en härlig ridtur i morse i solskenet.

God Jul önskar vi alla ni som följer med på vår blogg.

Fredag den 23 dec

Kategori:

Idag var det lite gråmulet ute, vi var i stallet på morgonen och släppte ut hästarna och mockade, sen red vi de tre hästarna som skulle ridas, Kenth red Fakir först ut en sväng och det gjorde gott för när han kom in på banan sen så var han loss och fin, hängde inte alls i handen och gjorde fina övergångar.

Sen red Kenth Andromeda och det blev en tur ut med Anna och Klivija och sen lite mer galopp på ridbanan, hon har blivit riktigt pigg men han får fortfarande jobba mycket framåt, med unghästar är det viktigast att man först får dem att bjuda framåt och sen kan man jobba med formen när bjudningen finns där.

Jag red Vilja på ridbanan och hade musik på i min telefon, pluggade in hörlurarna i öronen och försökte hålla mig innanför spåret eftersom Kenth galopperade runt på spåret. Det är riktigt skönt att sätta i hörlurarna och har bra musik på, då rider jag böst, man blir på gott humör och ridningen blir som en dans.

Efter ridningen drack vi och de som var i stallet glögg och pepparkakor och hemgjort godis, det var mysigt. Peter var förbi och sa att nu fanns det lampor till vår ridbana som vi får från Leva (Lysekils energiverk) det är gammal gatubelysning som har varit uppsatt i Lysekils centrum, men nu skulle bytas ut. 6 st ska vi få och har vi flyt och det inte blir för kallt ska vi försöka få upp dem i mellandagarna, det blir kanon.

Sofia håller på att teckna med blyerts och nu har hon tecknat en av Anetts hundar "Onza".Dan före dan

Kategori:

Vi har gjort knäck, marsipangodis och pepparkakshus. Kenth har skaffat en gran från granngården, och iår kan vi inte konkurrera om fulaste granen, den är stor och jättefin.

Paul Schockemöle köper in sig i Flyinge, strålande, vi får tillgång till fina hingstar, kanske Totilas? och Flyinges avel blir kvar. Kan inte annat än glädjas åt detta, undrar vilken hingst man ska välja åt Royal Faith nästa år? Några förslag?

Pandora hankar sig fram, hon är tunn och har inte mycket muskler kvar, men hon är en kämpe, ger inte upp i första tagen. Men hon äter lagom mycket kanske 4-5 kg kraftfoder och fritt med hö, och så förstås så mycket morötter hon vill ha. Sen är det livsviktigt för henne med vatten med mängder av vatten för det kan inte hennes kropp reglera. Ibland springer hon faktiskt iväg i en galopp i hagen otroligt nog.

Tänk att man jämt ska vara så orolig över sina hästar, Vilja skulle jag helst vilja ha ensam i en hage och inne i boxen största delen av dygnet, är livrädd att något ska hända henne, men hon är som ett muskelpaket och verkar ha bra ben, fast ju bredare bringan blir desto mer intåad blir hon. Vilja är riktigt pigg nu när jag inte rider varje dag och tycker att allt är superkul, men rida ut på krutdurken låter jag nog Kenth göra i jul.

Andromeda växer ganska mycket nu och är ca 5 cm högre på baken, Kenth jobbar med henne och på tisdag ska han träna för Anki för första gången med Andromeda.

Ska försöka fota lite i helgen när man är ledig på dagtid.

Onsdag 21 dec

Kategori:

Idag var det tomt i en box och ovanligt tyst i stallet, Akkas skrapande om att hon skulle ha maten först av alla hördes inte längre. Akka galopperar nu på de evigt gröna ängarna i Lyse och har inte ont i några ben. Vi sörjer henne och tänker på hennes ägare idag. Kram

Tisdag 20 dec

Kategori:

Igår var det träning hemma med Anna/Klivija och Elin/Fabian. Det var ganska hårt i marken så det blev ganska lugna pass, men Klivija funkade riktigt bra och lyssnade på sin ryttare efter lite jobb med halter.

Elin fick trava över lite bommar och jobba med att hålla farten på sin ponny som inte är så pigg.

Kenth jobbade med både Fakir och Andromeda på banan.

Pandora mår sådär, hon äter ibland och ser lite molocken ut, antar att hon mår lite illa, det är lång tid kvar på dräktigheten, vi har räknat ut att hon ska föla runt den 16 maj, Fia den 19 maj. I år blir det till att vara noga med att ta vara på råmjölken från första fölningen, den kan bli livsviktig.

Skönt att det äntligen är frusen mark i hagarna, nu kanske vi kan bli av med den sista muggen, har varit en seg historia iår, men det verkar faktiskt som de blir immuna när den väl ger med sig, Vilja har lite skorpor och så Pandora och Fia har lite kvar på ett ben, annars är de andra rena nu.

Nu är det snart jul och det kommer att bli lite omflyttningar i stallet och från den 1 januari har vi faktiskt 1 stallplats ledig.


I helgen

Kategori:

Vi har varit och kollat på Sofias musikal i Lyse kyrka med sånggruppen SKY CHOIR. Två gånger hann jag se den, de sjöng så himla fint. Det blev en fin julkänsla.vi har hunnit med en hel del saker, Erikas rum är klart och hon har flyttat upp igen, golvet la vi in i fredags ochr igår satte vi dit de nymålade golvsocklarna även vårt sovrum har äntligen fått golvsocklar (höga i gammaldags stil) som snickarn fixade åt oss.

Peter på Toricenter var hit med traktorn och hjälpte oss mocka lösdrifthagen och harva ridbanan. Skönt för idag var det äntligen hårt i marken och vi slapp leran.

Passade på att se över och tvätta Fia och Fantasy och Fantasy fick också träns på sig för första gånger och vi var ut och gick en sväng, hur snäll som helst.Vi fick upp en lampa på garaget för att vi ska få lite ljus på gårdsplanen, det ska upp en lampa på hönshuset också och så ska vi sätta in ett kamflänselement i sadelkammaren och koppla in handukstorken så man kan torka benskydd där, sen är vi faktiskt snart klara i stallet, då blir det nog till att övergå till hagarna som är bedrövliga efter den här leriga hösten, de ska dräneras och grusas upp.

Alltid en massa jobb på en gård.


Onsdag 14 dec

Kategori:

Idag kom en ny häst till stallet Fakir, han ska stå här en månad på träning, verkar vara en väldigt snäll trevlig valack.

Det var lite kul för Johanna som äger Fakir har haft Divas helsyster som var 1 år äldre än Diva (född -92), hon tävlade hoppning upp till Nationell nivå. Diva är ju från Hedekas men har stått i Jämtland i många år och sen i Stockholm där vi köpte henne av en god vän.

Ni ska få se någon bild snart på Fakir snart.

Sen har jag inte precenterat Simone som kom för 1 månad sen, ett fuxsto som Lena Andersson äger. Bara det slutar regna någon dag så ska vi ta lite foto på nykomlingarna. Simone är förresten till salu.

Träning i Ljungskile för Anki

Kategori:

3:e advent

Kategori:

Har det varit i helgen. Fredag var jag i i Färgelanda och hade träningar, sen i helgen har vi haft en del träningar och däremellan har vi målat i Erikas rum och det andra rummet, börjar närma sig nu, golvet kvar att lägga i Erikas rum, men det ska hon få välja själv.

Jon har gjort höga golvsocklar åt oss, som ser ut som de gamla, ca 12 cm höga och inga krusiduller, bara rundade i överkanten,  så nu ska 40 m golvsocklar målas.

Pandora är lite deppig igen och vill inte äta så mycket, hon ligger mycket när hon kommer in på kvällen, men hon får nog ändå i sig en del mat. Hon tyckte om hästgodiset som jag hade köpt på Hööks. Vi ska nog ge henne en ny kur med Sulfa igen, hon är ändå lite rundare nu, tycker vi, så hon kanske kan väga 550 kg?? skulle haft en våg.

Jag tränar mest hemma med Vilja nu, men igår var vi iväg en sväng till ridhuset, hon börjar bli stark i traven och kan vara kvar i samling länge nu och har ganska lätt för passagen. Börjat leka lite med 1:or i galoppen, men det är svårt att hinna med i kroppen själv, behöver hitta rytmen för det.

Vi jobbar annars mycket med gångarterna för hon har lätt för rörelser men kvaliten på galopp och trav behöver bli bättre, imorgon Anki-träning igen.

Kenth rider Andromeda och hon sköter sig bra, börjar få lite bättre framåtbjudning, men är lite tunn, vi har ökat maten på henne igen.

Sofia var med Maria Lifv i Göteborg i helgen när hon körde Lucia till kröningen med sina stiliga Tori hästar. Kanske kan få in någon bild på det senare idag.

Tisdag

Kategori:

Vi är inte längre jätteoroliga över Pandora inte varje dag iaf, hon har tjocka täcken på sig men äter massor och revbenen börjar sakta skylas, ringde precis veterinären och det blev possitivt svar där, Pandora är dräktig och fostret lever, bara 5 månader kvar.

Pandora styr och ställer i hagen och Palatino är helt avvand, men ibland pussas de med mularna över staketet. Nu är det Andromedas tur. Hon är klippt och har fått komma in i stallet och hennes Sandro möter henne varje morgon och äter lite.

Nu är även den sista boxen klar, det var ett hål i golvet efter att väggen skulle bli rak och den la Kenth cement i igår kväll. Så nu kanske fölungarna kan få gå in i den på natten.

Äntligen börjar det bli lite fruset i marken och inte lika lerigt, hoppas att det kommer lite snö också.

Renovering

Kategori:

I helgen har vi rivit tapeter och skrapat färg och målat, snart ska tapeterna upp.


Här ska det så småningom bli tv-rum på övervåningen, parketten la vi för ett år sen, men sen har en massa annat kommit mellan och det har inte varit så hög prio, men nu planerar vi för att ha en mysig soffa och en TV, här och kanske wii-spelet.
Erikas rum utan klädkammare och numera ca 12 kvadrat istället för 9 kvadrat. Här ska vi sätta väv och måla vitt.

Bakom fula vita skivor, döljer sig vackra spegeldörrar, bara grundmålade än så länge, en av dörrarna var helt ny och obehandlad under skivan.
Fredag

Kategori:

Ledig, solig dag. Härlig uteritt på morgonen, förutom att Vilja var överlycklig över att komma ut och hoppade åt sidan för varje löv. Kenth på Andromeda, jag och Vilja och Anna och Klivija. Dessutom fick vi sällskap av Jennie en bit efter hon hade morgontränat för mig. Vilja var rejält laddad och det slutade med att jag och Kenth bytte häst så jag fick sitta på en lugnt 4-åring istället för min vilda Vilja, som har superkondis och aldrig blir trött utan gick i piaff tillbaka till stallet med Kenth.

Puma gick super förresten, Jennie fick lägga upp ett högre tempo i traven med Puma och hon hittade formen fint och blev luftig och stor i gången.

Galoppen har blivit mycket jämnare och hon är stadig i formen. Kul

Kenth har eldat skräp idag och det var skönt att få undanstädat på gården innan jul och allt skräp efter reonoveringen är borta. Det är skönt med lediga fredagar, för då hinner vi undan med det vi inte hinner under veckan när prio är att rida hästarna och få livet på gården att fungera. Hästarna ska in och ut och vi ska äta och jobba och pendlar till våra respektive jobb i Göteborg och Uddevalla.

Inget nytt om Pandora, hon mår bra och är inte alls lika smal längre, vi väntar svar på dräktighetstestet. Andromeda behöver vi kolla tänderna på hon har svårt att tugga maten och det kommer ut bollar av hösilaget. Vi får boka tid i veckan.

Vi har fortfarande problem med mugg på några av hästarna, Pandora hade fått och Vilja har lite, tråkigt, men vad annat är att vänta av denna blöta höst.

Snickarna blev klara i Erikas rum idag och det blev riktigt bra, imorgon börjar vårt jobb och vi ska riva tapeter och tapetsera i det rummet som ska bli TV-rum utanför Erikas och så ska vi sätta väv i Erikas rum, måla och lägga golv.