Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

22 april

Kategori:

Vilken påskhelg, strålande sol hela helgen och jag har dömt tävlingar i Munkedal Lördag och Söndag, det är skönt att det inte var så kallt i ridhuset och det flöt på bra hela helgen. 
 
Tävling med Vilja i Grums
Igår var det tävling i Grums och Carina var med och peppade mig. När vi kom dit så var det småflugor som bet Vilja och jag hade inte haft en tanke på att ta med flugmedel. Men nu ska det packas in. Hon var irriterad på framridningen och gjorde några rejäla bakutsparkar och jag skände mig lång ifrån färdig med framridningen när jag skulle in på banan. Men banorna var fina och solen sken så det var bara att göra sitt bästa.
 
Men det började ändå ganska bra, ökningen och första slutan gick bra och ökningen innan passagen, men sen blev det tydligen för lite passage och så stannar hon när vi ska piaffa och sparkade, och då blir det ju låga poäng på både piaff och övergångarna från 2-4 fick jag där. Sen fick jag rikigt bra poäng men det kändes som hon inte hade någon bjudning alls, Vi missade första piruetten där hon bara snodde runt men sen satte hon båda serierna, så jag är ganska nöjd med vår andra start i Int 1B blev 59 % men hade vi bara fått gjort den där första piaffen också..
 
Här får ni se filmen,
 
Sökt förhandsbesked för Ridhus
Idag åkte jag ner till Lysekils kommunkontor och lämnade in ett tjockt kuvert med ansökan om förhandsbesked för ridhus, vi har samlat ihop allt material som vi har kunnat hitta på nätet och i tidningar. Nu får vi se vad vi kan få för besked på det, känns spännande.
 
 
 
 

April och våren har kommit för fullt

Kategori:

Det är strålande påskväder och det börjar knoppa rejält i trädgården.
 
I helgen var det tävlingar och jag dömde, tävlade och bisatt till Barbro Andreasson. Eftersom jag har påbörjat min MSV B domarutbildning så ska jag försöka bisitta och skuggdöma så mycket jag hinner i år.
 
Jag dömde MSV C:2 och det var högt tempo på dömningen och många programpunkter. Men det är ett kul program att döma för det händer mycket.
 
Credo fick gå en LA:3 som första ekipage ut och han skötte sig som vanligt bra, men hade några missar sneda halter och ryggninge ö.t och fick ganska låga poäng, lite trist. Bara att bita ihop och rida ännu bättre nästa gång.
 
 
 
 
 
Vilja

Tränade för Anki igår i hennes ridhus, stundvis är Vilja så fin, men så ibland fixar jag inte att hålla henne framför skänkeln och hon börjar hänga i handen istället, Det mesta funkar bra nu, piruetter och saxen går riktigt bra, men bytesserierna funkar ibland, måste vara mycket mer nogrann att ha henne rak, men det är så svårt för baken åker åt vänster mer och mer för varje byte.
 
Idag har hon fått sulor fram och är nyskodd, känder lite tassig i steget idag, men hoppas att det ska ha ordnat sig innan tävlingen i Grums på måndag. Idag när Kenth hjälpte mig med linjerna funkade det riktigt bra, det ska flyta på utan hack mellantrav, passage, piaff ca 8 steg och sen passage, samlad trav och sluta, samlad trav,passage, oiaff och sen passage igen, det är inte lätt.... och framför skänkeln, stilla med händerna och inte störa rytmen... huwa.(ett bra norrländskt ord)
 
Sen ridit Credo, med kandar, idag kändes han lite trött, men mjuk och fin och enkla bytena börjar funka riktigt bra. I skolorna har han mycket lätt att böja sig men det svåra är att hålla flytet och inte få några hack.
 
Kenth har gått över stona i lösdriften och tvättat dem och så har han hunnit med Flash light också, de tycker det är skönt, men Briona kastar sig ner i leran så fort hon kommer ut igen, hon måste älska att vara skitig.
 

 
 
 
 
 
 

Helgen 5-6 april

Kategori:

En kul men intensiv helg blev det
 
Jag och Kenth for åt var sitt håll Andromeda skulle starta sin första hopptävling på GFRK och jag skulle på dressyrpoolen träning i Götene.
 
Hopptävling på GFRK
 
Kenth var mycket nöjd med starten i 1.05 m Andromeda var högt över alla hinder och bjöd bra men kom tyvärr lite fel in på kombinationen och stannade första gången, men sen hade hon hoppat den också fint på andra försöket.
 
Dressyrpoolen-träning
 
Träning för Charlotte Haid-BundergaardRåbäcks egendom vid Kinnekulle
 
Jag och Vilja fick sällskap av Johanna och Katarina till träningen det är kul när någon åker med för det blir långa resor, Johanna filmade en hel del, mycket tacksam för det det är så nyttigt att se efteråt. Jag och Vilja fick jobba mycket med piaffen och även övergångar passage piaff och så rakheten i bytesserierna eftesom vi siktar på att starta Int 1 b i påsk. Det var bra träning och jag fick rida med henne mycket vänsterställd för att få henne rak i kroppen, de sista serierna blev riktigt bra, hör är de sista ettorna som vi gjorde.  
 
 
MSV B domar utbildning
I söndags var det istället domarutbildning i Falkenberg, så kl 6.15 var det bara att packa in sig i bilen igen och dra söderut istället, mötte upp en kollega i Kungälv som jag samåkte med och strax före kl 9 kom vi fram till Hanells stall i Falkenberg, en otroligt fin anläggning.
 
Här hade vi teori och praktiska övningar för att gå igenom och träna på att bedöma de rörelser som tillkommer i  MSV B, Den här utbildningen kommer att pågå under 2 år med ett antal träffar och bisittningar för att sen göra ett examensprov ev i slutet av 2015. Så tro inte att det är enkelt att bli dressyrdomare, det är en gedigen utbildning.
 
Här visar Marina Mattson upp rörelser från MSV B.
 
 
 
 
 
 

Maskprov mm

Kategori:

Vad bra det är med möjlighet att ta maskprov nu för tiden, man behöver ju bara avmaska de hästar som behöver, det jag har sett är att de hästar som är över 10 år verkar ganska sällan ha mask. Vårt maskprovet visade blodmask på Andromeda och Sandro och Nora och Nora hade även spolmask. 1-åringarna kollade vi inte för de brukar alltid ha mask så de blev avmaskade ändå, ska kolla dem till hösten istället. Inga av avelsstona behövde maskas.
 
Vi maskade för i måndags och redan igår hittade vi massor av blodmask i Andromedas hage och jag hittade en stor tjock död spolmask i Noras hage.
 
Nu börjar det närma sig fölningstider, men än har ingen börjat sätta juver, Natasha ska enligt beräkningarna vara först och hon har stor mage som har sjunkt ner, så hon borde börja sätta juver närmaste veckan. Beräknat är  4:e maj för Natasha och 7:e för Try Me, ägarna kan du dementera om det inte stämmer?