Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Lördagsjobb

Kategori:

Idag har vi fått riktigt mycket gjort. Kenth hade hopplektioner på ridskolan på fm och och jag eldade skräp och röjde ut växthuset. Sen vände jag på jorden i växthuset, ganska otroligt inte en gnutta tjäle i slutet på januari.

Så här hade hästarna det under tiden från vänster Andromeda,Fabiola och Pandora. Diva var på hoppträning, och Vilja käkade förmodligen stolpar istället.Sen satte vi upp en bärande stolpe till i stallet och kunde ta bort två halvruttna trästolpar, så nu är den 6:e boxen klar. På den 7:e boxen måste vi svetsa upp gångjärn sen är den också klar, Vilja ska få flytta in i den, en riktigt stor och härlig box.

Igår var Kenth iväg och hämtade spån i hästfinkan på ett hyvleri himla bra, för det är brist på spånbalar för tillfället.

Vi hann iväg med Fabiola en sväng vid 17-tiden och idag lastade vi direkt och åkte till ridskolan, där spolade vi benen och borstade av henne och satte på sadeln och en kapson idag för att slippa grimman Det gick väldigt bra, hon bryr sig inte så mycket i sadeln längre och travade och galopperade snällt runt idag. Nu börjar det kännas som man skulle kunna sitta upp snart. 3-års testet går 8-10 maj så det känns som vi har gott om tid. Imorgon är det löshoppning igen.

Och våra duktiga tjejer hade lagat tacos tills vi kom hem, härligt.

Här är vår tupp förresten.

Vilja

Kategori:

Min dressyrhäst har fått börja hoppa 1 dag/vecka, så hon får lite omväxling. Idag fick hon hoppa få språng, men högt 1.30 var det.  De tidigare gångerna var det mest gymnastikhoppning. (Obs det var Kenth som hoppade och inte jag)

Igår hoppade Sofia och Diva, nu börjar de komma upp på lite höjd och Sofia red väldigt fint, hade fått lite bättre tempo i Diva.
Nu börjar det bli dags för tävling för Sofia och Diva.

Vattenprov

Kategori:

Jippie, vi hade bra vatten.

Idag ringde de om vattenprovet som jag skickade in i måndags, det enda som låg över gränsvärdet var Mangan, som kunde ge missfärgningar på tvätt och porslin, men det var inte giftigt eller något.

Det känns skönt att veta att vi inte behöver koppla in oss på kommunalt vatten just nu. :)

27 Januari

Kategori:

Nu var det mycket igen, idag var det svårt att få ihop dagen. Jag tränade iallafall för Anki och det gick jättebra, men fick longera Vilja på plan 10 min innan jag satt upp, och det gick undan, svansen i vädret och vilken trav!!!

Har lagt upp tempot ett snäpp igen och det känns bra, i slutor stoppar hon dock fortfarande upp lite grand, vi tränade slutor på medellinjen som i Msv B4 som jag har tänkt starta på vår hemma tävling 22 mars. Det var svårt, jag som har så svårt att rida på medellinjen när jag ska rakt fram också. Vi jobbade med galoppen och fick öka och minska den för att hon inte ska "fastna" i sin lunk, och några byten, åt höger inga problem men åt vä blir hon fortfarande efter bak, fast det sista blev fint. Det var kul och hon kändes mjuk och fin.:)

Vi var också och hämtade en tjusig tupp hos grannen, han såg gigantisk ut bland hönorna, men jag tror han fick lite fart på dem, för det piggnade till lite, de har inte mått så jättebra efter flytten.

Sen fick Fabiola sig en duvning, vi var till ridhusen och longerade med sadel, idag var det ganska lugnt, hon travade på framåt direkt när vi hade satt på sadeln utan att bocka, dock snurrade hon in sig i linan när hon började tröttna, så det är tur att vi bara har linan i grimman för då kan det inte hända så mycket.  Men avslutningen blev bra, då kunde hon ligga och galoppera i fin galopp på volten.

Kllockan blev 21.30 innan vi var inne. Lite väl sent.

Söndag 25 januari

Kategori:

18 ägg fick vi plocka första dagen, tur att jag tycker om att baka. 

Vi fick fixat lite i hagarna, hästarna biter nere på trästolparna, så de går av vid marken, någon som har något tips vad man gör åt det. Vi bor nära en trafikerad väg så lösa hästar får inte ens finnas på kartan. Idag var det såpass tinat i marken
+4 grader så vi kunde sätta vita stolp mellan trästolpen.

Fick oxå städat torkrummet som har varit ett verktygsrum, så nu är det lite bättre plats för täcken.

Red Vilja och fick lägga upp tempot lite, hon gick väldigt bra idag.

Lördag 24 januari

Kategori:

Idag har vi löshoppat Fabiola och det gick riktigt bra, hon är positiv till allt jobb verkar det som, tyvärr hann hon springa ganska mycket från början utan att vi kunde få stopp på henne, men när hon väl visste att hon skulle stanna på långsidan efter hindret varje gång så funkade det bra. Vi hoppade lågt och slutade så fort hon började bli trött,det blev lite slingrigt , men hon bjuder bra mot hindret.

Vi var på Torp och shoppade idag och svägerskan var med och lassade in kläder till Sofia i omklädningsrummet som tur var för de jag tog in provade hon inte ens. Det blev faktiskt lite kläder åt både mig och Sofia.

Sen var vi iväg till mor och far och hämtade ett fint ekskåp som passar bra hos oss, det har stått hos Allan i Berg på Skaftö,som jag hade min första häst Corella hos i några år, så det känns kul,.Allan var en snäll farbror som dog för många år sen. På hans mark och Corellas fina ängar är det numera en välklippt golfbana, sorligt.På kvällen var vi iväg och hämtade höns hos grannarna, 27 st vita hönor och de såg fullkomligt chockade ut när de fick åka till oss i flyttkartonger,  men efter en stund hade de sprätt runt i hönshuset och satt uppflugna på rad på en sittpinne. Imorgon ska vi nog köpa en tupp av några andra grannar. Kul att det börjar bli lite djur på gården. Vi har planer på får också.

Efter en god middag med stekt innanlår och potatisklyftor och grönsaker och ett gott glas vin, degar vi nu i soffan.

 

Fredag

Kategori:

Igår fick Kenth hoppa Vilja, det blev nog iallafall 1.10m hon hoppade riktigt bra, men hon har börjat backa av lite dvs hon går i sitt samlade tempo och man kan inte påverka henne i det, så nu är det lite back to basic och köra på henne frammåt igen så hon tar drivningen.

Idag fick Kenth också rida Vilja, för jag kände mig snuvig och trött, Sofia har varit hemma i tre dagar och varit förkyld.
Vilja fick jobba mycket framåt idag också. Lite mellan oss, men lova att inte berätta för någon, så blev hon lite för låg och bet sig nästan i bringan. Men hon jobbade på bra frammåt.

Sen var det middag tacos och iväg med Fabiola, stackars Emma som var i ridhuset både förra gången och idag när Fabiola bockade runt Kenth. Idag hade vi förutom samma utrustning som sist också lagt till stigbyglar, och hon bockade runt ett tag och trasslade nog medvetet in sig i linan, men efter en stund travade hon snällt runt på volten. Sen dök hon ner i spånet och rullade sig om och om igen, det brukar de inte få göra, men vi hann inte reagera. Hon är dock en väldigt snäll häst att hålla på med. Hon verkar tycka det är kul att träna och tittar sig i spegeln varje gång hon går förbi.

Hoppas ni tyckte om hemsidan, jag är faktiskt ganska stolt över den.

Elektrikern skulle ha kommit och kollat på stallet idag, men han dök inte upp, pust.

 

www.stuterilight.se

Kategori:

Nu har vi bestämt oss för namn på vår gård, Stuteri Light (Lyse som det heter där vi bor).  Så våra framtida föl får nog ha light med i namnet.

Jag har gjort en hemsida http://www.stuterilight.se/, kika gärna in där. Blogga ska jag att fortsätta med, för det är kul.


Hästledig kväll för första gången på länge, förutom för Kenth som hade hoppträning på ridskolan.  Jag och Erika var och handlade en massa gott till imorgon kväll.
Ha det gott. 

Sadelvänjning

Kategori:

Det blir träning med Fabiola varannan dag, idag for vi iväg vid 20-snåret för då brukar det vara tomt i ridhuset,
men inte idag, Kenth prommenerade runt med henne en stund tills de andra var klara och tränade lite uppställningar osv.
hon tyckte det var spännande för vi var i det lilla ridhuset för första gången. Hon stod still i finkan den här gången, vad skönt för det är nog jobbigt med en som krafsar med frambenet. 

När de andra var klara la vi på sadel  utan stigbyglar, men vi spände den ordentligt, då hade hon redan senskydd och träns på sig.  Sen bockade hon runt en stund med ryggen i en båge, men hon håller sig på volt runt Kenth och efter några varv travade hon fint med sadeln, Då tog vi av den och lastade henne, hon var bra svettig när vi åkte hem.

Jag hann rida vilja på em och sen hade vi faktiskt några lugna timmar med barnen, jag och Erika fixade mysigt i källaren och eldade lite i vedspisen.

Nu sängen... sooova.

Zorro

Kategori:

Så här ser det ut när tjejerna kör Zorro, han är urmysig och hur söt som helst.Tidiga mornar

Kategori:

Nu kliver vi upp kl 6.00 för att hinna ta hästarna och stallet innan vi far på jobbet, hoppas vi kan somna lite tidigare på kvällarna. Det är skönt att stöka undan det på morgonen och det tar ung 30 min när vi är båda två, men täckning, vattning, lägga ut hö, blanda foderbunkar och mocka.

Igår var vi iväg med Vilja och Fabiola till ridhuset.

Fabiola fick på senskydd och träns och vi longerade henne, hon bockade och sparkade lite, men sprang i övrigt snällt runt Kenth, fortfarande är bara longerlinan spänd i grimman så vi inte drar henne i munnen. I veckan planerar vi att lägga sadel på henne. Hon är väldigt snäll att lasta, men lite stökig i transporten.


Hagbilder

Kategori:Kan ni se vilken som är vilken??

Fabiola till vänster, Andromeda och så Pandora står bakom i en annan hage.
Fabiola har två tecken i ansiktet annars är de väldigt lika och redan bästisar och
går högst ett par meter ifrån varandra, så här ungefär


 fast det är inga problem att lämna den ena ute när man tar in.

Fler hagbilder från idag 17 januari -3 grader och stenhårt i marken.


PandoraDivaVilja, som gärna vill vara nära.

Och det var alla fem.

Nu har vi snart två tomma boxar klara, undrar vilka som flyttar in i dem???

Lördag kväll

Kategori:

Och nu har vi hällt upp ett glas vin och ska äta skaldjur och lax till middag. Barnen håller på och dukar.

Vi har jobbat hela dagen i stallet, och nu är det nästan bara två boxdörrar kvar och lite pyssel med att fästa allt i golvet, kanske det blir klart i morgon. Idag fick hästarna vila från jobb.

Kolla på likisarna (Fabiola och Andromeda)Erika har varit i Trollhättan och tittat på Kevin, hennes idol.

Pandora och övrig hästaktivitet fredagkväll

Kategori:

Idag var veterinären ut och vaccinerade Diva och tog blodprov på Pandora.


Pandora var fullkomligt skräckslagen så fort veterinären kom i närheten,
jag hängde som en vante runt i stallet och in i boxen. Tänk att hon som är så tuff
i vanliga fall är mer rädd än ett barn för sprutor och veterinären. Iallafall så lyckades
han få ett blodprov sen jag hade bremsat henne.
Vet ringde några timmar senare och hade fått fram värdena för Ck och Asat.
CK 3600
ASAT 358 och inom referensvärdena
CK värdet är fortfarande alldeles för högt men det kan vara på väg ner. Förra mätningen
var värdet omätbart för att det var för högt.

Vid korsförlamning stiger CK direkt men ska gå ner efter några dagar, ASAT däremot stigen
efter ett par dagar och tar ofta längre tid att sjunka. Men nu är ASAT inom referensområdet men
CK ska ner till ca 400. Så två veckors vila till och nytt blodprov sen.

Var och red Vilja hon gick bra men var lite trött, fast Kenth longerade en lång stund medan jag
slog på en tappsko på en ridskolehäst.

Sen fick Fabiola åka en sväng till ridhuset och bli lite longerad det gick bra hon förstod fort att hon skulle
springa på ring runt Kenth. Hon var lätt att lasta men lite stökig i transporten.

Äntligen en dörr till stallet

Kategori:Fick ta ner karmen jag hade satt upp och åkte iväg till brädgården och en snäll kille sågade till en ny karm med rätt mått och med lite hälp av Lisa fick vi upp dörren, jippie äntligen är täckena borta och det blev hyfsat bra.

Till sommaren ska det ändå bli en bred dörr så det var bara temporärt. :)

Kameraexperten

Kategori:

Ringde och kollade med banken idag, det var Visakort som hade betalat tillbaka mina pengar och inte Kameraexperten, så så var det med det. Bedragarna lever nog gott någonstans i världen, de lurade nog åt sig åtskilliga miljoner.

Fabiola igen

Kategori:

Oj vad kul de har haft i hagen idag, Andromeda och Fabiola, de är ganska jämnstora och har sprungit och busat hela dagen. Fabiola såg ut som en lerhög när vi tog in dem. De gick i egen hage fast vi kommer nog att ha alla ihop när Pandora blir frisk. Pandora fick gå ut i stor hage med Vilja och Diva idag.

Jag borstade av Fabiola med gummiborste och provade några täcken på henne för att hitta ngt som hon kan ha om det blir regnigt. Hon var hemskt snäll att hålla på med, men så när jag var några meter bort så fastnade hon med läppen i grimskaftshaken och drog bakåt två gången, så det gjorde nog lite ont på henne hon stoppade ner mulen i vattenhinken och ruskade om.

Sofia var och hoppade det hade gått bra och Erika har börjat på scouterna. Gannen var ner och frågade om vi ville ha hö imorgon, de är väldigt bussiga.

Gallren till de sista fönstren är svetsade idag och i helgen kanske vi kan få klart stallet.


Fabiola

Kategori:

Vi hälsar Fabiola välkommen till vårt stall.


Fabiola (1) (SWB) f. 2006 e. Nobel ue Gauguin de Lully
http://www.blup.se/sv-SE/horses/198047-fabiola-1-swb

Vår plan är att rida in och visa Fabiola på 3-årstestet i april och sen betäcka henne.
Här nere är Nobel välkänd, han tävlar svår dressyr och har placeringar i svår klass
i både dressyr och hoppning.

Fabiola kommer från Jämtland och började sin resa igår, hon fick sova i Stockholm igår och ikväll
hämtade vi henne på Åby. Hon tog det väldigt lugnt och gick direkt på vår transport, sen stod hon lite
oroligt hem, men hon var säkert trött. Väl hemma och inne i boxen, började hon dricka och äta hö direkt
och brydde sig inte alls om de andra hästarna i stallet. De var däremot väldigt nyfikna på sin nya kompis.


Visst är hon fin!

By the way, så fick jag ligga i spånet idag, Vilja gjorde en "vilja" som bara hon kan,
spark i väggen + 90 graders kast åt höger och sen höga bocksprång, men då satt
jag redan på sniskan och hann fundera på när hovarna var ur vägen så jag kunde släppa taget.
Jag slog mig som tur var inte alls, men när jag satt upp på henne så gjorde hon lika igen, men då
satt jag kvar.

Jag red ju lektion för Anki, så sen hjälpte hon mig så hon fick jobba av sig all överskottsenergi.
Vi fick jobba med sluta i galopp och jag lärde mig att jag inte behövde trycka på Vilja med ytterskänkeln utan bara
böja knäet på yttersidan, funkade skitbra. Vilja avskyr ju när jag lägger bak ytterskänkeln 

Jobb

Kategori:

Kenta har fått jobb på ett gymnasium i Uddevalla, så nu känns det som vi börjar landa här nere.
Han var på anställningsintervju igår och fick besked några timmar senare. :)
Ska börja redan torsdag, alltså imorgon.

Det blir pendling på ca 6 mil om dagen och  färja, så han kommer att få åka tidigt.

Zorro

Kategori:

Erika, Sofia och Wilma har varit på ridskolan och kört söta lilla Zorro, en svart liten shettis. De körde i padocken  en lång stund, och sen pysslade de med honom.

5:e boxen är klar

Kategori:Och imorgon flyttar det in en häst i den... om ni läser imorgon så får ni se vilken häst det är.

Till höger på bilden är nästan den 6:e boxen också klar, den blir riktigt stor. Det är i princip bara
hörnstolpen och dörren kvar.

Kameraexperten

Kategori:

Jag har fått tillbaka mina pengar som jag betalade till Kameraexperten den 1/12-08. Den 9/1-09 fanns pengarna på mitt konto igen, det känns väldigt skönt. Det ser ut som att det är Kameraexperten som har betalat tillbaka eller släppt bevakningen, men jag ska forska vidare i vad som har hänt.

:)

Fel igen...

Kategori:

Det känns som man får göra allt två gånger, när vi var klara med den 5:e boxen förstod vi att det inte skulle funka med en slagdörr i hörnet till nästa box. Så det var bara att plocka ner fronten och dörren igen och ändra så att dörren sitter  till vänster. Vi ville ha alla boxdörrar till höger men än så länge är det bara 2 st som är till höger.

Kenth var iväg och hade lektioner så jag fick hjälp av barnen, för det var tungt och en massa bultar som skulle loss igen.
Men på två timmar hade vi faktiskt fixat det mesta. Och det var skönt att inte ha det kvar idag.

I helgen ska vi försöka på upp nästa mellanvägg (den sista). Det är faktisk bara en front och en mellanvägg kvar!:)

Jag har lagt ut en bild på Vilja på ASVH hoppas den kommer in snart, http://www.blup.se/sv-SE/horses/140949-vilja-65-swb

Igår började skolan igen och allt är som vanligt igen. De flesta julsakerna är borttagna och julgranen har åkt ut, men det har varit en lugn och skön jul.

Stallet och snö...

Kategori:

Jag har lagt in lite bilder på äldre inlägg också i januari, så bläddra gärna tillbaka lite och kolla.

Se vad det snöar idag, säkert flera cm.


Nu börjar den 5:e boxen växa fram, det går långsamt för vi var tvugna att plocka bort kullersten för att jämna till golvet, det blir en ponnybox för den blir inte riktigt fullstor, så Diva får nog flytta hit.


Så här ser det ut i den delen som är klar (förutom att väggarna ska putsat och dörrarna snyggas till)Vänstra dörren är till gödselstaden och högra ut till logen.

Vi har fortfarande inte fått upp ytterdörren, har köpt nya gångjärn för dörr har vi men det saknades ett gångjärn och karmen var sönder, nu har jag fått upp en ny karm, men givetvis blev dörren en halv cm för bred så nu tappade jag lite sugen, men det blir nog så att vi får ta av lite på dörren. Fortfarande har vi täcken för dörrhålet och vi har iallafall klarat vattnet.


Pandora mår lite bättre och får vara ute i en liten hage utanför hennes box, och hon har ju
egen dörr så hon kan gå in och ut som hon vill när vi har den öppen. Hon får bara äta hö och lite betfor
och hon äter inte alls så mycket som hon skulle behöva. så under täcket är hon ganska smal.Lite kort på hästarna och gården.

Vilja


Diva


Andromeda


Diva


Gården


Lagården

Cesar

Kategori:

Cesar ligger mest inne under vintern, men här har han iallafall kommit utanför dörren.

Diva och Sofia på hoppträning

Kategori:


Här hoppar Sofia och Diva för Kenth 27/12 2008

Skridskoåkning 5 januari

Kategori:

Vi var och åkte skridskor på Trötemyren i Lysekil, det var riktigt kul, säkert hundra personer som var där och åkte. Det spelades hockeymatch och folk pimplade och en massa både barn och vuxna åkte fritt på denna stora damm. Det är nog den här vintersporten man får ägna sig åt här nere. Fina släta isar där man faktiskt kunde se botten.

Sofia fick nya skridskor i julas så då kunde jag låna hennes gamla, Så jag Sofia och Erika och en kompis till henne åkte, -10 grader och strålande sol Jag har inte åkt skridskor på säkert 30 år, men det funkade faktiskt. Barnen är ju väldigt
duktiga.

2 Januari

Kategori:

10 grader idag usch vad kallt, vattnet i stallet hade nästan frusit. men det gick igång efter en stund.
Idag har vi jobbat lite i stallet för att få upp boxarna, det är lite stökigt för golvet är så ojämt. Så det går längsamt.

1 Januari 2009

Kategori:

Gott nytt år till er alla vänner där ute i Sverige och i Jämtland.

Det  var strålande nyårsfyrverkerier i Lysekil och vi satt i båten med lite glögg och tittade. Tror hela Lysekil med omnejd var ute, för det var trångt i stan.


Vi hade en mysig nyårsafton i Lyse med Gunnar och Kickan, menyn för kvällen var:

Förrät: Gratinerade kräftor
Huvudrätt: Köttfoundue
Efterrätt: en ljuvlig nöt/torkad frukt tårta med grädde och apelsiner.

Mums vad det var gott. Sen gick vi upp på berget och skålade in det nya året.

Det var strålande väder idag, men kallt, -8 grader nu. Vi tog med oss kartan som vi har fått, och gick på förmiddagen och letade reda på fornlämningarna på vår mark. De var utmärkta med järnpålar i berget och ganska lätta att hitta, men fornlämningar??? inte så säker, lite stenar i högar.

Red Vilja i ridhuset på em, hon var pigg och busig och bockade flera gånger, en gång hängde jag ganska löst. Det var väldigt länge sen hon busade faktiskt, Hon var väldigt pigg och det smällde av hästarna i boxarna innanför ridhuset och så var det någon som sköt fyrverkeri, så jag gav till slut upp och åkte hem. Får nog longera henne imorgon. Fast det är ju kul att hon är på hugget. Den 22 mars ska vi ha dressyrtävling på klubben då siktar jag på att rida Msv.

Pandora fick gå ut en stund idag i en liten hage i anslutning till boxen, hon fick på sig ett varmt täcke och kunde gå in och ut ur boxen som hon ville. Hon är bättre men äter dåligt, står mest och hänger, men jag tror hon fick tillbaka lite livsgnista idag när hon fick komma ut.

God natt.