Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

30 oktober

Kategori:

Det har varit novemberlov den här veckan och jag har ridit typ 1 dag tror jag, vi tvättar leriga ben vareviga dag det tar ca 1 timme att få 4 hästar rena om benen, jag funderar på om man kan ta pälsglans på benen för att inte leran ska fastna. Eller har ni några andra tips. Har lagt ut gammalt hö runt foderringen för att se om det bär lite.

Igår var det mingel på jobbet och det var massor med samarbetspartners där, det var trevligt och äntligen fick jag träffa många från min sektion i Åmål, kul att få ansikten på dem.

Kenth och barnen var med och shoppade i Göteborg, Erika hittade en hel del kläder och Sofia köpte också en del.

Jag tog semester idag för att göra färdigt rumemt på övervåningen, det tog bara några timmar att lägga golvet och sen for jag och köpte lister så vi började med dem på kvällen, så nu är det inte mycket kvar.

Hade lektion med Jennie hemma, det gick riktigt bra, vi började med att sätta på en dressyrsadel så vi hade ett bra utgångsläge, sen jobbade med att få hästen att ta tag i bettet och bli rundare i formen. Hon släppte bettet, sänkte ryggen och stressade ganska mycket från början, men bar sig bra i galoppen. På slutet blev det jättebra hon blev rund och taktmässig i traven.

Sen var jag bort till Lisa och det blev ett lyft idag, han såg ganska stel ut från början och lite struttig. Men vi jobbade mycket med att böja och flytta honom på volten i öppna och med tagen bakdel och göra framdelsvändningar. På slutet blev han riktigt bra och blev plötsligt riktigt rund och bärig. Riktigt kul.

Sofia var till Munkedal och tränade för Jens men var sådär nöjd med träningen, Vilja hade varit lite seg. Sen började hon att bygga lite hindermaterial, ska försöka få till lite titthinder.

Jag har haft hyrbil hela veckan en Renault Megane, den var riktigt trevlig att köra, och vad lite bensin den drog 12 liter på 20 mil, fram och tillbaka till Göteborg. Subarun drar bra mycket mer. Men nu har Subarun ny koppling och den var riktigt fin att köra.

26 oktober

Kategori:

Igår var jag i Bulycke och dömde ett KM, det var en fin anläggning med vinkelridhus, så de kunde rida fram inne och det var tur för vilket väder

Sen var det shopping i nordstan och Sofia hittade en jacka 5 minuter i stängning, that's it, det blev inget mer.

Sen åkte vi till heden och parkerade och fick vända några timmar på konserten med Alexander Rybak, dessutom hade han en otippad förartist som var riktigt bra "Brandur" tror jag, Sofia visste iallafall vem han var.

Alexander Rybak verkar vara en väldigt snäll kille men en sång om 13 hästar som drunknade efter en båtolycka var bara så förfärligt sorligt.

Det här gjorde Kenth iallafall när vi var borta, tack snälla Jennie för hjälpen och fotot.Det bara regnar och regnar och vår paddock är sjöblöt.

Har iallafall fått låna en strålkastare som nu är monterad på lagårdsväggen så nu har vi iallafall en upplyst paddock, får nog duga för vintern.

Nästa projekt är vattenkoppar och beredare i stallet, känns nästan hånfullt med allt vatten som är på utsidan just nu, men det blir om några veckor.

24 oktober

Kategori:

Idag var Sofia och tävlade i Uddevalla. Första klassen 0.90 blev Vilja vinglig och rev sista hindret.

I andra klassen 1 m gick de nolla i grundomgången och nolla i omhoppningen. Sofia hade ridit jättefint, tyvärr var jag och Erika hemma och städade istället, det hade varit kul att vara med.

Grattis till det fina resultatet Sofia, men det är forfarande min dressyrhäst!

Petra Pousar har tagit bilderna, www.storemyr.se
Och så ett på tränaren:

23 oktober

Kategori:

Nu är grå subarun på verkstan för att genomgå ett kopplingsbyte, precis som vi precis gjort med den andra 8000 kr fattigare igen. Det blev tillslut bärgningsbil till Uddevalla så nu står den på en subaruverkstad där. Skönt.

Igår var vi hos veterinär på Tjörn som tittade på Pandora, hon har ju haft jobbigt i galoppen länge och när hon nu började riva så tänkte vi att vi kollar så det är ok, och det var det inte. Det var bra för hon hade mottagning på kvällen och hade ridhus så hon började med att kolla på hur Pandora rörde sig under ryttare och det var framför allt galoppen och hennes svårigheter att samla sig som hon koncentrerade sig på, för halt var hon inte alls.

Hon röntgade ryggen på Pandora, men det såg bra ut gott om plats mellan kotorna. Vi fick remiss till Skara och ska dit och ultraljuda länd och kors för att se om det kan vara ngt med SI leden. Fram till dess skulle hon vila.

20 oktober

Kategori:

Vilket stök det var just nu, diskmaskinen tömmer inte ut vattnet, elementen jag beställde fungerar inte, men nu är de tillbaka skickade efter en massa stök med att springa runt till olika postkontor, det slutade med att jag fick skicka det från företagsposten. Vad jag saknar gamla vanliga postkontor.

Två hönor vart tagna igen igår, den lilla svarta och en av orusthönorna, himla trist.

Vita subarun ska in på verkstan idag, var något på avgassystemet som var trasigt, och den grån tog jag mig knappt hem med igår, den hoppade av färjan och det luktade brända lameller och jag tog mig knappt hem. Lyckades snabbt få tag på en hyrbil och tog mig iallafall till Göteborg idag i en röd liten Clio.

Men vad ska man göra med subarun, någon som vet någon som kan byta kopplingen utan att den lämnar gården??? vi har gott om plats och faktiskt en smörjgrop också så man kan komma under bilen.

Men det var full fart på ridplanen igår em, massor med folk och hästar och hoppträning, det är kul med full fart på gården.

Vi hann iallafall tapetsera några våder, så nu är mer än hälften av rummet klart och det blir riktigt fint.

Söndag 18 oktober

Kategori:

Det har varit hoppträning idag på Stuteri Light, här är några fina bilder som Anette Essman har tagit


Susanne & Viktory


Ebba & Diva


Ebba & Diva

Själv var jag i Lilla Edet och dömde en LB:1 med 30 starter, det blev en heldag och det var lite synd om de som red först eftersom det hade varit bra kallt och var stora kokor på ridbanan. Men alla red tappert och ingen verkade klaga på underlaget, fast det inte var kul. Tappra dressyrryttare.

Sofia har varit på turné i helgen med sin kör "Skychoir"  till, de har uppträtt med en Musikal de har tränat på sen i våras och åkte i helgen både till Orust och Torslanda. Vi såg den i Torsdags och de var så duktiga.

Edvin och Viktory trivdes inte med att stå bredvid varandra i stallet, så det blev en rokad ikväll och Fabiola fick flytta in bredvid Viktory igen, vi provar så får vi se. Det viktigaste är att alla hästarna är nöjda.


17 oktober

Kategori:

Imorgon är det hoppträning på utebanan kl 14.00, det finns några platser kvar.

Edvin flyttade in hos oss idag, han ställde sig direkt och mumsade på höet i stallet och såg nöjd ut.

Idag har vi haft dressyrträningar på utebanan, det var en strålande dag, men det är ganska blött fortfarande efter allt regn igår.

Tisdag 13 oktober

Kategori:

Idag jobbar jag länge  och stannar i Göteborg, håller på med en förstudie om att ev byta applikationsserver för det systemet som jag jobbar med. Intressant och roligt, men ska vara klart på fredag så jag får nog jobba på. Jag har lite sammanställning och anays kvar att göra.

Igår fick vi fixat lite i stallet, hängde upp en jättefin stationsklocka som vi har fått av Anta, ska ta kort på den när jag kommer hem. Dessutom fick vi flyttat om lite i sadelkammaren och fick upp ett litet element där som iallafall ska hålla 10 grader, och hjälmarna ovanför så de inte blir så svettiga och blöta.

Vi har fortfarande problem med tjocka ben på några av hästarna, trots att vi har efter konstens alla regler tvättat och haft på antibiotika på muggen. Pandoras är dock så gott som helt borta, men hon fick ju dessutom sprutor i 10 dagar.

Vilja får en minivila på två dagar, det kan hon behöva.

Sofia har fullt upp med att träna till musikalen som de ska uppträda med på torsdag.

Den fina bruna ungtuppen hittade vi död i hönsgården i måndags morse och en höna på måndag em, undrar vad som hade hänt. Nu får de vara inne i hönshuset ett tag. Det kan kanske ha varit någon rovfågel eller mink, det såg tydligen ut som de var hackade på. Någon som har sett något ?Söndag 11 oktober

Kategori:

Idag var det dressyrtävling för mig och Vilja i Lo som ligger i Sollebrunn. De körde bara 2 klasser en ute och en inne, jag red Msv B:2 inne men framridningen var ute. Som vanligt så började det spöregna när jag red fram, men fick komma in lite tidigare eftersom det var paus. Vilja kändes sådär på famridningen och hängde lite i tygeln, men jag lyckades rida upp henne framför mig när vi kom in på banan. Det kändes ganska bra i traven, fick en del 8:or, men gjorde tyvärr några missar också, men i galoppen kändes hon väldigt lätt och fin, hade inget i handen. Det slutade med 65,29 %.

Tyvärr hamnade jag strax utanför placering på det, synd, men jag kände mig nöjd och nu kommer jag nog bara rida 1 klass per dag. Varken Vilja eller jag orkar ladda om riktigt bra. 


10 oktober

Kategori:

Vad har hänt sen sist tro, det blir mörkare på kvällarna och svårare att hinna med att rida när det är ljust. Igår kväll hade vi en trevlig kväll med några av våra trevliga grannar, vi åt skaldjur igen, mums.

Idag är det iallafall lördag och Kenth har haft hoppträning på vår bana, det brukar bli ca 2 träningar i veckan hemma för 4-5 ryttare, kontakta oss om ni vill vara med.

Jag har haft några träningar på klubben och de gick båda väldigt bra idag.

Sen satte vi faktiskt klart taket i blivande kontoret och spacklade, vi tog också bort en skiva på dörren till klädkammaren och som vi anade döljde sig en riktigt fin ibehandlad spegeldörr därunder. Vi har sett ut några tapeter så kanske nästa helg kan det bli tapetserat.

Imorgon ska jag starta Msv B:2 i Alingsås och nu är vi riktigt laddade, grejorna är smörjda men knoppa ska jag göra imorgon, i ska inte starta förrän kl 15.19.

Erika är i Göteborg med en kompis och Sofia är hos en annan kompis så här sitter vi själva hemma.

7 oktober

Kategori:

Fick bytt säkerhetsvajern på transporten, det var ju lätt, körde sönder den häromdagen.

Red för Anki och det gick bra, det blev ett lugnt pass med genomgång av hur jag ska rida öppna och slutan i MSV B:2. Tycker att de linjerna som är i det programmet är väldigt svåra att rida. Först öppnan längst långsidan, går hyfsat om vi inte vinglar. Sen halvvolt och rakt en bit på meddellinjen, där blir det också vingel och med domaren rakt i ryggen så ser de varje steg man tar åt sidan. Sen är det halvvolt och sluta in till medellinjen och jag tycker inte jag hinner igång förrän den ska vara slut. Till slut gick det hyfsat bra, nu gäller det bara att göra lika på söndag.

Tror att höststormarna har börjat det ven runt knutarna igår och vräkte ner regn. Jag pysslade om Fabiolas mugg och borstade henne, det tyckte hon var skönt.

Äntligen kommer hovslagaren på fredag och ska ta alla utom Vilja, skönt och sen har vi fått tag på en snart nyexaminerad hovlsagare som ska börja komma i november, så nu kanske det ordnar sig.

5 oktober

Kategori:

Vi åt skaldjur i lördags, mums vad gott det var, krabba, kräftor och räkor. Igår fortsatte vi med taket i rummet på övervåningen och trodde faktiskt att vi skulle bli klara men sista skivorna stökade det till sig med,  så vi har 3 skivor kvar att sätta upp. Fast vi hann ganska långt ändå.

Jag och Sofia planterade blåbärsbuskar borta vid stengärsgården, det blev bra.

Inbrott? Vi hade nog påhälsning i garaget i lördags natt, inte så trevligt, en dunk med tvåtaktsolja låg slängd mitt över vägen och dörren till garaget stod öppen på morgonen, jag hade ju städat där dagen innan och vet att jag hade haspat den ordentligt. Dessutom hade de varit inne i bilen som av misstag var olåst, men det var bara omkastat med saker och vi saknade inget. Lite senare på dagen så hörde vi att några grannar längre bort hade fått låset till ett uthus sönderslaget. Känns lite olustigt.

3 oktober

Kategori:

kl 08.16 Framme på Torslanda RK , Sofia och Kenth går banan, det ösregnar och tävlingen är utomhus, det blev inte så farligt blåsigt som de varnade för igår iallafall.

Hoppas Jennie och Emma också är på väg de skulle ta någon färja efter oss.

Torslanda ligger på Hisingen utanför Göteborg ca 11 mil från Lysekil och i närheten av mitt jobb. Ska se om jag hinner hälsa på min jobbarkompis som bor aldeles bredvid här.

Vilja står i transporten och skriker till Pandora i transporten bredvid, men hon har inte svarat ännu som tur är.

Först ut är Sofia och Vilja i en 1.0 m klass, som start nr 16. Emma startar samma klass som start nr.26 sist i klassen

Sofia och Vilja

Kl 10.10.
Sofia och Vilja rev 2:a hindret, i övrigt gjorde de en jättefin runda i lervällingen, Vilja rullar på och bjuder fint på hindren, får hon peppat henne lite till i nästa klass så kommer hon nog runt med 0 fel.

Emma gick en fin 0-felsrunda, vi stod och höll tummarna allihopa men det gick lite för snabbt i omhoppningen så hon rev 2 hinder.

Emma och Sanqito


Jennie och Zäta

Ingen av hästarna verkar bry sig om vädret, det är bara vi som fryser. Fick ju en lång oljerock av Pappa, fast den hänger kvar hemma. Nu är vi blöta och frusna.

Kolla sjön på banan.

Sent på kvällen, efter allt stök, batteriet tog slut på datorn men nu ska ni få reda på hur det gick. Vinnande laget gick 3 nollor och det var inte vi!!!

Sofia och Vilja gjorde bästa rundan på 4 fel, jättefin runde men Vilja var lite trött. Kenth hade plockepin på hindren i spöregnet och frös som en hund när hon kom ut. Emma hade inga handskar och tyglarna gled ur händerna, ett typiskt Lysekilsfenoment, alla här nere rider utan handskar, vet inte riktigt varför. Jennie hade 8 fel, Zäta låg på och var lite het.

Kenth gick iallafall med 4 fel i 1.10 m klassen och hade näst bästa tiden kom 7:a och det var 6 placerade.

Jennie hade 8 fel i 1.10 också, han var lika het i den klassen.


2 oktober

Kategori:

Vilken natt, vi vaknade vid 12-tiden och satt nere allihopa, det åskade och blixtrade så det skakade i hela huset, höll koll på stallet så inte blixten skulle slå ner och det skulle börja brinna. Det var riktigt kusligt faktiskt, det höll på ca 1/2 timme och sen började det hagla. Skönt att sitta hemma och jobba idag för de varnar för kraftig halka på E6:an mot Göteborg.

Jag såg en stork i Gläborgskrysset, den stod där på en äng och såg stolt ut, fränt att få se den här, undrar om det var samma som var hos Agneta på Rödön förra året??

Det är mycket riktigt Diva som är det lilla hästhuvudet, häromdagen ringde Divas förförra ägare hon som köpte henne från Hedekas till Jämtland, hon hade sett henne på hemsidan, det var kul.

Det är skönt att kunna träna hästarna hemma, men nu är det mörkret som ställer till det, vi kommer ut till stallet vid 18-tiden och 19.30 är det mörkt, så man hinner 1-2 hästar bara på kvällen, skulle behöva komma igång lite mer med Fabiola.

Nu har vi börjat fodra med hösilage ute i hagen, betet är alldeles för frostigt nu. Skönt iallafall att det är relativt torrt ute och att äntligen Rasp och mugg verkar ge med sig, det är bara Fabiola som har litegrand kvar nu. Det blev till slut Antibiotikasalva som gjorde att vi fick bort den.

Imorgon är vi på tävling Div 2 hoppning med Vilja, Pandora, Zäta och Sanqito följ oss på bloggen under dagen.