Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Dressyrövningar och Utbildningsskalan

Kategori:

Har hittat mycket bra övningar på Hippson och några av mina elever har redan provat på dem men läs gärna in er på detta. Karin Öljemark beskriver "vikthjälperna" på ett nytt enkelt sätt, överkroppen (axlarna) styr framdelen och 
höfterna och sitsen styr bakdelen, då behövs inte starka tygeltag eller skänklar utan man styr hästen med kroppen, läs gärna dessa övningar.
 
 
 
 
 
Dressyrens utbildningsskala är viktigt att förstå och att följa. 
 
 

Takt : Renheten och regelbundenheten i grundgångarterna skritt (4-taktig, liksidig rörelse), trav (2-taktig, diagonal rörelse) galopp (3-taktig, oliksidig rörelse).

Lösgjordhet : Sammanhängande med takten. Lösgjordhet är en förutsättning för det riktiga arbetets kvalitet.

Kontakt: kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun. Agerar förbindelse mellan hästens fram- och bakdel, och hjälper hästen att nå en optimal balans med ryttare. Behåller taktmässigheten i alla gångarter.

Schvung: Först när takt, lösgjordhet och stöd fungerar skall utveckling av schvung ("överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt") påbörjas. Vissa hästar har av naturen mer schvung än andra.

Rakriktning: Målet med rakriktningen är en symmetrisk häst, som såväl på rakt som böjt spår spårar, det vill säga går hästen med bakbenen i linje med frambenen. En symmetrisk, liksidig häst, arbetar med samma mängd vikt på båda bakbenen och håller därför en jämn kvalitet på sina rörelser åt vartdera håll.

Samling: Detta avancerade steg är sammanhängande med takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning, och kan ej uppnås utan alla dessa steg. Korrekt samling innebär en förskjutning av tyngdpunkten bakåt, så att hästen bär mer vikt på sin bakdel. Bakdelen sänks genom vinkling av bakben och så att säga sätts dessa djupare in under hästen, vilket gör att framdelen blir bärandes mindre vikt, och genom detta blir högre och lättare.

Dessa steg arbetas med i ordningen: 1. Takt - 3. Kontakt, 2. Lösgjordhet - 5. Rakriktning, 4. Schvung - 6. Samling. Detta kan även delas in i faser: grundläggande fasen 1-3, utveckling av påskjutet 2-5, utveckling av bärigheten 4-6.

När varje av dessa stegs mål är väl uppnådda, så blir summan genomsläpplighet (ridbarhet).

 

 
 

25 januari

Kategori:

Det har varit en ganska kylig vecka med minst -5 minus varje dag, jaja, inte som in Jämtland eller Kiruna som hade -31 grader idag, Men igår när jag hade träningar på Rotan så klädde jag mig så varmt det gick och frös faktiskt inte alls, det är ändå det jobbigaste att frysa så om händer och fötter. 
 
I veckan har jag filat på fölens hovar mest för träning men även för att hovslagaren inte har kunnat komma, men det blev riktigt bra och de var hemskt snälla, bara Spot Light kvar nu. Hästarna är igång och det är härliga turer i snön och så ridhuset, Vilja känns super och både Kenth och Sofia verkar nöjda med Andromeda och Credo.
 
Spot Light är en smitare och har varit utanför varje dag, men går tillbaka in i hagen igen, men jag är inte riktigt nöjd med det. Funderar på någon bra lösning.
 
Idag har det varit Överdomar utbildning i Alingsås för Ulf Wilken mycket trevligt arrangemang och vi gick igenom TR och gjorde ett Överdomar prov. En givande dag men många nyttiga diskussioner.
 
Så har Chic Fiona åkt hem idag till Sofie och Marcus för att börja tränas inför sin framtid som dressyrhäst. Vi tackar för att vi fick låna den här fina hästen.
 
 
 
Kvar har vi nu hennes fina föl Flash Light.
 
 
Istället kom idag Fionas mamma Natasha som är dräktig, Natasha ska få föl i april och kommer vara först ut om allt går efter planerna.
 
 
 
 
 

Hemsidan uppdaterad

Kategori:

Nu ser hemsidans startsida lite annorlunda ut med nytt fotogalleri som kommer att uppdateras med fler bilder och jag har även lagt till några nya rubriker välkommen in http://stuterilight.se

Fölen som vi väntar till våren

Kategori:

Så tragiskt, båda hingstarna som vi har betäckt med i år har gått ur tiden. så nu får vi verkligen hoppas att båda stona bär fram sina föl.
 
Briona är betäckt med Blue Hors Don Romantic som dog endast 14 år gammal i höstas.
 
 
 
Och så Royal Faith som är betäckt med den unga hingsten Canvas Plus som dog idag den 17 Januari efter flera buköppningar. Så tråkigt och våra tankar går till Lisen och Peder Fredricson.
 
 
 
 
 
 
Annars så har det varit en fixardag i stallet idag, nya skottkärror, lagat hönätet, var iväg med 4-hjulingen för att fixa vincen och sen iväg i snöovädret för att rida i ridhuet, både jag och Sofia.
 
'
 
 

Vi går mot ljusare tider

Kategori:

Det är fortfarande varmt och skönt men lerigt, Kenth håller undan leran på lösdriften med fyrhjulingen, Idag har det varit fullt upp, Jag hade träning med Irene och Discodancer tidigt på morgonen, och sen lastade jag Vilja och åkte till ridhuset själv.
 
Imorgon varnar SMHI för snö, men det känns ganska otroligt idag.
 
Vilja
 
Vilja är så himla fin nu, hon funkar mycket bra på nya Sprenger stången känns som en bra investering hon verkar lugn i munnen och i kombination med en tvådelad kort bridong känns hon superfin i munnen, trots allt är det viktigt att ha bra utrustning. Bridongen är kortare än stången och det gör att den får plats mellan skänklarna på stången.
Efter den ofrivilliga vilan under julen och några veckor där vi bara jobbat med form och kondition så kunde vi idag  jobba med en del rörelserna igen. Traven är mycket bra, hon är taktmässig och har ett bra sug i handen och jag kan samla och gå fram hon svarar för minsta hjälp bra energi i passagen och övergångarna funkar hyfsat.
 
Galoppen är också mycket reglerbar, vi har dock fortfarande problem med diagonalerna, när jag ska göra seriebyten svänger hon både bogen och baken åt vänster och de sista bytena går nästan inte att göra, men slutorna gick bra, och piruetterna funkade hyfsat och så avslutade vi med 8 ettor och de satt som ett smäck, fast på långsidan då eftersom vi har problem med diagonalerna. Men mycket nöjd och en härlig ridkänsla idag
 
Sen körde vi hösilage till alla hagar det tar sin tid och det är många hösäckar som ska packas till kvällarna nu när alla stona står inne. Ja nu är nästan den sista fölungen Flash Light också avvand, Fiona har stått inne en vecka på nätterna och idag fick hon gå i hage med Briona och Fia, men Flash hade gått igenom 2 gånger så han är inte jättenöjd med den här lösningen. På kvällen fick han dock gå in och dia ur Fiona en liten stund. Hon var så stinn i juvret och man får vara lite försiktig så att det inte blir juverinflammation vid avvänjningen.
 
Flash Light
 
 
I veckan hade vi in och tvättade Flash och filade på hans hovar för tränings skull, han är mycket snäll, lyfte alla hovar och jag fick fila på hovarna. Alla tre fölen är så sociala och mysiga och kommer så fort man går ut i lösdriften och vill bli kliade.
 
Kenth och Andromeda
(arkivbild)
 
 
Sen kollade jag när Kenth red LB:2 på Andromeda och hon var mycket fin idag, Traven funkar bra, men hon fick något spel i första fattningen, men sen gick vänstergaloppen bättre och vilka ökningar...
 
Sofia och Credo
 
 
 
 
Sofia provade för första gången att rida Credo med kandar, han trivs med det och gick mycket bra för henne, de är verkligen ett bra team. Tränade på skolorna funkade jättebra och det flöt på i fin takt han har lätt att böja och så tränade vi på bakdelsvändningar som Credo tycker är mycket svårt. Galopparbete med mycket övergångar och rakriktning, han vill gärna hamna på dubbla spår men genom att rida förvänd galopp och öppna så blir han snabbt rak.
 
Nora
 
Sofia har tagit kort på vårt nytillskott i stallet, 2-åriga Nora. Ett mycket snällt och trevligt sto som vi tror mycket på.
 
f.2012
Zuidenwind - Schwadroneur
 
 
 

4 Januari 2014

Kategori:

Nytt år och vi har varit lite lediga och varit i Duved och åkt skidor en vecka, men vi har haft god hjälp i stallet av Bea, Linnea, Jenny och Andreas, Malin, Thomas och Maj. Tusen tack för det, nu är vi utvilade och fulla med energi för att fortsätta med att jobba med våra hästar.

Vi har 9 egna hästar i stallet och 5 inackorderade nu men vi har annonserat ut 3 åringar, det är alltid lite tråkigt för det är kort tid man hinner njuta av dem, men vi hoppas ha tur att få dem placerade hos bra människor som vill utbilda dem till trevliga hästar.

Det är skönt med lite jullov så man hinner jobba lite extra med hästarna rider gör vi ju alltid men nu har man hunnit städa undan och köra skräp på återvinningen osv.

Vi har städat skräp ur garaget och snart ska det bli en större sadelkammare där.

Sofia har fotat i två dagar i sin häststudio Här är några av bilderna på Credo. Det kommer fler på de andra hästarna som vi har fotat den här gången, Nora, Vilja och Andromeda. 

 
 
och så har vi ridit de hästar som ska ridas, pysslat om några av lösdriftshästarna, och provat lite nya bett på Andromeda och Vilja

Kenth har kört undan leran utanför lösdriften med 4-hjulingen och plogbladet, tur vi fick användning av den, synd att det inte var till snö, det har nog regnat i en månad i sträck och dräneringen tar inte undan längre, diket är fullt, men positivt att det går fint att rida hemma på ridplan, den är mjuk och fin.

Har passat ut ett nytt stångbett till Vilja ett sprenger och bytte till en kortare bridong, idag kändes hon mycket fin, lätt i handen och grejade inte så mycket med bettet, hade även köpt en anatomisk sprengerbridong, men det funkade inte alls, den la sig ovanpå stången och hon blev mycket irriterad. Andromeda provade också bridongbettet som vanligt bett idag, men Kenth märkte inte så mycket skillnad. Andromeda fick iallafall hoppa några språng idag för första gången på nästan ett år, så hon börjar komma tillbaka igen.

Dessutom shoppade jag ett HRS kandar, visst är det snyggt, men tyvärr var det för stort för Vilja, skulle nog behöva ett cob isf, tyckte att det var fint med lack på en skimmel men även som här nedan på en svart häst.

Får nog tyvärr lämna tillbaka Kandaret och bridongbettet, men stången ska jag nog behålla. Hittade en kortare bridong i min bettsamling och den verkade funka bra nu har jag 12,5 cm 2-delad bridong  och 13,5 cm stång, då får bridongen plats innanför stången och det hakar inte ihop. En annan fördel med sprenger är att kedjekrokarna är vända åt andra hållet och nyper inte Vilja i mungipan.