Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Sista april

Kategori:

Idag var det sista dagen för oss med Mr Mageno, vi har haft honom på inridning en månad och sen ska hans matte börja rida honom, igår red Marie (matte) en liten stund på ridbanan och verkade vara nöjd. Vi har jobbat med longerig, tömkörning, löshoppning någon gång och ridning på banan och ut några svängar i skogen.

Mageno är klart ridbar i alla gångarterna och börjar söka sig iform, men nu behöver han bygga upp sig i kroppen och bli stark och få kondition för än så länge rids han ca 20 min/dag.Wilbur som vi har haft en längre tid, 3 månader, han jobbar i form i alla gångarter och vi har påbörjat lite skänkelvikningar och han har bra kondition och löshoppar i bra balans och tycker det mesta är kul. Han är otroligt ridbar och har luftiga gångarter och bra energi.

Ska ta några nya foton på honom också.

Idag har jag dömt Div 1 ponny i Valsäng tillsammans på 2 andra domare, när vi gick igenom poängen efter stämde det väldigt bra, vi hade i princip samma placering av ekipagen och endast några få skiljde sig lite i poäng.

Beställde 125 plaststolpar i början av veckan och nu står det en pall här, de var dyra men förhoppningsvis behöver vi aldrig köpa nya.
Viktor och Frippe har plöjt åkern åt oss och nu ska det sås nytt fräsch gräs. Såvitt vi vet var det säkert 20 år sen den såddes om.

Övervakningskameran i stallet är riktad på Andromeda, men vi är väldigt osäkra på vem som är först ut med sitt föl.Sofia...

Kategori:

Påskhelgen

Kategori:

På långfredag var det programträning, här är några bilder från den

Carina och PatrolMaria och ArchibaldNågra bilder från hoppträningen på Måndag

Sofia och FabiolaJenny och TimbaroSofia och Erika har tagit bilderna
Söndag 24 april

Kategori:

Idag var det tävling i Karlstad, långt att åka 3 timmar enkel väg, faktiskt längre än till Sundsvall (från Östersund menar jag). Det var en trevlig tävling och första utetävlingen för i år.

Vilja
var riktigt fin på framridningen men när vi kom ut i collectingring så var hon spänd och kittlig för sporrarna. Hann dock få henne rund och fin innan jag skulle in på banan. Ritten flöt på Vilja var lydig och skyggade inte och vi gjorde inga större missar, fick många 6:or och 7:or men tyvärr 4 på båda piruetterna, fick ca 60 % och kom 3:a (2 placerade).


Skärtorsdag

Kategori:

Vi har haft en trevlig kväll med släkten. Vi fick till slut igång övervakningskameran det var en sladd som inte var riktigt i... frågan är nu vilken häst ska vi rikta den på, inatt får den iaf vara på Diva.

Sofia har tävlat på Fabiola idag Clear round med Fabiola 50 och 60cm, det var första starten, de har ju inte hoppat så många gånger än, och noll fel i båda rundorna och två rosetter med sig hem, duktiga tjejer.Nu har stamtavlorna kommit, de var jättefina. Här är några av dem, de understa är klippta på hälften.

Idag har Susanne varit här från Sjöängen och provat sadlar på Fabiola och Credo, den sadeln som passade bäst på Fabiola var den sadeln som vi redan har Prestige Versailles, synd att inte Fabiola tycker att den passar.


Fabiola hoppar bättre med en Santa Cruz Celine som vi lånat av Linda och inte alls ligger an bak. Men nu har vi beställt hem en sådan men 2  storlekar mindre än Lindas, så får vi se om den passar, en Santa Cruz Celine W.Onsdag 20 april

Kategori:

Idag kom djurskyddsinspektören på oanmäld kontroll, tur att det var någon hemma! Kenth fick ta hand om henne och visa henne runt. De gjorde tydligen kontroller i området. Det mesta var bra, men passen får vi skicka in på inhyrda hästar för de skulle finnas på plats. Hon kontrollerade boxarnas storlek och att hästarna måde bra, att det fanns vatten osv. 

Och så var det en Paragraf 16 som vi också tydligen var tvugna att ha om vi hade fler än 4 hästar. Så nu har jag fyllt i en sån blankett och ska skicka in idag. Hittade blankett på Blekinge län, men inte på vårt, så hur ska man veta ...

Nu har vi halmat upp hos Diva och Andromeda och försökte få igång kameran igår kväll, men lyckades inte få någon bild, ska prova idag igen. Ringde till Lotta på stall Phem och kollade när Diva var betäckt, 23,25 och 27 juni, och med 330 dagar så ska hon ha den 20110519 +-10 dagar så tidigast den 9 maj och hon ser ut som hon ska föla när som helst, men än är inte mjölken riktigt vit.

Andromeda ska föla 27 april och Pandora den 11 maj, så nu drar det ihop sig, spännande och oroligt.

Igår red jag Wilbur och Kenth Lillen på ridbanan ca 20 minuter, Lillen travade och galopperade och verkade riktigt styrbar fast det bara är 5:e gången :), Wilbur var pigg och lite tittig, men han har en härlig luftig galopp. Det var ju ganska sent så det höll på att skymma.

Programträning Långfredag kl 12.

Kategori:

Vill ni rida programträning på utebana, välj ett program så dömer jag och du får tips om vad du ska träna på för att få bättre poäng. Uppvärmning gemensamt innan.

20 min/ekipage, kostnad 100 kr

Anmäl till marianne.hoglind@hotmail.com (maila namn, häst, telefonnr, program som du vill rida)

Träning för Bo Jenå

Kategori:

Den 8 april tränade Marianne & Vilja för Bo Jenå i trollhättan, här kommer ett klipp från träningen

Lördag den 16 april

Kategori:

Idag har det varit full fart på Stuteri Light, massor med folk, transporter och hästar, fint väder gjorde inte det hela sämre. Det är kul med sådana här dagar, här kommer lite kort och filmer., Sofia har filmat och fotat

Vi har ju givetvis hunnit med de mysiga unghästarna som bara längtar efter att jobba, står i hagen och hänger över staketet när man håller på med någon annan.

Här rider Marianne Wilbur som snart ska gå 3-årstest.Kenth red Mr Mageno för 3:e gången och travade och galopperade som förra gången men idag hade han mer bjudning och förstod lite vad som förväntades av honom, otroligt vad läraktiga unghästar är och vad snabbt det går att få dem ridbara. Han lyssnar fint både på tömmen och longerlina nu, och är snäll att hålla på med. Nu finns "lillen" med på hemsidan också, www.stuterilight.se.

Och så massor med hoppbilder...

Johanna och CredoLovisa och PiccoloSara och DiselIda och ArhusSusanne och LibertMaria och ArhibaldSå här fint kan det oxå se ut när Jennie hoppar Puman ;)Imorgon kommer det en film från Viljas och Mariannes träning med Bo Jenå...

Från dagens träning | Gissa vem?

Kategori:

Fler bilder från dagens träningar kommer senare ikväll :)

Fredag 15 april

Kategori:

Fredagar är min jobbdag hemma, då är det häst hela dagen.  Klev upp kl 7 och mockade och släppte ut hästarna, vi hade hämtat hem Fantasy igår kväll för att vi skulle ha hovslagare och hon var i stort behov av det. Sen var det heldag med ridning och träningar.

Pandora, Andromeda, Fantasy och Fabiola blev fixade och tappsko på Credo och Wilbur, tur för jag hade precis sadlat Wilbur och skulle ut och rida, när jag såg att han hade tappat en sko. Jag hade provat att släppa Fantasy på lösdriften, men valackerna jagade henne så vi flyttade henne till stohagen.

Jag red Wilbur och han tycker att det är kul att jobba, han jobbar på fint i form i både traven och galoppen nu och fattar rätt galopp i princip varje gång och kan ligga och rulla flera varv, och han är så lätt i handen, en duktig 3-åring.

Sen tömkörde jag Mageno och han börjar också söka sig i rätt form nu på tömmen och börjar sätta lite muskler och har gått upp i vikt. Och han stod utanför när jag gjorde iordning Wilbur och puffade på mig och gick inte därifrån förrän jag hade gått ut med Wilbur, sen kom han glatt när det var hans tur, det är så kul att jobba med de här unghästarna det verkar som de har längtat efter att sätta igång.

Kenth red förresten 2:a gången på Mageno i onsdags och både travade och galopperade lite. Båda unghästarna får jobba minst 5 dagar i veckan med någonting, longering, tömkörning eller ridning. Wilbur får jobba rejält med längre ridpass nu för att vi ska få bort lite mage på honom.

Sen red jag min prinsessa och hon var super idag, serierna börjar sitta och hon är energisk och fin i traven. Nästa helg är det tävling igen.

På em hade jag träningar på Toric och på klubben. Sen hade vi gästtränare hemma, Petra var här och hade hoppträning med Jenny och Sofia, jag fotade lite.

Gästtränare


Sofia och Fabiola

Jenny och Prosten

www.stuterilight.se

Kategori:

Nu ska hemsidan vara klar och bilder ligga på sin plats på hemsidan, kolla gärna in och säg till om ni hittar några konstigheter. Ska försöka lägga till ett Fotogalleri så småningom, men för tillfället får ni hålla tillgodo med bilden till höger på vissa sidor, den är slumpmässig och går att klicka på för att få större. Dessutom ska jag uppdatera med foto på de hästarna som saknas, men behöver få hjälp med fotograferingen av Sofia.

I söndags var Kenth upp på Mr.Mageno och det gick bra, han drog åt sig baken de första stegen, men sen skrittade han på runt spåret och jag kunde efter några varv gå bredvid och släppa linan. Ikväll ska vi upp på honom för 2:a gången.

Hoppträning på Stuteri Light

Kategori:

I Lördags var det hoppträning och här är lite bilder från dagen, Sofia har tagit dem

Caroline och Kri la CruzEmelie och Cocos
Ida och AhrusBella och ZelinePaula och Bella7 april

Kategori:

Kände på Divas juver i morse och det är sprängfyllt och hon ska föla sist, om ca 6 veckor, hm, känns som vi får hålla koll här, vill inte att hon ska föla i leriga hagen ute. Jag har köpt vircon så nu ska vi desinficera boxarna och halma upp Andromedas box. Andromeda har fått komma in från lösdriften. 3 veckor kvar till beräknad första fölning.

Igår longerade jag Mr Mageno igen med hela utrustningen på, jag har fixat till träns och bett så att det passar honom och sadel och säkerhetsstigbyglar med gummisnoddar och gummiplattor, så nu känns utrustningen anpassad. Jag tvättar honom varje dag om ben och under magen för han kletar ner sig väldigt. Han står och tjusar över staketet med Fabiola som är brunstig. Igår satte Kenth foten i stigbygeln och klängde på honom, men han var väldigt vaksam så det är inte säkert att det går så lätt den här gången. Vi skyndar långsamt och longeringen går super nu.

Jag red Vilja också och hon kändes fin, Kenth red Fabiola och hon var tydligen lite väl på hugget.

Kenth hade hämtat spån så han fick slita med att lasta ut det.

Tisdag 5 april

Kategori:

Jag har beställt en ny tömkörningsgjord från Tärnsjö, det ska bli härligt att få en rejäl gjord som ligger på plats, har dessutom beställt en kort gjord till ponny som tillbehör.

Sen har korrektur på boxskyltarna kommit i ett mail, så nu ska vi rätta smärre felskrivningar och sen kommer det att bli ordning och reda i stallet.

Har ni förresten några namnförslag till våra väntade fölungar:
  1. Pandora (betäckt med Warsteiner)
  2. Andromeda (betäckt med Saigon)
  3. Diva (betäckt med Åbackens Kocktail)
och så ska vi helst ha light med i namnet...

Hemsidan

Kategori:

Nu är www.stuterilight.se flyttad till en ny snabbare server och viruset är borta. Viruset hade smugit sig in via Ozio Galleri som jag använde för att visa foton, så nu får jag leta efter något annat program. Det visade sig genom att man skickades vidare till konstiga sidor om man sökte via google. Jag hittade koden i flera av mina php-filer.

Det är ett gissel med dessa hackare som förstör hemsidorna, men väldigt svårt att värja sig mot.

Nu har vi iallafall installerat om Joomla och lagt in allt igen, det har tagit åtskilliga timmar och menyerna är inte riktigt klara än. Gästboken är borttagen, men lämna gärna kommentarer på bloggen och Facebook.

Jag har också lagt in länkar på förstasidan med sidor som jag brukar vara inne på och där det finns mycket bra information om man vill hålla sig uppdaterad.

Söndag 2 april

Kategori:

Det har kommit en ny häst till stallet som är 4 år och ska ridas in, han ska vara på träning hos oss under april månad, så att hans ägare sen kan fortsätta utbildningen med honom. Han heter Mr Mageno och verkar vara en snäll häst. Jag har tvättat och friserat honom och igår var Kenth ute och gick med honom en stund och idag blev han longerad med sadel och benskydd på. Han förstod inte riktigt vad han skulle göra utan stannade rakt mot Kenth hela tiden, men efter en stund och på kortare lina fick han honom sedan att trava runt fint på volten. På slutet sänkte han huvudet och såg riktigt avspänd ut. Ni kommer att få följa honom också här på bloggen. Snart kommer det bilder också.

Wilbur har hittat formen, kunde lirka med honom i skritten och sen gick han i form i alla gångarter och då fick han ett härligt luftigt steg, han är väldigt taktmässig och jag kunde t.o.m öka lite i traven. Igår löshoppade vi och det märks att han vet vad han ska göra nu och han tycker att det är kul. Den här gången fick vi jobba med att han la in ett extra galoppsprång innan första hindret och han kom fel in, han klarade dock hindren ändå men hoppade jämfota över det första, när vi flyttade in hörnstödet och la en galoppbom före första hindret blev det bättre.

Vilja har jag jobbat med hemma och hon har hoppat med Sofia en dag den här veckan och det var längesen, hon tyckte att det var jättekul och Sofia hade fullt upp med att hålla henne.

Idag har jag varit ute på Toric Center ridit Libert, tömkört Diezel och haft träning med Carina, det var blåsigt och småregn i luften.