Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Onsdag 29 sept

Kategori:

Jobbade hemma idag också, skulle köra ut en massa statistik så det tog en väldig tid. Även idag var det full aktivitet på gården, David var här och balade hösilaget, 25 balar till fick vi på andra skörden, sammanlagt 78 balar tror jag vi har fått i år, det borde vi klara vintern på. Härligt!

Dörren till stallet klar och alla ventilationshålen klara, det skulle vara minst 2400 m3/tim och varje luftintag tar 500 m3/tim och vi gjorde 5 st + en liten ventil, så det blir nog bra, så har jag beställt luftintag LEP från Nordpost som öppnar sig automatiskt vid undertryck, så det ska bli spännande att se om det fungerar.

Ny film ute på hemsidan på All Cash och det är Jenny Josefsson som rider honom. Stäng gärna av ljudet för det är en massa borrljud i bakgrunden från de som jobbar i stallet.


Även idag har jag skördat tomater från växthuset och vi har massor med äpplen i träden.

Renoveringar

Kategori:

Nu är vi på gång igen, Ny stalldörr och hål i väggen för tillluften, om några dagar ska allt vara klart så jag kan ringa Länsstyrelsen så de kan komma ut och kontrollera att allt de krävde i förprövningen är uppfyllt. Dessutom lägger vi nytt parkettgolv på övervåningen, det blir fint.

Idag höll jag på att få två älgar i fronten få nya volvon, man blir lite skakig efteråt. Hade kört av färjan och låg någonstans mitt i färjkön när vi passerat Bokenäs hoppar plötsligt en stor tjur (många taggar) upp från höger sida precis mellan mig och bilen framför och efter den kommer en älgkalv. Som tur var höll jag bara 70 km/h så jag hann bromsa.

I helgen var jag och dömde i Sjuntorp och det var en trevlig tävling men det börjar bli kallt att sitta flera timmar i en transport nu, det gäller att klä på sig. Dagens överaskning var en fjording som tuffade igenom programmet utan nästan några missar och stadig i formen, den fick en placering, kul.

Vilja fick massage av Lisa i lördags och jag fick lära mig några stretchövningar som jag ska köra efter ridningen. Idag tränade jag för Anki och Vilja gick super, hon börjar få upp framben och bogar och fick till fin passage på slutet om jag bara kan få till att komma ur det in i en ökning utan att rida fortare så kommer vi nog att få till dem också.

Och efter några gånger fick vi till fina piruetter också, hon var en fröjd att rida idag.

I Lördags var Linda ut och fotade när jag red Credo, han är så kul att jobba med och det går framåt för varje gång. En Lusitano, sitter ihop mer än ett halvblod gör och bakbenen känns mer undersatta, sen är han ju lite mindre också så man når om honom på ett annat sätt.

Linda har tagit korten på Mig och Credo

Fredag 24 september

Kategori:

Det känns lyxigt att vara ledig på fredagar, idag som jag ända till kl 7, rena sovmorgonen. Sen var det mockning och hovslagare. Diva fick nya skor och så fick vi verkat Fantasy för första gången, hon var så duktig.

Sen var det in och städa för jag fick ut en värderingsman som skulle göra en värdering av fastigheten, så nu är det bara att hoppas.

Eftermiddagen var bokad för jobb och först var det Loffe som skulle tömköras. Jag började och sen fick Lisa köra, han protesterade i början men på slutet gick det fint.

Hem och rida Vilja, hon var rädd för vattenmattan som vanligt och nu låg den på ett nytt ställe så den var livsfarlig igen, hon är så pigg nu och laddad så jag vet inte riktigt vart jag har henne. Men igår gick hon riktigt bra och piruetterna börjar funka riktigt bra. Dessutom blir traven bara bättre och bättre.

Sen ut och rida Libert i Nöteberg och det var en ren fröjd idag, lätt i handen och stadig i formen, lite unghästranglig från början men så lätt och trevlig på slutet. Vi gjorde riktigt fina halter och övergångarna börjar funka riktigt bra. Vänstergaloppen var väldigt bra och han lyfte sig fint.

I morgon kommer Lisa och masserar Vilja och sen skulle vi kolla på lite stretchövningar.

Wilbur

Kategori:

Så här ser Wilbur ut i sin nya grimma och nya täcket, för nu har regnperioden börjat.
Till vänster är vår nya bil.Söndag

Kategori:

Helgen har varit ovanligt lugn, hade träningar i Färgelanda i fredags och så var Maria och hennes vackre hingst här och tränade på morgonen. Han också rida Credo en sväng och efter träningarna for jag till klubben och red Vilja inomhus och hon gick så bra, ibland är hon som en dröm.

Det blir långa arbetsdagar när man är hemma, men lördagen blev ganska skön, jag städade hela huset och sen for vi på stan en sväng och shoppade, på kvällen kom grannarna och våldgästade, det blev en trevlig kväll.
Kenth hade hoppträningar på utebanan hela dagen.


Idag har vi grejat ute, Kenth mockade hönshuset och de som var och hämtade vårt gamla hö förra helgen kom tillbaka igen och lastade bil och släp fullt, ett lass till ska de hämta, sen är det nog ganska tomt på logen.Sofia har tagit bilden.

Red Credo på morgonen, han var så fin idag, går stadigt i traven nu och jämn i tempot, följer tygeltagen väldigt fin. Högergaloppen är lått och luftig, men han har lite jobbigt i vänstergaloppen och tippar lite inåt. Vi provade också på lite skänkelvikning och det gick riktigt bra idag, han blev inte lika stressad som förra gången. Tränade Vilja också på utebanan och fick henne riktigt fin på slutet, men hon var lite fokuserad på vattenmattan som låg utanför ridbanan,

All Cash fick löshoppa på klubben idag och det gick väldigt bra att lasta och köra honom, och hoppade han kanske 5 gånger och sista gången låg hindret på 1.30, och det såg inte ens svårt ut. Den lilla hästen är smidig som en  som en katt.


16 september

Kategori:

Idag har jag varit med jobbet (ÅF) på Dalslands aktiviteter, det var en härlig dag med många skratt och jag utmanade mig själv och gungade i gungan ovanför ravinen och klättrade över en 4 m hög vägg (eller något sånt kanska 3 m) mm. En kul dag.

Igår red jag Vilja i ridhuset, hovslagaren hade fixat till hennes hovar och hon var rejält laddad i ridhuset och pep till och skulle iväg några gånger, det var minst 5 st till där. När jag kom hem hade jag Credo kvar och rida och det spöregnade och började bli mörkt, det blev iallafall padocken en sväng för jag red ut dagen innan. Han gick super, det är så roligt med unghästar för den sista gången man rider är alltid den bästa, dvs det går alltid bättre.
Credo var stadig och bjöd fram i frisk trav med stadig form och grejade ingenting med bettet, vi vände över ridbanan och han slingrade inte alls som han hade gjort tidigare. Sen tränade vi galoppfattningar från trav i båda varven och sen var vi genomblöta och gick in.

Idag har Kenth ridit Pandora, All Cash och Vilja, och Sofia Diva.

Vi har tack vare Jeff fått lyse i Divas box och på gödselstan och lysrör på logen, nu är det så ljust och fint.
Men vart är rörläggaren som skulle fixa brunnen och dränera, nu är det försent och dyblött i hagen, det går ju inte att köra in en grävskopa där då har vi ju bara lervälling sen.

Och nu hade jag tänkt lägga golv i rummet, men så läste jag på "waterprof Clic-Paneele" hmm, det lät inte som golv och när jag tittade på beskrivningen (som var på tyska) såg det ut som det skulle sitta på väggarna?!? Någon som vet? och jag som redan öppnat ett paket.

Idag stod det en påse med Agria artiklar i stallet, vad kul, undrar om vårt nya Agriaombud har varit på besök?

Och höll på att glömma PANDORA ÄR FORTFARANDE DRÄKTIG, jippie, 2 kollade på 90 dagar, nu är det bara Diva kvar som ska kollas om två veckor.

Tisdag 14 sep

Kategori:

Igår var det handledarkurs för Sofias övningskörning så det tog hela kvällen. I helgen var det sånt tempo så vi inte hann äta middag förrän kl 21.30 i söndags, inte bra.

Men Fabiola hade spräckt en regel i sin boxvägg som vi var tvugna att byta och det har tagit åtskilliga timmar att demontera väggen och sätta upp ny regel och sen få tillbaka allt igen, men nu är det bara några skruvar kvar. Inatt fick hon stå i enskilda rummet och det tyckte hon nog var ganska skönt för hon hade ingen att reta upp sig på, synd att det är lite lågt i tak där.

Sen hade vi fått lysrör monterade på logen igår, kanon.

Det blev som tur var ingen tävling för oss i helgen, Vilja har en väldigt trasig hov som behöver fixas till lite, men hovslagaren skulle komma idag.

I söndags var det några och hämtade iallafall hälften av det gamla höet på logen, och vi slapp att bära ut det, jättebra, eventuellt skulle de hämta resten också i helgen, hoppas på det så vi får rent däruppe, det är massor med plats till fräscht hö och täcken och foder däruppe, bara vi får bort allt gammalt.

Snart kommer det lite bilder från lösdriften, Sofia har tagit härliga busbilder som kanske kommer in i em.

Wilbur och Andromeda verkades i fredags, Andromeda hade förstört sin hov en del, måste ha trampat på en sten, så jag hade filat på den och nu så fixade hovis resten och det såg nog inte så farligt ut.

Andromeda bestämmer på lösdriften och Wilbur är hennes trogne passup.

Regn och rusk idag, men ska rida Credo både idag och imorgon när jag kommer hem, ev åker jag till ridhuset någon av dagarna.

Tisdag

Kategori:

Två hästar var att rida idag, upptäckte att tävlingen i Torslanda var en vecka tidigare än jag trott, men efter lite diskussioner hemma beslöt jag mig för att stryka mig, det är tyvärr inte vår bästa tävlingsplats för Vilja är rädd för allt där och nu var det tydligen ombyggnad av anläggningen också. Vi tränar ett tag och siktar mot MSV A istället, ska nog ner till Anki nästa vecka.

Jag började med Credo, travade och galopperade och han skötte sig bra men blir fort trött, lite tjafsig i munnen så nästa gång ska jag prova ett annat träns med remontgrimma istället. Men han går i form i traven och jag kan styra honom bra ca 20 min räckte bra. Det är en väldigt snäll häst och man behöver inte vara orolig över att han ska bocka eller hitta ngt att bli rädd för.

Kenth red All Cash, longerade först och sen red, travade runt i padocken och han följer tygeltagen bra och går stadigt i form.


Vilja fick träna programmet och Så red Kenth Pandora också och hon hade skött sig utomordentligt bra, hon har haft tappsko och stått ett tag, men det kanske bara var bra.

Sen hade vi fått nytt innertak i Erikas rum och imorgon förhoppningsvis i mellanrummet i övervåningen.

Nya hästar

Kategori:

2 nya hästar har flyttat in hos oss.

Det är Davanti som egentligen bara skulle ha bott här under sista betesmånaden, men han trivs så gott i lösdriftsflocken så deras ägare beslöt att han skulle vara kvar här. Davanti är en D-ponny som tävlar hoppning med sin ägare Cid.

Sedan har vi All Cash som kom i förra veckan, han står på försäljning hos oss och utbildas av oss under tiden.

All Cash har en gedigen hoppstam Cagancho - Pentagon och är fint tecknad i ansiktet, en söt häst som blir ca 160 cm. se vår hemsida www.stuterilight.se för mer info.

I helgen var jag och dömde i Sotenäs, det var trevliga tävlingar och jag dömde Div 2 ponny.

Igår var det full fart hela dagen vi sågade ved och så red jag 4 hästar och hade några träningar hemma, kan ju säga att jag stupade i säng efter den sista hästen.

Credo red jag ut med Susanne och Viktory, vi både travade och galopperade och det gick bra, men han var rejält trätt på vägen hem.

Vi blev inbjudna på en härlig kräftsoppa på Toric center det var supergott och en härlig fruktpaj till efterätt, vi åt i trädgården där och sen red jag deras hingst Archibald, en stor maffig häst och givetvis höll alla stona till precis utanför hagen så han hade ju inte full fokus på mig, men på slutet var han riktigt läcker. Sen var det Liberts tur och han hade inte riktigt koll på sin kropp den här gången och det tog lång tid innan han lossnade, men sista stunden var han riktigt mjuk och fin.

Fredag

Kategori:

Idag har det varit fullt upp, jag steg upp kl 7.00 och mockade våra hästar, och lösdriften. 8.30 var jag klar och kunde börja med hästarna först på tur var Credo och han kom glatt och mötte mig inne i lösdriften. Idag hade jag som plan att försöka få lite jämnare tempo i traven och inte så hackigt. longerade först lätt inspänd och fick till ett bra tempo, sen satt jag upp och då travade han riktigt fint och relativt stadigt i form med lätt stöd. Kunde fatta galopp i båda varven och gallopera några varv.

Sen tömkörde jag Vilja och försökte få öppnorna att funka utan att hon trampar iväg frammåt istället, och sen trampade vi lite på tömmen. Lite lätt jobb ca 30 min idag men det är nyttigt att se vad hon gör med sina ben.

Sen var det dags att åka upp till Färgelanda och där hade jag 7 st elever, och av dem så red jag Freddis, som börjar bli riktigt samarbetsvillig men man får jobba på ganska bra i ca 30 min, men de sista 15 min var hon som smör och det var riktigt kul att rida henne, hon kan det mesta och är tävlad MSV, men har inte tyckt att det har varit kul längre.

Tömkörde också ett stort halvblod med härliga gångarter, en herre på över 170 cm och stark som en oxe. Han tycker om att bestämma och trycker in en i sargen om det inte passar, men på slutet var han riktigt fin.

När vi kom hem så blev det sladdning av ridplanen. Sen var klockan 20 och Erika hade fixat middag. Det är hektiskt att vara månskensbonde...13 timmars arbetsdag och 45 min rast.

1 september

Kategori:

Oj, vad tog den här sommaren vägen, det är ju höst! Plockade faktiskt lite björnbär idag. Men största tiden av dagen satt jag inne och programmerade, men när jag inte behövde åka så blev det ju en massa tid över.

Igår tränade jag för Anki och det gick sådär, men Vilja hade tappat en sko så hon ville inte riktigt ta för sig. Fick inte till några ökningar, men galoppen gick riktigt bra.

Men när jag hade satt på skon idag så gick hon kanon, helt ny samlad galopp, i härlig balans.

Under tiden kom de som ev ska fixa brunnen och dräneringen runt om den och pratade, vi har så mycket vatten i vår brunn så det är blött i hela trädgården och ner i hästhagen. Vi ska tömma brunnen och lägga snäckskal i botten och byta överst ringen, sen ska det dräneras runt om och ner till bäcken på något sätt.

Sen har jag ridit Credo och det gick bra, han är inte riden sen i våras och skötte sig väldigt bra. Vi travade runt på banan och det gick att styra och han gick stundvis i form.

Credo är en Lusitano valack som är 3 år gammal och jag ska rida ungefär varannan dag. Linda som äger honom ska vara barnledig från sin häst ett tag, men tror nog att hon kommer ofta och klappar på honom ändå.


 

Sofia har tagit bilden.

Unghästarna Wilbur, Andromeda, All Cash Credo och så Davanti, fick flytta ner på lösdriften idag. Skönt att få ner dem inom synhåll igen. Imorgon kommer det nog bilder på det.

Men Pandora sprang givetvis av sig en sko igen! det har funkat bra med kotringar, men nu har de inte suttit på den senaste veckan pga att den ena var sönder, nu sitter de iallafall där igen, försent...och inte kunde jag hitta skon heller.