Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Lördag 27 juni

Kategori:

Första dagen på semestern och jag har bränt mig på magen, och ändå var vi bara i Kolleröd ett par timmar. temperaturen i vattnet var 19 grader, fast det var nog alldeles i ytan för det kändes fortfarande ganska kallt.

Idag har vi bytt dörr till groventrén, det är Kenth och Göran som har slitit med det, fast det gick faktiskt på ett par timmar. Det blev riktigt snyggt. Ni ska få se kort snart.

Vet inte riktigt vad det är med datorn, det går inte att ladda in kort varketn med Mozilla el IE, de kraschar när jag ska importera till något program. Webläsaren stänger bara ner sig, spelar ingen roll om det är till bloggen eller til mailen. Jag kör CCleaner,så kan jag få in något kort, sen är det likadant igen, tröttsamt, någon som har något tips.

Idag hade Vilja tappat en sko och var lite trasig på ena sidan, trist. Lyckades iallafall sätta på en sko, den sitter väl iallafall tills hovslagaren kan komma. Vågar inte riskera att hon ska få hovböld igen, så jag vågade inte låta henne vara utan. Pandora har svullnat upp på ena sidan ovanför munnen en stor svullnad på ca 1 dm i omkrets. Hon var rejält rädd om den, undrar vad det kan vara, något bett av något slag är det nog iallafall. Hon får stå inne inatt, så får vi kolla henne imorgon bitti.
 
Nu har vi sett en rysare "Babys room " som var sådär, det var konstigt slut på den och några avsnitt var så obehagliga så jag gick därifrån.

Dexter

Kategori:

Det är Erikas dvärghamster, han har brytit benet, tror vi. Han hade en rejält stor svullnad på ena frambenet. Erika var snabbt ute och goglade och hittade faktiskt att det kan självläka. Så bort med allt som han kan klättra på och skäm bort den med lite gott, så han fick äppleklyftor och verkade ganska belåten.
Han har nog haft ont, men idag har han både sovit och ätit. Han har ju pysslat med bungyjump i buren i två års tid snart, han klättrar högst upp och släpper sen taget, vilken tok.

Iallafall så har jag gått på semester nu, väldigt skönt 5 veckor med bara hängmattan.

Igår kom Göran frå Y-hogdal och hans dotter ner några dagar, de har invigt vår nymålade källare och sov väldigt gott där nere. Vi har grillat och jag är proppmätt, nu ska vi fara in och flanera på stan.

Fiddeli

Kategori:

Onsdag 24 juni

Kategori:

Ännu en strålande dag, tog årets första dopp igår i Löckeberg en bit mot Marstrand, sen åkte jag bil ut till där färjan går över till Marstrand, det var ljuvligt fint att köra över broarna.

Jag tränade igår kväll med träns och i morse med kandar, Anki har härligt underlag i ridhuset och det känns så mjukt. Vi tränade mycket på att jag skulle ha gummiband i händerna och att Vilja inte fick öppna munnen, hon skulle jobba lång och låg, och komma upp mer med manken, hon blev riktigt fin. Jag måste ju driva mycket mer än jag gör. Sen blev det skolorna, som jag har haft problem med att hon dyker i och så på slutet idag körde vi tre byten på diagonalen och lite förberedande kvartsvändningar för piruett i galopp. Hon blev trött och började dyka efter ung en halvtimme, precis det som händer när jag ska tävla, jag rider ju fram 40 min, tror att det är på tok för länge.

Vilja fick igång ryggen såpass mycket att jag hade svårt att sitta på henne.

Nu går hon i en rasthage hos Anki och jag tar med henne hem i kväll. Där hemma har de nog målat och stått i både i källaren och i stallet. På fredag är det höslagning och så ska det bli hösilage på måndag tror vi.

Nu är domarexamen inplanerad i juli, så nu blir det att råplugga igen, TR, Bo Tibblins "Ridlära" och dressyrens grundprinciper ska läsas in, får göra det på stranden nästa vecka.

Ha det gott i sommarvärmen.
 

Tisdag 23 juni

Kategori:

Nu längtar jag efter semester, de andra är lediga och jag sitter inne i sommarvärmen, usch vad hemst det är. Jag avskyr att vara inne när det är fint väder.

Kenth var och hoppade i Herrljunga i Söndags, två klasser 1.20m. 1 nedslag i först och 2 i andra men han var väldigt nöjd, hon har inga problem med höjden med petar ner räcken. Vi har löst deltagarbevis och ska försöka kvala Pandora till Breeders i höst.

Jag har tagit med Vilja idag och lämnat henne i en rasthage ute hos Anki, ska träna två dagar efter jobbet.

Vi har mest ridit ut den sista veckan och det var ett riktigt lyft att rida i hoppsadel igen, man kommer ju upp ovanför hästen och står riktigt stabilt där uppe fast det går fort i galoppen. Fast det tycker nog inte Sofia, att det går fort alltså, för hon galopperade förbi mig och jag fick ropa till henne att hon skulle sakta av, Diva sprang ifrån oss. Det är kul att rida ut med Sofia, vi skrattade och hade kul. När en Westernkille som kom förbi oss frågade om det gick bra om han galopperade iväg, sa vi att det gjorde det och han hade sån fart så gruset sprutade och våra hästar stannade i ren förvåning.

Midsommar

Kategori:

Vilken överaskning vi fick i torsdags, när det damp ner några vänner från Kännåsen, det var jättekul. Karin och Malin firade midsommar här med oss. Vi har haft supertrevligt, pratat och ätit. Kul för vi hade faktiskt inte alls planerat att göra något speciellt mer än att äta silllunch i Dragsmark, och det var vi iväg och gjorde och hade några trevliga timmar ute i Dragsmark, vi hann promenera ner en sväng till havet oxå, hade gjort en äggost som blev väldigt gul och god av våra färska ägg. Äggost är en Bohuslänsk specialitet som görs i en träform och äts med sylt, mums, det är så gott.

Det var ganska dåligt väder fram till lunch på Lördag, då åkte vi in och flanerade på stan. Det var crusing med gamla raggarbilar och långa bilköer in till stan. Det är sommarstart i Lysekil, stan är till bredden fylld med folk, polishästarna stod var ute på stan och vi mötte folk vi kände överallt, kul!

Nu har vi börjat röja i källaren och ska måla upp i köket nere, det ska bli dusch och riktig toa därnere också så småningom.

Vi tänkte husera våra gäster där nere i sommar, eller vem vet, vi kanske flyttar ner själva, det är svalt och skönt i källaren.

Maja

Kategori:

Våran kära katt Maja blev påkörd på vägen mot Preemraff, det var ett par som kom hem med henne till oss, de hade hittat henne mitt på vägen och då var hon fortfarande varm. Vi satt länge med henne i kväet, men hon hade nog dött direkt.

Man blir så arg på folk som bara kör vidare, inte stannar, de måste ha missat någon cell i hjärnan som heter EMPATI, Kanske hade de bråttom till något midsommarfirande och tänkte inte på att det var ett älskat djur de körde på, hoppas ni hade roligt på er fest!

Vi har sörjt och begravt vår snälla lilla katt, hon blev 10 år och har flyttat med oss från Jämtland och trivdes väldigt bra här nere.

Så vila i frid vår älskade lilla katt
.

Vi har massor med ägg...

Kategori:

Kom gärna och köp, nu finns det folk hemma nästan hela tiden så det är bara att komma förbi.

Igår planerade vi in och fixade propositioner för två tävlingar i höst på klubben, en hoppning i augusti för ridhäst och en dressyr i september med både ponny och ridhäst, det ska bli kul, men förstås en hel del jobb också, men vi hoppas få sponsorer och massor med funktionärer så ska det nog funka.

Tisdag16 juni

Kategori:

Hämtade Felicia vid tåget i GTB igår, det var ett kärt återseende, oj vad de hade kul i går kväll. Erika hade också en kompis oså de spelade kort och skrattade, när jag gick och la mig. Försökte förgäves få dem också i säng.

Fåren fick åka till grannen, det var skönt, de ska gå med hans flock i sommar och så hämtar vi igen dem i höst, förhoppningsvis dräktiga och kanske vi har hunnit göra en bättre inhägnad.

Bokade ridplansanläggning med grävaren igår, det verkar som vi skulle kunna komma igång med ridplanen så fort skörden är tagen, så det blir nog ganska snart, vad skönt det ska bli.

Vi plockade undan i sadelkammaren igår, har fått tag på 4 garderober här i Angered som jag ska hämta idag, så nu blir det nog lite ordning i sadelkammaren, man samlar på sig ganska mycket saker. Jag köpte iallafall Prestigesadeln till Vilja, tror det blir bra. Diva kunde ju också ha den så den passar nog våra typer av hästar, om man kan säga så.

Det blir lite gjort varje dag, känns som vi fick lite ny energi när vi fick EU-stödet, kanske det som är meningen. Men nu ska jag jobba, det är kul att få programmera lite java igen (blir faktiskt lite Cobol också, för er som känner till det).

Söndag 14 juni

Kategori:

Kenth lotsade runt Viktory, med 2 vägringar i båda klasserna, men de var nog ganska nöjda.

Här är ett foto som Petra Pousar har tagit.


Jag var mindre nöjd med min tävlingsdag och vill ni veta resultatet får ni leta reda på det själva.

Vilja gick hyfsat i första klassen, men var inte ens rädd för något och därmed ganska platt. Kändes som jag fick jobba ganske mycket för att få henne runt banan. Hon har ju trots allt stått 8 dagar, så hon har nog tappat en del kondis ändå.

I andra klassen gick hon inte alls bra, vi fick till bytena men gjorde en hel del andra missar och hon gick bakom hand ganska ofta och jag lyckades inte få henne att suga tag framåt. Som tur var var Anki där, så vi diskuterade lite efteråt hur vi skulle lägga upp träningen.

Lördag 13 juni

Kategori:

I förrgår var Vilja bara ohalt, idag gick hon som en dröm, men jag tar det väldigt försiktigt och rider bara ca 1/2 timme.
Fabiola var inte dräktig så det är bara att börja om igen. Vi hämtade hem henne och det var nog bra för hon frös i regnet, alla hästarna fick sova inne ett par nätter, tror det regnade i två dygn.

Häromdagen ringde en kompis, och för precis för ett år sen så hade vi en mardröms stund när hennes föl låg fel. Men vi fick ut den och det är vi glada för idag nu är det en pigg 1 åring som springer omkring i hagen och hans mamma får fortsätta att träna och kanske tävla dressyr, tack vare att vi hade vår veterinär via telefonen som hjälpte oss få ut honom.

Några år tidigare gick det inte riktigt lika bra när jag misste min Afrodite, min snälla, vackra häst som fick ett komplicerat felläge som vi inte lyckades rädda varken henne eller fölet trots flera veterinärer snabbt var på plats. Och ändå håller man på, men det är ju så roligt med föl.

I morgon startar jag 12.10, så det blir en lugn morgon. Kenth startar nog strax efter 9. Håll tummarna.


EU-stöd mm

Kategori:

Vi fick EU stödet, härligt. Det känns väldigt skönt, ett välkommet bidrag till våra projekt. Så nu borde vi kunna starta upp ridplans bygget, härligt. Våra planer är att bygga ridplan, omklädningsrum och kök i källaren och lösdriftshall. Och så göra stallet klart förstås.

Nu var det värt varenda timme man har slitit med det här, det var mycket arbete med att ta fram kostnadsförslag och budget och resultatredovisningar.

Vilja är ohalt och frisk igen, vi pysslar dock om såret på hoven väldigt noga. Men det blir nog Stenungsund på Söndag och Kenth ska tävla Viktory i hoppning i Munkedal på Söndag.

Tjejerna har sommarlov fast det spöregnar för tillfället. Så har vi varit på studentfirande precis, det var väldigt trevligt. Hon var så fin i sin vita klänning och sken som en sol.
Torsdag 11 juni

Kategori:

Idag har Sofia skolavslutning och ska till Liseberg med klassen på em. Imorgon är det Erikas tur att ha avslutning och den ska jag gå på hade jag tänkt. Sen har de ett långt skönt sommarlov och vi får hoppas att värmen kommer nästa vecka.

Iallafall så kommer en av Sofias kompisar och hälsar på nästa vecka och det tycker vi alla ska bli kul.

Vilja är fortfarande lite halt, hon har en rak spricka precis i kronranden på ca 1,5 cm där hovbölden har varit, det ser ut som det är ganska torrt och vi tvättar med såpa och smörjer med Jodopaxgel.

Fabiola är kvar på hingststationen till i morgon, de kunde inte se något än, antingen hittade de inte fostret eller också fanns det inget, men det såg inte ut som hon var på väg in i någon ny brunst, vi får avvakta till imorgon.

Vi har lånat hem 4 hoppsadlar, för att testa om någon passar, för tillfället är det 4 hästar som delar på 1 hoppsadel och det funkar verkligen inte så bra. Men det lutar åt en Prestige "Golden star", men hoppas vilja blir frisk så vi kan prova den ordentligt på henne.

Ännu en otäck bilolycka på 162:an utanför Lysekil, ungdomar som körde alldeles för fort och en av mammorna i de mötande bilarna ligger med livshotande skador, tragiskt och onödigt.

Tisdag 9 juni

Kategori:

Det är kallt ute i idag, men iallafall sol. Fåren är bedrövliga och hoppar ut hela tiden, de bryr sig inte alls om strömmen. Var på toa igår natt och tittade ut, då stod de vid mina rosor vid grinden. Så snabbt ut och tog in dem i sitt rum i lagården. Sen höll vi på hela kvällen och stängde om, höjde staketet och ökade strömmen, men så fort de kom tillbaka så hoppade de ut. Nu är de i sin gamla hage vid stallet och hoppas de är kvar där när vi kommer hem.

Igår höll jag på att smälla med en stor älg på väg  mot Uddevalla den sprang ut framför bilen när jag hade hela färjkön bakom mig.

i helgen sköt grannen ett vildsvin ca 500 m från oss tror jag, tydligen är det några stycken som går omkring i Lyse.

Ikväll har vi avslutning på ridskolan, sen är det sommarlov och till hösten kommer det nog bli så att vi kommer att köra egna träningar förhoppningsvis på egen ridplan.

De ringde om EU-stödet, äntligen var de nöjda med alla kompletteringar som jag hade gjort och jag skulle få besked i brevlådan. Om vi får stödet så skulle det vara på 70 000 kr, det skulle vara väldigt bra, även om man inte får det förrän efter investeringarna. Så nu håller vi tummarna.

Vilja var lite mindre halt igår, så jag hoppas att det är ändå bättre idag, köpte Jodopax gel och smörjde in på öppningen till hovbölden, det borde dra ur.

Imorgon ska vi kolla Fabiola, hoppas hon är dräktig.


 

Söndag 7 juni

Kategori:

Pandora går från klarhet till klarhet, hon har lugnat ner sig och väntar på Kenth och har inte längre så bråttom.  Precis som sin mamma älskar hon att jobba och tävla.

Pandora fick 4 fel i 1.10m och kom 3:a bland unghästarna, i 1.15m gick han 0:a och vann bland unghästarna. Dessutom hade han kommit 2:a i andra klassen i lördags. Så utdelningen i helgen var 4 placeringar på 4 starter. De var supernöjda.

Lördag  1.05 m 2:a plac
            1.10 m 1:a plac
Söndag 1.10 m 3:a plac
            1.15 m 1:a plac

Här är en bild som Jenny Josefsson tog i LördagsIgår var det Familjedag på ridklubben så övriga familjen for dit istället. Det var Pollux hoppning och dressyruppvisning av mina duktiga gymnasieelever som hade gjort om LA:3 till kadrilj.

Sist var det gymkana och det var riktigt roligt när privathästarna tävlade mot ridskolehästarna, vi hejade och skrattade gott. Sofia red barbacka på Diva i full fart.

 

Nationaldagen

Kategori:

Nu provar jag för sista gågen, min webläsare har krashat 2 gånger när jag hade skrivit färdigt texten, så nu gör jag ett sista försök.

Kent o Pandora var i Uddevalla och tävlade idag, de gick en 0-fels runda i 1.10 och fick en fin rosett, Pandora rev tyvärr 1 hinder i 1 m klassen, men de var väldigt nöjda. Tävlingen gick på gräs och Pandora var utrustade med gräsbrodd, och det var nog tur för det kom en rejäl regnskur.

Jag åkte till Sotenäs iallafall fast utan Vilja och satt bisittare till Domaren i LA:6 och Msv B:2, det var bra, jag har som mål att skriva upp för domarexamen i höst och det ska jag göra i LA:5 el LA:6.

Vilja hade iallafall troligen en hovböld, fick hjälp av Susanne att leta igenom henne ikväll och då hittade hon en geggig massa vid kronranden, så det var därför vi inte hittade något när vi klämde med visitertången, den gick ut uppåt. Hon haltar lite fortfarande, men hon borde nog vara bra på några dagar nu.

Lördag

Kategori:

Det var en fruktansvärd olycka med två hästar med ryttare som krockade med en bil igår i Östersund. Vi tänker på er med hela vårt hjärta och hoppas ni mår bättre idag www.ltz.se.

Fredag kväll

Kategori:

Vilja är halt och det blir ingen tävling imorgon, får väl åka med Kenth och titta på hoppning istället. Tråkigt.

Fredag 5/6

Kategori:

Vilja skoddes igår, men hon var inte riktigt ren efter skoningen heller får se hur det är i em, hon har tydligen mjuka tunna sulor just nu. Annars blir det ingen tävling imorgon. Så jag hoppas att hon ser fräsh ut ikväll. Hon fick stå igår.

Jag får jobba hemma på fredagar i sommar, det är verkligen guld värt, när man pendlar så långt. tjänar minst 2,5 timmars resväg eftersom det är fredag så är det ju säkert köer mot Lysekil också. Så idag sitter jag på kontoret hemma.

Hästarna fick vara inne i natt, tror att de tyckte att det var skönt att få vila en natt, fast när jag har kollat dem på morgonen så ligger de ner och turas om att stå och vakta. Det är bra när det är en flock för då har de större möjlighet att ligga och vila längre.

Elektrikern är i stallet idag också igår hade det kommit upp lysrör och utelampa på baksidan och det blir bra, det kommer att bli ljust och fint.

Hästar

Kategori:

Och idag är elektrikern i stallet, äntligen ska vi få bättre belysning, jordfelsbrytare och en massa uttag. Det blir nog klart till imorgon. Sen står vattnet på tur och en varmvattenberedare och letar också med ljus och lykta efter 4 vanliga standardgarderober till sadelkammaren, till vettigt pris, någon som har några stående?

Igår red jag Vilja i Ridhuset, det kom världens hagelskur och dundrade på taket, så man hörde inte ens vad man tänkte. Hon hade tappat en sko och gick inte rent, men tror och hoppas att hon bara var ömfotad. Ikväll kommer iallafall hovslagaren och slår på den, hade ingen sko hemma, annars hade jag ju kunnat gjort det själv.

Igår kväll låg jag och funderade på om hästarna verkligen gick ner till nya badkaret, de är ju vana vid att dricka där uppe på ängen. Så i morse gick vi upp och hämtade dem och tog ner dem till badkaret och de drack allihopa, så nu hoppas jag att de hittar ner. Ska ta bort det andra.

De nya hönorna verkar ha funnit sig till rätta fast de har inte gått ut än.

Här är en bild på Divas nya ryttarinna Ebba, Anette Essman har tagit bilden


Lånade CD-böcker

Kategori:

Har faktiskt hittat ett bibliotek i Angered så jag bokade ett lånekort på nätet och kom ner och skulle låna några böcker. Det var inte så lätt, de hade ju aldrig lagt upp något lånekort från nätet förut för det var tydligen en helt ny funktion, men till slut fick jag ett par CD-böcker så nu blir det kul att köra bil igen.

Sofia och Diva

Kategori:

Här är en bild  på Sofia och Diva, som Linnéa Nilsson har tagit, jag hade kameran i fickan men glömde som vanligt att ta fram den.

 

Jo, jag kanske kan masa mig iväg till biblioteket någon dag och låna ljudböcker, men det blir nog när de börjar ha öppet samma tider som ICA, Jag brukar vara på ICA vid 7 på morgonen eller fram mot 23 på kvällen, så får ni säga vad ni vill, får inte dagarna att gå ihop annars. Och när man kör förbi Torp har man alltid bråttom till färjan. Fast igår sprang jag faktiskt in och köpte några nya kläder på Gina och HM 

Vi har köpt 5 nya höner av någon sort som jag inte vet, (och nu sover Kenth så jag kan inte fråga) det var lite avlånga tyckte jag och värper tydligen gröna ägg. De satt iallafall uppflugna på pinnarna med de andra hönorna så de verkar ha kommit in i hönsflocken.

God Natt :)

Pingsthelgen

Kategori:

Sofia tävlade på söndag hon gick äntligen en 0-fels runda och fick rosett, himla kul. Det gick fort som tusan, hon red som hon hade stulit hästen, men det behövdes nog. Underlaget i ridhuset höll inte så när några hästar hade gått omkull så flyttades tävlingen ut och det var nog bra för Sofia. Tror att det var många Lysekilsryttare som var nöjda efter sina ritter.Här
är operation rädda ridhusbotten
Och förlåt men jag kunde inte låta bli den här bilden, den var faktiskt kul.Idag läste jag ut den andra boken sen jag började pendla, så är det någon som har ljudböcker på CD att låna ut till mig så säg till. Den här boken hette "Jag minns att jag sprang" med Ron Mc Larty och den handlade om en tjock karl som cyklade för att hämta hem sin syster som hade varit borta 20 år och dött och alla människor som han träffade på vägen. Faktiskt riktigt bra, så om någon vill "läsa" den så hör av er.

Nu är hagen iallafall klar uppe på ängarna och hästarna har gått ute några nätter nu, de mår gott där uppe. Men Diva får inte gå på bete för hon har haft fång för en massa år sen och vi har haft en fånghäst och det vill vi inte göra om, för hon fick stå på sandbädd en hel sommar och bara ut 2 gånger om dagen för att spola hovarna i kallt vatten.

Här är förresten Erika och en kompis som badar i Lördags.Och det hade varit dressyrtävlingar på Frösön i helgen, såg att det var många vi känner som hade fått placeringar, Grattis till Er, det hade varit kul att vara där.