Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Våren är här

Kategori:

I helgen rensade vi lite i sommarhagen, klippte ner taggbuskar och satte trästolp, så hade vi förstås en hel del träningar. Idag har Ebba ridit Andromeda, kanske vi kan få se några bilder från det oxå :) Såg så fint ut.

Bytte till sommardäck på Volvon och transporten, skönt att få det gjort, de senaste åren har vi faktiskt varit på däckverkstan här in närheten och bytt, men det är nyttigt att göra det ibland så man inte glömmer bort hur man gör om man skulle få punka.

Erika håller på att ta moppe körkort och Sofia ska tillbringa påsklovet på körskolan för bilkörkort.

Det är härligt att ha Sofia hemma igen, men hon har haft en toppenpraktik på Mallorco och ridit en massa, här är 4-års hingsten som Sofia har ridit

http://www.youtube.com/watch?v=A5cFJdP_t9c&feature=channelDet har varit härligt vårväder, Ebba hade tagit härliga bilder på Andromeda och Vilja.


Foto : Ebba


Onsdag

Kategori:

Äntligen känns det som våren är lite på väg, hästarna fäller och Fia och Diva blir tjockare och tjockare.

Vi har beställt grävning av de två hagarna närmast ridbanan, de ska bli två dränerade och uppgrusade hagar med en hösilage häck mellan. Det ska bli skönt att få bort leran här.

Igår tränade jag med Vilja för Anki och hon gick stundvis riktigt bra, rörelserna sitter bra men hon var lite tung och hängde i handen, men passagen börjar bli riktigt bra och hon har blivit lite snabbare, vill ju gärna bli lite långsam när man samlar henne. Provade även lite "passage-piaff".

Morgonen går ganska snabbt nu, inte så många hästar inne och de är ute lite längre på kvällarna så mockningen går ganska snabbt. Vi fixar kvällshöet också i boxarna på morgonen så hinner man rida kanske både en och två hästar när man kommer hem.


Andromeda ska gå med på Hoppclinic i Munkedal för Lisen Bratt-Fredriksen den 4 april, missa inte den kvällenTräningar

Kategori:

Idag har både Kenth och jag haft fullt med träningar, först hemma med Anna och Klivija, fina sammetshästen och i Lysekil med Susanne och hennes nya fina Phil Caprio som rör sig riktigt härligt, kommer  nog att bli fin och sedan på Toric Center, med Diezel, Carina och Patrol och sist Maria och hennes ståtliga hingst Arhibald.

Det här är Diezel e. Don Fredrico ue. Hitchcock, som jag har ridit en gång i veckan under en period, Diezel är ett stort svart sto, med mycket egen vilja, man får både vara bestämd och ödmjuk och hon tycker inte om när man skänklar henne i början men efter en stund går det bra.

Diezel fick fina poäng på gångarterna på 3-årstest, men har sen haft otur med skador. Målet för Diezel är att vi ska starta LB till hösten. Vi tar det lite vackert och vill gärna ha henne med på noterna, hon har lätt för sig och har bra piaffförutsättningar, men det är mest humöret som ställer till det. Hon har lärt mig mycket och framför allt att vara ödmjuk och ibland be om att få hennes uppmärksamhet och ibland bli riktigt arg när hon tjurar.
och från andra sidan


Diezels ägare Anne

Idag var det duggregn och kallt som sjutton, men efter träningarna så grillade Anne och Carina korv, himla mysigt.

Sen var det hem och ta in hästarna och försöka fixa vattenkoppen som läker vatten.

Sofia

Kategori:

TR mm

Kategori:

I helgen var det domarkurs och TR genomgång, det en hel del förändringar i Tävlingsreglementet, t.ex
  • Många bett är tillåtna, bett som är snällare för hästen, raka, tredelade, metall eller hårdplast kolla i TR
  • Man behöver inte ha sporrar längre upp t.o.m regional tävling
  • Det introduceras långsamt "överstrykning" i vissa program, och kommer i flera nästa år, i en överstrykning för man fram en eller båda händerna och hästen ska gå kvar i samma balans och inte slå sig fri.
  • Fler nosgrimmor är tillåtna
  • Det har kommit en uppklassningstabell igen för storhäst, det har inte funnits på några år.
  • Fler kval i de högre klasserna, på varje nivå från MSV A.

Fokus är givetvis att hästens bästa kommer i första hand alltid.

Så kolla i TR, finns säkert en del ändringar som kanske berör dig.

 

Idag var jag och hämtade min nya "Franska sadelgjord" den ska frilägga bröstmuskeln och göra det lättare för hästen att andas och vara väldigt confortabel för hästen, inte så billig men fick bra pris av Susanne på Sjöängen på Tjörn, där jag köpte sadeln. Provade den först på Vilja, som gick super och verkade tycka den var väldigt skön, tyckte faktiskt att hon blev lite luftigare i gångarterna.

Sen lånade jag Andromeda eftersom Kenth har träningar i Munkedal på onsdagar, så kan jag rida henne då om jag hinner. Jag har ju inte så mycket att jämföra med, men hon verkade också tycka att den var ok, gick väldigt bra i traven idag, men har inte ridit in mig riktigt på henne ännu så galoppen fick vänta tills nästa gång.

 

 

Påverka mera

Kategori:

Skickade till ridsportsförbundet angående problemen vid anmälan till tävling:

Mitt brev till Ridsportsförbundet, som jag snabbt fick att de visste om problemen och jobbade med dem och skulle lämna mina förslag vidare till de som jobbade med detta.

"Hej
Jag tycker att det är problem med anmälningar till tävlingar i år, nu måste man hålla reda på när anmälningarna släpps och se till att man har en dator tillgänglig då, förra året var detta möjligen ett problem i Stockholmsområdet men i år verkar det vara hela landet och på alla nivåer.
Jag anmälde till Södertälje i 3-4 mars lördagens klass var full på en minut, stod som reserv på lördagen men kom med i den nationella på söndagen, jag stod som 25:e reserv och fick besked att jag kom med dagen innan, hade 40 mil att åka men var som tur var på väg.
Sen visste jag att anmälningen till Lidköping släpptes på lördag kl 18, jag startade kl 16:50 i Södertälje och var sen tvungen att sätta mig i cafeterian och koppla upp den bärbara datorn för att anmäla precis kl 18, kl 18:03 var klassen full, jag kom med. Men så här kan vi inte ha det!
Det var bara ett exempel för det var samma visa i Åstorp (full på 45 min), och i Grums full på 20 min (vissa klasser).
Jag tror att det är för att det är så lång tid mellan anmälan och till betalningen dras.

Förslag:
1. Anmälningar släpps på måndagar kl 18 i tdb, när ingen sitter och rider på tävling.
2. En anmälningsavgift tas ut när man registrerar sin anmälan som klubben får behålla om anmälan återtages av ryttaren.

Marianne Höglind Björk
Tävlingsryttare, C-tränare och dressyrdomare
"


När jag ändå var på gång skickade jag även till Bohusläningen att tävlingssäsongen drar igång och att det är önskvärt att de bevakar tävlingarna i distriktet, vad tror ni om det :) Ska bli spännande att se vad de svarar.

Igår åkte täcket av Diva, oj vad tjock hon hade blivit och vad skönt hon tyckte det var att kunna klia sig, Diva ska ha föl i juni, runt midsommar någon gång, men däremot närmar det sig med stormsteg för Royal Faith, som ska föla i mitten av april, men än så länge har hon inte börjat få något ljuver.

Det är härligt vårväder h

Lördag

Kategori:

Idag domarkurs i Lagmansholm, plockade upp Camilla i Håby och Annhild på Torp. Det fanns 2 st Lagmansholms herrgård och givetvis visade GPS:en fel adress, så vi fick försöka ringa och till slut stanna och fråga några om vart det andra låg. Vi hann iaf i hyfsad tid, och hann fika innan kursen drog igång.

Idag gick vi igenom ändringarna i programmen och då främs ponny FEI programmen som heter LA men är mer mot MSV program, travlinjerna är i princip samma som i MSV A men i galoppen är det ju för ponny alltid endast enkla byten. Det händer mycket i dessa program och man behöver vara snabb när man dömer.

på em tittade vi på en hel del olika ekipage från LC - LA, de fick visa rörelser ut dessa programmen, sen på slutet fina ponnier som visade hela FEI programmen och så fick vi först döma en hel ritt och sen ge tips till ryttaren om hur de skulle kunna förbättra vissa rörelser för att få upp poängen. Jag valde att förklara hur hon skulle föbättra ökade skritten, och istället för att få en 5:a så fick hon sen en 7:a. Det var ett bra upplägg att göra så här, det gav både oss och ryttaren en hel del.

Imorgon ska vi fortsätta med TR-ändringar och mer programträning med nya ekipage :)

Kenth hade ridit både Andromeda och Vilja idag så jag fick ge mig ut och prommenera istället när jag kom hem för att iaf få ihop några steg till stegtävlingen.


9 st täcken är tvättade, lagade och vacuumförpackade inför nästa vinter. Det var en himla bra idé det här med vacumpåsar. Här är 4 st platta vintertäcken som tar minimalt med plats och är rent och fräscht till nästa vinter, fast kanske skrynkliga. Påsarna är av storlek Jumbo och köpta på förvara.se.

och det enda som behövs är en damsugare.


Torsdag kväll

Kategori:

Idag kom vi hem lite tidigare, hämtade Erika vid tåget skönt att ha henne hemma igen.

Nytt hösilage kom vid 5 tiden så de fick gå ute längre än vanligt, tjuvlånade Andromeda idag, det var kul, vi jobbade med skritt och trav, det var lite hårt i marken igen, men fick iaf känna hennes gung i traven, hon är rolig den hästen, inte speciellt vacker med sitt lite sneda ansikte och än så länge ganska mycket högre bak än fram, känns som man sitter i utförsbacken, men när hon börjar trava, rör sig hela kroppen åt alla håll, det gäller att försöka sitta rakt över henne och hålla in högerbogen så blir hon super, svårt att förklara. Traven är så bra, taktmässig och högt upp med frambenen och balanserar upp sitt huvud själv.

Sen red jag Vilja och det gick bra det gick som vanligt bra, men hon var lite tung i handen idag, kan tänka hon har lite träningsvärk, men imorgon ska hon få massage, det blir nog skönt för henne.

Söndag i Södertälje

Kategori:

Efter att ha sovit som en stock och en härlig frukost hos Kent och Maria så åkte vi iväg till Vilja på SRK, var där vid ca 7.30 och Vilja hade givetvis ruskat ur alla flätorna, men annars verkade hon nöjd och fjäskade direkt efter godis, hon älskar godisarna som jag köpte på Scandinavium. Vi var upp och tittade på de första ryttarna och såg då att det var några strykningar och jag hade fått en tidigare starttid.

Gick igenom programmet, borstade hästen och sen fixade jag håret och bytte om till den kalla fracken och stövlarna som hängde i transportens klädkammare, det var ca -5 grader i Södertälje. Sen var det dags att fixa klart hästen sadla och börja rida fram. Vilja kändes mjuk och fin nästan direkt under framjoggninngen i trav och galopp och sen en stunds skritt innan det samlande jobbet började.

Det funkar bra att börja med att rakrikta i högergaloppen och sen jobba med slutorna i galoppen, då blir hon mjuk och fin i sidorna, sen gå över till travjobbet och jobba med takten i traven innan jag gör något annat. När hon börjar kännas fin kör jag igenom de rörelser som ingår i programmet och inget annat. Och jag vill att allt ska funka, för blir det en miss i serien på framridningen och jag inte rättar det så inträffar detsamma på banan, det är det som blir rätt för Vilja.

Nog om det, när jag kom in på banan kändes hon jättefin, hon är väldigt lydig och kollar hela tiden med mig, hon är väldigt lydig och inte rädd för något längre utan fullt fokuserad, det blev inga större missar utan uppridningen på slutet då jag tydligen slappnade av och hon la halten 12 meter för tidigt och jag var tvungen att fatta galopp igen och rida fram till X, det förlorade jag lite onödigt mycket poäng på. Men det kommer film så ni får kolla själva, jag är supernöjd med ritterna och Vilja har skött sig super. Vi fick 61% i Prix st Georg på vår första Nationella start.

Tack snälla Tina som har filmat :)Vilja fick vila några timmar i boxen hon såg trött ut och vi gick upp i serveringen och fikade en ljuvligt god morotskaka med Maria, Kenth, Kenth och Tina, som oxå hade kommit och tittat på oss idag.

Vi lastade och åkte hem exakt kl 12.00 och körningen hem gick bra men vi var lite trötta och fick rasta med jämna mellanrum, Vilja var lugn ända till vi kom till färjan då började hon skrapa. Vi var hemma 18:15 och Vilja fick gå ut i hagen en stund. 43 mil på ca 6 timmar.

Skönt att vara hemma, men det har varit en kul helg och resan gick väldigt bra.

Lördag i Södertälje

Kategori:

Vilja kändes fräsh i morse när vi kom till stallet, hon stod i utebox och hade trevliga kompisar på sidorna, vivar ut och skrittade på en frusen utebana och det var för knöligt för att trava, och så hade jag ju dragit ur broddarn.
Vilja hade iaf en lugnande inverkan på sina grannar på höger sida Katarina Schantz hästar hon var från Halland och hade lika lång väg som mig att åka och kom också in på en reservplats och vi bytte så att hon skulle få lite fler starter mellan sina hästar, det var därför jag istället startade vid 16.44. På vänster sida stod Anna Jansson Bergqvists häst de hade åkt från Gotland.
Vilja var omöjlig med flätorna idag, de åkte ur hela tiden, 4:a gånger fick jag göra om dem, däremot lyckades jag snabbt få till min egen frisyr, tack vare snälla vänner i Lysekil som hade köpt ett hårnessesär till mig,

så här blev det, inte så bra bild, men det är inte så lätt att ta själv :)Vilja kändes fin och koncentrerad på framridningen och jag var tidigt ute och hon kändes så fin när jag joggade fram henne så jag fick skritta en lång stund i mitten och sen när jag började jobba henne hade jag svårt att få henne framför skänklarna. Men ca 10 minuter innan jag skulle in så lossnade det och hon kändes så fin och framme, bra i samlingen och lydig.

Det var en häst på framridningen tror att det var Eva Ulfs häst som blev kär i Vilja och gnäggade varje gång han passerade, och ryttaren grälade på hästen, men han kunde inte låta bli, lite kul faktiskt. :)När vi väl var inne på banan, så tappade hon lite bjudning och jag fick jobba ganska mycket, men hon var lydig och vi hade inga direkta missar, men det var lite flat ritt,  inget extra, men vi var helt fokuserad och jobbade på så jag är nöjd med de drygt 62,4 % som jag fick.

Vi har bott hos Maria och Kenth och haft en fantastiskt trevlig helg, med god mat och trevligt sällskap, superkul att prata gamla minnen från Östersund och vart alla hästfolk i Östersund har tagit vägen i Sverige.
Imorgon kanske det blir en film.


Fredag i Södertälje

Kategori:

Vi kom iväg lite sent idag vid ca 13.30-tiden, men det var en hel del att packa och första tävlingen för i år och jag ville helst inte glömma något, men det var ändå en del som jag inte fick med mig, skulle packat ner vintertäcket, för det var uteboxar, men fick låna ett extra ylletäcke av Maria, och sen ett vanligt ledträns, men det får väl duga med kandaret, för man måste ha bett i munnen när man är på tävlingsplatsen. Men allt annat fick jag nog med mig iaf.

Det tog 6 timmar att köra 45 mil och då höll jag hastighetsbegränsningarna ganska bra, det var fina torra vägar och inte så mycket trafik, Vilja stod lugnt på transporten, men som vanligt oftast med 3 ben i marken, krafsar eller bara lyfter benen, himla bra med kamera, det känns ganska mycket i bilen när hon rör sig där bak. Vi var framme vid 19.30 men GPS:en ledde oss till helt fel gård, det var ett ridhus och hästar men ingt Södertälje RK som jag hade knappat in, det låg några kilometer därifrån, konstigt, men tydligen fel koordinater.

Maria och Kenth var där och väntade på oss och hade fixat vatten odyl i boxen, så vi lastade av och Kenth gick en sväng med Vilja. När hon var rastad och installad så erbjöd de som hade hästarna i boxarna bredvid att fodra morgon så vi behöver inte åka dit så tidigt imorgon.

Maria är min gamla vän från Östersund, träffade henne strax efter jag hade flyttat upp när jag var 20 år och hade då hästarna i samma stall, sen har vi följts åt genom åren men hon flyttade till Södertälje före vi flyttade söderut. Det var iallafall väldigt kul att träffas och prata gamla minnen igen. Vi fick en god middag och sovplatser hos dem.

På vägen upp ringde de från SRK och sa att det var jag som var nästa reserv och undrade om jag ville ha plats i lördagens regionala MSV A:1 och det ville jag givetvis, fick plugga programmet en stund i bilen, men red ju det ganska många gånger förra året så det ska jag nog klara av.

Nu ska jag sova, så skriver jag mer imorgon och ska även ta lite bilder. :)