Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Tävling på Stenungsunds Ridklubb

Kategori:

Idag var det tävlingsdebut för mig med Credo passar på lite medan Sofia är utomlands, kul att tävla de här klasserna igen, han är en riktig pärla och vi red LA:3 på 70,1%, det var dock hårt konkurrens av årgångs hästar som ska kvala så det blev trots dessa strålande % första utanför placering.
 
Men vad han är rolig att rida, var lite spänd när vi kom in och det sprätte grus på staketet men fick galoppera på några varv innan vi startade så då släppte det, Han har ju startat LA:3 med Sofia några gånger så rörelserna där gick lätt. Han verkar tycka att det är jättekul, öronen framåt och lyssnar helt på mina hjälper och vilka längningar han gör i traven.
 
I LA:4 är det en hel del mer svårigheter, bakdelsvändningarna har han haft svårt att lära sig, men de börjar gå bra nu. vi hade några småmissar, en sen galoppfattning och över tygeln i ryggningen och lite snett så där blev det tyvärr sämre procent drygt 61%, fast för mig var han en mycket duktig häst och jag var nöjd med honom och ritten.
 
 
 
 
 

27 mars

Kategori:

Idag har hästarna varit lösa, det är inte kul när man sitter i Göteborg, först på morgonen och sen en gång till mitt på dagen, Ibland är det faktiskt tur att man är vid en stor väg för det är alltid någon som ser dem. På dagen var som tur var Ida i stallet, men de sprang som yra höns och hon fick inte tag på dem. Men som tur var så kunde Maria Lifv och Malin Kjellsson komma och hjälpa till. Sen fick de stå inne tills Kenth kom hem. 
 
Nu har Kenth dragit vanlig ståltråd också runt hagen och när jag mätte så slog mätaren i topp runt hela stängslet, så nu är det rejäl ström i staketet. Men det är ju inte så konstigt att de vill gå ut, deras hage är lerig och utanför börjar gräset växa.
 
Men tusen tack för hjälpen idag :)
 
 

Tisdag 25 mars

Kategori:

Våffeldagen idag, men här hade vi den i Söndags när Ida och Bea överaskade oss med att bjuda på våfflor till lunch.
 
Det är ett härligt vårväder här nu och vi njuter, det var en ganska lugn helg faktiskt och inte så mycket inplanerat. 
 
Vilja
 
Nu är vi vid en oöverstiglig gräns igen känns det som vi har som mål i år att kvala till Grand Prix och då måste man rida 2 ggr i Int 1b eller Int ll med över 62%,
Vilja behöver få upp bogarna i både trav och galopp och bytena går på tvären igen, hon faller åt vänster hela tiden. Precis samma som i fjol när vi backade ett steg och gick tillbaka till 4:or och 3:or i bytesserierna. Men nu behöver vi över den gränsen, hon gör alla serier men slänger baken åt vänster och jag kommer inte åt henne. Passagen och Piaffen funkar dock himla bra nu. Ökningarna jobbar vi med att få dem långsammare och med mer undersatta bakben. Överhuvudtaget behöver hon bli lättare i handen och sätta sig mer och hon har en lång rygg och lite svårt för det.
 
Det är inte lätt det här, tror inte att det har känts så svårt någon gång tidigare, nu är vi anmälda i Int 1 b igen i Grums och Lidköping så det är bara att kämpa på.  
 
Credo
 
Credo är superfin i galoppen men traven får vi jobba med, det går inte lika lätt och han håller hårt i högerhanden, jag vände på bettet innan förra träningen (2 delat) och då kändes han lite bättre på slutet. Bakdelsvändningarna går bättre och bättre och ökningarna gör han superfint. På söndag ska jag tävla honom i Stenungsund i LA:3 och LA:4 för första gången.
 
 
 
 

Vilja och Credo

Kategori:

Idag kom tandläkaren tillbaka igen, det var lite att göra på Credo och Vilja också som inte hanns med igår.
 
Credo var först, vi kollade honom för 1,5 år sedan och då såg han bra ut i munnen, han hade vargtänder men min plan var att låta dem vara kvar eftersom de inte verkade störa honom, men nu har han varit lite hård i högersidan och liksom hållit fast bettet där. Den ena vargtanden hade han i alla fall tappat helt och den andra hade gått sönder och halva satt kvar, dessutom var han sårig på insidan av kinderna pga vassa kanter på tänderna. Jenny drog sista biten av vargtanden och rundade till hingstbetarna och filade bort de vassa kanterna.
 
Här jobbar Jenny (hästtandläkare) och Izabella (Veterinär) med Credo
 
 
 
Vilja var det lite värre med, det som Jenny var lite orolig över var att hon hade för långa framtänder och en inflammation i käkleden som resultat av det, det syntes om man drog med fingrarna mellan öronen och ögonen på sidan, där käkleden sitter, Vilja ömmade kraftigt där.
Dessutom hade hon hunnit få vassa kanter igen som Jenny slipade ner. Vilja fick även utskrivet antiinflammatoriskt för käkleden (Metacam).
 
Jenny ska precis börja med Vilja här.
 
 
 
 
 
 

Andromeda

Kategori:

Idag var Jenny (tandläkare) här och kollade munnen på Andromeda, hon hade bitit av en tand långt inne på högersidan och vi hoppas att det har varit därför hon har varit så svår att ställa vänster. Dessutom var det en hel del taggar som Jenny slipade ner. Så nu hoppas vi att Andromeda kommer att vara väldigt fin i munnen.
 
Hoppningen börjar fungera väldigt bra för Kenth och Andromeda
 
Det här kortet tog Ida Nicander igår.
 
Jenny kollade även munnen på Vilja och Credo, Vilja hade vassa taggar och Credo hade tappat ena vargtanden och den andra satt löst, så imorgon kommer hon tillbaka igen och tar dem också, tänkte inte alls på det, Men det var ju 1,5 år sedan sist.

fredag 14 mars

Kategori:

Fredag är ju min lediga dag från datajobbet och en dag i månaden har jag inga träningar heller och det gjorde att jag hann göra en hel del hemma, först äta frukost och sen släppa ut hästarna och fixa stallet, mocka fylla hönäten, ge stona kraftfoder.
Idag hann jag lägga lite extra tid på Briona som hade gjort en lerinpackning och fick en rejäl omgång med plastporsten och tvättade benen på henne, Fia räckte att jag borstade och kratsade hovarna på hennes strålröta har läkt ut helt.
 
Nora fick också en omgång med borsten och tvättade ben.
 
Jag skulle ju dessutom skicka in träckprov till http://maskkontroll.se/, så Briona, Fia och Nora fick vackert stå inne tills de hade skitit, nu är det skickat och hoppas att det inte är någon mask.
 
 
Igår var equiterapeft Daniel Kleen hos oss för att gå igenom Andromeda, hon har ju länge varit lite hård i kroppen, vi har tagit muskelprover på henne och de visade lite förhöjda värden men sen dess har hon känts bättre och bättre, Daniel tyckte att de två sista ländkotorna var lite skeva och bäckenet var snett, hon fick akupunktur mm och skulle ta det lugnt några dagar, men det var inget alarmerande, hon var i övrigt mjuk och smidig i kroppen.
 
 
 
Övervakningskameran är installerad i fölboxen, det är ju dock fortfarande 1,5 månad innan första fölningen, men skönt att få igång den.
 
Vilja gick super idag, hon har tagit det lugnt några dagar vi har promenerat och ridit ut men idag red vi på banan och jag testade galoppprogrammet i Int 1b och det gick helt utan fel. Skritt, fatta vänster galopp, snett igenom byten i vartannat, saxen på medellinjen, korta diagonaler med helpiruetter och sen 7 byten i varje på diagonalen och diagonal med ökad galopp. Sen jobbade vi lite med traven, kadensen och övergångar mellan passage och piaff. mycket att träna på, men det är kul, min härliga häst.
 
Jag rider ju Credo också nu och jobbade honom också på banan idag han är fin speciellt i galoppen, bakdelsvändningarna börjar också funka riktigt bra, de har varit svåra för honom. Men i traven är han lite jobbig och biter tag i högersida på bettet och håller fast det och vill inte riktigt släppa igenom, på slutet var han dock väldigt fin.
 
Ida red Sandro på banan idag samtidigt som jag red Credo, Sandro är så duktig travar och galopperar på spåret och har full fokus på sin ryttare och står helt still vid upp och avsittning är så imponerad. Hon har ju bara ridit honom ca 10 gånger. Visst är han ganska lik sin mor Andromeda här ovan?
.
 
 
 
 
 
  

Tävling på Nordhallands RK

Kategori:

I morse bar det av mot Vallda och årets första start med Vilja, Vi hade först fått starttid kl 8.08 i Prix st George men som tur var så kunde de flytta fram mig på en strykning, vet inte när jag skulle fått gå upp om jag skulle vara där den tiden. Nu hann jag iallafall fläta på morgonen och vi åkte med 7-färjan.
 
Vi kollade på några ekipage när vi kom dit och sen var det dags att ta ut Vilja och göra iordning henne.
 
På framridningen kändes hon direkt mycket fin, gjorde igår några extra hål i nosremmen och det blev genast mycket bättre, har haft lite problem på nya kandaret att hon har gapat.
 
Men idag kändes hon luftig och pigg, och uppe med bogarna, tyvärr höll inte det i sig på banan utan jag började som vanligt i för högt tempo, jag kände ju det igår när jag tränade programmet och ändå gör jag samma sak idag och istället för att lyfta bogarna så blir det forcerat och i skritten kändes det som hon skulle stanna, fick gå på henne med skänkeln och fick till ok skrittpiruetter och ökad skritt men samlade fick jag dåligt på.
 
Galoppen gick riktigt bra, hon behöver bli luftigare men alla rörelser sitter bra.
 
Jag red med hjälm idag och det funkade bra med håruppsättningen också och det är nog säkrast att göra det, även om Vilja numera är en ganska stadig häst så kan det ju ändå hända en del. Dessutom är det riktigt snyggt med hjälm, kanske ska göra som A-C föreslog och klistra på lite bling bling så jag passar till Viljas pannband. 
 
Fick 63,9% i Prix st George och blev 8:a. Nu har jag som plan att inte rida den klassen mer, utan koncentrera mig på Int 1 och uppåt, finns ju även 2 nya klasser att prova på i år Int A och B
 
 
 
Sen hem och fixa i stallet och Kenth kördu ut hösilage till lösdrift och in i ladan där vi packar säckarna.
 
Det går två balar i veckan på lösdriften men det är ju 4 högdräktiga ston, 3 st åringar och en 2 åring på lösdriften.
 
Sen red vi de andra två som skulle ridas, Jag red Credo hemma och han var som vanligt fin och jag fick känna på några riktigt fina ökningar, red igenom LA:3 det kändes ok.
 
Kenth åkte till ridhuset med Andromeda och det hade gått jättebra, hon börjar funka riktigt fint och halsen är inte lika hård längre, undrar om det kan bero på att hon får mer protein nu.

Lördag den 8 mars

Kategori:

Scandinavium avklarad och vi hade några trevliga dagar i Göteborg och tittade på dressyren på både fredag och lördag, dels med mina härliga tjejkompisar från Lysekil och på lördag med mina vänner från Jämtland A-C, Sandra Katarina och Ida-Jane, mycket trevliga dagar med fantastiska hästar och ryttare.
 
Det blev en del shopping, bl.a ett nytt kandar till Vilja, ett PS Kandar Passage Revolution
 
Vi jobbar med att passa in det och har ridit hela veckan med det, 
 
 
 
Sofia åkt för att jobba som volontär på Bali och titta gärna in på Sofias blogg  Så jag har fått nöjet att låna hennes häst Credo i några månader, har som tur är hjälp av Linnea att rida honom. Men han är ett rent nöje att jobba med denna härliga Lusitanovalack.
 
Herman som var hos oss på tillridning fick åka hem till sin matte igen, han var hos oss i två veckor, det skulle egentligen varit längre tid, men under tömkörningsträningen så gick han vissa dagar jättefint och vissa dagar stegrade han sig hela tiden. Vi diskuterade med ägarna nästan varje dag och kom fram till att han behövde veterinärutredas och det gick ganska snabbt han kom hem och vilade en vecka sen hade han tid hos Anna Rudbäck på Tjörn, hon hittade att han hade en inflammation i ryggen och har nu behandlats för den och ska vila i 5 veckor. Tur att det ändå upptäcktes så fort.
 
Palatino som såldes till familjen Taver i Kiruna, har fått en karriär som fotomodell, han har blivit fotad för en känd täckestillverkares katalog och även för en stor svensk hästtidning, vi är så stolta över honom och att han så väl har funnit sig tillrätta i norra Sverige och verkar älska snön. Målet är givetvis att han ska bli dressyrhäst och nu är han inriden och ska visas på 3-årstestet i vår.
 
Palatino e.Warsteiner u Pandora, är verkligen fotogenic, han har alltid älskat att bli fotad.
 
 
Sandro har vi ju nöjet att få se på hemmaplan, Ida rider för full nu och idag var de i ridhuset och tränade, jag var tyvärr inte med, men Ida sken som en sol när hon kom tillbaka med honom, hon hade galopperat flera varv i ridhuset och det hade gått jättebra han har verkligen otroligt fina gångarter.