Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Regniga dagar...

Kategori:

Tur att man iallafall fick lite sol och värme första veckan på semestern... nu går det mot slutet och på måndag är det dags att fara iväg till Götet igen.

Men vi ska utnyttja sista veckan till max. Sofia, Vilja och jag ska till Mellerud och så ska Sofia rida hoppträning i två dagar (den där jag vann på 3-årstestet). Det blir som en lillsemester och vi ska bo över där en natt.

Sen ska vi på Spa på fredag i Smögen, det lovar jag att skriva mer om, för det fick jag nämligen av mina kära arbetskompisar i Östersund, har bara inte hunnit än, men nu ska det bli av.

Idag har vi målat i stallet och rivit ut gammal inredning i rummet där fåren bor. Och jag försöker fixa till vattenkopparna som snart ska upp. Plockade faktiskt lite hallon i morse, de är riktigt fins, men sen kom regnet då gav jag upp. Jordgubbar fick vi tag på för billigt pris på torget i förra veckan, köpte 10 l för ca 11 kr/liter, bra va och så slapp man få ont i ryggen av självplockningen.

Det har runnit in vatten i garaget i huset, hittade t.om en mördarsnigel där, fick slänga en del saker som hade möglat och nu har vi satt in avfuktaren där. det syns ju inte vart det rinner in, som tur är finns det en brunn där.

Helgen

Kategori:

Vi var faktiskt ut en sväng i Lysekil i lördags kväll, tog bussen in och satt på havsbadet en stund och tog en öl och lyssnade på Jerry Williams. Det var trevligt att komma in till centrum och känna pulsen, men skönt att komma hem till lugnet på landet sen.

Pandora rev ett hinder i varje dag i helgen, trist , för hon borde inte göra det. Hon har kapacitet, men slarvar nog lite.

Vija däremot har lossnat rejält och går som en gummiboll nu, kan växla tempo i både trav och galopp riktiga ökningar gör hon nu. Och idag gjorde vi 8 byten i vart tredje på rak diagonal på utebanan (det är en rejält lång diagonal där).

Jag och Sofia var ner till Fiskebäcksvik och badade och somnade på en dyna en stund i solen, det var skönt. Försökte läsa en stund, men tar mig nog inte igenom den där boken under semestern.

Sen tjärade jag några trästolp, ska se om det funkar (dvs att de inte käkar upp stolpen), eller skulle jag ha blandat i terpentin också? Det luktar iallafall väldigt gott, Sofia tyckte att det luktade som Tysjöarna, den tjärade rampen som vi brukade cykla ut på för att titta på fåglarna.

Pandora i Dingle

Kategori:

Idag hoppade Pandora sin första nationella tävling. Det var svårare än regional, 13 språng och maxade 1.20 hinder, tvåkombination och trekombination ingick också. Pandora rev tyvärr andra hindret, och fick 4 fel det var synd, inte speciellt svårt hinder heller, men Kenth sa att det berodde på att Pandora såg mig vid staketet och blev distraherad, så imorgon tror jag att jag stannar hemma istället. (Hihi)

Iallafall så är det roligt att titta på henne, hon är så lugn nu så man tror inte att hon ska kunna ladda för en tävling, men när hindret är framför henne så börjar hon 3 språng innan och ladda fjädern precis som en höjdhoppare, hon hoppar i alla lägen men kommer sällan fel. OCh det syns att hon älskar att hoppa, finns inga hinder som skrämmer henne.

Erika har åkt upp till Jämtland och ska ha kul med sina kompisar där.

 

Falsterbo mm

Kategori:

Två dagar tillbringade vi på showen, det var kul. Tittade på 6-åringsfinalen på fredag och Grand Prix på em. Det var 2 skimlar som speciellt fångade mitt intresse. En dansk som vann 6-åringarnas final och flott hingst som tävlade för Polen "Ekwador" som gick Grand Prix.


6-åringarna, det är helt otroligt vad de rör sig, det var lite blandat men en del var i riktig uppförsbacke och gjorde ökningar i galoppen som jag bara kan drömma om än så länge.

Sen var ju Patrik Kittel riktigt bra och vann också på fredagen.

På lördagen flöt jag mest omkring och tittade lite på hoppning och shoppade lite. Vilja fick ett glittrande pannband till kandaret.

Jag träffade på Anki från Frösön, jättekul och fick lite rapport från Jämtland och Ås, de var ute och åkte med sin husbil. Sen träffade vi på Karin, denna duktiga östersundstjej som numera är ordförande i riksidrottsförbundet. Det var en trevlig helg och vi fick massor med inspiration, Kenth vill satsa på att kvala till Falsterbo med Pandora nästa år, så får hon bara vara frisk så. Jag höjde till 1.40 när Kenth hoppade sist och det ser inte ens svårt ut, hon gled elegant över med god marginal.

Med Vilja jobbar vi mycket med att få takt och schwung i traven, den blir lite platt och det får man inga poäng på. Ska tävla den 9 augusti men då blir det LA:6 för Anki skulle döma msv och då får jag inte rida den. Däremot börjar hon få styrka i skolorna och bytena är rena och luftiga, vi tränar serier med 4 emellan och lite piruett arbete. Galoppen är bra mycket bättre än traven.

Här har vi en som inte har de problemen, Briar gjorde tom ett luftsprång med helomvändning i luften inne på avtackningen. så det finns fortfarande lite bus  i den här gubben. Man får en tår i ögat när man ser honom.

Mentos

Kategori:

Det här är Mentos,  vår nya kattflicka. Visst är hon söt.Vi var och hämtade henne på fm idag hos några grannar.

Tyvärr misste Erika sin hamster Dexter på kvällen, han var nog sjuk för hans ben svullnade rejält.
Veterinären som tittade på honom för några veckor sen trodde kanske att det var en tumör och inte brutet ben som vi trodde. Det kan tydligen bli så på möss och hamstrar. Han blev iallafall 2,5 år gammal och det är länge för en hamster.


 

14-16 juli

Kategori:

Nu sitter vi på en camping på Falsterbo, imorgon ska vi titta på hästtävlingarna här nere, det ska bli fint väder så det blir nog härligt.

Vi var på Gekås i Ullared på vägen ner och handlade en hel del kläder och lite stängselmaterial. Det är verkligen superbilligt där och inte så hemska köer heller. Det tog 4 timmar att ta sig igenom affären i lugnt tempo och då hann vi fika också.

Vi tränade för Anki två dagar, med både Vilja och Pandora. Vilja börjar komma loss i kroppen och sista dagen gick hon super, vi fick skolorna att funka och hon har fått så mycket rörelse i kroppen så jag har svårt att komma ner i sadeln. Vi gjorde 3 byten på diagonalen och tränade kvartspiruetter, fick prova på att göra en halvvändning också, och det gick hyfsat men hon tyckte det var jobbigt.

Pandora börjar röra sig riktigt fint i traven och spårar i galoppen, så nu börjar det mesta funka, för att kunna jobba vidare och stärka henne. Tyvärr har vi väldigt svårt att få hull på henne, hon går på bete men blir smalare och smalare. När vi kommer hem från vår minisemester med husvagn får nog Pandora stå inne och äta.

Söndag 12 juli

Kategori:

Idag hoppade Kenth 1.20 m på en fruktansvärt regnförstörd och tung bana i U-valla, det hällde ner regn precis innan Kenth skulle in, men precis när han gick ut från framridningen sken det upp. Pandora gick sin första 0-fels runda i 1.20, vi ska försöka kvala henne till 5-års championatet och då behöver hon gå 2 rundor till utan fel i 1.20.

Jennie Josefsson har tagit bilden, ni kan även surfa in hos henne josefssonjennie.blogg.se


Och nu är min kompis Marianne från Jönköping här med Niklas och hans dotter Freja, de står precis vid diskbänken och börjar med maten, vi ska grilla om en liten stund, mums!

Dressyrdomare

Kategori:

Idag har jag grillats hela dagen i dressyr domeriets ädla konst. Det är en lång gedigen utbildning, som har tagit ca 3 år med både praktik och teori. Igår gjorde jag ett teoriprov på fm och på em dömde jag ett antal ekipage i LA:6, sen var det genomgång av resultaten. Det ska bli spännande och kul men också en stor utmaning att få vara dressyrdomare.

Jag fick preliminärt godkänt, men skulle få definitivt resultat nästa vecka. När min examinator hade detaljgranskat alla protokollen. Sofia har skrivit för mig hela dagen och klarade det med glans.

Kenth hoppade en 1.10 m i U-valla idag och gick en 0-fels runda. Pandora hoppade en bank för första gången och det var hon inte brydd för.

I fredags var RosMarie (från Ö-sund) förbi och fikade , Cesar lämnade henne inte med blicken på hela tiden, hon är ju hans favorit sen många år. Det var iallafall hemskt kul att träffa henne igen

Fabiola

Kategori:

Fabiola är inte dräktig den här gången heller, vi var och kollade henne idag, det är bara att börja om igen. Hon har konstiga brunster som inte stämmer riktigt. Det är bara att börja köra henne igen i nästa vecka, trist.

Inatt fick hästarna stå inne, och jag tror det kom en hel del regn, så det var skönt. Nu ska jag ut och högtryckspruta en box till. Det är inte så mycket tvätt och målning kvar nu och det blir väldigt fräscht och fint i stallet. :)

Tisdag

Kategori:

Idag var jag hos tandläkaren, ska försöka få ett frisktandvårdsavtal som de har här nere. Behövde laga 1 tand innan ev. avtal.

Idag var EK:s bror på besök några timmar med sina barn och EK lagade en gudomligt god fläskfilétgryta, hon lämnade receptet i min receptbok, så ni kanske får den om ni kommer hit. :)

Det har varit lite svalare idag, och det kändes faktiskt som det var varmare i vattnet än på land. Vi har målat Viljas box idag och så har vi lagt kullersten på en liten bit på golvet i stallet. Det bev lite väl "kullrigt" men det kanske blir bra när det sätter sig. Vi var och hämtade sand på LBC strax här bredvid och kullerstenarna hade vi hemma.

Sofia och Amanda var ute på Vilja och Diva idag, men fick slå på Vilja skon innan hon gick ut, fattar inte vad hon gör men tror att det är alldeles för torrt för hovarna, men det är dags att sko henne nu.

Hönorna är verkligen frigående nu, de går lösa bakom röda huset, så det kommer nog att bli snyggt där, de är duktiga på att sprätta.
.

Semesterdagar i flygande fläng

Kategori:

Vi har släkten från Y-hogdal här nu, Carina och tjejerna, och EvaKarin är här och hälsar på. Igår var de på Liseberg och jag fick lite tid att plugga dressyr och högtryckspola i stallet, vi håller ju på att måla där. 

Äntligen hittade jag också ett brunnslock som passade till vår lilla brunn i stallet.

Igår fyllde Sofia 15 år och vi hade gjort tårta och så fick hon lite presenter.

Jag har fortfarande problem med min webläsare när jag ska ladda bilder så krashar den, så jag tappade lite sugen på att blogga, men ni får väl hålla tillgodo med att jag bara skriver istället.

Vi rider varje dag och jag har varit på klubben och tränat ett par dagar på raken. Igår bet sig Vilja i läppen när jag red och det blödde rejält annars gick hon riktigt bra på slutet. Har beställt en bok med 24 övningar från Hippson, kan rekomendera den, den ligger på toa, så när man ändå är där så kan man läsa in en övning som man kör sen. Jag har hittat en favorit. I stora mittvolten så gör man 10 m volter vid B och E och på öppna delen gör man 10 m volter utåt istället. Man får koll på bogarna och hästen blir mjuk och fin. Den går att köra i både trav och galopp.

Kenth hade varit och hoppat Pandora idag och hoppade 1.35, och var högt över, den där hästen har hur mycket kapacitet som helst, nu när hon börjar fungera.

Hösilaget är klar och ligger som fina vita  bollar på ängen, vi fick 42 balar, det borde vi klara vintern på både till våra och ev hyresgäster, härligt!

Ikväll kommer släkten hit på mat och tårta, så fm har gått åt till förberedelser.

Det är 24 grader i vattnet, hur härligt som helst, inatt kom det faktiskt lite regn också, det var välbehövligt.

Jag har ringt ett skogsbolag för att kolla hur mycket vi kan få för skogen, det skulle komma väl till pass när vi ska anlägga ridbana.

Lite bilder

Kategori:Här är Pandora under ett träningspass

Sofia & Vilja

Kategori:

Idag var det debut för Sofia med Vilja, hon red en 0,80 m med 0 fel och fick en rosett med sig hem. Sen red hon en 0.90 m och petade tyvärr ett hinder. Sofia red två prydliga rundor i lungt och jämt tempo och Vilja såg ut att tycka det var trevligt.

Se själva här

Härliga Semesterdagar

Kategori:

Jag blir så trött på min kraschande webläsare. hade skrivit ett långt inlägg, men så kraschade det. Varför??? jag kan ladda in en bild och sen är det kört. 

Peter och Åsa har varit och hälsat på och hjälpt oss med en massa saker, bla med en väldigt smart lösning i stallet, vi kapade ett sko-galler och la i vattenrännan, det blev perfekt passform. Dessutom blev hålet i taket lagat hjälpligt tills nästa år när vi förhoppningsvis har ekonomi att lägga nytt.

Vi rider sent på kvällen eller tidigt på morgonen, annars är det för varmt. Vi hinner faktiskt några timmar vid stranden också varje dag det är 20 grader i vattnet nu och så härligt.