Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Nyårsafton 2009

Kategori:

Lyckligast idag var nog Sofia, hon köpte äntligen sin Nikon systemkamera efter att ha sparat och sparat så hade hon fått ihop till en stor del av kameran. Vi åkte in till Lasses Foto i Lysekil i morse för vi hade sett att de hade den kameran på kampanj. Det var verkligen väldig tur att vi åkte dit, för dels hade han tid för oss och vi fick en riktig genomgång hur kameran fungerade, tror att han säkert pratade med oss en timme. Då känner man sig betydelsefull som kund, och Sofia var väldigt nöjd och har tagit massor med kort idag, ska bli spännande att se och det kommer säkert bli lite bättre kvalitet på foton på bloggarna också.

Så tack för det, jag ska bli bättre på att handla saker lokalt. Det är väl lite si och så med det, försöker faktiskt men ibland är det lätt att svänga förbi Torp eller handla på nätet.

Idag blev det iallafall en tur med Vilja, nu har hon vilat färdigt och vi laddar mot nya mål i vår.

GOTT NYTT ÅR!

Nu ska vi in och titta på fyrverkerierna i Lysekil.

29 december

Kategori:

Idag var det rejält kallt -16 grader när jag kom fram till Färgelanda kl 10, och mycket snö. Så det var kallt att sitta i ridhuset idag, men som tur var är deras ridhus lite isolerat och jag bäddade in mig i filtar och hade en trevlig dag med 7 st fina ekipage som kämpade i kylan.

Vi hälsar Lorenzo välkommen till stallet, han har fått största boxen i gamla fårrummet innanför Andromeda, visst är han söt, om Lorenzos öden och äventyr kan ni läsa mer på Erikas sida för det här är hennes foderponny.  

28 december och vinterdagar

Kategori:

Det är härliga vinterdagar nu. Igår tolkade vi efter Diva och så fort vi hittar sladden till kameran ska vi lägga in kort på det. Vi har fått en gammal kälke av min pappa och den var perfekt för ändamålet,vi fäste 2 longerlinor i var sin sida på sadeln och sen var det full fart på isvägen här utanför.Vi tömkörde Pandora i ridhuset och tog fram lite bomar som hon fick trava över, hon gick super, men fick ett par frispel och jag tror inte det var för att hon hade ont. Hon vill inte kliva åt sidan undan för höger, så där verkar det ta emot, fast på slutet gick hon både skänkelvikning och öppna undan för höger. Då var hon riktigt mjuk och fin.

Andromeda sköter sig utomordentligt, travar fint runt på linan med en kapson på sig idag. Hon trilskade dock lite när vi skulle lasta henne och åka hem, men vi kunde snabbt dra in henne med lina bakom.

Sen var vi till Dragsmark på middag och hade en mysig eftermiddag.

Idag var det en sväng till Torp och vi köpte en ny tvättmaskin, det var välbehövligt för den vi hade var nog från 60-talet med separat centrifug, den fungerar fortfarande men trumman lossnar vid varje tvätt. Vi köpte en Elektrolux 7 kg maskin för 5 495 kr, nedsatt med 1500 kr stod det, så det var nog en bra maskin.

Sen shoppade vi lite på rean, det var fruktansvärt mycket folk.

25 December

Kategori:

Vi har haft en mysig vit julafton med släkten och en massa paket till barnen.

Idag har vi varit iväg med Andromeda och longerat en stund i ridhuset, det gick riktigt bra och hon har en riktigt bra trav. Hon bockade och for runt lite men på sträckt lina så det gjorde inter så mycket. Som tur var körde vi henne utan mellanvägg för det gick inte att backa henne utan vi fick vända. Ändå har vi tränat backning varje dag i stallet.

Sen for vi iväg med Pandora oxå och tömkörde henne en stund, hon var riktigt fin under täcket, hade rundat på sig under täcket och var bra laddad när hon kom till ridhuset.

Vi tömkörde nästan 30 min och hon skötte sig riktigt bra, hon klev på bra i skritten och så travade vi i sakta trav och försökte hålla oss på rakt spår. Hon vill inte kliva över med höger bak åt vänster och vill helst gå vänsterställd med hö bak lite innanför och skjuter in hö bog. När jag fösöker flytta henne år vänster flippar hon ut och sänker ryggen och springer åt andra hållet, men det hände bara en gång, så förhoppningsvis kan vi stärka henne och rakrikta henne på töm och sen börja rida.

Vi ska tömköra Pandora ett tag och få henne musklad bak, konstigt nog var hon större över baken nu än när hon var i tävlingskondition, förmodligen satte hon inga muskler pga inflammationen i korset.

God Jul!

Kategori:

God Jul allihopa
Önskar vi från StuteriLight

Sofia
Erika
Marianne
Kenth

Julplaneringen

Kategori:

och så är det snart jul, jag har bara några arbetsdagar kvar och de flesta julklappar är klara och nu ska jag koka knäcken.

Julfirande blir det här på Skår i Lyse med stora delar av släkten, tyvärr har vi inte lyckats med att få ner norrlänningarna.

Vi ska ha knytis och det här ska ni ta med er:

Mamma och Pappa
Lamm
Sillsallad
Köttbullar
Ris ala Malta
Tunnbröd
Sylt
Äpplemos

Marina o Robert m fam.
Sallad
Revbensspjäll
Dricka

Gunnar och Kickan m fam
Sill
Lax
Västerbottenpaj
gravlaxsås

Malin o Sofia
Jul Godis

Kenth o Marianne
Skinka
Äggost
Ägghalvor
Potatis
Bröd, smör, ost
Senap
Glögg
Prinskorv


Har vi missat något, eller någon som vill ha något mer. Vad hände med leverpastej och syltan, men faktiskt brukar den mest stå kvar orörd.

Lördag 19 december

Kategori:

Det var rejält kallt i morse -12 grader och det är inte vanligt här nere så hästarna var extremt pigga idag.
Hos farmor i Ytterhogdal var det -34 grader igår.

Idag var det KM i hoppning och även KM kombinerat med dressyren, spännande värre, eftersom Emma ledde efter dressyren och Sofia 2:a och Elin 3:a, Emma var först ut av dessa. Men det gick inte alls för han var nog övertänd och reste sig rätt upp efter 1:an och sen rev Quito 4 hinder och fick 16 fel, sen var det Elin och hon fick 1 rivning, däremot gick Emelie in och gjorde en kanonrunda och rev bara 1 hinder i omhoppningen.

Sen var det Sofias tur och Vilja hade varit överladdad hela dagen men började äntligen lugna ner sig och såg nästan seg ut, men hon gick nolla i grunden och skulle precis starta omhoppningen och fick lite applåder, då smällde Vilja till och la på flera bocksprång och när Vilja bockar så far man, det har många varit med om även om det numera är väldigt sällan. Om ni tittar in på Sofias blogg så är det filmat. Det var jag som filmade, men faktiskt så såg jag inte i kameran vad som hände för då hade jag stängt av den mycket tidigare, men Sofia tyckte att det var bra att jag filmade så hon fick se hur det såg ut. Sen skenade Vilja runt ridhuset med sadeln under magen, inte kul. Sofia slog sig i ryggen men var nog mest besviken att hon inte fick rida klart.Så Emelie vann hoppningen på sin unga häst Timbaro, och Sofia kom 2:a trots att hon inte red omhoppningen, de övriga hade fel i grundomgången. 3:a var Jennie och Panti som förargligt rev sista hindret, men Panti såg också lite överladdad ut.

Och så vann Sofia kombinationen så hon åkte hem och var väldigt nöjd.

Och så vår lilla pärla Diva som gick som ett spjut med duktiga Ebba idag, de gick dubbelnolla och hade näst bästa tiden och kom 2:a i KM:et efter Agnes och Lina som vann, välförtjänt efter mycket tränande. Agnes vann även kombinationen på ponny, och hennes syster Frida kom inte långt efter, hon kom 3:a i hoppningen.
2:a i kombinationen var Johanna med Akka och 3:a Johanna med Eddie.

KM Hoppning häst:
1. Emelie Pousar - Timbaro
2 Sofia Björk - Vilja
3. Jennie Josefsson - Panti

Kombination Häst:
1. Sofia Björk - Vilja
2. Emma Hörnfält - San quito
3. Emelie Pousar - Timbaro

KM-hoppning Ponny:
1. Agnes Harrysson Hansson - Lina
2. Ebba Essman - Diva
3  Frida Harrysson Hansson - Lina

Kombination Ponny:
1. Agnes Harrysson Hansson - Lina
2. Johanna Woxmark - Akka
3. Johanna Larsson - Eddie

Sofia har tagit 8 rosetter de senaste 3 helgerna med Vilja, där ligger man i lä.

Fredag 18 dec

Kategori:

Det blir nog en vit jul. Det är härligt vitt och vackert ute, och så skönt att slippa leran. Igår var vi på bio i Göteborg med ÅF (mitt jobb) och det var inte kul att åka hem sen, snöstorm och man fick ta sikte på baklamporna på långtradarna och såg i princip ingenting, påminnde mig om den hemska hemresan jag hade förra året från Fjällhalsen och skulle hem till Kännåsen tillsammans med Erika. Då var det inga andra bilar ute och vägen fullkomligt borta, man visste inte om man körde på vägen eller bredvid. Usch vad hemskt det var. Vi har fyrhjulsdrift och nya dubbdäck men problemet är ju att man inte ser något i snöröken, men ändå kommer det bilar och kör om, undrar vad de har för supersyn, eller kör de på känn? FDet skulle kanske inte hända några olyckor om alla tog det försiktigt

Men det gick iallafall bra igår, vi tog dock inte vägen över färjan för där såg det ut att ligga flera decimeter snö på vägen.

När vi kom hem på kvällen var det bara 16 grader inne, fast vi sov gott ändå under duntäckena. I morse var det 15 grader inne och jag har tänt upp en brasa i öppna spisen, får se om det kan bli lite varmare. Undrar om det är jordvärmen som inte orkar nu när det blir tjäle ute.

Det blir fint ute i hagen, vi ska flytta foderbordet till nya grusringen ikväll och sen hoppas vi att vi har 3 hagar här nere och från 2 hagar ska de kunna äta från foderbordet och den 3:e ska Diva gå i så vi får bära lite till henne.

Onsdag 16 december

Kategori:

Har precis varit ute och tagit en härlig prommenad i vintervädret. Gick runt Lyse och det tog ca en halvtimme, jag rider ju inte så mycket nu och det är fika på jobbet varje dag nu, idag var det mumsiga tårtor. Så det är bäst att försöka röra på sig lite.

Det känns som det börjar lossna på jobbet, det är många bitar som börjar ramla på plats, men det är ett stort och komplext system.

Idag var det iallafall riejält halt och det tog lång tid hem körde inte fortare än 80 på motorvägen och de gick ut med flera varningar. Tur att man har nya vinterdäck.

Sofia var sjuk idag, Kenth och Erika är precis friska, ops bara jag kvar. Kenth fick ta Vilja på hoppträningen i Munkedal idag.

På fredag ska jag träna för Pernilla och sen ska Vilja få ta det lugnt över jul. Vi behöver komma igång med både Pandora och Andromeda. Vi har backningsträning varje dag i stallet så kanske att vi ska löshoppa Andromeda på söndag.

Nu ska jag ta och lägga ut startlistan för KM-hoppningen till helgen.

Måndag igen

Kategori:

Igår var jag och Erika på Torp, äntligen fick vi köpt en dator, den blir bra åt oss, En HP compaq stationär med 4 gb internminne och 640 GB hårddisk. Vi var på Inet och det är helt otroligt vad säljarna är duktiga, han lyckades nästan övertyga mig om att en dator som var 1500 kr dyrare men bara hade 2 GB internminne var snabbare än den jag köpte. Kanske kan det vara så, jag var tvungen att gå ut ur affären en stund så jag tänkte klart. Det här blir nog ialla fall bra. Idag var de hit och gjorde klart elen på kontoret och vi har gott om uttag 2 st a 4 uttag, det är nästan lika många som resten av huset har i sammanlagt.

Ni måste gå in på Sofias blogg och titta när hon hoppar Vilja i Munkedal, Vilja har börjat hoppa upp sig och tar i mycket bättre nu. De fick 2 nollrundor och 2 rosetter med sig hem, så Sofia var lycklig.

Dessutom var de här och fixade klart i hästhagen och körde ut matjorden utanför, någon som vill köpa matjord förresten? välgödslad lär den ju vara, blir nog en lastbil full minst. Det blir bra i hagen men vägen bredvid stallet blir sig aldrig lik, vi åker nog på att göra om dräneringen och den vägen också efter jul tyvärr. Nu har vi iallafall en grusring där vi ska ställa forderhäcken mitt emellan 2 hagar, så de kan stå torrt och äta.

Idag trimmade jag båda unghästarna så de såg riktigt fina ut med sin långa päls, benen är ganska ok, Andromeda har klarat sig från muggen men Fabiola har lite kvar, men jag fick loss det mesta idag.

Kenth mådde inte bra igår natt så han har legat hemma och varit sjuk idag, men vi kom oss iallafall iväg och tittade på Erikas fina Luciatåg, det är så mysigt med julavslutningar. 

I morse när jag åkte till Göteborg som det faktist lite snöflingor dalande, det blev iallafall lite vitt på marken, låt det få vara kallt ett tag nu så vi slipper leran.

Vad gulliga ni är förresten som vill vara med i tävlingsklubben, vi får väl se vad som händer framöver. Nu ska jag se om jag kan lösa Hällekilas rebus.


KM-Tävling i Lysekil 12/12

Kategori:

Sofia kom 2 på 65.51% i LB:1, det såg jättefint ut.  Så här blev resultatet:

KM ponny
1. Johanna och Akka och de red en riktigt bra ritt.
2. Johanna och Eddie
3. Agnes och Lina
4. Jenny och Prosten
grattis till dem.

KM ridhäst
1. Emma och Sanquito
2. Sofia och Vilja
3. Elin med Lastocka
grattis till dem också. Nu är det spännande med kombinationen för alla får med sig poäng från dressyren till hoppningen och sen blir det en KM-mästare i kombination.

Sofia red mjukt och fint, men hon var lite sjuk så hon kände sig väldigt trött. Vilja var lite fjantig för staketet och väggarna, men Sofia fick 8 på båda galoppfattningarna och det var de hon var mest nervös för. Vilja brukar nämligen göra sluta istället när Sofia ska fatta galopp från trav.


Sen sladdade Jennie ridbanan (tack snälla) och jag mockade lite i hagarna, Kenth fixade grindar där vi ska ha fåren, vi tänkte hämta hem dem nu. Och så var Peter hit och körde in hösilage och drog några historier, det var så himla härligt att få skratta lite. Han har alltid någon ny historia på gång när han kommer förbi.

Nej, Nina vi har inte skaffat traktor vi sliter på våra snälla grannar, det blir nog på sin höjd en fyrhjuling sen, man kan ju köpa till en hel del jordbruksredskap till dem.

Nu har vi precis ätit en god middag och det blir en kväll i soffan, imorgon ska jag och Erika till Torp och shoppa lite och Sofia ska tävla hoppning i Munkedal, fast hon sitter bredvid mig och snörvlar, så jag vet inte.
Söndag 6 december

Kategori:

Sofia tävlade Vilja idag och hade i första klassen 0 fel och fick clearround rosett. I andra klassen missade de ett hinder och fick lägga en volt och fick 4 fel, men hon vann den klassen ändå och svävade nog på små moln hela em. Sofia rider så mjukt och fint. Ni kan se filmerna på http://sofiaelinab.blogg.se/


Ebba och Diva gick en jättefin runda i LD och hade 0 fel i grundomg och 0 fel i omhoppningen, hon kom tyvärr utanför placering men var nöjd ändå och stilmässigt var det super. I LC hade de 1 vägring men i övrigt gick det fint.

Sen har vi haft träningar Kenth har kört igång med löshoppningen och det var 9 st med idag, det är bra träning speciellt om man av ngn anledning inte vill hoppa sin häst själv eller har en unghäst, eller kanske bara vill se hur hästen bär sig åt när den hoppar utan ryttare.

Jag hade dressyrträning och det är många som vill trimma inför KM nästa helg. Det är kul, var 22 st anmälda när jag kollade igår.

Dagens glädjeämne var Viktory, han var riktigt fin idag och vi kunde träna både skolor och samla honom i galoppen och träna fattningar, han bjussade verkligen till idag.

Vi har faktiskt hunnit lite annat också i helgen, vi gjorde var sin prio lista som såg ut så här och så gjorde vi förstås Kenths saker först! men vi hann faktiskt med alla fyra.

Mariannes prio:
1. Förbereda för vatteninkoppling. ( vi satte upp en vattenkopp och varmvattenberedaren som jag köpte för några månader sedan på blocket.se)
2. Dika bort vattnet vid sidan av stallet (allt vatten rinner till en brunn som vi inte vet om det finns något utlopp i, nu är det snart en lervällingssjö där)

Kenths prio
1. Flytta foderhäcken till Divas hage och köra dit en hösilagebal ( det innebar ett par timmar jobb för den är svintung och vi snubblade genom leran med den) Och sen städa lösdriften för att traktorn skulle kunna köra igenom där för den andra vägen är helt sönderkörd. (lervällingssjön)
2. Laga hönshuset (vet egentligen inte vad som var sönder, men någon vägg, Kenth fixade det här själv.Fredag 4 december

Kategori:

Har tränat för Pernilla idag, det blir tyvärr så länge emellan Ankis gånger nu, uppehåll under hela december, trist. Men det gick hyfsat bra, vi jobbade med att få Vilja att jobba mer med bakbenen och hon blev till slut riktigt fin,

Från början kändes det inte så bra för Vilja hade ingen lust att bjussa på något extra, och jag hade ridit fram henne för kort stund, så hon gick inte fram och krökte ihop halsen så den blev så kort,kort.

Nu ska hon iallafall gå KM för Sofia i både i hoppning och dressyr, sen blir det vila i två veckor.

Och så börjar det bli dag att börja med Andromeda, hon ska ju gå treårstest i vår. Igår la jag på henne tömkörningsgjorden och så fick hon stå med den medan jag klippte Diva. Verkade inte bekomma henne alls. Hon är snäll och trevlig att hålla på med. Vi ska försöka komma igång med löshoppningen, men först måste hon lära sig backa, det hade varit problematiskt att få ut henne ur hästtransporten när Kenth skulle träningsköra henne en sväng i transporten för ett tag sen.

Andromeda är ju blind på ett öga, men rör sig väldigt fint, så det är en liten utmaning det här. Sofia skulle ta sig an henne och träna backning, med början imorgon, ni lär väl få se bildbevis på Sofias blogg.

Kika in på http://sofiaelinab.blogg.se/ så får ni se när Sofia var iväg och tränade hoppning för Jossan i Munkedal i onsdags.


1 December

Kategori:

Nu var vi inne december och det har varit minusgrader idag, skulle vara bra om det blev uppehåll nu så vi blir klara med hagen, nu får vi släppa hästarna uppe i sommarhagen och det tar bra mycket längre tid på morgonen.

Det är lite lågsäsong nu, men Sofia ska tävla Vilja både i hoppning och dressyr 3 helger framöver nu, det är Spökhoppet och KM i dressyr och hoppning.

I helgen hade jag programträning på klubben och det var 9 st som red LB:1 för att träna för KM:et och det blev ponnyn Acka som skrapade hem högsta poängen om jag minns rätt, men flera stycken fick över 60% så de var så duktiga.

Igår var vi på Ullared och shoppade, helt otroligt vad det blir mycket pengar fast man tycker att man inte köper så mycket, tror det slutade på ca 2 500 kr för mig. Men det blev iallafall några julklappar.

Kolla in på Sofias blogg för nu är hon flitigare än jag.