Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Carisma

Kategori:


Vårt vackra lilla föl står på tre ben och vi är mycket oroliga för henne, grannarna ringde tur att de var ute och såg henne och vi lyckades få hem henne, Hon har ont och vill inte stödja på benet. Vi har varit i kontakt med jourhavande veterinär i Strömstad och beslutat att avvakta tills i morgon och hoppas då kunna röntga henne,

Våra tre 1-åriga valacker är till salu

Kategori:


Vi har tre vackra unghästar till salu, vi anser att mödernet är lika viktigt som hingstvalet och använder oss av meriterade ston med bra stam.

Våra unghästar är mycket hanterade och lastade många gånger, de är regelbundet avmaskade, verkade och fått analyserat foder och mineraler. De är uppväxta i stora kuperade hagar.

Vi betalar gårdsbesiktning och de är försäkrad mot dolda fel, vilket är väldigt viktigt om det visar sig att det skulle vara något medfött fel så täcker försäkringen det  om man inte byter bolag.

Clever Light

Clever Hill Q - Briar

Vallack f. 2013, blir 165 - 170 cm

Klass 1 som föl, Snyggt maskulint utseende och rör sig mycket bra. Fux med 2 vita strumpor bak och jämn bläs.
Blir förmodligen 165 - 170 cm.

Mamman Briona e.Briar har tidigare fått avkomma Romeona som vunnit riksföl och i år gått vidare till rikssto finalen på Flyinge (med fina 52 p) som avgörs i oktober 2014.

Fadern Clever Hill Q var bruksprovsvinnare 2011, En gångartshingst efter den i dressyrsammanhang eftertraktade holländske hingsten Uphill. Hingsten har fullblodsinslag på både fäderne och möderne då han är linjeavlad på fullblodshingsten Apollonios xx.

Våra unghästar är mycket hanterade och lastade många gånger, de är regelbundet avmaskade, verkade och fått analyserat foder och mineraler. De är uppväxta i stora kuperade hagar.

Vi betalar gårdsbesiktning och Clever är försäkrad mot dolda fel.

Fler hästar till salu på stuterilight.se
Pris 60 000 kr + moms

 
 
 
Flash Light

Bellagio - Figaro R

Valack, född 2013

Fux (stickelhårig) med vackert huvud blir 160 - 165 cm. Har även en vit strimma på magen.

Fick klass 1 på fölvisningen. Rör sig i uppförsbacke med stor galopp.

Modern Chic Fiona är född 2010 var hos oss under inridning och förberedande för 3-årstest och är en mycket ridbar häst som var okomplicerad att rida in och fick klass 1 på gångarter på 3-årstest med 9:a på skritten. Hon ska i år startas i kvalitets och tränas för gångartstesterna.  Chic Fiona är startad i år som 4 åring i LB Dressyr på över 67% och flera placeringar.

Fadern Bellagio  ägs av Norrehee Dressage stable (Charlotte och Rasmus) och så här står det på deras hemsida

"Bellagio blev 2:a under Bruksprovet dressyr 2010. Han fick 10 p på typen med bl.a. omdömena stor, högställd, ädel, elegant, långlinjerad hingst med taktmässig skritt, samt lätt, rörlig, elastisk och välbalanserad trav. I december blev Bellagio med sin ryttare Rasmus Haid-Bondergaard vinnare av Champion of the Winners med hela 81,8 %!. Fadern till Bellagio är United som tävlas av Edvard Gal"

Det här känns som en spännande och utvecklingsbar dressyrhäst för den mindre ryttaren, en tjejhäst som kommer bli lätt i typen.

Pris: 60 000 + moms

 
 
 

 Spot Light

Dressyr/hoppning

Valack e. Sir Oldenburg ue.Akribori

Född 2013

Modern Royal Faith fick dubbeldiplom som hopp och dressyrtalang som 3-åring och får mycket fina avkommor, de är vänliga och okomplicerade. 

Sir Oldenburg är en multibegåvad segerhingst i Oldenburg, med segrar och placeringar upp till Svår dressyr. Han är I uppförsbacke och har en otrolig bogfrihet. Sir Oldenburg lämnar både hopptalang och gång och är fantastiskt vacker.

Vacker och social häst som troligen blir 165 - 170 cm.

Snygg i typen och speciell med sin vita fläck på magen.

Pris 60 000 + moms

 
 
 

Vardagsträningen

Kategori:

Vilja är igång igen, det är lite problem med sadel och så väntar jag på en ny bridong som jag har beställt.

Igår red jag med en Passier på henne och det funkade riktigt bra, men hon har blivit ganska tjock under de 3 veckors vila som hon fick och känns lite knackig i traven, men fin i galoppen. Än så länge jobbar vi bara med formen och att få henne bra i munnen och jämn kontakt.
 
 
Så massor med övergångar tempoväxlingar och bara koncentrera sig på rytmen, Piaffen är väl den rörelse som vi tränar dagligen för att hon ska bli stark och så övergångar piaff passage. Det kan jag ju träna ute också nu för tiden när hon är lite lugnare.
 
Planen är att nästa tävling blir i Billdal den 5 okt. 
 
Don Bellisimo

Planen med Bellis är att han ska gå MSV C i september så igår red jag igenom de rörelser som ingår där och fick fundera på vart jag behöver stärka honom. Skolorna gick ganska hyfsat, men han hade svårare att bära sig i vänster öppna och balanserade upp sig genom att kliva ett steg frammåt. Så halvhalter varje steg. Enkla bytena är han inte heller riktigt stark i en, men han fattar väldigt lätt galopp så det är samlingen innan avsaktningen som vi behöver jobba med. Förvända galoppen är lätt för honom han är stark och bärig där.
 
Credo

Sofia ska tävla på torsdag igen i Kungälv, men hon jobbar mest med galoppbyten nu, går bra åt höger men är svårare åt vänster. Målet med Credo är att när bytena funkar så ska han starta MSV B:2. 
 

Tävling i Strömstad

Kategori:

I morse åkte jag och Sofia mot Strömstad med Don Bellisimo och Credo bak i transporten, till den nya fina anläggningen de har strax innan Strömstad. Det var välordnade tävlingar och en solig och fin dag. Ponny på förmiddagen så hann titta på Alice med Hasse som tränar för mig hon red LA:2.
 
Jag skulle starta LB:3 och LA:4 med Don Bellisimo som vi har haft hos oss sedan 3:e juli, en riktig pärla med höga fina framben och så possitiv att jobba med. Det är lätt att rida honom och han behöver bara 1/2 timmes uppvärmning, och det var ju dessutom bara en kvart mellan mina starter så det var bäst att ta väl vara på hans energi och inte köra slut på honom. Men värmde upp med både lite LB rörelser och LA rörelser för att jag inte skulle behöva rida så mycket mellan klasserna, han kändes fin och mjuk, och man blir inte speciellt trött av att rida honom. Men lite nervös är man ju förstås när man ska tävla någon annans häst och gärna vill att det ska gå bra.
 
Men han gör allt för att vara mig till lags och tuffade igenom programmet så som jag styrde och tyvärr styrde jag ju fel på ett ställe och la volten på fel ställe, men vi fick ändå trots felridning över 73 %. Vi vann den klassen så på den kvarten som jag hade mellan klasserna så blev det prisutdelning istället för framridning. 
 
Sen var det dags för LA:4 och där red jag iaf rätt väg och han kändes fin och gjorde inga stora missar, det vi har svårast för är att göra bra halter, bakdelsvändningarna gick kanon och jag fick 7 och 8:a på dem. Slutade på drygt 71% och vann den klassen också, jättekul.
 
 
 
Sen var det Sofia som skulle rida Credo i MSV C:1 och han kändes jättefin på framridningen men på banan segade han till och kändes trög, de gjorde inga missar men segheten gjorde att han inte gick lika flashigt som vanligt, men det räckte ändå med 63% och blev en seger för dem också.
 
 
Så vi åkte hem mycket stolta och glada över våra duktiga hästar. med 3 segrar på lika många starter.

Trasig sadel

Kategori:

En hemmafredag utan annat inbokat än ett tandläkarbesök. 
 
Min Albionsadel är sönder, har känt ett tag att den har kvarrat väldigt och när jag satte på den efter Viljas vila så låg den väldigt nära manken, det är ju en high head dessutom gick hon inget vidare, hon kändes konstig i högergaloppen och jag hamnade snett på henne. Dessvärre har den varit sönder ett tag utan att jag har märkt det, inte bra, men förklarar lite varför det inte gick så bra de sista tävlingarna. Den har släppt i skruvarna i framvalvet och var helt sned, borde ju ha upptäckt det lite snabbare, för Vilja har nog fått kämpa extra när sadeln har varit obekväm.
 
Jag fick låna en annan sadel en Bates som är luftstoppad som jag får ha medan min är på lagning och pllötsligt hamnade jag rakt på henne och hon fick upp bogarna rejält i traven och så blev hon ganska liksidig i galoppen. 
 
Men nu hoppas jag på snabb lagning av min sadel för det är två tävlingar kvar och en Clinic inplanerad för Vilja i höst.
 
Men imorgon är det Credo och Don Bellisimo som ska tävla i Strömstad.
 
Jag och Bellisimo ska rida LB:3 och LA:4 och Sofia och Credo ska rida en MSV C:1.
 

Chipmärkning och Id ritning av fölen

Kategori:


Så var det dags att göra passen, Margareta står bakom Carisma Light och detaljstuderar hennes tecken på bakbenen. Det var många tecken på våra hästar i år oxå och vi hittade en bit fläck på magen i år oxå men på Romanza.

Här är det Hops Ann och trots att hon blir skimmer så ska tecknen på ben o huvud ritas in.


Nu är pappren klara och postade och bara att vänta på passen.

Hovslagare och Fölvisning

Kategori:

Hovslagar-förmiddag
 
Idag har det verkligen varit ett 12- timmars pass, upp kl 6.30 och äta frukost, sen hovslagare kl 7.00. Credo först ut för verkning och skoning, medan jag gick upp för att hämta unghästar. Beslöt mig för att ta Sandro först för han skulle skos och det tar längst tid. Sandro tycker ju att det är kul att komma in så han gick snällt med. Men sen var det 1-åringarna och det är ju värre att få dem att gå från flocken. Först hämtade jag Clever Light för han har jag en bra kommunikation med ( han gillar mig ) så han följde ganska snällt med ut från hagen och halva vägen hem, sen var det lite strul men till slut fick jag honom att gå sista biten när han hörde hästarna.
 
På Clever var det bara framhovarna som behövdes verkas- Sen upp och hämta Flash light som inte hade någon grimma på sig och inte brukar vara lätt att fånga, men han var bussig med mig och stod still, han behövde verkas runt om och hade en liten hålvägg som Anna fixade till. 
 
Fölvisning
 
Sen in med Briona (och hennes föl Romanza) och Fia ( och hennes föl Carisma) tvätta alla fyra och börja fläta, nu var klockan ca halv 11, och det började bli tight med tid. men fick flätat stona och hade bara fölen kvar när Kenth kom hem från jobbet.
 
Som tur var skulle både Ida och Linnea åka med och när de kom så fick vi flätat fölen också och sen var det bara att last och åka. Vi var framme i lagom tid på Orust och Romanza var först att visas. Stona verkar tycka att det är roligt med tävling och är laddade för att komma in i ridhuset
 
 
 
 
 
 
Romanza fick 23,7 poäng och blev Klass 1
 
 
 
Carisma Light 25,2 poäng
 
Efter gångartsfölen skulle vi visa hoppfölen och då var det bl.a  vår Carisma som skulle visas, vi har ju haft det lite jobbigt när vi har tränat henne för hon har inte velat följa med sin mamma och inte varit så lätt att leda, men vi tränade iaf 3 gånger men tyckte att hon var lite begränsad i sina gångarter, men idag visade hon gångarter som vi inte har sett tidigare och fick 9:a på typen, så vi fick vänta till alla fölen var visade och det var spännande för nu var det snudd på final. Vi hade fått poängen 25,2, men det är ny bedömning i år så vi hade inte riktigt koll på hur långt det skulle räcka, men det blev final mellan våran Carisma och Eleganzia och Carisma blev bästa häst för dagen, det var jättekul och så oväntat. Duktiga Fia :)
 
 
Carisma segrade sammanlagt på fölvisningen och går därmed vidare till Regionsfinal i Mantorp i september.