Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Torsdag 27 februari

Kategori:

Nu är det Scandinavium i helgen och Ann-Charlotte, Ida-Jane, Sandra och Katarina är här och hälsar på från Östersund, mycket trevligt. Det är med mig i stallet och jag kan rida som vanligt. Igår och idag har jag tränat hemma på grusbanan och Vilja känns pigg och fräsh. Idag har hon blivit skodd av Anna hovslagare så nu har vi skott alla hästar som ska ha skor Vilja, Credo och Andromeda. 
 
Sandro har också fått skor på sig och Ida har kommit igång med ridningen i veckan. Sandro verkar mycket nöjd med att ha matte hemma igen.
 

Dressyrdomarkurs på Vena

Kategori:

Idag var det årlig domarutbildning på Vena, Det är en viktig genomgång för dressyrdomare inför årets tävlingar där vi får information om nyheter och ändringar och även diskutera och praktiska övningar med ekipage som visar vissa rörelser.
 
Det vi domare ska fokusera på 2014 är:
 
 • Form och Tempo
  (för respektive nivå)

 • Bärighet och lätthet
  (utbildningsskalan leder till dettta)

 • Samlingsmöjlighet
  (Aktiv, tillräcklig energi, så småningom mer och mer undersatta bakben o.s.v)

 • Övergångar
  (Tydliga, men ändå mjuka, i balans och form, undersatta bakben m.m)
 
Vi fick information om att det kommer att ske stora ändringar i TR 2015, det ska skrivas om och skrivas med ett modernare språk och annat upplägg, några program är även på förslag att skrivas om och ändras ordning på främst i LC - LB.
 
Sen är det även på förslag att man inte ska få använda kandar i MSV:C utan att man måste kvala med träns till MSV:B och först där skulle man få välja mellan kandar och träns. Det händer mycket spännande på dressyrsidan. Men som sagt endast förslag än så länge.
 
 
På eftermiddagen tränade vi på att döma olika rörelser som var utvalda i förväg, fokus var på Ponny FEI klasserna, tyvärr var det mest storhästar med så de fick kämpa med dessa rörelser.
 
Jag hade 3 ekipage med på detta, mycket kul och de skötte sig utmärkt.
 
Kristel med Erbelina - LC
 
 
 
Erbelina är ju en unghäst 5, men har vart skadad så är utbildad som en 4-åring ungefär, Blev lite spänd i skritten men när hon fick börja trava så blev hon sviktig och jämn i steget, men Kristel har mest ridit lätt på henne så det blev lite annorlunda när hon idag skulle sitta ner. Men de skötte sig utmärkt och Erbelina verkade tycka det var kul att ha 15-20 domare vid kortsidan
 
 
Sofia och Credo LA

 
 
 
 
Credo var så mjuk och fin idag, Men han var mycket stressad att ha uppstallad, det har vi inte gjort förut, han smet t.o.m ut ur boxen när jag fyllde vatten och stod i öppningen, han travade iväg med mig hängande i täcket, vilken syn va, det tog säkert 20 meter innan jag lyckades komma fram och få tag på grimman.
Han var ganska glad när Sofia började rida honom och var så mjuk och fin, gjorde en riktigt bra ökning på slutet och fick 7,5 på den och ni som vet hur svårt Lusitano har för att länga steget förstår detta, hon har lagt ner massor med jobb på att träna det här och 7 på galoppökningen och skänkelvikningarna, men i skänkelvikningen skulle hon tänka på att han skulle leda lite mer med framdelen han var lite för parallell, men fick ändå 7:a, men det blev lite nyttiga diskussioner om detta.
 
 
Sofie och Ayila MSV C
 
 
 
 
 
Sofie var fokuserad idag, men Ayila tyckte det var mycket roligt att byta galopp, men det var ju inte det hon skulle göra nu och det har ju vinterns träning mycket gått ut på. så det är ju det de tränar på så hon tyckte bara hon var duktig,
De gjorde en mycket fin mellantrav och uppställning på medellinjen. Dessutom fick också rida en linje med galopp och överstrykning med båda händerna och Ayla gick fint kvar i tempot och fick riktigt rund fin galopp i den övningen.
 
 
 

Tisdag 18 februari

Kategori:

Det har regnat kopiöst mycket ett tag, men Kenth har kommit på att han kan köra undan leran på lösdriften med fyrhjulingen så nu är gruset framme och hästarna står torrt och äter, mycket skönt. 
 
Vi jobbar mycket både med hästarna och på våra vanliga jobb, men den här veckan är det sportlov för vissa så nu blir det lite mer gjort, Ridbanan t.ex fick en duvning med harven igår av Kenth och blev mycket fin att rida på och nästan inga vattenpölar.
 
Arbetet med Herman fortsätter, jag får lura honom med godis för att han ska sänka huvudet när jag ska tränsa för han är ju så stor, men då gör han gärna det, Och så jobbar vi på med tömkörningen och jag tycker att han börjar sätta lite mer ryggmuskler, han jobbar i bra form rund och driver med bakbenen och ryggen välvd. Och så har vi börjat flytta sidvärts och köra på raka linjer växlat med volten. Till helgen planerar vi börja att börja rida honom.
 
Nu börjar det närma sig fölsäsongen och Natasha (Sofies häst) är först ut i april, sen är det Try Me i maj och Fia i slutet av maj och Briona i början på juni, spännande.
 
Så har jag möjlighet att ha träningar i Lysekils ridhus varannan fredag, mycket roligt och jag är glad för det, Det börjar nu på fredag den 21/2, tyvärr krockade de med de träningar som jag har haft hos Jennie på Rotviksbro fram tills nu och jag ska försöka fortsätta vara där ibland. Det har varit toppen att vara i hennes nya fina ridhus.
 
 
 

Herman

Kategori:

Idag har Herman kommit till oss för träning. Herman är en stor herre på 175 cm och är 10 år,Jag känner Herman och hans ägare Eleonor ganska väl för de har tränat för mig sedan ca 1,5 år tillbaka.
 
Nu råkade det bli så att Eleonor hamnade på sjukhuset och ingen som hade tid och möjlighet att träna honom, så nu bor han hos oss för ett tag framöver.
 
Här är en bild på Herman och Eleonor från en träning. Ni kommer att få följa Herman här på bloggen ibland.
Kristel Detlefsson har tagit bilden.
 
 
 
 
 
 

Dressyrpoolen i Råbäck

Kategori:

Fyra träningar på Lysekils RF på morgonen och sen packa och fara till Råbäck på Dressyrpoolen träning, men kul och inspirerande ekipage. Carina och Marias hästar älskar verkligen att komma in i Ridhuset och går mycket bättre än hemma. 
 
Vilja
I helgen var det dags för första träningen för i år i dressyrpoolen i vackra Råbäcks ridhus. Jenny hade bullat upp med hembakt och hade gjort en mycket god lasagne åt mig och Kenth eftersom det bara var vi som skulle stanna över.
 
På lördagen jobbade vi mycket med bytena och galopp kvaliteten, jag har ju haft problem med att hon svajar åt vänster med både bogen och bakbenen (hur nu det går till) men jag har känt det tydligast i höger varv, men det var ännu värre i vänster där hon kom med bakdelen innanför genom hela hörnet i vänster galopp när jag ska in på diagonalen och jag får henne aldrig riktigt rak, då jobbade vi med att komma in i förvänd galopp istället och så fick jag ut baken. och så fick jag jobba med att hon inte skulle få dra mig ur sadeln i galoppen. 
 
Därefter var det piaff och fram i trav med kadens och bogarna upp, Vilja vill ju gärna svänga frambenen istället för att lyfta i bogarna, men på den här bilden syns det att vi verkligen fick resultat
 
På söndagen jobbade vi vidare med samma saker, bytena och piaffen och fick lite bra tips om att efter passagen ner i skritt två steg och sen piaff och gå framåt i piaffen, i de nya Int programmen som har kommit i år får man gå så långt som 6 meter framåt i piaffen och sen snabbt fram i trav och inte passage, då fick jag kadensen och bogarna upp, fräck känsla men väldigt jobbigt.
 
Sen var vi hemma mitt på dagen och Sofia hade fixat det mesta i stallet. Skönt.
 
Kenth red Andromeda med kandaret och hon funkar faktiskt mycket bra på det. Börjar hänga ihop i galoppen och har inga problem att samla sig när man får ihop henne, traven rör hon sig fantastiskt bra i men behöver kunna böja sig mer i bålen.
 
 
 
 

Tisdag 4 februari

Kategori:

Redan februari, och igår tror jag våren kom och det mesta av snön har försvunnit. Hoppas att det inte blir en lerig vår nu, det har varit skönt med snön.
 
Sofia och Credo
 
 
I söndags var jag med Sofia på 2:a seriedressyren på Göteborgs FRK i och det blev en bra eftermiddag, Jag hade med mig headset och pratade med Sofia på framridningen, men det mesta skötte hon själv, det var stundtals 12 hästar på framridningen men hon skötte det fint (Det kan vara jobbigt när det är trångt). 
 
De värmde ca 50 min inklusive skritten och han under den uppvärningen med många skrittpauser, när de skulle in på banan var han mjuk och fin. En kul grej som hände på framridningen var att en dam som ställde sig bredvid mig och funderade en stund tyst för sig själv vem jag pratade med och plötsligt sa hon, 
- Nu ser jag vem du pratar med. Hon med Lusitanon va? 
- Ja sa jag,
- Vet du jag var med och startade svenska Lusitanosällskapet och har ritat loggan för den.
 
Visst är det ganska konstigt, hon hade inte någon Lusitano med sig utan svenska varmblod SWB.
 
Credo såg mycket lydig ut på banan, traven flöt på i ett bra tempo med höga knän och vilka ökningar han börjar få till, halterna funkade också den här gången, dock blev skänkelvikningarna lite felställda men i övrigt var det bra, I galoppen såg han mycket mer loss och genomsläppt ut än på länge. De fick bra betalt och Sofia var nöjd när hon kom ut från banan. 66 % i LA:3 och kom på 7:e plats. När vi läste igenom protokollet så stämde det bra med Sofias känsla och det jag såg. Sista deltävlingen går i LA:4 och där är det lite nyheter som de får jobba med, speciellt bakdelsvändningarna.
 
Överdomare, check
Jag har fått besked att jag klarade överdomar examen i Alingsås förra helgen, det är skönt nu kan jag även vara överdomare på tävlingarna.