Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Sofia och Fabiola

Kategori:

Erika tog lite bilder på Sofia och Fabiola häromdagen.

Vi sitter nu i bilen på väg till Östersund för att hälsa på några goa vänner över nyår.
Som tur är så tar folket i stallet hand och hästarna och huset medans.

Klivija

Kategori:

Fortfarande kallt så det räcker, har varit och jobbat i Göteborg i mellandagarna, faktiskt ganska skönt när man slipper köerna och så har jag shoppat lite på mellandagsrean på lunchen, och städat bilen. Det är så billigt att ta en recond på bilen i Angered så det är inte ens värt att göra det själv och förresten skulle jag aldrig få den så ren som de får. 100 kr betalade jag för städning och matttvätt, inte illa 180 kr för recond och utv tvätt.

Men nu till Klivija, Anna (Klivijas ägare) och Madde (Klivijas medryttare) har varit här både måndag och tisdag och vi har varit i ridhuset, först har jag ridit ett ganska rejält pass och sen har Anna och Madde suttit upp och ridit på slutet. Klivija funkar väldigt bra, men idag var hon lite tjafsig från början och slog med huvudet och la över tungan när hon blev trött, då får man sakta av så lägger hon den rätt igen.

Igår smet hon när vi skulle byta mellan grimma och träns, det var inte kul och det tog en minst en kvart innan vi fick tag på henne igen, men då var hon uppvärmd och fin. Ytterdörren till ridhuset gick inte att stänga och bara sargdörren var stängd, den påhittiga damen, höll på att ta sig ut genom att snabbt sätta halsen emellan och stöta upp dörren, som tur var hann vi fram och stoppade henne. Jag har iaf lärt mig att ta grimman utanpå tränset i transporten så jag kan ta av den lätt.

Idag red Madde efter mig en stund på slutet och det gick väldigt bra när hon hittade rätt balans på Klivija så jobbade Klivija på i stadig form i traven.


Här är ett klipp som Anna filmade igår när jag red, det vi har haft problem med är att hon har varit väldigt ostadig i formen och slagit rejält med huvudet och inte velat arbeta på ridbanan överhuvudtaget, men hon blir stadigare varje gång jag rider och framför allt tycker hon att det är väldigt kul att jobba. Anna filmar massor, så nu har jag fått se mig själv rida mer än jag någonsin har gjort förut, får fortsätta att jobba med överdelen av kroppen, dvs. axlar och huvud. Ska nog sätta på min "perfect sit" båge igen. Men hon är inte så lätt att sitta på för hon rör sig mycket i ryggen.
Juldagen

Kategori:

Brrr. det är kallt här, -17 i morse och sen var det -15 hela dagen. Kenth tog morgonen och jag hade svårt att ta mig upp ur täckets värme.

Iallafall så for vi till ridhuset med Klivija kl 11.00 och jag lastade henne själv och gick bak och stängde bommen själv hon stod lugnt och fint i transporten och väntade.

Kenth var med men jag lastade ur själv och så fixade vi iordning henne, (hade 2 täcken på henne i transporten) sen red vi, hon var pigg och spänstig och jag travade ganska länge, hon ville gärna kolla vad det var för häst i spegeln och bromsade upp i nedre hörnen varje gång. Men hon följer bra och har en väldig ryggverksamhet. Vi  galopperade några varv i båda galopperna, det funkade också bra, hon jobbade på i sin stora luftiga galopp.

På slutet kunde jag faktiskt komma ner i sadeln men i.o.m att hon har så mycket rörelse i ryggen nu så är hon inte så lätt att sitta på. Men jag kunde jobba lite mer med rakriktningen när jag kom ner i sadeln och hon blev lite lugnare i traven. Speciellt i höger varv faller hon inåt med både bogen och baken och vi hamnar gärna innanför spåret. Jag tog ledande tygeltag med ytterhanden och då blev hon mycket rakare. Jobbade också som vanligt med övergångar mellan trav och skritt och viseversa.

Känner mig nöjd med dagens jobb, det blev nog ca 45 min.

Sen hem och bytte häst, det var Viljas tur och Kenth skulle rida henne, och invigde äntligen sin nya ridutrustning, Ridstövlar, hjälm och nya ridbyxor, snyggt! 

Vilja har inte tappat så mycket och har faktiskt lagt på sig en del och det skadar inte. Eftersom det var så kallt jobbade Kenth henne en stund men slutade innan hon blev svettig. Vi hade köpt nya höga transportskydd, men hon lyckades ändå få broddtramp på ena bak, men jag fattar inte vad hon gör för hon trampar runt och skrapar hysteriskt i transporten som vanligt. Skulle nog behöva transportskydd i läder, eller tjock filt och läder som vina första transportskydd som verkligen stod emot litegrand, någon som vet om det fortfarande finns någonstans.

Jag skulle ha träning med Sara och hennes unghäst. Saras häst var en trevlig individ med stora gångarter men vi behövde jobba honom mer fram till handen, för han kröp ihop och blev kort i halsen och släppte bettet. Men på slutet jobbade den på bra och med lätt fint stöd i handen.

Klivija

Kategori:

I morse kom Anna och vi bestämde att vi skulle åka till ridhuset och rida, transporten var full med spån så vi var tvugna att skotta oss in på logen och sen skotta ut allt spån från transporten, efter en halvtimme var vi redigt svettiga och gjorde ordning för lastning. Klivija klev ganska snabbt in i transporten och vi for  iväg.

Väl på ridskolan var det blåbärshoppning, typiskt båda ridhusen upptagna. Det var bara att åka hem igen och lasta ur och rida i snön på ridbanan istället.

Men hon var härlig, snabbt med på banan och vi kunde ligga och rulla i galopp runt banan i spåret som Carina har skottat. När hon blev lite trött så la hon tungan över bettet, vi behöver nog sätta på en nederrem på tränset. Hon lägger dock tillbaka tungan själv ganska snabbt.

Sen in i duschen snabbt och in till Lysekil och luncha med Anneli, det var väldigt trevligt. Fixade de sista julklapparna och sen hem och göra skinkan och julgröten, mums vad gott det var.

Den 10 januari ska vi börja med köket, vad härligt det ska bli med nytt kök.

22 december

Kategori:

Granen är intagen, men tyvärr funkar inte lamporna, får köpa nya imorgon.

Idag red jag iallafall min Vilja igen, det var härligt, men tyvärr fick hon styltor och hade lite jobbigt, så det blev en ganska lugnt jobb på ridbanan, men oj vad hon är härlig, tror hon var lite nöjd att jag pysslade med henne igen och inte bara med Klivija.

Igår red jag Klivija och hon var ganska loss direkt, härligt. Det känns som det mesta börjar funka och hon är härligt possitiv till jobb. Vi galopperade för första gången och hon hade riktigt härlig galopp. Red bara med skor så det var väldigt vingligt, jag tycker inte om det alls, men Sofia skulle ha sina stövlar och det är bara de jag kan ha med alla sockar under. Anna var också med, hon red på slutet och Vilja går bra för henne också, det känns bra.

Klivija står som ett ljus när man sitter upp nu, oj vad hon lär sig fort. Men vi hade några rejäla duster första veckan, men sen har det gått frammåt med stormsteg.

Det är härligt mycket snö ute, men vattnet fryser i stallet varje dag, funkar inget vidare med cirkulationen.

15 december

Kategori:

Nu är stall och lösdrift färdiga och slutrapporten för EU-stödet är inskickat. Idag var länsstyrelsen här och godkände stall, lösdrift och EU-stödet för stall och ridbana. Han mätte nogrant alla boxar och takhöjd och vi får ha normalstora hästar i stallet och vi har 8 boxar varav 3 fölboxar. Så nu har vi stallplatser för 8 hästar och 8 st lösdriftsplatser.

Ventilationen som är struligast att få funktionell, och som vi har lagt ner mycket jobb och pengar på, fick godkänt.

Tillluft och frånluft var tillräcklig överallt utom i sadelkammaren där vi får sätta in en ventil, och i ponnyfölboxen, där vi ändå ska byta dörr sen. Lösdriften tyckte han var väldigt funktionell och bra.

Skönt att det var avklarat, men de kommer ut en gång till i augusti nästa år när detta ska vara fixat.

Red Klivija på em, utan att tömköra först. Hon är lite stel från början, men när hon kommer loss i kroppen frustar hon och jobbar på i en fin form, vi travade ganska länge både på volt och på spåret, sen tränade vi övergångar och halter. I halterna vill hon inte stå still utan backar, snurrar, men på slutet blev det ganska bra, och övergångarna mellan skritt och trav gick riktigt bra på slutet. 

Igår när det var så kallt (-16) så lastade jag Klivija och for en sväng, det tog ca 15 min att få in henne i transporten och jag fick rikta in mig på att få henne att stå rak framför lemmen utan att vända sig om och ställa sig med sidan mot transporten, men när jag väl fick henne rak gick hon på.

Idag har Sofia fått sitt nya objektiv, så det kommer att bli ännu finare bilder.

Klivija och Fabiola

Kategori:

Det här är Klivija, som jag först tömkörde lite och sen red, Hon slog lite med huvudet från början, men så fort hon släppte igenom i vänstersidan så slutade hon och bar sig fint i traven och idag red vi mest på fyrkanspåret för att Sofia skulle kunna ta kort, Det blev många kort, och här är några av dem, visst är hon fin.

Härligt vinterväder med -8 grader och strålande sol.

Sen var det Fabiolas tur och hon jobbar väldigt bra i traven nu och bär sig fint och är så lätt i handen, idag fick hon för första gången ha dressyrsadel och det kändes att jag kom åt henne bättre. Började faktiskt sitta lite på henne också. Det är inte läge att galoppera just nu pga underlaget, men vi skulle behöva göra det för hon är inte så stark i galoppen.

Fabiola är e.Nobel 994 u.Fagouna ue.Gauguin de Lully


Foto :  Sofia

Lördag kväll

Kategori:

Kenth och Jim håller på att köra ut gödseln på åkern som vi ska plöja till våren, jag ringde runt förra veckan och frågade både länsstyrelsen och kommunen och vi fick lägga gödseln på en "stuka", men man fick inte sprida den i december. Bara man såg till att det inte var för nära något dike eller vattendrag.

Jag har ridit 2 st 5-åringar idag, faktiskt är det inte så himla stor skillnad på ridningen. Rida på i ganska friskt tempo och få dem att ta stöd på bettet.

Klivija tömkörde jag först och tömkörde jag först en liten stund och sen red jag. Travade på volten i båda varven och bara drev på henne med skänkel och säte fram till en mjuk, stilla hand och hon blev så rund och fin. Faktiskt gav hon även efter i vänstersidan och hon kändes riktigt rak. På slutet fick hon trava ett varv runt på fyrkantsspåret. Hon slog med huvudet ett par gånger i början och då försökte jag göra det lite obekvämt och höll emot och sen blev det inget mer sånt. Hon har en härlig trav.

Fabiola har ju också varit ganska sned och ville inte ge efter i vänstersidan och ta stöd i högen, idag kände jag inget alls av det utan hon travade på i fräsht tempo och jag tränade övergångar och faktiskt lite skänkelvikning också idag.

Det är så mycket snö på ridbanan och idag var det klabbsnö så galoppen stod vi helt över.

Sen bar vi in hinderstöd och bommar, vi fick gräva fram dem under all snö, men det var skönt att få bort dem, kanske vi kan få skottat ridbanan, skulle vara väldigt skönt.

Fredag 10 dec

Kategori:

Andromeda är iallafall frisk nu, hon blev väldigt rastlös i sin lilla hage när hon blev ohalt, så hon fick gå in till Pandora och de andra stona i onsdags, sen ringde Carina efter några timmar och frågade om hon skulle gå på lösdriften. Så hon hade helt sonika bytt hage, tyckte nog inte riktigt om att det gick ett nytt sto (Klivija) med hennes valacker.

Nu är ordningen återställd och Andromeda styr och ställer i sin hage igen, men hon får gå in och vila på natten.

Idag tömkörde jag Klivija med träns och rakt bett, konstigt nog är hon mer tillfreds och mer eftergiven på kapsonen, men det gick hyfsat bra med tränset också. Efter vår dust i söndags när hon reste sig rätt upp 2 gånger och gick över, så har det inte varit några som helst problem. Hon har accepterat mig och tycker att det är riktigt kul att jobba på tömmen.

På eftermiddagen hade jag träningar i Färgelanda och det var redigt kallt idag, -15 tror jag när jag kom dit.

Vattnet frös i stallet idag och Kenth höll på hela em att tina det trots cirkulationen. Det verkar inte som det funkar lika bra som det gjorde i Jämtland. 

Viljas sår blir sakta bättre, men hon skulle behöva börja jobba lite nu.

Förstås har jag väl "glömt" att berätta att jag glömde mitt fina Swadrovski pannband i hönshuset, utanför buren visserligen, men det hjälpte föga, för en liten höna hade kommit ut och hackat loss 56! pärlor, usch vad jag skämdes. Sofia var inte glad på mig och kände mig ganska nere själv faktiskt.

Nu har jag iaf beställt pärlor på nätet så nu ska jag limma och fixa till det igen.

Snöbilder

Kategori:Det här är Klivija som ska vara på träning hos oss under december, idag kunde jag tömköra mitt på dagen i strålande vinterväder och det hade kommit massor med snö i natt.

Kolla speciellt in hur mycket hon skummar i munnen, trots att vi har kapson på henne. Det är spottkörtlarna, som inte är alls beroende på att det ska vara ett bett i munnen.

Klivija var väldigt samarbetsvillig idag och vi har tidigare haft problem att köra på rakt spår, men idag funkade det också även serpentinerna gick strålande.Wilbur, tycker om att vara med på bild och knatade efter Sofia hela tiden.Grabbarna, Credo och Wilbur


Fabiola och Vilja.


Celine


Och så min Prinsessa ,Vilja som är väldigt rastlös och vill börja jobba igen. Men såret är inte läkt och går upp hela tiden. Nu har jag haft på Socatyl, så får se om det kan dra ihop sig.Och så den stolta vackra Pandora, som är ledare över alla.

Söndag 5 dec

Kategori:

Idag har jag dömt KM i Färgelanda, det var inte så många starter, men det var trevliga ekipage och blandade poäng. En del har jag sett förut och en del var helt nya för mig. En trevlig dag.

Det har snöat hela dagen och var ganska klabbig snö eftersom det var 0-gradigt, när jag åkte förbi Brastad på vägen hem var det massor med folk och Maria var där med sina Tori hästar och körde på julmarknaden, det såg så "juligt" ut när det dessutom dalade ner stora flingor.

På vägen hem tränade jag Ida med Ahrus och han börjar jobba på riktigt bra i traven.

Därefter skulle jag tömköra Klivija och det hade kommit rejält med snö på banan, vi höll på ganska länge och hade vilda diskussioner om vilket håll vi skulle gå åt, hon funkar jättebra på volten, men inte på rakt spår. och vill inte vända över ridbanan och byta varv, efter en timme och vi var nog lika svettiga båda två, så tror jag att jag stod som segrare i dagens strid. Hon reste sig några gånger och jag var glad att jag inte satt på ryggen idag.

Klivija

Kategori:

Igår kom Klivija till stallet, jag ska jobba med henne under en månad, hennes ägarinna har nyss fått barn och har inte kommit igång med ridningen än. Klivija är född i jan 2005 och Lettiskt halvblod. Klivija verkar vara en bestämd dam, men får man henne på sin sida så tror jag att det blir bra. Hon rör sig lätt och taktmässigt i traven. Galoppen har jag inte sett än.

Idag jobbade jag henne först med repgrimma på ridbanan för att få henne fokuserad på mig, från början var det bara hästarna i hagen som var intressanta, men till slut började hon tugga och var helt fukuserad på var hon hade mig, tog nog bara 10 minuter, sen in och bytte till tömkörningsgjord och ut igen, vi hade delade meningar om vilket håll hon skulle gå åt, men till slut travade hon fint i form, jag var väldigt nöjd med dagens pass. 

Foto kommer...

Klivija går med killarna på lösdriften på dagarna och hon var tuff när hon kom in i hagen, men nu går hon undan för Wilbur, det är bra, men hon ska stå inne i stallet på nätterna.

Igår hade vi ut både veterinär och hovslagare. Andromeda röntades igen, men det går inte att säga att det är en fraktur, hon haltar inte lika mycket och reagerade inte för visitertången. Men vi beslutade ändå att det blev ett sjukbeslag (ringsko) få höger fram, och en vanlig på vänster (med sidokappor).

Vi fixade till i Celines box och fick upp ett av de nya gallren som jag hämtade i Göteborg det var svintungt och väggen var inte så stadig så vi fick staga upp det i taket, men det blev snyggt, skulle haft såna galler i hela stallet, satte upp lite krokar till hönät mm också. Skönt att ha fredagarna lediga.

Pandora skulle verkas, men det var inget alls att så på henne, hovslagaren sa att hon hade stengalla, och det var ganska rött i tån, vi provar att ha henne barfota en vända till, annars får vi slå på henne skor fram.

Diva fick skor och snösulor runt om.

På em idag hade jag träning med Johanna och Eddie, som verkligen börjar gå riktigt bra, han har äntligen hittat bjudningen och vi kan jobba med LA:rörelserna.

Sen ut i snöyran till Nöteborg där Carina red Patrol, han var på gosidan och gick super idag, gjorde galoppfattningarna från skritt och problemen med högergaloppen var helt borta idag, kul.

Sen pepparkaksbak och julmusik i köket, jag älskar att baka pepparkakor med mina tjejer och sjunga julsånger i köket. Det är julmys det.

Imorgon är det KM i dressyr i Färgelanda och jag ska dit och döma. Hoppas att vägarna är plogade för nu snöar det rejält.1 December

Kategori:

Kallt, + 15 grader inomhus brrr, vattnet hade fryst i stallet idag trots cirkulation i systemet. Vi lyckades få fart på alla utom Viljas och Celines, men med värmefläkten på hela natten, då hade alla vattenkoppar tinat på morgonen. Nu har vi hängt upp täcken för dörrarna och hoppas att det finns vatten när vi kommer hem.

Jag var iväg och red Libert, det var nästan ingen snö på deras ridplan, men hårt så vi travade mest lite lugnt, men han var väldigt taggad och när Maria ropade in sina hästar ville han också bara in till maten. Men på slutet fick jag honom lång i halsen och loss och fin.

Biljetterna till Scandinavium är bokade, ska bli kul. Då kommer Nina och A-C ner från Jämtland och vi ska ha en heldag på mässan och dressyr på kvällen.