Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Måndag

Kategori:

Idag känns det lite motigt, jag fick återigen fara in på Ikea och byta och handla nytt, men några saker saknas ben till barbordet och en skåpsdörr och de hinner inte komma innan snickaren ska vara klar i morgon, trist, men i övrigt är det så nära nu...

Kenth har ryggskott så vi får väl se hur han mår i morgon, idag var det inget vidare. Han brukar bli väldigt dålig och en gång fick ambulansen komma och hämta honom, men då låg han utomhus i regnväder.

Igår tog vi av Andromeda täcket för att det var så varmt och vi fick en smärre chock för hon såg inte alls dräktig ut längre alldeles platt, för en månad sen var hon bra mycket större. Nu började funderingarna hon har bara 3 månader kvar till fölning. Jag tog ett varv runt hagen och det fanns inget foster där som tur var, men i och för sig kunde ju något djur ha tagit det. Sen diskuterade jag med Carina i stallet och då hade hon med sin uppmärksamhet sett att det hade legat tussar med hösilage runt omkring och när jag tittade på Andromeda när hon åt så ramlade det ut bearbetat hösilage i klumpar.

Eftersom vi har fullt i stallet och Andromeda går på lösdriften så stallar vi in henne på dagen istället, hon tycker att det är skönt att stå inne och bryr sig inte om att hon är själv. Efter konsultation med veterinär idag så trodde han också att det var tandbytartid för henne och att fostret kanske hade ändrat läge. Men nu har vi köpt lusern och så ska hon få hö inne hela dagarna och kraftfoder förstås.

Fantasy hade rejält med mask, som tur var fjantade hon runt i stallet när hon skulle in och sket precis framför mig och då såg jag en lång vit mask ca 1,5 dm lång. Jag hade lite ivomec kvar hemma och hon fick för ca 100 kg och dagarna efter kom det ut ganska många långa maskar, nu efter en vecka ser skiten ren ut, men jag skulle gärna vilja maska en gång till, men nu för jag nog ringa efter maskmedel.

Red Klivija ute på skridskobanan (ridplanen) och det var inte så kul, kunde bara jobba henne i skritt och sakta trav och hon var egentligen för pigg för det. Provade min sadel på henne som är lite större och bredare annars samma märke som Klivijas egen. Största skillnaden var att jag satt bättre i den och kom åt henne bättre, men Klivija verkade varken bättre eller sämre med den.

Har iallafall löst tävlingslicens idag och planerar att åka på kvällstävling i Kungälv i februari redan då det går en MSV B:4, hmm, det är Scandinavium samtidigt och så får jag besök, kanske de vill följa med...

Imorgon ska jag ta kort på köket, då ska det vara klart

Söndag 30 januari

Kategori:

Igår hade vi Anki Tifelt i Lysekil och först ut var jag och Vilja. Vilja har blivit rundare och landat lite i vinter under sin långa vila, pga av sårskadan på bakbenet. Hon känns stark, men vi fick jobba mycket med spårningen i galoppen, höger bak var lite innanför igen, vi jobbade bra länge med det och jag fick flytta in henne med båda tyglarna annars blev hon bara som ett S i halsen och vi fick gå innanför spåret för vänsterbogen var svår att få på plats. Men när det fungerade i galoppen blev även skolorna i trav väldigt bra. Seriebytena var relativt bra, men det blev något räknefel varje gång, det var nog helt mitt fel, för jag velade lite över hur många byten jag skulle göra.

Målet är nu med Vilja att starta MSV A i Kungälv den 10 mars, så det är bara att träna för det, har planerat in 2 träningstillfällen till med Anki i februari. än så länge.

Sen red Kenth "Ville" som ska komma till oss i början på Februari. Ville har fin holländsk hoppstam men var inte så tokig dressyrmässigt, han har väldigt fin galopp och Kenth var väldigt nöjd med ritten, Ville skötte sig bra, tyvärr hade jag inte möjlighet att titta för jag åkte hem och hämtade nästa häst som var Klivija.

Anna hade fixat till Klivija så hon var så fin och vita fina skydd. Det blev ett bra pass, och vi fick jobba med precis de saker vi har haft problem med. Jag fick tips om hur jag skulle jobba med fattningarna där hon gärna slår i handbromsen och slår upp huvudet de första stegen, när man väl får henne att galoppera på har hon stor rund bärig galopp. I traven var hon stadig och jobbade på bra, även hon satte höger bakben innanför, precis som Vilja och jag fick jobba med att "putta" ut det hela tiden. På slutet jobbade vi även med lite skänkelvikning och hittade några bra linjer där jag kunde ha kvar henne i form och flytta det har varit svårt speciellt undan för höger skänkel.

Efter det var det Sandra och Dakar, medan vi åkte hem och bytte häst igen, Klivija hem och Fabiolas tur.

Sofia hade fixat till Fabiola hemma och hon var också fin i vita skydd och vojlock. Tur att vi har lättlastade hästar för det var högt tempo. Fabiola skulle vi egentligen ha filmat för vi satt bara och gapade på läktaren när Kenth red henne, hon gick absolut sin absolut bästa gång, vi har knappt galopperat henne för att fölet är precis avvant och vi har bara ridit henne ca 2 månader i halkan hemma. Det är Sofia som har ridit henne mest. Iallafall så galopperade Kenth henne varv på varv i form och bra påskjut i bakbenen, och i traven var hon stadig och tog stora steg var vändbar och verkade tycka att det var väldigt kul. Det var en riktig överraskning. Nästa gång är planen att Sofia ska rida.

Vi var ganska trötta efteråt och lagade en god middag med lövbiff och klyftpotatis och kladdkaka till efterrätt och lite vin och bänkade oss i soffan hela kvällen, det blev en mysig familjekväll.

I fredags kunde vi städa mellanvåningen från allt slipdamm och kunde äntligen flytta tillbaka matbordet till sin plats, härligt att sitta där och äta middag igen. Köket är i absoluta slutfasen och det är nog klart i mitten på veckan, och då kommer det kort på hur det ser ut.

Idag har vi en lite lugnare dag, några av hästarna ska skrittas ut och Fabiola ska löshoppa lite lugnt.

Fredag 21 januari

Kategori:

Igår var det konferens i Bokenäs, enda dagen som jag har haft nära till Volvo, det var en trevlig dag i en fin omgivning med Malö strömmar alldeles nedanför och en ännu trevligare kväll med bastubad och vinterbad och en helt sagoligt god middag.

Men idag var det jobbdag hemma. Kenth hade tagit hästarna på morgonen eftersom jag inte var hemma förrän kl 8.30. Men det var en del jobb kvar till mig innan jag kunde rida. Mocka klart, fixa maten och vattna. Sen blev det
Klivija
försökte longera på ridbanan, men det var mer som en skridskois, så det gick inte, Carina hade sandat ett smalt spår så det var tvunget att rama in bogarna för stanna kvar på spåret, vi jobbad mycket med halterna och att hon inte ska ha så bråttom iväg, hon måste hålla på en massa i halterna, backa, slå med huvudet, gå åt höger, men till slut var hon riktigt fin och gjorde bra uppställningar.

Dessutom jobbade vi i långsam trav med övergångar skritt trav. ganska nöjd med dagens jobb, men nu behöver vi jobba med galoppen igen.

Sen var jag in och hämtade ett efterlängtat paket, Agneta hade skickat transportskydd i filt och läder och dessutom var det en överraskning till i paketet med medicin till Viljas ben.

Var till ridhuset och Vilja hade inte en chans att trampa sig med de där rejäla transportskydden, härligt. Det som jag tycker är lite bökigt är att jag alltid måste ta av skydden i transporten för sen når jag inte till bakbenen, men kanske med ett långt grimskaft? hur gör ni.

Sen var det någon som hade släppt sina hästar i ridhuset så det var ett himla race där och när jag kom runt hörnet blev Vilja så rädd så hon hoppade rätt upp i knät på mig och sen tillbaka på marken, det gjorde rejält ont och det tog ett tag innan jag fick ordning på mig själv och kunde rida. Vilken tur att jag inte ramlade och tappade Vilja, jag vill verkligen inte ha fler skador varken på mig och hästen.

I köket är kaklet på väggen nu, ganska små avlånga fastade kakelplattor i vitt, det är väldigt vitt, ugn och micro är på väggen och de flesta skåpen är på plats, det blir fint. Imorgon ska vi försöka elda upp allt skräp som ligger på gården.


Tisdag 18 januari

Kategori:

I dag har jag jobbat hemma, det blir lite mer kvar av dagen då och jag kan åka och rida i ridhuset på lunchen och ändå ha jobbat klart till kl 17.

Idag for jag för första gången själv med Klivija, det gick bra, men det var lite kort med bara tygeln när jag skulle stänga bommen bakom henne, skulle behöva lära henne att gå på själv, men hon vill gärna ha mig framför.

Det var flera stycken i ridhuset så tyvärr kunde jag inte longera innan jag red, så Klivija var lite onödigt stökig med huvudet i början och speciellt i galoppen, men när hon väl slappnar av och hittar balansen blev hon jättefin. Idag ställde jag lite högre krav på henne när det gällde formen, jag ville att hon skulle komma in mer i ramen och inte få bli för lång och låg. Jag gav mig inte utan försökte hålla ihop henne och peta lite med spöet bakom sadeln så att hon skulle börja trava med bakbenen utan att dra sig lång först. Det funkade ganska bra. Det blev ganska mycket galopp men hon bromsade av och kändes lite trött eller handbromsen i och blev svettig fort, men jag fick gå på henne och så fick hon galoppera i friskt tempo runt fyrkantsspåret.

Vi började även att prova på lite skänkelvikning och undan för vänster är det lätt, men undan för höger tycker hon att det är väldigt svårt att kliva över och vill gärna stanna först, vi jobbade med det här på lång diagonal och sen lite på volten ut mot långsidan, det var lite lättare.

I Söndags löshoppade vi Klivija läs mer om det och kolla film på Annas blogg.

Igår red jag Vilja i ridhuset, hinner rida henne varannan dag och hon börjar få tillbaka sina fina gångarter och styrka. Försökte jobba henne lång och låg i lugnt tempo.  

Det är isgata överallt nu men förhoppningsvis ska det snart tina bort. Andromeda och Wilbur var svettiga under sina täcken så de fick gå utan täcke i solen idag, men nu var det ganska kallt igen.

Köket går framåt och nu ligger det ett riktigt fint golv och de flesta skåpen har kommit på plats.

Lördag 15 januari

Kategori:

Imorse när vi vaknade hade det kommit en decimeter nysnö igen. Sofia hade stallmorgon så vi fick sova.

Fantasy
stod för först gången i egen box hela natten, vi har succesivt vant henne vid att stå själv på kvällen och sa att en kväll kommer vi glömma att flytta henne och det gjorde vi igår. Men både Fabiola och Fantasy är nöjda med att ha egen box och hon är ju 7 månader nu.

Idag hade vi en härlig uteritt med Klivija, Credo och Linda i djupsnö, vi pulsade upp över våra ängar på baksidan och ner i skogen , både trav och galopp och Klivia gick först mest hela tiden. När hon la in bromsen några gånger och stannade red Linda snabbt förbi med Credo och då fortsatte hon också. De var rejält svettiga när vi kom tillbaka.Köket är vitmålat 2 ggr med grundfärgen och taket är färdigmålat. I morgon ska ett varv till göras med den riktiga färgen, dessutom återstår målningen av element, fönster och skafferi. På måndag ska golvet in så då måste målningen vara klar.

Skåpstommarna är ihopmonterade men måste iväg och köpa ett till skåp på måndag eftersom jag hade varit för optimistisk när jag trodde att jag skulle få in ett 80 cm brett skåp när det bara gick in 75 cm, och det finns det inga, så nu blir det ett 60 cm plus att jag kan hänga handukar på kanten under skivan, så det blir bra.

Torsdag 13 Januari

Kategori:

Sista dagen i Göteborg gjord för den här veckan, jobbet flöt på bra idag och motivationen är på en bra nivå. Förberedde och byggde Jar filer för releasen som vi ska ha i nästa vecka.

Sen till Ikea och det var inte kul, skulle hämta det sista av köket och det visade sig vara en hel del på plocklistan, var först upp till köksavdelningen så de fick sätta ihop en plocklista och sen ner och fylla vagnen, den gick knappt att styra med alla långa "platta" paket, sen var det till att köa för man får inte skanna själv när man har mer än 15 kolli, faktiskt ganska skönt för det gick ändå inte att lägga streckkoderna synliga så han fick lyfta av allt.

Jag lyckades t.o.m klämma fingret på den stackars killen.

Sen försöka få in allt i bilen, men det gick faktiskt när jag hade fällt ner passagerarstolen också. 17.30 var jag äntligen på väg hem igen.

Fick en härlig grönsakssoppa när jag kom hem och hästarna var klara, så det var bara att lasta Klivija och åka till ridhuset.  Där var det helt tomt kl 19.30 så vi kunde longera först och sen rida.

Jobbade först i trav, hon var pigg för hon har stått 2 dagar efter vaccination, vi jobbade med rakriktning och böjda spår, la många 10 metersvolter och bytte varv ofta. Hon är stadig i formen och slog inte alls med huvudet. Sen gick vi över till Galopparbete först några varv runt fyrkantspåret, hon har stor galopp och välter gärna inåt i högervarvet, vänster galopp går bättre men hon orkar inte så länge i den. Sen tränade vi övergångar trav, galopp, många och hon slår lite med huvudet de 2 första galoppstegen sen slappnar hon av, men när hon väl förstod att det upprepade sig så kunde jag lätta lite på tygeln och hon fick söka sig lite frammåt nedåt i fattningen.

Gammal bild på fina Klivija, måste be Sofia ta lite nya kort i helgen.Sen var både jag och Klivija rejält svettiga, så på med ylletäcket och sen hemfärd, snäll trevlig häst att hålla på med, gick snällt på transporten och står helt still.

Sen in med bilen Brandt, den ska servas imorgon.

Och slutar kvällen med att skruva ihop skåp nr 2 till köket, det är många skåp, så målet är att försöka ta minst 1 varje kväll. Taket är uppe och panelen nästan klar, en snedvägg för fläktkåpan var också uppe idag och i helgen ska vi måla vitt, vitt vitt...

Helt otroligt vad mycket man kan hinna på en dag, är faktist ganska nöjd, imorgon är jag ledig och ska skrota på i stallet och rida Vilja och förmodligen skruva ihop ett par skåpstommar. Kanske fota lite också.

God natt på er mina tappra bloggläsare  nu är kl 23.00 och det är min sovtid.

Nytt år

Kategori:

Vi har haft en trevlig helg i Östersund, träffat så många vänner som vi hann med på två dagar och släkten på vägen upp och hem. Det var väldigt kul, och faktiskt lugnt, sovmornar och långa fika hos goda vänner, promenad med Susanne och en lång trevlig nyårsnatt.

Idag var jag tillbaka på jobbet och faktiskt med lite ny energi och en del ideer, kändes riktigt kul.

Sen hem och rida, Kenth hade hämtat spån och det var fräsht och fint i stallet. Andromeda är ute på lösdrift igen och Fantasy fick stå i egen box hela kvällen, men fick gå in till Fabiola innan vi släckte.

Vi åkte till ridhuset först med Klivija, hon var pigg och ville öka tempot hela tiden, vi fick jobba med formen och hon kastade med huvudet från början i traven och i fattningarna, men i galoppen blir hon ganska fin, och i slutet i traven kunde hon trava långsamt med bra balans och kändes balanserad och fin. Hon är lätt att lasta och står alldeles stilla i transporten. Tror hon tycker det är kul att komma iväg.

Sen Viljas tur och det kändes som en hel evighet sen jag red henne, hon hade blivit ganska rund och plötsligt kom man åt henne mycket bättre med skänklarna, hon var kort i steget från början i traven men när jag hade galopperat en stund och jobbat ner halsen på henne så längde hon ut steget och tog för sig framåt även i traven och då kändes det så hemtamt och härligt, min prinsessa.

Hon lyckades ju igen få broddtramp i transporten trots dubbla skydd! och såret ser inte kul ut, det blir svallkött och vill inte läka ihop, vad gör man?