Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Joomla

Kategori:

Nu är Sofia skjutsad till tåget i Göteborg och jag är hemma igen.

Jag har just lagt ut Lysekils ryttarförenings nya hemsida idag www.lysekilsrf.se, surfa in på den, Jag kollade lite runt först för det viktigaste tyckte jag var att man snabbt och lätt skulle kunna lägga ut information på den. Valet föll på joomla (tack  Katarina för tipset)  Drupal och Joomla fungerar ungefär på samma sätt, men utan att titta närmare på Drupal så blev det joomla. Jag installerade lokalt först och provbyggde lite på hemsidan. Det finns många moduler att ladda ner gratis och jag har använt moduler för gästboken och kalendern. Sen hade faktiskt webhotellet stöd för Joomla så det var bara att klicka i en ruta och sen var det installerat, hur lätt som helst. Fast sen fick jag skriva in allt som jag hade gjort lokalt igen på webhotellet, för det är inga filer som man kan flytta in.

Det går snabbt och lätt att bygga sidorna, man använder en editor där man skriver in vanlig text och så genererar den html kod i bakgrunden, När man har jobbat med Teamsite som Ericsson hade så påminde det ganska mycket om det och hade tyvärr samma begränsade editor. Fonterna fungerar inte bra utan jag fick ändå gå in i htmlkoden, som då ligger som ett flöde utan radbrytning så det är inte kul. Man kan lägga in tabeller i editorn, men man kan inte ta bort dem. Så editorn ger jag minus.

Men gränssnittet för joomla är alldeles lysande lätt att jobba med, man lägger in sektioner under det kategorier utifrån detta bygger man sen menyer.

Dessutom finns det en mängd templates (mallar) att ladda hem gratis, så man kan snabbt förändra utseendet på hemsidan utan att ändra innehållet. Jag har använt en röd mall som kanske någon inte tycker passar, men jag ville att den skulle synas och vara lite "klatschig", Sofia har tillbringat många timmar i Gimp för att redigera anpassa mallen i huvudet, det är några av hästarna på ridklubben. Dessutom en massa andra kul funktioner, men det blev lite rörigt om man skulle använda alla, men tog iallafall röstningen, och slumpmässiga bilder som jag tyckte var kul funktioner, och sen kan man se hur många som är inne på sidan och det är också lite kul. Hoppas att det är lätt att hitta information, viktig info att hitta tycker jag är avgifter och hur man kommer i kontakt med klubben och hur man hittar dit, så det har jag lagt på en egen meny högst upp.

Nu ska vi köra lite utbildning och lägga in ett antal "redaktörer" som kan publisera artiktlar med information, så att informationen snabbt kommer ut.

Så för er som inte vet det så är systemering och programmering mitt jobb och just nu är det lite för lite av programmering så då får man hitta på lite egna projekt, för jag tycker att det här är kul.

Håll till godo och surfa in på http://www.lysekilsrf.se/ än så länge så skickas ni vidare från gamla hemsidan men jag jobbar på det.

Kommentera gärna, jag tyker att det är så kul när ni skriver.

Äntligen fredag igen

Kategori:

Den här veckan gick fort, och det är strålande väder idag, hoppas det bler det i helgen också, igår kändes det att våren var på väg. Hästarna var ute till halv åtta på kvällen och ville ändå inte in.

Vi hann rida varsin häst på em. Kenth skrittade en sväng med Pandis och Fia var ute med Diva, hade tydligen mött en bil i full fart på vår lilla väg.

Jag var till ridhuset med Vilja och hon är ju så härlig. Hon måste sparka i första bytet till höger, men sen är det oftast klart, i traven var hon fin med en gång, men i galoppen gick det segt, fast jag vet ju att hon lossnar efter en stund och gärna att hon får jobba sig runt i förvänd galopp en stund, det brukar olja igång henne. På slutet var galoppen så fin att det kändes som jag kunde göra vad som helst, i bytena hade jag hela henna framför mig, kandes det som, kunde också prova på några få steg i galopppiruett, och hon hade kvar bjudningen.

Kenth var in och skulle byta ett par byxor på Lindex som vi hade köpt till Erika för en månad sen och de hade krympt i tvätten (trodde vi ja, haha). Det var bara det att på Lindex sa de att de hade inte det märket överhuvudtaget, konstigt! När jag kollade på kvällen var det storlek 152 på byxorna och jag hade köpt 170, de nya byxorna hittade jag i garderoben, oj vad pinsamt, eller så här i efterskott lite kul faktiskt.

Sofia far till Jämtland med tåg ikväll hon ska upp på PRAO till Kappahl i Östersund, hon ser väldigt mycket fram emot att träffa sina kompisar igen, oj vad hon längtar. Hon ska till Fjällhalsen med Magnusson några dagar först och sen bo i Ås resten av veckan hos Dalborg.

Och nu ska jag skicka in ansökan av körkortstillstånd för igår var jag och gjorde syntest, nu ska det bli av, jag ska ta det där BE kortet nu! 


 

Torsdag 26/2

Kategori:

Igår hann jag rida Pandora i skritt efter grusvägen mot kyrkan, det gick bra hon verkar tycka att det är kul och skrittar på i raskt tempo, hon känns stadig i ryggen och är fin i hullet nu.

Det är skönt att det börjar bli ljusare på kvällarna för nu kommer vi knappt igång i stallet förrän kl 17. När Kenth kom hem gick vi ut och tömkörde Fabiola, men då hade jag haft lång tid på mig i stallet och haft gjorden på och tömmarna på ryggen, sen stod jag bakom henne och slog med tömmarna mot hasen, hon brydde sig inte överhuvudtaget. vi kunde både skritta och trava med henne ute sen.

På kvällen hade jag dressyrspecialen och Kenth hoppträning. Sofia blir säkrare och säkrare och hade hoppat 0,90 m igår.

Erika var på bowlinghallen och Scouterna igår och hade haft kul, sen övade vi multiplikationstabellen som känns lite jobbig just nu. Men det gick kanon.

Onsdag och lönedag

Kategori:

Oj, vad skönt med lön, nu var det ganska tomt på alla konton. Skönt att det fylls på med jämna mellanrum.:)  Bilderna har Katarina tagit i helgen.Erika hade haft en härlig vecka i Duved och åkt mycket skidor, men tror att isgrottorna var höjdpunkten.

Nu har vi skrittat Pandora 2 dagar och det har gått bra, första dagen fick jag dock kliva av för vi hade delade meningar om vilken väg vi skulle ta, men jag vann (fast jag fick leda henne en bit förstås), hon är ju lite knäpp för hon älskar verkligen att komma ut i skogen och börja jobba igen. Nu blir det skrittturer med henne i ett par veckor, tänk om man hade haft en skrittmaskin! För det märks att det blir en häst till att hålla igång

I måndags var jag och Kickan och red i ridhuset och det var ganska många där, så det fick bli en lugn tur.

Igår red jag för Anki och hon gick så bra, förutom att när jag skulle rida så skulle de sätta upp en nödbelysning i ridhuset, så det var stegar och grejor där inne, jippie! Jag lovade montören att jag skulle skicka sjukhusräkningen till deras företag, men det gick ganska bra ändå fick hålla till i andra delen av ridhuset, med min fega lilla häst, och efter en stund var han klar. Träffade några gamla bekanta i ridhuset från Skaftö, och hann iallafall hälsa.

Fick ännu en aha upplevelse, fick inte flytta fram innerskänkeln förrän bytet var klart, det var svårt för jag brukar slänga fram den. Plötsligt blev bytena bättre. Och i bakdelsvändningarna fick jag rida 5-meters volter och ge Vilja väldigt lösa tyglar då blev de mycket bättre, de är fortfarande det svåraste för oss att få till bakdelsvändningarna.
Sen var det ridlektioner på ridklubben hela kvällen och det är väldans kul, och de har en bra mic så man slipper att höja rösten det är skönt.

Torsdag-lördag

Kategori:

ojdå, nu blev det lite lite skrivet några dagar, har ju haft det så himla trevligt. Torsdag red jag Vilja med Kandar och hon är så fin. Katarina var med och plåtade fina kortVi var iväg med Fabiola också, Sofia red en sväng och nu kan hon gå lite själv på längre lina, men bara i skritt än så länge, jag ska tömköra henne någon dag.

Fredag var vi i Göteborg, Scandinavium och mässan. Vi shopade en del bra saker, voljockar, tävlingsridbyxor och back on track till Pandoras rygg. Sofia köpte en massa strumpor och vantar och strykappor med rosa kanter. Sen såg vi Briar vinna förstås, sista tävlingen i Sverige, det var häftigt hela Scandinavium stod upp och klappade i en halvtimme tror jag.

Sofia filmade, ni ska snart på en länk till youtoube.

Lördag var vi och flanerade i ett snöigt Lysekil, det vräker ner snö idag, men det var mysigt att gå i gamlestan bland småhusen. Sen var vi till ridhuset, fast det kändes lite motigt  för jag hade träningsvärk i benen efter all gåing igår. Men AC som bar runt på sin lilla flicka hela dagen, så man ska väl inte klaga.

Vilja gick iallafall kanon när hon väl släppte, det tar en stund när hon går och segar på lite i en tjugo minuter och sen går hon riktigt bra. Fick tips om en bra rörelse så hon inte bara kan gå och vänta på bakdelsvändningarna, vi vände och fattade galopp om vartannat. Efter några såna vändor så blev galoppen så bärig så vi nästan kunde vända i galopppiruett, några steg iallafall

Sen köde vi fast i snön när vi skulle från ridskolan, så när jag väl kom loss fick AC och Nina springa efter uppför backen för jag vågade inte stanna.

När vi kom hem hade Kenth lagat en kanongod middag med Wok.

Och det snöar och snöar, man kan ju tro att man är i Jämtland.

Och nu har de kommit

Kategori:

Jämtarna alltså, jättekul, Nina, AC ioch lilla söta Ida-jane kom igår kväll, de hade haft ganska moddigt och dåligt väglag så det tog lång tid ner 12 timmar ungefär. Nu ska vi ta en sväng och kolla in husen på gården.

Pandora

Kategori:

Är helt frisk nu, värdena är normala igen. Det blev ingen resa till Skara utan vi tog blodprov igen istället. Hon är verkligen livrädd för veterinären, och han undrade om det var en rädd häst. Men alla som känner Pandora vet att hon är inte rädd för något... mer än veterinärer nu då. Fast hon är ju lite pjåskig med sånt som gör lite ont.

Så fort hon har fått nya skor på fötterna ska vi sätta igång henne lite smått igen, vad skönt.

Igår sprang hon i hagen och försökte få fart på de andra och det var längesen.

Söndag 15/2

Kategori:

Vi hade en riktigt trevlig kväll med grannarna igår, åt gott och surrade till långt in på natten. 

Idag blev det en ganska lugn dag. Jag hade stallet på morgonen och sen tog vi en rask promenad. Hade några träningar på em, medans Vilja och Diva fick gå ut i skogen en sväng, Kenth o Sofia var ute med dem och Vilja hade varit ganska så feg, men det var längesen hon var ute nu, vi har mest tränat i ridhuset.

Sen löshoppade Fabiola på kvällen och det gick bra, fast hon kom fel in flera gånger och fick länga sig. Hon är suverän på att klara upp alla situationer och bjuder väldigt bra mot hindren. Vi var upp på 1.20 men det rev hon, så då sänkte vi till 1.10 direkt och det var inga problem. Vi ska mäta avståndet från kortsidan ordentligt nästa gång så hon kommer rätt in. Film kommer.

Erika har haft härliga dagar i Duved, idag hade de varit uppe vid isgrottorna vid Tennforsen, igår hade de åkt hela liftsystemet från Duvet till Björnen.

 

Lördag 14 februari

Kategori:

Ännu en dag med strålande väder och 12 grader kallt. Fick sovmorgon idag, men vaknade vid 8-tiden ändå.

Sofia har tagit fina vinterbilder idag.Var in till Lysekil och handlade och hade sen träning med en unghäst.

Kenth kom med Vilja när jag var klar, så jag red henne sen. Hon var fin, jag hade träns idag och fokuserade på ökningar och minskningar för att hon inte ska gå med handbromsen i, tillslut fick vi til riktigt fina ökningar i galoppen också.

Nu håller vi på och pysslar inne, jag har damsugit och Sofia bakat en kladdkaka till i kväll  för då ska vi ha grannar här på middag. Kenth har fixat potatisen.

En höna till hade dött idag, fast de hade det varmt och skönt av fläkten inatt.AndromedaFredag den trettonde

Kategori:

Och det har varit ännu en fin och kall dag här nere. -13 grader i morse och vattnet i stallet hade frusit, fast bara i slangen, så vi fick fort fart på det.

Hönorna frös i hönshuset, men mamma och pappa var snälla och kom över med en värmefläkt som gick att hänga i hönshuset, så inatt får de kanske varmt och skönt. Vi har fått ge dem varmvatten så att det inte ska frysa med en gång.

Vilja fick flytta in i den stora nya boxen igår kväll och Andromeda i Viljas gamla för hon och Fabiola kivades ganska mycket på kvällarna. Men de var inte alls nöjda med att flytta så det var ett väldans liv i går kväll, men imorse var det lugnt och Vilja verkar iallafall ganska nöjd med sin stora box idag.

Pandora är inte alls bra i baken så jag ringde veterinären och diskuterade med honom idag, han skickade remiss till Skara djursjukhus, men de hade utbildning idag så jag ska försöka beställa tid på måndag. De kanske kan röntga henne eller ta en muskelbiopsi. Det händer inte ofta men ibland breddar hon bakbenen och häller på att ramla, lite som bambi på hal is, det ser otäckt ut.

Idag har Sofia ridit Fabiola för andra gången, Kenth longerade henne först och sen ledde han runt Sofia i ridhuset, det var inga problem alls, hon tar det väldigt lugnt och verkar inte bry sig att någon sitter på ryggen. Tyvärr lyckades jag inte få till filmen förra gången, den är bra på mobilen, men går inte att konvertera till ett format som datorn förstår, har provat 3 olika konverterare, förmodligen tjurar jag på ett tag till. För som ni vet så vill jag inte gärna ge upp.

Här är småstallen på ridskolan förresten, som jag försökte beskriva häromdagen.

Lunch på stan.

Kategori:

Torsdagar brukar vi luncha på stan, idag hade vi en sån här fin utsikt, vad är fjällen mot havet?

Det här är kortet är har jag tagit utanför Havetshus mot havsbadetOch det här är ut mot Gullmarens mynning, blåbärsholmarna rakt föröver.
Och idag har Erika farit med kusin Wilma till Duved, och ska vara borta en hel vecka, det längsta hon har varit borta någonsin utan oss, hon kommer nog att få en mysig vecka.

Nästa vecka är det sportlov här och då ska vi på Scandinavium, jippie!

Tisdag

Kategori:

Idag har jag och Vilja tränat för Anki igen, nu var det kandaret på idag. Hon känns fin i traven men står emot i galoppen så man får driva varje steg för att det inte ska bli avbrott. Vi jobbade traven först med långa skänkelvikningar och Vilja fick snabbt en härlig trav. Sen var det lite bakdelsvändningar och det är fortfarande den åt vänster som är problem med. hon kastar sig åt vänster och sätter ut höger bak innan jag hinner göra något, fick jobba med vänster sluta in i bakdelsvändningen.

Efter bakdelsvändingarna gick slutor och öppnor kanon och ökningarna går riktigt bra, i traven alltså, i galoppen får jag inte till någon jätteökning om jag inte styr in henne på diagonalen. Bytena var klockrena idag. På slutet var hon sååå fin

På kvällen hade jag tömkörning på klubben det var säkert 20-30 personer där som fick prova på, jättekul, vilken uppslutning, vi hade lilla russet Aldor och han skötte sig utmärkt och var lite lagom komplicerad att styra.

Fabiola fick sig också en longeringstur i lilla ridhuset, Kenth och Sofia var iväg med henne.

Idag är det faktiskt någon dm snö här och riktigt fint, bussarna hade problem att ta sig fram idag, tur man har Subaru.Hästsöndag..

Kategori:

Jag hade hästarna i morse, vi brukar få en sovmorgon var på helgerna. På vardagarna är vi ute båda två kl 6 och gör färdigt stallet och ger Hönorna mat. Det är skönt att det är klart när man kommer hem, för då hinner man alltid rida.

Idag har bilen gått i skytteltrafik till Ridskolan, först red jag Vilja med kandar och det gick riktigt bra, men jag koncentrerar mig på att hon ska bjuda frammåt bättre och gör inga konstigheter. Förvända galoppen brukar vara suverän för att få henne att släppa hon gjorde också riktigt fina ökningar idag.

Så här ser det ut på Ridskolan, stora ridhuset rakt fram och stallarna till vänster. Lilla ridhuset ligger bakom stallet till vänster. Allt sitter ihop utom några småstall som ligger ovanför stallet till vänster. Fattar ni???På em hade jag några träningar, Erika o Sofia pysslade med Zorro.

Sen var det löshoppning och nu hade Fabiola riktigt fattat vad hon skulle göra, öronen frammåt och full fart, hon klippte hindren så vi bara stod och gapade. Kanske blev 6-7 språng och 1.05 m som högst, hon var högt över och inte ett dugg trött och nu stannar hon lydigt efter kortsidan, men så fort jag klev åt sidan så kom hon i full fart. Hon har börjat balansera upp sig i galoppen också, så det blir inte korsgalopp så ofta nu. Tyvärr ingen film idag.

Diva fick också löshoppa, men då stod jag i transporten hos Fabiola. Diva fattade inte riktigt det där med löshoppning hon vill nog gärna ha sin ryttares stöd, men det kommer film på henne. Hon hoppade också 1.05 idag. Fast Diva slipper löshoppa i fortsättningen, det var bara kul att se hur hon bar sig åt.

Jag hann faktiskt baka en kaka och dammsuga under soffan också, det var så stora damråttor under soffan, så jag fattar inte ens hur de fick plats där. Vi måste köpa en sån där platt borste som går in under soffan. Hittade till och med några julgranskulor och Cesars leksaksmus, så nu har han har jagat den hela kvällen.

Tjejerna var bort till skolan en stund, den ligger ju bara 50 m från vårt hus, så de brukar gå dit och spela lite basket ibland. Så här ser det ut nu, vi hade snö några dagar och i fredags hade de t.o.m snöbollskrig, men det var då det.Nog pladdrat, nu är det snart Beck på tv. Förresten tyckte ni rätt låt gick vidare igår, det tyckte faktiskt vi!
:)
 

Lördag 7 februari och Sofia har varit upp på Fabiola

Kategori:

Nu är 7 boxar klara, vad härligt, vår snälla granne på Djupedal var förbi och hjälpte oss att svetsa de sista gångjärnen. Vilja ska få flytta in i den stora boxen.

Har beställt hinkhållar och krubbor från Börjes, men det ligger på OK i Lungvik, typiskt, jag hade missat att ändra adressen.

Vi hann förbi Djupedal och kollade på deras nyfödda lamm, oj så söta. Vi får nog skaffa får och lamm också tror jag.:)

Sen var vi iväg med Fabiola och longerade henne, Sofia fick ligga på ryggen på henne några gånger och det var inga problem, vi ledde henne några steg frammåt och det var inte heller några problem, så då fick hon lägga över benet och sitta på henne och så gick vi tre varv i ridhuset, film kommer.

Och nu har vi kollat på melodifestivalen, blir ingen melodifestival på storbild hos Dahlborgs i år, tråkigt.

Kenth och Vilja

Kategori:

Kenth och Vilja hoppade igår, sista hindret låg uppe på 110cm.

Kandar på Vilja

Kategori:

Idag var hovslagaren ut och då var det igen ett dilemma, det var Vilja och Pandora som skulle skos, Pandora hade tappat ena framskon, men hon är  ju så ostadig i bakdelen så vi vågade inte sko om henne, hovslagaren drog av framskorna och snyggade till dem, den vänstra så ganska så risig ut, vi fick ny tid om några veckor på henne. Men Vilja fick iallafall nya skor med 2 brodd i, för nu är det snö.

Siktar på att rida MSV B:4 i mars och då är det kandar och inget annat. Så vi for och tränade i ridhuset, tog kandaret för första gången på säkert 1 år. Hon backade av ganska mycket från början så vi fick köra mycket öka minska i både trav och galopp, men sen gick hon kanon. Ridhuset var nyharvat och min fina häst gick som en dröm. Bytena sitter ganska bra nu och jag kan lägga dem var som helst och kan göra tre stycken på diagonalen. Slutorna i galopp börjar funka riktigt bra om jag bara böjer knäet på yttersidan och inte nuddar hene med sporren för då rätar hon ut sig och kickar.

Å äntligen är det helg, vi sitter och tittar på Lets dance.

Ska ta lite kort i helgen, det är riktigt fint ute nu.

Kostnader hittills för renovering i huset.

Kategori:

Badrum + halvfärdigt rum bredvid

Elektriker       24 194 kr  (fast då ingick Sofias rum + hall uppe oxå)
Rörläggare   35 974 kr
Snickare        85 318 kr
Mattläggare  14 666 kr
Badrumsmöbler 14315 kr

Summa: 174 467 kr

Och då ska ni veta att det är inte lyxinrett fast man kan tro det på summan.

Dessutom kanske jag ska dra bort de 1 500 kr som vi fick av försäkringsbolaget för vattenskadan! Jag fick också 500 kr av Bauhaus eftersom våra möbler var en massa veckor försenade. Dessutom slet Kenth ganska mycket också med att skyffla bort en massa sågsån som låg som isolering.


Skortsten och rökgångar

Slamning och murning 35 000 kr
Sotare                                2 250 kr  (Nu kan vi elda i öppen spis, köksspis och bakugn)

Slipning av parkett i vardagsrum

8000 kr  (det blev kanonfint)

+ massor med färg som jag inte ens har räknat på men uppskattningsvis 15 000 kr

Sen har vi ju stallet också, men det tar jag en annan dag.

Onsdag 4 februari

Kategori:

Idag fixade Lisa till Andromeda så hon blev snygg i manen, det behövdes, såg att nästan alla hästarna har skav av täckena nu. Skulle behöva bogskydd allihopa tror jag.

Vi hade tävlingsmöte inför dressyrtävlingen idag, det var kul att det var en hel del som kom. Tror att vi har organiserat och fördelat de flesta arbetsuppgifterna, så nu hoppas vi bara att ryttarna kommer också, för distriktet hade klämt in en tävling i Göteborg samma helg, det är typ 10 regionala dressyrtävlingar i distriktet i år, så det var ju väldans olämpligt att lägga en samma helg dessutom kom den in för en vecka sen dvs alldeles för sent. Jag har protesterat, men det hjälper föga.

Nu kör vi ändå den 22 mars och vi ska vi ha från LB2:2 till MSV B:4 och den har jag tänkt prova på att rida, det blir nog både Lätt A:6 och MSV B:4 tror jag.

Sen fick jag lite instruktioner på ridskolan om låsning och hästar, för nästa vecka ska jag börja ha lektioner på tisdagkvällarna, kul, det är lite blandat vuxna och ungdomar + de som valt specialidrott på gymnasiet.

Och inga ägg alls i hönshuset idag, och jag som har bakat upp alla ägg nu.

Söndag 1 februari

Kategori:

Idag var det full fart. Vi tog en promenad i finvädret på fm, det var skönt.

Em tillbringade vi på ridskolan. Sofia red Vilja och det gick jättebra, Erika grejade med Zorro och jag hade träningar.

Sen var vi iväg och löshoppade Fabiola. Den här gången hoppade hon 90 cm.