Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Alltid benskydd

Kategori:

Vilja är en supersnäll häst, men när jag ska rida henne på dagtid när de andra hästarna fortfarande är ute, så är hon såå stressad, hon tycker att jag är sååå långsam. hon krafsar med framhovarna så jag håller på att bli tokig på henne. Oftast gör jag allting i lugn takt ändå och ignorerar henne, men är det fullt med folk i stallet så vill jag bara ut.
 
Och härom dagen var det så och jag gjorde snabbt i ordning henne och satte bara på skydd fram och sen ut, när vi skulle träna att trampa, sparkar hon och fastnar på nedersta staketet det gick blixtsnabbt och hon drog åt sig benet igen och fortsatte jobba. Men hon hade tyvärr rivit upp sig på insidan av benet som tur var ytligt men en lång reva och givetvis var hon rejält svullen dan efter trots min jodopax tvättning.
 
Men jag måste säga att jag fick mig en minnesbeta och ska aldrig mer slarva med benskydd, alltid skydd eller lindor både fram och bak.
 
 
Nu har det varit träning både fredag och idag och vi har haft lite problem i vinter med att hon släppt stödet i bettet, och att jag måste lära mig att få stödet längre fram och bara lätt, lätt stöd i handen och mycket drivning.
 
Idag var hon så fin, speciellt i traven och allt bara funkade hon travade på med sina stora jämna steg i jämn takt vad jag än gjorde. Och galoppen funkade också bra efter en stund tog hon fin kontakt och var framme med nosen.
 
Sofia och Credo red också lektion för Anki i fredags och det såg så fint ut, han var lite spänd från början och på tårna men sen lugnade han ner sig och blev lugn på steget och han är stadig i formen och de passar verkligen ihop, Nästa helg ska Sofia rida på domarkursen i Göteborg det blir nyttigt och en ganska lång resa för Credo och i slutet av mars blir det nog tävlingsdebut i Strömstad i slutet av mars.

Vilja i Ridsport

Kategori:

Här står det lite om clinicen som min domarkollega Camilla har skrivit.
http://www.tidningenridsport.se/Tavling/Dressyr/2013/2/Dressyrens-roda-trad/

Utökad behörighet för B-körkortet

Kategori:

Kenth var i Uddevalla och körde upp för den nya utökade behörigheten idag och klarade den, men det var inte jättelätt, Vi hade ju givetvis tänkt ta vår Volvo men fick tips några dagar innan att automat går inte att köra upp med, vilken tur och snabbt fick jag låna brorsans och svägerskans bil, Tack snälla Christer och Maria, vilken tur.
 
Kenth lastade ett antal höbalar så att det skulle vara halva lastvikten vilket är minst 480 kg dvs ca 40 balar hö med vårt ekipage. sen satte han spännband runt bommarna för att säkra lasten.
 
Eftersom jag var tvungen att köra dit honom så satt jag med i baksätet och lyssnade.
 
Det skiljde inte mycket från BE-körkortet, teorin var förstås inte prov på och så inte den svåra backbanan.
 
Men det började med en utförlig säkerhetskontroll av allt!
Bromsar först på släp, parkeringsbroms och hastigt stopp och mäta så den inte slår ihop,
Invändig kontroll av servo, handbroms vindrutetorkare mm.
Utvändig kontroll av lampor, lastsäkring, bromsar, vätskor mm
Sen ut och köra i trafiken i Uddevalla i ca 40 minuter både landsväg och stadskörning och rondeller. Samt backning runt ett gatuhörn.
 
Men sen var det klart och han klarade det, skönt nu kan vi dela på körningen när vi ska på tävling och träning!
 
Och vi får faktiskt dra med Subarun också när vi kollade bara den inte tillsammans med lasten väger mer än 1600 kg som är dragvikten och eftersom transporten vägen 840 så får vi lasta en häst på 760 kg när vi har subarun
 
Med Volvon som får dra 1800 får vi lasta 960 kg med vår transport som är på 1800.
 
Vår transport har en totalvikt på 1800 kg.
 
 
 
 

Helg igen i mitten av februari

Kategori:

Skönt med en heldag hemma, vi hade sovmorgon både lördag och söndag och det är riktigt lyxigt. Men sen var det jobb hela lördagen hemma. Förmiddagen gick åt till att snygga till unghästarna som skulle visas för spekulant, egentligen var det Lensky som hon var intresserad av men de andra fick sig också en genomgång när vi ändå höll på.
 
Palatino och Lensky visades tillsammans i padocken och de travade och galopperade som två exakt lika parhästar i paddocken. Lensky är dock väldigt vit längst in i svansen så han blir garanterat skimmel, vi har ju varit lite osäkra på det. Men det kommer att blir supersnyggt på honom, och han har bra påskjut i bakbenen.
 
Sen städade vi och körde skräp med fyrhjulingen och släpvagn och fick riktigt snyggt längst bort där vi har tänkt ha hinderförråd.
 
När klockan var 15 så hade jag ju ridningen kvar och vi åkte till ridhuset med Credo och Linnea och Gentel. Credo var så mjuk och följsam, Sofia jobbar honom bra och han börjar bli stadig i formen även i övergångar och ryggningarna börjar funka, det har han tyckt varit läskigt. Han är bärig och går stadigt i galoppen oavsett om den är rättvänd eller förvänd. Skänkelvikningarna är jämna och utrycksfulla och skolorna funkar i skritt.
 
Sen blev det till att rida Vilja hemma på ridbanan, den var lite slipprig och hal nu så det blev ganska lugnt, fokuserar just nu bara på att få formen stadig och snabba övergångar och att hon inte släpper stödet i galoppen.
 
Nu (Söndag) har jag precis varit i lilla ridhuset med henne och hon tycker om underlaget där (grus) och var väldigt swungfull och tycket att den lite bärigare formen börjar funka bra i galoppen, idag släppte hon inte alls stödet och jag kunde hålla händerna lite längre fram. Galoppen jobbade vi bara på att få henne bärig och jämn och få igenom samlingen och ställningen, nogranna hörnpasseringar och inte låta henne tränga med bogarne. På volten med att få piruettgalopp på en liten volt.
 
Många skrittpauser och sen piaffträning, den börjar funka nu, men här vill hon gärna krypa in med nosen och upp med baken men hon ska fram med nosen och upp med nacken och sänka sig bak.
Passagen funkar jättebra nu hon kan ligga kvar långa sträckor och svänga utan att tappa takten.
 
Kenth och Andromeda jobbar med formen att få henne att sträcka ut sin rygg och bli låg i formen, och så får hon MSM som tillskott nu. Vi försöker även att som Håkan visade att strecha hennes svans uppåt så att hon inte blir så spänd bak.
 

Clinic för Elisabeth Lundholm

Kategori:

Den 11 februari fick jag och Vilja vara med på Clinic för Elisabeth Lundholm på GFRK.
 
Det var en bra erfarenhet och vi var ganska spända för att rida för så stor publik eftersom Vilja kan bli lite på tårna av det, men här kan ni se själva vad bra hon sköter sig, helt fokuserad på jobbet och tror hon tyckte om att visa upp sig. Hon var lite spänd på framridningen, men sen jobbade hon på bra.

Jag har tvättat henne men ser att det gula ändå lyser igenom på vänster sida, ska bli skönt när hon fäller bort vinterpälsen. Men visst är hon en gummiboll min härliga Vilja, Det är en fröjd att rida henne. Lite lufthopp i bytena men hon har en härlig arbetsmoral.
 
Vi behöver jobba med att få henne lite snabbare i övergångarna och att bära sig mer på bakbenen, men i slutet kan man se hur mycket hon jobbar med ryggen när hon samlade sig i galoppen. Riktig styrketräning
 
Filmen får tala för sig själv och man hör bra vad Elisabeth säger om ni har ljudet på.
 
 
Det kommer 5 filmer men håller fortfarande på att ladda upp, men det får datorn fixa, länken ovan ska förhoppningsvis peka på en spellista.
 
God natt :)
 
 
 

Kvalitetsgradering för ston

Kategori:

Nya bedömningsregler har kommit ut på ASVH för stona från i år, istället för B och AB premiering som tas bort så blir det prestationsklasser, för våra ston så innebär det att
 
Grundkraven är att
1.Stoet ska vara SWB registrerat
2. Stoet ska vara bedömt med minst 7 på typ, huvud hals och bål och ben.
3.Att stoet har gjort godkänt ridprov vid 3-årstest/genomfört kval.bed/tävlingsresultat
4. Stoägaren ska kunna uppvisa oficell dokumentation på stoets meriter om de inte är tillgängliga via blup
 
Sen kan de genom prestation få följande stjärnor. mer om de reglerna stod det om i sista ridsport.
 
Prestationsklass * 
Prestationsklass**
Prestationsklass ***
 
Andromeda och Royal Faith direkt blir prestationsklass ** pga att båda är diplomston.

Vilja får högsta prestationsklass *** eftersom hon har över 62% i Prix st George.
 

Andromeda

Kategori:

Idag var Equiterapeut Håkan Lundell i stallet och gick igenom Andromeda som har varit lite stel i överlinjen ett tag, Vi blir inte riktigt kloka på det här, känns som hon bara är stel och att inte ryggen är tillräckligt smidig, har svårt att gå i form och det har varit väldigt lätt fär henne förut.
 
Håkan kände igenom henne och tyckte att hon var mjuk och fin i kroppen men hans analys var att ligamenten på var sin sida om ryggraden, går från svansen upp till nacken, var för stumma och strama och behövde tänjas ut, Vi skulle jobba upp det suggesivt och försöka få henne rundare korta stunder. Dessutom skulle hon få tillskott av MSM (svavel), så här står det på Hööks hemsida om MSM
 
"MSM-Metylsulfonylmetan är ett naturligt svavelbaserat ämne. Organiskt svavel ingår bland annat i uppbyggnaden av brosk, senor, bindväv, muskler, skelett och päls. Organiskt svavel är en viktig komponent för en frisk och välfungerande häst."
 

Det kan helt enkelt vara så att hon är lite spänd och rädd för att tänja ut sin rygg efter muskelstelheten hon hade i höstas (min analys...)
 
Dessutom måste vi hitta en sadel somm passar henne bättre, allt åker fram och släpper bak, jättesvårt, Dessa sadlar har vi provat och de passar inte:
 
Dressyr: Albion,Tekna,Dominus,Olympic Jessica
Hopp: Prestige
 
Några förslag, eller har ni sadel att sälja så kan vi prova :)
 
Clinicen igår med Vilja kommer i ett annat inlägg när jag har fått foto och film.
 
 

Lady Godiver "Diva"

Kategori:

Vår snälla fina Diva som har bott hos oss i 5 år nu och i både glädje och sorg, är nu såld till det bästa hem man skulle kunna önska sig, En 14 årig tjej som ska pyssla och rida henne och kanske tävla lite i dressyr med henne. Ni kommer säkert att kunna följa henne på http://www.ponnystallet.n.nu/
 
 
Diva är född i Hedekas och köptes sen av en tjej i Brunflo (Östersund), därefter köpte min kompis Tina henne till sina tjejer Helena och Rebecka och de tränade i många år för mig på Wången, när de sen flyttade till Stockholm flyttade Diva först med, men sen fick Sofia köpa henne och hon flyttade upp tilll Jämtland igen. Och när vi en månad efter det flyttade till Lysekil så hade vi 4 hästar med oss ner, Diva, Pandora, Andromeda och Vilja.
 
Sofia och senare också Ebba hade några roliga år med Diva och tävlade lite klubbtävlingar och även bohuscupen i dressyr. Sofia växte dock ur Diva och fick börja med storhäst istället, medan Ebba fortsatte och rida henne.
 
När vi sen beslutade vi oss för att betäcka henne med en fin hingst och det blev en så vacker fölunge med 4 vita strumpor och bred bläs, tyvärr hade den en skada som den inte överlevde.
 
Vi betäckte henne igen med en fin hingst "Boccelli Arden" och hon fick fina Vivaladiva som vi fortfarande har kvar.
 
Vi önskar Klara lycka till med sin nya ponny och Diva kommer bli behandlad som en prinsessa där.
 

En tisdag i februari

Kategori:

Nu är det februari och fortfarande stenhårt i marken, Viljas träning hemma blir mest långsam trav och träning av passage och piaff, men det ger resultat, piaffen börjar funka, Vilja sänker sig fint bak och trampar på, fast hon frustar och blir lite på tårna och ibland något backutsprång. Passagen funkar jättebra och hon blir bara starkare och starkare.
 
Däremot får vi jobba galoppen de dagar som vi är i ridhuset, vill inte slita för mycket på benen med vändningar och byten på hårt underlag, så det blir några dagar i veckan.
 
Sofia är i Spanien några veckor så jag rider Credo med hjälp av Linnea som har ponny (Gentel) i stallet, som hjälper mig att motionera honom. Vi har varit i ridhuset några gånger och han är så arbetsvillig, Galoppen är jättefin nu och han går stadigt i förvänd galopp och vi har börjat leka lite med bytena för att han inte ska bli för stadig i galoppen. Han är stadig i formen och fin stor trav med höga framben men äntligen även ryggen uppe och rund i formen. Han är rejält pigg.
 
Lastningen med Credo jobbar vi med, Han går in snällt när jag går med honom och har tränset på, men kan inte lasta honom själv ännu utan behöver någon som stänger bak och han har lite bråttom ut, så sist gång skrämde jag nog vettet på de som var i stallet för han kastade sig mot dörren så jag daskade till honom med den och röt till och han hoppade in igen och stod blick still och sen backade han fint ut. Får se hur det går nästa gång nu.
 
Diva är på prov hos en trevlig familj utanför Göteborg och hon verkar trivas bra där och blir behandlad som en prinsessa.
 
Andromeda är också igång och Kenth har som mål att starta 1.20 med henne i år och kvala henne som 5-åring, Vilken tur att vår snälla fina Andromeda mår bra igen,
 
De dräktiga ston börjar bli tjocka och först ut är Annas, Klivija i april, spännande.