Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Tisdag 30 november

Kategori:

Nu har de här vackra sakerna kommit från Equi Design. Två plastronger (till Sofia och mig), pannband,  hårsnoddar, hårspänne och hårnät.
Det är perfekt snölager att rida på ridplanen nu, en halv decimeter snö och -11 grader. Här har inte kommit så mycket snö som någon mil innåt landet.

Jag red Fabiola idag, jag har inte ridit henne sedan treårstestet. Hon var riktigt trevlig, rörde sig lätt och mjukt i traven. Sofia har gjort ett gott jobb med henne och de verkar trivas bra ihop. Den nya hoppsadeln (Prestige Versailles) är riktigt bekväm att rida i.

Fabiola börjar jobba på bra i form nu, men ser lite rolig ut med sin stora fölmage.

Viljas sår läker fint nu när det är kallt och snö, men Andromeda är rejält halt fortfarande, men kanske lite, lite bättre än igår. Jag ska ringa veterinären igen imorgon och höra vad vi ska göra. Hovslagaren kommer på fredag och det får kanske bli en ringsko den här gången.

Söndag kväll - Snökaos

Kategori:

Hektisk helg i snöovädret, det är inte så mycket snö hos oss ännu, men det stormar, så det blev ingen ridning på Libert idag. Men Sofia har varit ute med Fabiola, hon tycker riktigt mycket om henne. 

Åkte till Färgelanda i morse för att ha träningar och några tappra dök iallafall upp, det gick knappt att ta sig fram och de flesta var insnöade. Det var rejält med snö i backen upp till ridskolan.

Sen tog det 2 timmar hem, fick köra över Uddevalla för alla småvägar var igensnöade, det gick sakta och vid Rotviksbro var den en bil som precis hade åkt av och hängde i diket, men det var massor med folk som hade stannat och ingen var skadad.

Viljas sår varar och läker inte jättefint, trots att förutsättningarna är ganska bra, hon är fortfarande ganska tjock i benet och väldigt rastlös och bråkar på de andra i hagen.

Vi hade veterinär igen i torsdags till Andromeda, hon har fått en antibiotikakur och i morgon är medicinerna slut, men hon vil inte stödja riktigt på foten och haltar fortfarande rejält. Det blir nog en ny vända med veterinären i veckan och kanske en röntgen.

Nu blåser det och snöar rejält här också, så i morgon blir det nog till att jobba hemma, har inte lust att köra net till Göteborg, bland alla långtradare med sommardäck och bli stående någonstans.

Ny ponny i stallet och domarkurs

Kategori:

Vi hälsar Zeline och Bella välkommna i stallet, det här kortet är från en träning i somras.Idag har jag varit på Domarkurs på Vena Dressyrcenter i Kungälv, det var en tjusig privat anläggning, men likväl var det -7 grader kallt och vi var ganska genomfrusna efter en em i ridhuset. Men vi fick se  fina ekipage och fick en bra genomgång av nya regler i TR inför nästa år.

Hovböld

Kategori:

Idag när hovslagaren kom och skulle lägga på ringsko, kom det ut en stor varig klump från ballen, det var eller hade blivit en hovböld av blödningen, men då är det nog ingen fraktur iallafall. Det var så svårt att se något på röntgenplåtarna.

Skönt, efter den hade kommit ut stödde Andromeda helt på benet. Så istället för att sätta på de nyss smidda skorna så fick hon ett jodopaxbandage. Veterinären skulle ändå komma ut i morgon för att ultraljuda Credo i en kota som är lite svullen, så då skulle han titta på Andromeda också.

Hon älskar metacam, och slickar i sig från sprutan som om det var en nappflaska, rolig häst det där, dessutom är hon nöjd med att stå inne, lugn och fin till skillnad från de andra sjuklingarna i stallet som lever rövare, framför allt Vilja, men en ponny ligger ligger inte långt efter.

Jag skulle ju ha tagit kort på alla skador, ska försöka skärpa mig med det.

Sofia & Fabiola

Kategori:


Sofia har satt igång Fabiola under hösten. Fabiola är en arbetsmyra och tycker nog att det är skönt att komma ifrån sin fölunge en stund. Hon är fortfarande ganska tjock om magen och vi jobbar mycket med formen både på lina och uppsuttet.  Det viktigaste är dock att hon har en bra inställning till arbete.


Sjuklingarna:

Vilja slår upp sitt sår hela tiden, och det vara lite, hon är fortfarande ganska svullen i benet.

Andromeda stödjer lite lätt på sitt ben, hon är lindad på de övriga tre för att jämna ut belastningen.

Veterinär igen...

Kategori:

Andromeda kunde fortfarande inte stödja på frambenet idag, ringde veterinären på em och han har nyss åkt härifrån nu. Han trodde inte att det var senskada utan senan kändes bara så för att hon höll upp benet hela tiden.

Som tur var hade han röntgen med sig, och vi röntgade igenom hoven på henne. Det gick inte att se tydligt men eventuellt var det en fraktur bak på insidan. Det gick inte att se något med blotta ögan, och han karvade lite och borrade för att se om det hade gått in någon pinne eller något, men det verkade inte så. Det kunde bara vara en blödning också. Hon fick Metacam och skulle skos med ringsko.

Hon ömmade för visitertången också är väl bäst att säga. Iallafall så hoppas vi att hovslagaren kan slå på en sån så fort som möjligt så skulle jag ringa vet igen i början på veckan. Sen skulle hon stå inne tills hon stödjer på foten och sen i sjukhage. Tror faktiskt att hon tycker det är lite skönt att komma in.

Trolig orsak, frusen och knölig mark. Får nog bli grushagar så fort som möjligt.

Det blåste och snöade här idag, men jag var iväg och red Libert på morgonen, det ven om öronen och snön yrde så det kändes mer som man var i en skidbacke. Han skötte sig bra och vi jobbade i lugnt tempo med skolor och bakdelsvändningar halter och provade på ryggningen, inga problem.

Nu är Kenth iväg och hämtar några värphöns som han har fått och vi ska äta kräftor när han kommer tillbaka, mums.

Skador...

Kategori:

är aldrig kul, det ser ut som det är en senskada som Andromeda har hon är svullen och lite varm på insidan över senorna, vi har kylt och nu lindat med stödbandage. I morgon blir det till att kolla på apoteket om de har zinkbandage, helst vill vi ju inte ge henne mediciner eftersom hon är dräktig, men vi får se hur hon är imorgon. Hon vill inte stödja nästan alls på höger fram.

Har hämtat dottern på discot och nu är det godnatt och sov gott.

Fredag kväll

Kategori:

Vilja bojkottar maten, antar att det är efter butan i betforn. Hönorna råkade få Viljas matrester, så nu blir det nog bakteriefria agg om någon vill ha det. Men såret ser ut att läka fint och imorgon ska hon få gå utan linda på benen, det är så kallt och fruset i marken nu, så det ska nog gå bra.

Istället kom Andromeda linkande och kunde inte stödja på höger fram, hon kändes lite varm i skenbenen, senorna?
Förmodligen har hon nog vrickat sig i hagen idag när det har varit lite fruset och knöligt. Vi har kylt med isbalsam och ska snart gå ut och lägga på ett stödbandage. Tur att vi har någon tom box så vi kunde stalla in henne.Vilja

Kategori:

I morse ringde Kenth mig i Jönköping där jag var och hälsade på en gammal vän. Jag skrek så jag väckte hela huset, när han sa att Vilja hade fått en Penicillin-chock alldeles nyss. Hon hade raglat runt och slagit i huvudet i väggen och anfallet hade tydligen hållit på i några minuter. Men som tur var gick det vägen och hon kvicknade till och innan jag fick reda på något så hade Kenth pratat med veterinären. Hon ska aldrig mer ha pencillin så man får hoppas att hon håller sig frisk nu, men det fanns visst annat att ge dem.

Usch det var otäckt, vi hade en god vän som misste sin häst i just det här.

Idag har jag varit i Linköping på Avelsvärderingskurs och vi fick också titta en stund på rådgivande bedömning av 2,5 åriga hingstar. En hingst efter Rambo (samma som Andromeda) kände jag till och vi var spekulanter för några år sen på en syster till den, men då blev det Vilja istället, den är efter Rambo - Nymphea och uppfödare Anita Rostner. Som har ett par avkommer som har gått kunnakannan.

Det var en bra kurs och vi fick information om hur man räknar blup och vad som är viktigt extriört på hästarna och proportionerna mellan olika kroppsdelar.

Sofia tog fina bilder i hagen idag.Lite Bilder

Kategori:
Viljas skada

Kategori:

Igår lät vi bandaget vara på, men idag tog vi av det och det såg ut som såret höll ihop fint och läkningen var påbörjad, det såg rent och fint ut och inte varigt, så det blev mer salva och ny bomull sen kompress och gasbinda utanpå det en fleecelinda och det fick hon för ordningens skull på båda bakbenen.

Hon är ute i hagen för det var bra om hon rörde på sig. Hade henne i sjukhage första dagen, men hon försökte gräva sig till Kina.

Hon är fortfarande rejält svullen upp i hasen men inte så mycket nedanför såret.

Så nu har jag också lite tid med Fabiola istället, hon är snäll och trevlig att hålla på med nu och börjar vänja sig med att vara ifrån sin fölunge ett tag, men har en väldigt stor mage fortfarande. Igår longerade jag med inspänning och hon söker sig fint frammåt nedåt nu och jobbar på i lugnt tempo (hon sprang som en galning för några veckor sedan). Vi har köpt Hööks inspänningstyglar och jag måste slå ett slag för dem, för de är riktigt bra. Eftersom det är en trissa på dem som rullar så låser man inte yttersidan som med vanlig inspänning och är därmed mycket snällare.
Renovering inomhus
, elen är bytt på mellanvåningen inomhus men fungerar inte riktigt än, så det blir ännu en kväll i mörker, men det blir bra när det blir klart och mycket mer brandsäkert.

Imorgon bär det av till Jönköping efter jobbet och sen vidare till Linköping för tränarfortbildning som man numera måste gå varje år för att vara licensierad tränare, det är bra att man tvingas hålla sig ajour, och på året så blir det 3 dagars obligatorisk domarutbildning och minst 1 dag tränarutbildning. Vi ska den här gången titta på hur man bedömer unghästar. Ska bli intressant, har packat ner en massa varma kläder för en dag i ridhuset.


Vilja

Kategori:

Min lilla häst var rejält svullen i benet idag ända nere från kotan och långt upp på låret. Så mitt på dagen ringde vi in veterinären. Han kom vid 14.30 och Vilja fick en pencillin kur och skulle äta Buta i fem dagar, så nu har jag skickat en avanmälan till GFRK, trist sista tävlingen för iår och Vilja som var så fin, men bara hon blir frisk så får vi ta tag med nya tag och ladda för Kungälv i Februari/Mars.

Jag hade ju tänkt vila Vilja i december, men då får det bli nu istället. Ska ändå iväg på tränarfortbildning i veckan till Linköping, Avelsrådet ska ha den här dagen och vi ska få reda på lite om bedömning av unghästar, det är ju något som intresserar oss, så det ska bli kul. Ska passa på att åka förbi min vän i Jönköping också på kvällen innan, och se deras nya hus.

Hade några träningar under dagen, och avslutade med att rida Libert, idag var han lite mör i kroppen och orkade inte riktigt i galoppen, men han var superfin i traven, och det brukar ju vara hans svaga sida.  

Vilja skadad

Kategori:

Idag har vi grejat ute och eldat undan skräp, som tur var skulle Kenth mocka i hagen när han såg att Vilja var alldeles blodig på benen, hon hade småsår på vänster framben nedanför kotan och på vänster bakben hade hon ett stort jack på baksidan som kanske gick en halv centimeter in och 4 cm runt bak på skenbenet, det ser inte ut som om senan är skadad och hon verkar inte ett dugg halt.

Jag ringde jourhavande veterinär och konsulterade honom, han tyckte att jag skulle linda med salva och kompress och vilken tur att jag hade fått en hel påse i somras Wilburs ägare.  Så nu är hon paketerad och går i sjukhagen på baksidan som är grusad, för inne ville hon inte vara.

Vi skulle ringa vet om hon svullnade upp i benet. Känner mig lite orolig, men får väl nöja mig sålänge.

Har letat i hagen men det enda vi hittade blod på så är det foderhäcken, hon måste ha skurit sig på den på något sätt.

Veckan som gått

Kategori:

I onsdags jobbade jag hemma och det blev en snabb mockning i stallet på förmiddagen och jag hann inte rida alls för jag hade så mycket att göra och lunchen blev framför datorn, men det är lugnt och skönt att sitta hemma i jämförelse med kontorslandskapet där det är ganska bullrig miljö. Sen lagade jag middag men hann inte äta för jag skulle vara i Munkedal kl 17och ha 10 st på programträning. Det var kul, några har jag sett på tävlingsbanorna och några var helt nya för mig, mest ponnyer men någon storhäst också, Det var kallt men jag hade bylsat på mig som om det var värsta vintern så jag frös inte, värre var det med de som skrev, de frös nog.
De red ca 15 min vardera och fick rida sitt program och sen tränade vi lite på det som behövdes.

Igår drog jag med mig hästen till Anki på morgonen och sen for jag på jobbet och slet ett antal timmar, har mycket att göra så det blev en kort lunch. 

Ankiträning
Sen var det ut till Anki och jag hade fått starta om min mobil på morgonen och av någon anledning så var den en kvart efter och Anki fick ropa på mig och undrade vad jag höll på med och om jag visste att min träning började om fem minuter, Ingen bra start, snabbuppvärmning och sen direkt på slutorna halvt igenom och vi som har tränat piruetter... Vilja gjorde piruetter och jag försökte fögäves få henne att göra sluta. pust och så Anki i örat som med hög röst gjorde klart för mig att jag skulle hålla reda på innerskänkeln, att Vilja tappade bjudningen och inte gjorde sluta ... men vi (jag och Vilja) gjorde ju inte ens samma rörelse. Oj oj oj. Och sen traven, Anki tjoade i mitt öra, för mesigt den ska vara stoor och utrycksfull...
Och jag som tyckte att den var så gungig och trevlig. Fick göra ökning på halvdiagonal och sen in i öppna utan att bromsa, prova det ni... och Vilja har rejäla ökningar nu för tiden. Inte lätt.

Ja, ja, det slutade iallafall med att Vilja var ganska flashig och vi gjorde bytesserier på både vart 4:e och vart 3:e alldeles falfritt, hon är duktig min lilla häst fast hon ofta förekommer mig.

Libert
Idag var jag först och red Libert, ska rida honom 3 dagar på raken nu, han börjar bli så fin att rida, äntligen har man sytrådar i händerna och han bär sig superfint i galoppen medan traven är lite vingligare. Men han är ju bara 5 år och 1.76 hög och snart LA-mässig. Imorgon hoppas vi att vi ska ta lite kort på honom. Susanne håller på och lasttränar så snart kanske vi kan få rida inomhus.

Vilja
Sen hem och rida Vilja i regnet. Jag jobbade mycket med innerskänkeln för att jag jag skulle ha koll på innersidan och hon inte skulle få kasta sig runt, det gick riktigt bra. Men traven var inte lika bra hon hängde i handen och det var ojämt på banan av allt regnande, och massor med pölar att klafsa igenom.

Renovering...
Vår snickare var hit och kollade på elen som ska bytas i nästa vecka och en ny ytterdörr i källaren ska vi nog sätta in också, det är lite specialmått på den så det är lite trixigt. Men nu är det full fart på renoveringen. Vi var iväg och kollade på golv till sovrummet, men det var slut på de som vi ville ha, Bauhaus skulle få in på tisdag, så vi får väl vänta tills dess, vi har några tapetvåder kvar att sätta också.

Sen svängde vi in till köksaffären i Lysekil och de skulle komma ut på fredag och måtta och rita ett förslag, det var helt kostnadsfritt och man fick göra som man ville sen, men de hade en hel del fina kök och några skåp med handgjort glas från lokala glasmästaren, som var såå fint.

Stallet
Dessutom har vi ju fått hjälp av Jeff i stallet, han har kopplat in en termostat på värmeslingan runt kranen och till varmvattenberedaren och till pumpen för cirkulationen på vattenet, hos oss ska det inte frysa något vatten i vinter. Sen hade han satt upp en nödutgångslampa ovanför ingången, det blev klatchigt och ger lite (grönt) nattljus i stallet.

Vinter

Kategori:

Nu är den här igen, vintern, fick åka tidigt från jobbet idag för det var köer efter E6:an och jag chansade på att köra över Orust/Tjörn istället, himla tur, det var bilköer vid Lerbo/Uddevallabron i timmar tydligen. Långtradare hade kört fast i backarna och blockerade vägen.

Men vi kom hem i vettig tid och idag skulle jag prova på ett pass med centrerad ridning, det blev ett skrittpass med koncentration på höfter och lår och att jag skulle tänka på att följa med innåt i svängarna, Vilja vill gärna trycka mig utåt. det var ett bra jobb och vi fick till några fina skrittpiruetter på slutet. Fick lite att fundera på med tyngdpunkten och att jag ska kunna rulla höfterna på båda sidorna och inte bara på vänster. Ett bra komplement till övrig träning.

Men det var slirigt att ta sig upp för backarna till Korseberg, men Vilja svävade fram på det mjuka underlaget, fin sand tror jag att det var, det ridhuset ligger väldigt nära oss, men lite för långt att rida i snöstorm men annars skulle det funka, det är närmare än till klubben.


Söndag kväll

Kategori:

I fredags blev Vilja skodd och Wilbur och Andromeda verkade, det var ju meningen att Fantasy, skulle verkas också men hovis var så snabb så vi hann inte med.

Vi har tapetserat i sovrummet i helgen, randiga tapeter och huset är inte rakt, men det blev snyggt ändå. Ljust och fräsht. Nu är det golv som ska väljas, kan man ha parkett i sovrummet? Jag skulle vilja ha heltäckningsmatta, vad skönt och mjukt det skulle vara att gå på när man kliver upp på morgonen, men får inget medhåll av maken.

Sen har jag ju ridit Vilja förstås och hon är så fin i galoppen nu. Kan samla hur mycket som helst och piruetterna funkar ibland, men ibland kastar hon sig bara runt och jag hinner inte fånga upp innerbogen. Det vi har svårast för just nu är ökade skritten, hon släpper stödet i munnen och grejar med betten hela tiden. Men det är väl bara att träna på. Två tävlingar kvar i November jag har anmält mig på en i Göteborg och en i Falkenberg.

Vi har jobbat med Fabiola och longering och Kenth red också ut en dag tillsammans med Cid och Dawanty. Fabiola har en stor mage kvar efter fölningen och hon behöver muskla sig överallt. Men funkar riktigt bra i longeringen nu. Jag har köpt nya inspänningstyglar från Hööks som är ledade med en rulle som gör att inte yttersidan låses lika mycket. Faktiskt himla bra.

Susanne med Libert har använt sådana inspänningstyglar i longeringen ett bra tag och han har blivit så fin att rida nu. Jag har nyss kommit hem efter att ha ridit honom, idag var han dock lite mer vinglig än vanligt och gick innanför med baken åt höger i högergaloppen, men i övrigt fick vi ordning på det mesta till slut och han gick riktigt bra. Vi tränar mycket övergångar och galoppfattningar och har börjat så smått med förvänd. Susanne har ont i ryggen och kan inte rida för tillfället, så nu rider bara jag honom ett par dagar i veckan och så longerar hon.

Nu bakas det chokladbollar och jag ska nog hoppa över det och hoppa i bingen nu, sov gott!

Bilder från Kenths 50års fest

Kategori:
Sofia har tagit alla bilderna.

All Cash

Kategori:

är nu på väg till Skövde till sin nya ägare Åsa, han fick en ordentlig veterinärbesiktning av Anna på Tjörn ikväll och Åsa kom ner och var med på den, därefter fick Cash kliva på hennes transport istället.

Lite bilder som Linnea har tagit på "Cashen" som han fick kallas hos oss.

Regn...

Kategori:

Hur mycket kan det regna egentligen, det bara häller ner, alla täcken är dyblöta, borde man inte ha täcken med bättre regnmotstånd, men då andas de kanske inte, någon som har något tips om täcken som inte behöver torkas utan står emot regnet, som ett gammaldags regnställ i PVC.

Var till ridhuset i går kväll och tränade Vilja, var helt själv i stora ridhuset vid 20-tiden, härligt.

Träffade Lisa på vägen hem och hon ska massera Vilja torsdag kväll, vi försöker hitta någon tid som Vilja kan stå lugnt i gången och inte springa runt och krafsa med benen, för att hon vill ut eller vill ha mat. Nu ska vi prova med kl 20, så får vi se, inte så lätt att massera en häst som håller på att krypa ur skinnet.

Kenth ska köra All Cash till veterinärbesiktningen imorgon kväll där köparen möter upp för att vara med.

Spolade benen på Andromeda och Cash igår och gick igenom dem och bytte täcken, så de fick vara torra en stund iallafall. Inte en gnutta mugg på dem, det var skönt. Wilburs täcke är det som bäst står emot regnet så han var helt torr igår.