Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Träning för Anki

Kategori:

Idag har både jag och Kenth tränat för Anki.

Här är Kenth och Fabiola

Wizard

Kategori:

är nu såld till Grums och vi önskar honom och nya ägarna lycka till med en trevlig häst.Sista helgen i mars

Kategori:

Som vanligt har helgen varit full av hästaktiviteter. Jag har dömt i Munkedal där det var lokala tävlingar för ponny på lördag med strålande sol men ganska kallt i ridhuset. Jag är väldigt glad att jag köpte en Canada Goose jacka för den fryser jag aldrig i och dessutom en täckjacks kjol om benen så går det att sitta i ridhuset utan att frysa så mycket.

På em hann vi ta en lugn tur i skogen med Wizard och Vilja och sen var det löshoppning med Wilbur. Han hoppade riktigt bra den här gången och börjar få ett bra självförtroende, stadig galopp och målmedveteten över hindren och bra teknik. Vi hade inte tänkt höja så mycket men hamnade ändå på 1.10.

Söndagen dömde jag storhäst och de stackars ryttarna kom in genomfrusna med snö på hjälmen för det blötsnöade nästan hela dagen. 37 starter var det i LB:1 så det tog åtskilliga timmar, när jag kom hem var jag riktigt ridsugen så for iväg till ridhuset med min prinsessa och hon är alltid njutbar att rida, börjar få härligt lyft i traven och fick träna en hel del skritt idag medan jag surrade med Petra i ridhuset.

Sofia har tränat hoppning på Fabiola för Petra och är väldigt nöjd med det, idag hoppade de både cavalettiblock och grind och Fabiola är inte alls lika tittig och vimsig som Vilja.

Kenth red Wilbur på ridbanan.


Boxskyltar

Kategori:

Jag ska beställa boxskyltar till stallet, vilka tycker ni och så ska man ju bestämma ett typsnitt också?

Tänk på att vi har grå plast i våra boxar, så träfärgat passar inte.

http://lrdesign.se/hastboxskyltarstora-c-74_166.html

Kanske ni har något annat förslag.

Torsdag 24 mars

Kategori:

Det har blivit sena kvällar trots att Fantasy är bortlånad, hon har förmodligen fått en hovböld igen, dessvärre vet jag inte om det är i samma som förra gången, men nu är det iaf hö bak och hon är lite svullen på insidan nedanför hasen också så det kan vara en sträckning eller något, vi ger det några dagar för det ser ut som hon blir bättre för varje dag.

I tisdags red jag Vilja och fixade i stallet och Kenth red de andra 3 (Wille, Fabiola och Wilbur) Igår for Sofia och Kenth till ridhuset och jag tömkörde Vilja i stormen och longerade Wille (men då var det lite lugnare).

Nya hästen som heter Mr Mageno och är 3 år gammal börjar komma in i flocken, men går fortfarande undan för Andromeda när hon kommer farande och ska bestämma. Fast snart ska hon stallas in och sen får hon nog gå med de andra stona. Tjockast av de dräktiga stona är Pandora. Hon verkar rastlös i den nya boxen och står och slår med frambenet mot dörren.

Vi har äntligen skruvat ut brodden på alla hästar, DET ÄR VÅR! ;)

Imorgon är jag ledig och hinner förhoppningsvis rida en massa för i helgen ska jag sitta i ridhuset och döma båda dagarna.

Idag har jag lämnat bilen på tvätt och städ i Angered, så nu är den härligt ren och snygg. 180 kr för tvätt och städ, det är superbilligt!

19 Mars

Kategori:

Klockan är 23 och vi är precis hemma från 3:e tävlingen i år, det ville sig inte riktigt idag, Vilja kändes sådär på framridningen men precis innan vi skulle in så svävade hon fram i ökningar och minskningar, och hon är inte rädd längre på banan men spänner upp sig lite i formen och trycker med innerbogen vid domaren, men vi fick ganska många 7:or ... och ganska många 5:or, skritten är ju inte vår starka sida men har tränat ökade skritten som attan i veckan och fick 7:a på den. där nere fick jag 7:or på gångarterna och resten 6:or.

Kenth tyckte att det var stor skillnad på Vilja från framridningen och att hon såg mycket mattare ut på banan, trist att det alltid ska vara bäst på framridningen, tänk om det var tvärtom.

När jag hade suttit av så blev hon rädd för några hästar som kom gående i mörkret och hoppade på min högerfot med hela sin tyngd, attan vad ont det gjorde, tror jag skrek tll för Kerstin stannade och frågade om jag blev trampad. Annars var det en fin anläggning i Kungsbacka med 3 ridhus. Vilja står fint i transporten sedan vi har tagit ur mellanväggen och hon verkar nöjd och har alla skydden kvar på benen. Vi kan ha tävlingsskåpet framför henne istället som tur är.

Jag träffade många jag kände Jessica från Skaftö, Sylvia mfl som står hos Anki och så Anki som var där med sin gamla tävlingshäst Filippus som kom 2:a Msv C:2 med stalltjejen hos Anki. Som så tragiskt misste sin tävlingshäst i höstas.

Hade trots allt 2% upp sen Rikka dömde oss i Kungälv och jag kom 7:a med 61%, det är väl bara att kämpa på och jobba med att det ska bli samma känsla inne på tävlingsbanan som på framridningen och jag tycker ju att det är kul att tävla.

Hamburgare i Stora Höga på vägen hem, de har supergoda hamburgare och pommes där, rekomenderas.

Det var strålande vackert vårväder idag och Kenth tog ut Wilbur på en skritttur i skogen med Linda och Credo.
Sen hoppade han Wille och det gick väldigt bra, han hoppar gärna och med fina språng.

Fabiola har mjuka juver och sinar nog på några dagar, Sofa red henne på ridbanan idag och det gick väldigt bra. Imorgon ska hon hoppträna med henne.

Imorgon är det träningar i Färgelanda hela dagen, kul, sen kommer det en ny häst till stallet, ännu en unghästvalack till lösdriften, roligt för killarna där.

Fantasy Light

Kategori:

Fredag 18 mars

Kategori:

Kl 19.45 stod jag äntligen med på startlistan till Kungsbacka, så nu är det bara att ladda för tävling imorgon. Håll tummarna kl 19.09, i morgon är det Msv B:4 som gäller.

Fantasy hade hoppat ut ur hagen i morse bort hos grannarna, så hon fick stå inne, men de skulle göra ett nytt försök på em. Fabiola är stinn i juvren och hoppas att det vänder i morgon.

Idag har vi haft hovslagare och Wilbur fick skor runt om för han var lite låg och sliter på insidan av hoven, och nu går han ju så gott som varje dag. I helgen ska vi försöka filma honom. Vilja och Diva fick också nya skor.

Sen kom en tjej och tittade på plats på lösdriften så hennes häst kommer på söndag.

Har tillbringat em på Toric center och Carina red Patrol som går riktigt fint nu och jag försöker peppa henne att tävla, och tömkörde Diezel som hade väldigt mycket energi idag och vi vi fick byta ut kapsonen mot träns för att få någon kontroll på henne och så avslutade jag med rida Archibald en Torihingst som är så maffig, Carina hade flätat hans långa man i en tjusig fläta och jag hade en kraftig hals framför mig, lite fränt med hingstar att de har så mycket massa. Han jobbade på fint i alla gångarter och jag jobbade mycket med skolorna och galoppen.

Se avslutade vi med vaniljsemla och kaffe som Carina hade fixat, mums, vad gott.

Torsdag 17 mars

Kategori:

Idag har Fantsy fått flytta till Djupedal på avvänjning, Fabiola blir smalare och smalare och behöver så slippa dia sin stora 9 månaders fölunge. På djupedal ska hon få stå i box de första nätterna och sen gå på lösdriften, men vi börjar med att ha henne på lösdriften på dagarna. Där går det flera unghästar och 2 lika gamla åringar.

Jag tränade Vilja på utebanan och Sofia tränade Fabiola, de börjar komma bra överens. Jag står på väntelista till tävling i Kungsbacka på lördag och hoppas fortfarande komma med där.


Kent red Wilbur i friskt tempo, han fick gallopera på bra efter långsidorna, supersnäll häst, det ända vi har problem med så är det att få in bettet i munnen, han vägrar och reagerar inte över att jag trycker med fingret i lanen utan biter ihop munnen. Idag provade jag med godis och det gick lite bättre, men tror att jag får ta något ännu godare nästa gång.


Wilbur

Kategori:

Inridningen av Wilbur går frammåt med stormsteg, idag red vi alla hästarna hemma på ridbanan, det är så skönt att kunna rida hemma och det är lättare att hinna med.

Vi longerade Wilbur lite först och sen red Kenth, jag gick bara med några meter och sen red han själv, med ett långt dressyrspö i samband med skänklarna försöker vi lära honom att skänkeln betyder frammåt. Kenth kunde trava i friskt tempo runt spåret, och även lite galopp längs med långsidan.

Film från dressyrtävlingen

Kategori:Kvaliten blev inte den bästa, och i serien glömmer filmaren att filma. Kom 2:a på 59% och med de missar jag gjorde så kändes det ganska ok.

Söndag 13 mars

Kategori:

Igår var det domarkurs i Skövde och jag utbildade mig till domare i dressyrryttartest, spännande bedömningsform som är hämtad från tyskland som länge har använt detta i sin utbildning av ryttare. Den fokuserar med på ryttarens sits och inverkan och mindre på hästens kvaliteer.

Idag har jag haft en skön dag hemma, det var lite vår i luften och varmt och skönt, isen på ridbanan är väldigt porös och jag dikade bort vatten och skruvade upp bokstäverna som hade ramlat ner och mockade undan fastfrusen skit.

Red Vilja hemma på fm och tränade mycket skritt, det är ju bedrövligt att man ska få 5:or på skritten som dessutom är dubbel poäng på, dvs lika viktigt som galopppiruetten och så glömmer man och träna det, måste snabbt kunna få henne att länga sig i ökad skritt och inte krypa ihop och höja halsen. Gick riktigt bra.

Kenth red Wilbur på ridbanan och det gick riktigt bra, longering först och sen ledde jag några varv och sen red han själv, i både trav och lite galopp idag, jobbade på riktigt bra framåt efter en stund.

Sofia hoppade Fabiola på klubben och det gick bra hon fick trava cavaletti och hoppa små hinder, Fabiola hade lite handbromsen i men det gick bättre och bättre. Tror Sofia tyckte det var kul att komma igång igen.

Jag red Wille i fredags och sen har Lotta ridit honom själv i helgen, han börjar få bra kondition och dressyrjobbas omväxlande med uteritter för att bygga upp styrkan hos honom.

Vad på Toric center och hade träningar på em, med Maria och Carina och så Diezel som jag tömkör och snart ska upp på ryggen på.

Tävling 10/3

Kategori:

Så idag var det dags för debut i Msv A med Vilja, kan ju erkänna att jag har varit rejält nervös de senaste dagarna, men vi har tränat 5 gånger för Anki senaste veckan och det har gett resultat.

Jag åkte tidigt från jobbet och var i stallet kl 15, men det var nog i senaste laget och när jag hade mockat var kl 16 och då skulle jag fläta, tyvärr är jag ju en tidsoptimist som alla vet och har aldrig några marginaler. Vilja var helt tokig i transporten och det var ca 5 rondeller att ta sig igenom och hon galopperade i transporten. När vi kom fram efter snigelfart så blödde hon på ett bakben. Som tur var var Kenth där och mötte upp mig och vi fick tvättat rent och då syntes det knappt, stort tack till tjejen som  hjälpte oss med vatten och jodopaxpasta (efter ritten).

Satt inte så tidigt på hästen som jag hade tänkt, men hann ändå rida fram tillräckligt.

Vilja verkar trivas på tävlingsplatsen och var inte speciellt tittig, trots att det var slaskigt efter dagens snöande och blåste rejält.

Så var vi inne på banan och Vilja kändes hyfsat bra, gjorde ett fint travprogram, urusel skritt och fick några missar i galoppen, men skolorna och piruetterna gick så bra som vi kan än så länge.

Vi fick iallafall 59 % och kom 2:a på det så jag var riktigt glad och nöjd. Nu är Vilja hemma igen och ordningen återgår till det normala, den här vecka har Kenth och Sofia fått stå för träning och motionering av de andra hästarna.

Kenth filmade ritten så jag ska försöka lägga in det imorgon

I måndags var vi iväg och löshoppade Wilbur och nu var han uppe på och hoppade 1.30, han är så duktig lilleman, sen har Kenth jobbat med honom på lina för att få lite kondition.

Söndag

Kategori:

Idag har Kenth hoppat Fabiola för Petra igen. Nu börjar hon förstå vad hon ska göra och verkar helt orädd, hon hoppade t.o.m en mur idag.
Jenny och Timbaro

Det har varit domarkurs hela helgen och jag har varit i Kungälv, Vilja står hos Anki och jag hårdtränar inför nästa tävling, bra att få en intensivvecka så här i början av säsongen. Hon börjar bli väldigt luftig i samlingen och har en härlig takt, skolorna funkar fint i både trav och galopp och piruetterna har vi jobbat hårt med, men vi har haft problem med serierna.

Torsdag 3 mars

Kategori:

Igår fick jag mig en duvning av Anki och jag fick lägga upp tempot till ett betydligt högre och rida övergångar (snabba) så Vilja fick lite tempo i kroppen. Och så var hon på mig om att jag måste "rida frambenen" så jag får upp dem från backen. Tränade på galoppslutor och de gick äntligen riktigt bra, värre var det med piruetterna, där fick jag jobba med att hon stannar upp för mycket och dyker i piruetten, och mycket annat, men mest tempot.

Vilja var rejält svettig efter och det är hon nästan aldrig annars. Träffade på några jag känner numera hos Anki och fick prata bort en stund innan jag gjorde klart hästen och åkte hem. Kom hem vid 19-tiden och då var stallet redan klart och jag tog itu med bokföringen för förra året, allt stämde till slut och nu är det bara deklarationen som ska göras så småningom.

Kenth hade motionerat Wizard igår, det är flera som har ringt på honom, så det verkar vara bra intresse.
Tisdag 1 mars

Kategori:

Fortfarande lika halt ute och igår blev det ingen ridning för det var årsmöte på klubben.

Imorgon drar jag med Vilja ner till Anki och så får hon stanna där tills tävlingen nästa vecka, så ska jag intensivträna en vecka och se om jag kan få in tempot och takten som jag måste kunna ha på tävling.

Jag har anmält mig till tävling nästa vecka och det är en hel del svårigheter i den klassen, men det jag är mest orolig över att hon inte har någon energi och det blir lite "platt".

I helgen är det dressyrdomarkurs på Vena som ligger ganska nära Anki så jag är ändå i Göteborg hela helgen.