Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Fabiola

Kategori:

Det var mycket aktiviteter i helgen och Fabiola fick hoppa uppsuttet för första gången, det hade gått bra och hon hoppade glatt 70 cm.

Nästa helg skulle han också vara med när Petra har hoppträning (tror jag) ska se om vi kan fånga dem på bild då.

På bilden Sofia och Fabiola.

Måndag 28 februari

Kategori:

Sista dagen i februari, det har varit en isbeläggning på hela Bohuslän tror jag, glashalt, men inte så kallt längre idag var det nollgradigt.

Jag var och tittade på dressyren i Scandinavium i lördags och det gav en massa ny inspiration. Jag njöt av flera av ritterna Per Söndergaards häst såg så härlig ut och Patriks Scandic gjorde en strålande uppvisning. Sen är det ju alltid kul att gå på mässan och jag köpte en hel del bra saker till stallet och hästarna.

Vi jobbade med Wilbur i fredags löshoppning och igår red Kenth, jag kunde släppa Wilbur efter en stund och Kenth både skrittade och travade lite själv, och det är ändå bara 3:e gången Kenth sitter på honom. Han var lite tveksam och gick med handbromsen i, men det brukar lösa sig bara man kan börja rida ut med honom.

Löshoppningen i fredags gick väldigt bra och han var uppe på 1.20.

Subarun är en pärla och tar sig fram i alla väglag, så vi kan åka med våra hästar till ridhuset när det är så halt.

Vilja fick dock panik i transporten och galopperade mot ytterväggen, så nu får jag kanske ge mig och låta henne åka brett, men hon är helt lugn om vi har två hästar i transporten, konstigt. Igår var jag dock glad att jag hade rejäla skydd på henne. Har köpt nya sprengersporrar och faktisk fick jag upp framdelen på henne bättre med dem, de var inte längre men det var en rulle på dem, jag tror att hon tyckte bättre om dem, för sånt brukar hon vara noga med att tala om för mig annars.

Tävling 24 februari

Kategori:

Nu är första tävlingen gjort Msv B:4 i Kungälv, Katarina och AnnCharlotte från Östersund var med mig till Kungälv och det var kul.

Började med att jag på färjan kom på att jag hade glömt passet, som tur var kunde vi surfa fram ett telefonnummer och ringa och fråga om det gick att starta ändå, och det fick jag, men lovade att faxa ner vaccinationsintyget i efterhand, vilken tur. Sen när vi kom fram hade jag glömt nummerlapp och då blev det lite pinsamt, men jag fick låna en av en snäll tjej i stallet där, himla bussigt.

Sen var det tur att vi hade brodd på Vilja för en av tävlingshästarna välte omkull på vägen till ridbanan, i ishalkan.
Det var bara 10 starter, men fina hästar. Vilja kändes riktigt fin och jag fick henne fin på framridningen och hon kändes bra på banan också, inget att vara rädd för i början.

Travprogrammet gick fint, men samlade skritten och piruetterna gick sådär, men ökade skritten fick vi 7:a på och den har vi tränat. Sen gick första bytet bra, men nästa byte hörde hon en häst utanför och då var hon inte alls med mig längre och vi fick inte bytet förrän inne i hörnet. Sen missade vi ett byte till på diagonalen, men resten gick bra, fint sug i handen. Det blev bara 60 % men nu är första tävlingen iallafall gjord och jag behöver inte vara lika nervös nästa gång. Det var trevligt med en kvällstävling, kändes mer som en träning när det var mörkt ute.

Onsdag 23 februari

Kategori:

Tränade Vilja i ett tomt ridhus igår kväll, det är ju sportlov här så man kan komma in lite tidigare än vanligt. Red igenom programmet och fick jobba med rakriktningen i högervarvet, det är en ökning på långsidan i höger galopp och då går hon rejält på dubbla spår.

Kenth hade tagit en långtur med Wizard runt Norrkila med Jennie och galopperat ganska mycket, tydligen fint på vägarna bakom berget.

Drömmer om ett ridhus! Nej, har inte storhetsvansinne, men vi tillbringar ganska mycket tid till att frakta hästar när vi skulle ha kunnat rida alla istället.

Måndag 21 februari

Kategori:

Fortfarande lika kallt -15 grader i morse, men vattnet i vattenkopparna fungerar faktiskt nu, men vi får ha värmefläkten igång på dagarna. Idag är det det min "Klivija-dag" och jag stannar i Högås efter jobbet, och hjälper Anna och Klivija, det funkar bra i traven kan Anna få jobba med sin sits nu och Klivija travar på fint i form och störs inte nämnvärt. Men i galoppen är det handbromsen i och vi jobbade mycket med fattningar i bra tempo idag. de sista fattningarna gick riktigt bra.

Jag var in på S.O.P i Göteborg förra veckan och fyndade en sprillans ny Pikeur frack för 2000 kr och en säkerhetsväst.  Idag var jag tvungen att göra ett återbesök och köpte en kul rulle att stoppa in i hårnätet om man inte har så långt och tjockt hår och en superlätt jacka som blir perfekt till en frusen person som mig.

På vägen hem ringde jag till Lisa och hon kunde komma och massera Vilja idag, det var väldigt bra för snart är det tävling och hon brukar bli så mjuk och fin efter massagen.

Den övriga familjen har sportlov, och idag har Kenth ridit ut Wille och tömkört Wilbur och Sofia har ridit Fabiola.


Wizard

Kategori:


Det här är Wizard en KWPN valack på 8 år, han är e. Salvados ue.Animo, ca 161 cm
Startad 1,00 hoppning, regelbundet tränad för dressyrtränare. 100 % trafiksäker, okomplicerad. Snäll i all hantering. Veterinärbesiktigad ua.

Wizard är till salu för 65 000 kr.


Fredag 18/2

Kategori:

Tömkörningen med Wilbur går alldeles lysande, han fattar snabbt. Idag var han helt styrbar och trängde inte, travade fint på volt och på fyrkantspåret. Lugn och fin. Imorgon är det dags att ta sig upp på ryggen på honom.

Jag var i ridhuset med Vilja, och det funkade fint idag, hon är laddad, och vi red igenom programmet och tränade på galoppslutorna som vi har svårast för, fick tips igår om att lägga mig lite innanför spåret så det gjorde jag idag och när jag inte hade väggen så var jag tvungen att använda ytterhjälperna. Inga piruetter idag, Vilja älskar att göra piruetter och gör det gärna så fort jag tar en halvhalt... men det är ju kul, det tycker ju jag också. Hon är så kul att rida, njuter av varje minut jag sitter på ryggen på henne, förutom när hon är så laddad att jag riskerar åka av.

Kenth red Ville på ängen, han fick galoppera ett rejält pass och var lite svettig efteråt.

Sofia red Fabiola på planen och såg väldigt nöjd ut efteråt.

Var och hämtade 3 täcken som jag fyndat för 400 kr st på Hööks, 2 bruna regntäcke med halvhals, ett till Vilja och ett till Fabiola som har haft så dålig passform på sina täcken. + 1 vintertäcke till Fabiola, de låg perfekt allihop.Hovslagare igår och idag

Kategori:

Fabiola fick skor runt om.

Andromeda (sjukbeslaget omlagt igen) hovslagaren hittade en jättestor hovböld som hade gått in bakom strålen, och det var nog den hon hade så ont av före jul. Nu är hon återställd och hovbölden ska nog inte ställa till fler besvär. Det var en rejält dyr hovböld, med många veterinärbesök och röntenplåtar...

Pandora fick skor fram, hennes hovar är väldigt trasiga och vi satte på skor igen för att spara dem, trodde att de skulle växa till sig, och bli bättre, men de har bara blivit sämre istället, tror att hon tyckte att det var skönt att få på skor och brodd.

Fantasy's hälta i början av veckan kom förmodligen också från en hovböld, som har öppnat sig i kronranden, men nu är hon verkad och ser bra ut igen.

Enligt hovslagaren har det varit extremt mycket hovbölder i vinter och det skulle jag tro bero på knöliga hagar och barfota hästar, det är bara de som har gått barfota hos oss som har fått hovbölder, eller vad tror ni.

Stuteri Light på Facebook

Kategori:

Nu kan ni "gilla" Stuteri Light på facebook om ni är intresserade av vad som händer hos oss, ska lägga in mycket bilder där, både på våra hästar och de som tränar och är inackorderade på Stuteriet.

Dessutom hoppas jag kunna lägga in vad som är på gång där också. Så det blir som en kommunikationsväg för de som är intresserade. Så kommer min vanliga FB inte innehålla lika mycket hästrelaterat.

Länken från bloggen till FB fungerar inte ännu, men snart...

Ny design på bloggen

Kategori:

Sofia har hackat ihop den här designen under sin praktikvecka på Stuteri Light. Tack ;)

Träning för Anki Tifelt

Kategori:

Marianne och ViljaKenth och Fabiola

Bloggen

Kategori:

Vi håller på att designa om bloggen och det fungerar inte riktigt än, vi felsöker...

Onsdag 16 februari

Kategori:

Igår fick vi (Kenth, Sofia och jag) iallafall motionerat 4 hästar, men jag var inte inne från stallet förrän kl 22.30, lite för sent egentligen.

Fölet har skadat sig och är rejält tjock i ett bakben, hon har nog halkat i hagen, nu får hon stå inne med mamma i boxen bredvid, känns lite taskigt att avvänja henne när hon har ont, så hon får gå in till mamma och snutta lite några gånger per dygn, Fabiola har ju inte slutat producera mjölk men det börjar äntligen bli lite mindre och hon är mjukare i juvret på morgonen nu.

Det är kallt och vattnet är fruset i vattenkopparna igen, vi försöker tina det och har fläkten på, men som tur är har vi vatten i stallet så de får i hink sålänge.

Tränade programmet MSV B:4 med Vilja igår, det gick sådär första gången men andra gången var jag riktigt nöjd, nu startar tävlingssäsongen.

Wilbur tömkördes och den här gången gick det jättebra, han tränger med vänsterbogen och vi försöker få bukt med det för det är inte så kul när man leder honom och han nästan är i knät på en hela tiden. Men han gick fint runt spåret och på volten i skritt och trav. Till helgen ska vi tömköra i ridhuset och sen är det nog dags att komma upp på ryggen på honom.

Löshoppning

Kategori:

Fredag

Kategori:

Idag var det kallt och blåsigt, mockade snabbt på morgonen och sen var det träningar och täckestvätt hela dagen, hann till slut rida Vilja på kvällen i ridhuset. Mmmm hon är så fin min lilla häst. hon har knäckt koden i Piruetterna och kröcker in bakbenen och vänder på fyra språng och de blir nästan för centrerade och går så långsamt, förut har hon kastat sig runt och nu vänder hon verkligen. Imorgon träning för Anki.

Sen började jag med Diezel igen som har varit skadad sen i höstas. vi började i höstas och jag hann rida några gånger, och det är en rejält stort svart sto över 170 cm och hon rör sig riktig fint. Jag tömkörde henne i ridhuset och ska göra det några gånger innan jag ska rida henne.

Var jag ute i Nöteberg och tränade Carina och Patrol, Carina trotsar alla väder och underlag och idag var det storm och knöligt men Patrol jobbade på riktigt fint, Carina tyckte funderade allvarligt på att sätta på sig skidglasögon nästa gång.

Idag kom det också en ny häst till oss, Kenth har tränat Vile ca en månad och det verkar vara en snäll och trevlig allround häst. Ville kommer att stå hos oss och han är även till salu, bilder kommer.

Vilken vecka, spöregn och snö

Kategori:

I måndags åkte Klivija hem till Anna igen efter två månader hos mig, det var lite sorgligt, men hon såg nöjd ut när hon fick rulla sig med ylletäcket i torven i sin box... Nu får ni följa henne på Annas blogg istället. Jag kommer dock att fortsätta träna Anna och Klivija varje vecka.

Det spöregnade när jag körde hem henne och jag var lite sjuk.. fick 39 graders feber senare på kvällen och jag har nog inte haft feber på åratal, men det blev sängen och hemma på tisdagen.

Har jobbat med Wilbur e. Biggles, flera dagar den här veckan idag med tömkörning, både jag och Kenth var med och först gick en vid huvudet och sen provade vi att lämna honom, då blev han var lite bångstyrig och skulle snurra in sig i tömmarna och ville inte gå framåt, men till slut förstod han vad han skulle göra och travade fint i form i snömodden. Han rör sig riktigt trevligt. Wilbur har haft sadel på sig och vi har longerat, men det har varit dåligt underlag så det är mest för att han ska hanteras så mycket som möjligt nu. Han bryr sig inte om att ha något på ryggen och är inte rädd för något, men väldigt bulig och biter i grimskaft och kan inte stå still på gången. Så det är mycket jobb med sådant nu i början, får han bara lite hyfs kommer det att bli bra. Han går villigt in i transporten och står ganska still, krafsar bara lite.

Skulle egentligen ha åkt till Anki och tränat idag, transporten var packad och skulle bara lasta Vilja och köra i morse, då är det 1 dm blötsnö och SMHI varnade för massor med snö, så det var bara att avboka alltihop och så satt jag hemma och jobbade istället. Gjorde dessutom en rejäl vurpa på gårdsplanen och kände mig allmänt mörbultad hela dagen.

Tömkörde Vilja på kvällen och försökte jobba lite med att få upp frambenen, när jag var på clinic med Kyra så visade hon en övning som man kan göra genom att peta med ett spö på frambenen och få dem att lyfta frambenet framåt och sen berömma, och genom det jobbet sen även kunna hjälpa till när man går framåt och få dem att lyfta högre på frambenen, lte förberedande jobb för Piaff och passage.


Träning för Anki Tifelt

Kategori:

Här kan ni titta på ett klipp från Ankiträningen på Klivija som jag har haft på utbildning i snart 2 månader, Klivija är en bestämd dam som man både behöver smeka medhårs med massor av beröm, hon älskar verkligen beröm och desutom vara väldigt bestämd annars tar hon helt ledarskapet.

Det största problemet som vi har jobbat med har varit att Klivija slår med huvudet, så rejält att hon själv tappar balansen. Hon ville inte gå in i transporten och hade väldigt bestämda åsikter om vilket håll hon skulle gå åt, ett starkt sto. Men nu tror jag att hon skulle följa med mig överallt,hon är härlig, med ett bra tryck i bakbenen och idag njöt jag när jag tömkörde henne på ridbanan och det kom en hagelskur men hon var helt fokuserad på jobbet och jag kunde gå bakom henne och hon travade sakta med takt och  balans. Galoppfattningarna är fortfarande inte helt stabila men bara några steg in i galoppen kommer hon i balans och eftergift. Det är en häst som man aldrig får bromsa sig ur problemen utan rida på framåt.

Jag har gjort en uppställningsplats i lösdriften för att det var lättsamt att slippa gå runt och in i stallet, igår band jag upp Wilbur där och borstade, och gav honom kraftfoder. Han tycker att det är väldigt kul att få gära något och så fort jag kommer i närheten kommer han och nästan frågar, är det min tur nu. Jag brukar börja att jobba på marken och Wilbur fick på sig en repgrimma och så tränade vi lydnad ute i halkan, han var väldigt uppmärksam på mig. Transporten stod lägligt till med nedfälld lucka, så vi gick in i den, han gick snällt in på högersidan och jag på vänster och stod och snusade där inne en stund, sen backade vi ut, gick en liten sväng och gick in igen, samma sak, han verkar possitiv och trevlig. På söndag ska vi till ridhuset och löshoppa kl 16, ska bli spännande att äntligen få se honom röra sig. Det kommer nog att bli löshoppning de flesta söndagar framöver och så planerar jag att tömköra honom så fort som möjligt för att se om hon accepterar det.

Vilja var överladdad i onsdags så till slut efter lite kast för diverse ljud så fick jag kliva av och longera henne. Samma tid varje år, hon är alltid extra svårriden i januari, februari varje år. Igår var hon svullen på insidan av ett framben så nu är hon lindad, kunde inte hitta några sår så jag hoppas att det bara är ett slag. För i övrigt har de nya filtskydden varit suveräna, Vilja står t.o.m still i transporten nu och det är säkert för att hon inte behöver vara rädd för att trampa sig.

Idag var jag i Färgelanda  och hade träning hela em och där verkar aldrig vintern ta slut det var vintervägar dit upp och hade kommit en decimeter snö däruppe. Det var en kul eftermiddag med fina hästar.


Wilbur

Kategori:

Idag börjar Wilbur förberedas inför 3-årstestet, nu är det dags för allvar. Idag blev det en fixardag för han var smutsig och långhårig:Efter manklippning och svanstvätt såg han ut såhär, men pälsen får vara för han kommer ju fortfarande gå på lösdriften, men jag bytte från vintertäcke till regntäcke för idag var det plusgrader.
Han var snäll och trevlig att hålla på med och tyckte att det var så skönt när jag borstade med piggborsten.


Köket klart

Kategori:

Köket före renovering:Efter:Härligt att få börja flytta in alla saker igen.