Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

En kylig januarisöndag

Kategori:

Har varit sjuk sedan i onsdags, men känner mig lite bättre nu i helgen, igår blev det en utetur med Vilja i vackra vädret och Raviona träning i ridhuset, jobbar mycket med rakriktning och massor av övergångar, Raviona är en energisk häst som har bråttom iväg, så får jobba mycket med att hon ska ta det lugnt.
 
Idag var det -16 grader ute men soligt och det gör att det är varmt och skönt i ridhuset på dagen. Idag var det träning med Vilja först,hon har fått en långsam igångsättning med mycket uteritter efter 5 veckors vila, men nu börjar hon komma igång och hon är så pigg, det är så kul. Idag var det för första gången samlingsträning , och lite piruetter. Vilja verkar tycka om underlaget i ridhuset och är så spänstig.
 
Fick äran att rida Credo också idag, igår gick han lektion med Lotta och hon var helt lycklig efteråt, han är superfin efter vilan. Pluggade i musiken i öronen och försökte få Credo så rund i formen som möjligt. Vi jobbar med att han inte ska trycka upp nacken och bli spänd och att han ska bli långsammare i galoppen. Ingen bytesträning innan speglarna kommer upp utan bara enkla byten. Han var superfin och på slutet tramptränade vi, det går väl så där han vill gärna resa sig när man gör det.
 
Sist ut var Raviona, fina Raviona som är så energisk, hon står nu blick stilla nu när jag sitter upp, Hon får en godis av mig så hon flyttar sig inte ur fläcken förrän hon fått den, Hon hade väldigt bråttom iväg tidigare och Kenth fick hålla henne när jag satt upp. Nu skrittar hon lugnt i början och vi kan jobba igång henne lugnt och sansat. Hon är precis i utbilningsfas, hon ska ju i år gå som 5-åring i år och då är det kval i LA, så vi tränar mot det, övergångar, korta och länga, volter och skänkelvikninnngar, Hon är mycket balanserad i galoppen och vill helst galoppera har en stabil förvänd galopp också. I traven börjar jag kunna sitta på henne, och hitta dragläget (kontakten) och då får hon ett fantastiskt fint steg. 
 
Fölen: Cillla är avvand nu och får gå ut själv med Qlever halva dagarna i padocken. Hon är frisk nu, hålväggarna borta och hovarna har växt ut fint. Boccé däremot står fortfarande inne med gips och får inte gå ut på några veckor ännu
 
 

Projektet att bygga ridhus är äntligen i mål

Kategori:

Idag red jag för första gången i ridhuset. Det kändes helt underbart, ljust och fräsht.
 
Underlaget är inne men det krävs fortfarande en hel del jobb med underlaget. Det ska på salt och köra harvmattan för att få det slätt. Det är en del som ska fixas runt omkring och grusas upp.
 
Det har varit ett stort projekt att bygga ridhus och vi har gått på några stora nitar och blivit lurade på vägen,
det var tungt, men nu känns det skönt att det ändå blev så bra. 
 
Bygglov
Det startade nog långt tidigare egentligen, men 2013-08-16 togs första kontakten med byggnadskontoret för att ta reda på om man behövde bygglov eller inte, det är väldigt olika regler i olika kommuner och man tolkar lagarna olika, men jag fick beskedet efter att det hade varit uppe i byggnadsnämnden att jag behövde bygglov och då fick vi söka det och det var ju inte så lätt med allr som skulle in, ritningar som skulle göras och blanketter som skulle fyllas i. Bygglovet för ridhus i Lysekils kommun kostade ca 40 000 kr. 
 
För 2 år sen 2013-11-04 ritade Sofia den här bilden som jag skulle lämna in till byggnadsnämnden för bygglov och min första kontakt med byggnadsnämnden var 2013-08-16.
 
 
 
Så så lång tid har det tagit. Från planering till färdigt ridhus ca 2,5 år. 
 
 
Finansiering
Så måste man ju se till att man har tillräckligt med egna pengar eller andra finansiärer till bygget.
  • En del har vi finansierat med eget kapital.
  • Min bank sen många år SEB är fantastisk (eller en ovanligt bra bankkvinna) som har trott på projektet och fixat allt som behövs och lånat ut pengar till projektet. 
  • Jag har också sökt EU-stöd och hoppas att det blir ett ja på det.
 
Offerter ska tas fra från följande leverantörer;
  • Markberedning/Grävning
  • Hallbyggare
  • Grund
  • Underlag
  • Elektriker
  • Armatur
 
Men tro inte att det är lätt, man måste skriva exakta offertförfrågningar och granska och jämföra vad som finns med och inte finns med på offerterna, de är ju aldrig helt lika. 
 
Man måste vara noga med att specificera varenda sak man vill ha med från början, för när offerten är bekräftad så kostar det att lägga till saker.
 
Vi hade DS-hallen som leverantör och de var helt fantastiska, de gjorde både grunden och byggde hallen. Inga problem med något, de löste problemen även om de hade rekord i regn på en leråker som hade en vallgrav med vatten runt formen. Då åkte de och hyrde en pump och pumpade bort vattnet. De hade också 2 rejäla stormar i början på december när de höll på och montera de stora plåtarna. De bodde i en arbetarbarack och jobbade till sent på kvällarna och hela helgerna. Det gjorde att det bara tog 5 veckor från det grunden gjöts till att hallen var klar.
 
Jag har haft bra hjälp av våra lokala grävare och elektriker och fick en "strålande" belysning när jag äntligen fick kontakt med Ann-Christine Gulle på Solljus i Östersund genom bekanta i våra gamla hemtrakter och dessutom ryttare så hon förstod hur viktigt det var att det blev bra ljus, de gjorde en ljusplan och blev våra leverantörer för armaturen.
 
Underlaget är ju också en hel vetenskap, vi tog prov på en sand och skickade iväg på analys, sen köpte vi fiberremsor av Håkan Tifelt, från Holland som sedan blandades i en fin sand (som ska gå att krama ihop till en snöboll) och vi har lergjord i botten, duk, 0.8 grus hårt packat och sen underlaget på det.ca 10 cm.
 
Men sen hade vi en del leverantörer som vi fick avbryta samarbetet med, men det väljer jag att inte berätta om. Nu vill jag glädjas över det här och en annan dag ska jag ta tag i det som kvarstår.
 
Jag har iallafall lärt mig en hel del om bygglov, förhandlingar, offerter och att man hela tiden måste kontrollera allting. 
 
Summan för bygget blev ca 1 800 000 kr + moms. (inklusive allt)
 
 
 

Stuterilight.se

Kategori:

Så var det dags igen för virus på hemsidan, lagom innan jul så var det någon som hackade min hemsida igen, blir trött på att det alltid är några som tycker det är roligt att förstöra för andra. Mina hemsidor var fulla med en massa php sidor som inte hörde hemma där. Ja visst behöver man IT-säkerhet men hur skyddar man sig från intrång på ett webhotell. Jag har iallafall lärt mig att jag ska ta fler lokala backuper.
 
Jag har beslutat mig för att göra om den igen och flytta till ett annat webhotell och bygga om hemsidan igen så får vi väl se om det blir bättre där.
 
Men nu vet ni varför hemsidan är nere och snart kommer den upp igen med nytt fräscht utseende.