Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Tävlingen

Kategori:

Anna filmade när jag red i söndags, min häst har blivit en bastant dressyrdonna, med ett härligt gung.
me like;)


Söndag 29 maj

Kategori:

I morse åkte vi åt var sitt håll på tävling, Kenth till Strömstad för att tävla dressyr med Fabiola, LC:1 och LB:2.
Det var Fabiolas första tävling och hon fick 62 % i LC, men var sen trött i LB och fick lite sämre där. 57 %, men skötte sig utmärkt.

Jag åkte till Trollhättan med Vilja och Anna Kronlid. Det var Bo Tibblin som dömde och jag hade som tur var läst hans blogg och visste att han tyckte att många slarvar med vägar och övergångar så jag satsade på att rida supernogranna vägar och rejäla halvhalter, och dessutom börjar Vilja bära sig mycket bättre i traven och få ett härligt schwung. Så plötsligt var man ur 6-träsket och fick flera 8-or, då spelar inte missarna lika stor roll längre, för jag fick några 5:or också. Men 8:a på ridvägarna och 8 or på enkla bytena och inridning och utridning, kändes väldigt bra.


Fick 65,87 % och kom 3:a på det, min klubbkompis Sandra som också tränar för Anki Tifält slog mig med några poäng. men det var tätt i poängen mellan oss.

Det hällregnade hela timmen som jag red fram (på tvären) och vi var dyblöta när vi skulle in på banan och framridningen var riktigt lerig och dammar lite här och där. Tur man har en grå häst.

Palatino Light och Sandro Light

Kategori:

Ska våra fölungar heta. på Ebbas blogg kan ni se lite nya fina foton, vi ska också ta nya bilder på hästarna i helgen.

På Söndag är det tävling, Kenth och Fabiola ska starta dressyr i Strömstad LC, LB och jag ska till Trollhättan med Vilja.

Lördag den 21 maj

Kategori:

Vi hämtar oss långsamt och gläds åt våra fina fölungar i hagen, Kenth hämtade Diva och fölungen på Skara och vi begravde honom igår eftermiddag på en fin plats på våra sommarängar. ♥

Efter diverse tillstånd är väl bäst att säga för både kommun och länsstyrelsen måste ge sitt godkännande och någon ska komma ut och titta på platsen, men de var hjälpsamma och kom en timme efter jag hade ringt.

Senare på em åkte jag och hämtade vår nya pärla, Royal Faith, kul att komma in på hingsstationen och fråga vilken häst som var vår, "hon med den långa manen"! Fia verkar väldigt snäll och jag tog en sväng och visade henne gården och sen släpptes hon ut på lösdriften, valackerna jagade henne lite först, men sen sa hon ifrån och det var lite skrikande och sparkande med frambenen en stund och sen tog hon plats vid hösilaget och sen var det lugnt. Hon kommer gärna fram och pratar när man kommer till hagen. Hon är vårt nya avelsto, men ska även sättas igång lite lungt i sommar.

Nu är alla hästarna avmaskade mot blodmask och spolmask, och fölstona har släppts på bete, men istället får Credo gå in i box på bantning. 1 juni räknar vi med att ha de flesta hästarna ute på bete. Sommar hagen är fixad och det är klart att släppa upp.

Il Divo

Kategori:

Gav tyvärr upp i eftermiddags och är inte längre hos oss, vackraste fölungen, fux med fyra vita höga strumpor och en mjuk fin päls och så snäll och litade så på oss och så kunde vi inte hjälpa honom. Blodvärdena hade blivit sämre på em och till slut hade han inte klivit upp för att dia, de hade provat att sondmata honom, men då slutade han andas och hjärtat hade stannat.

Diva har bäddat över honom och får vara kvar i boxen med honom i natt enligt deras rekomendationer och så hämtar vi henne imorgon, har precis anmält henne till ammajouren om det är någon fölunge som lika tragiskt förlorat sin mamma.

Vi sörjer vår vackra fölunge och sörjer att vi inte fick se honom växa upp till en ståtlig hingst.

Il Divo kämpar på

Kategori:

Veterinären som hade opererat Il Divo ringde vi 11-tiden och talade om hur han såg ut invändigt, det var tydligen enligt honom både förstoppning, som de ganska snabbt kunde massera ut, men så det stora var en urinblåseruptur och hela buken och bukväggarna fyllda med urin, det var ju egentligen det första vi trodde, men när han sen kissade inatt och de tog prov på det så såg det ut som det var normalt.

Men nu har de gjort rent och lagat urinblåsan och sytt igen honom och han hade vaknat och varit upp och diat, så det känns hoppfullt.

Första dygnet är dock kritiskt så jag är nervös varje gång telefonen ringer. och vi är ganska trötta, det blev ju bara en timmes sömn i natt innan de ringde och vi skulle ta ställning till att operera eller inte.

Il Divo

Kategori:

igår kväll verkade inte Divas lilla föl må så bra, han krystade hela tiden och jag kunde inte avgöra om han inte kunde kissa eller bajsa, men något var inte bra, Diva var stinn i juvret och han hade nog inte diat på ett tag. Gav microlax och ringde ganska snabbt jourhavande vet, men ingen svarade, pratade in ett meddelande och hoppades att han skulle ringa snabbt.

Samtidigt ringde vi till Skara djursjukhus och de kunde ta emot oss, då hade fölet blivit sämre och började bli matt. Vi gjorde snabbt klart nappflaska och mjölk som jag hade mjölkat ur och jag lastade Diva och Kenth bar in fölet. När vi var i Brastad ringde jourhavande, och då hade det gått en timme sen vi ringde, tycker att det är lång tid, för ringer man på jourtid är det ju oftast bråttom. Vi valde att fortsätta mot Skara.

Sofia, Kenth och jag var det som åkte, vi stannade två gånger och matade och sista gången var han helt utslagen och vi mer eller mindre hällde i honom mjölken.

2 timmar senare kl 21.30 var vi på Skara och han fick smärtstillande och dropp, han var kall i hela kroppen, men lite varm på öronen, fick en tjock filt på sig och sen var det bara att vänta. När droppet nästan var slut lyfte han plötsligt på huvudet och gnäggade lite sen upp på benen och letade efter juvret och diade och diade i flera omgångar.

Efter det kissade han och vet. kunde analysera både urinet och blodet, det var hyfsade värden och han hade antikroppar från råmjölken.

Så analysen var förstoppning  långt inne i tarmen, de pumpade i risinolja både framifrån och bakifrån och sen fick han vila igen. Då åkte vi hem, kl 2.30 var vi hemma igen efter att ha kört lite långsammare hem i mörkret och regnet.

Kl 4 ringde de igen och då var han sämre, så vi var tvugna att ta beslutet om vi skulle operera eller inte, försäkringen kommer förmodligen inte att täcka hela beloppet. Vi har iallafall beslutat oss för att öppna honom och nu ligger han på operationsbordet så håll alla tummar för vår lille kämpe.

Il Divo

Kategori:


Diva fick en superfin fölunge kl 21.15 ikväll, jag och Sofia var ute och övningskörde men fick snabbt byta och köra i snabb fart hem, vi hann. Fölningen hade precis kommit igång och det gick lite trögt i början, men 21.30 var det klart och det var en ganska stor hingst, med 4 höga vita strumpor och en bred aldeles jämn bläs, helt perfekt.
Han har varit på benen men ramlat ganska många gånger, inte ätit än men varit på god väg.
Skönt alla fölningarna gick bra iår och nu ska vi glädjas åt att se dessa härliga busiga hingstar på ängarna i sommar.
Il Divo ska han heta.

Wilbur

Kategori:

Idag har Wilbur gjort 3-årstestet i Nuntorp, han skötte sig super, var 158 cm hög, perfekt för Ann-Charlotte.
Han såg fin ut och blänkte i pälsen, men han får inte lika fina gångarter för hand som han får när man rider honom.

Han fick 42 poäng på gångarter och hoppningen gick sådär, han slog i ganska rejält 1 gång och sen blev han osäker och stannade en gång, så det blev 5 och 5.

På ridprove var han super, hela tiden  form och jobbade på i bra tempo och bärigt, han fick väldigt fina vitsord och domaren sa att han kommer nog att ta många fina placeringar på dressyrtävlingar.

Fina, fina Wilbur. Han har varit så kul att jobba med. Alltid positiv och arbetsvillig.

Ann-Charlotte och Wilbur

Pandora har fått föl den 12 maj kl 10.50

Kategori:

Jobbade som tur var hemma idag och när jag hade telefonmöte hade jag ögonen på Pandora för hon har haft vaxproppar sedan igår kväll. Plötsligt gick vattnet och jag fick avbryta mötet snabbt och springa ut i hagen, Sofia var också hemma och Pandora gick inte att flytta på så vi tog in Vilja och Fabiola istället.

5 minuter senare var fölungen ute utan komplikationer, han blödde från navelsträngen och var blodig på benet, men det dämpades ganska snabbt. Sen tog det ca 1,5 timme innan han var på benen, de var ganska trötta båda två.


Då äntligen fick vi in dem i boxen, sen har vi försökt få honom att äta, verkade inte som han hade någon sugreflex utan vi lyckades spruta in lite i munnen på honom. Till slut frampå kvällen så tog vi flaska och efter en lång stunds försök började han suga, och då fick han en kick och började leta mat igen och nu innan vi gick in verkade det fungera, och tarmbäcket har gått, så nu kan vi kanske sova lugnt inatt, men övervakningskameran får vara på.

AnnCharlotte och hennes mamma Sandra kom ner med barnen åt AC och ska vara med på 3-årstestet för Wilbur, det är alltid jättekul att få besök från "gamla hemma".

Vi hann faktiskt rida också frampå kvällen Kenth hoppade Fabiola och jag tränade Vilja samtidigt, och jag fick faktiskt jobbat mina timmar, så man hinner ganska mycket, dessutom firade vi min födelsedag och jag fick en fin klocka av mina tjejer, och av Kenth en strykbräda, faktiskt välbehövligt för vi har inte haft någon på länge.

Lyckas inte ladda in några bilder, men ska prova igen imorgon.

God Natt:)

Onsdag 11 maj

Kategori:

Träning för Anki igår med Vilja och jag fick jobba massor med de problem jag hade på tävlingen, ej tillräcklig böjning i skolorna och ibland öppen i formen, jag fick bråka lite med henne för att få igenom böjningen i högersidan och jobba massor med drivningen, till slut blev hon rund och fin, men fortfarande öppnar hon sig lite i piruetterna.

Har anmält mig till St George i Trollhättan, så vi tränade slutorma med byte vid X och tillbaka igen och de gick hyfsat, har som mål att starta den klassen, men ev blir det Msv B:4 ist.

Fick lite hemläxa med formen.

Kenth red Fabiola, och hann tyvärr inte titta den här gången, men Anki tyckte att hon hade 8-9 mässig galopp och det är ju super, hon kan verkligen både och, ibland är galoppen så platt så det ser inte ut som hon lyfter från marken och så kan den bli så himla rund och stor när hon jobbar bra. Kul, Kenth ska ut och tävla dressyr på henne om några veckor, LC och LB.

Håller på att sluttrimma Wilbur, han har inte fällt all vinterpäls än, himla synd för han är så fin i sommarpälsen. Har ridit på banan och han är som vanligt så himla kul att rida, man kan galoppera varv på varv och sitter superskönt. Sen efter galoppen blir han väldigt fin i traven också. På söndag ska han visas i Nuntorp, sen blir det semester för honom. AnnCharlotte kommer ner imorgon och ska vara här över helgen, så då ska hon få prova sin häst.

Sprang precis ut och tog in hästarna, det kom världens åskskur och stormvindar så vill inte ha dem på ängarna, hoppas lösdriftshästarna går in under taket, men det är väl ingen risk.

Fabiolas lillebror Fahrenheit visades på treårs-testet på Strömsholm e. Don Primero, så här ser han ut.Vår nya häst Royal Faith är kvar på hingststationen och ska semineras imorgon, hon hade ett ägg på 5 cm idag, så vi hoppas att det går vägen. Förmodligen kan vi hämta henne på fredag, ska bli kul för jag har inte sett henne än. Fast jag tror att jag såg henne riden någon gång i Ås som 3-åring.


Ny häst i stallet

Kategori:

En ny häst kommer till oss den här veckan, han kommer från Jämtland och ska flytta till oss, i lördags åkte hon den långa vägen från Krokom till Kungälv och idag har ägaren för vår räkning lämnat henne på betäckning i Uddevalla och så hämtar vi henne där när hon förhoppningsvis är betäckt senare i veckan.

Vi hälsar Royal Faith välkommen till oss, hon är vår nya avelshäst och ska i år betäckas med Corlensky G. "Fia" fick dubbeldiplom som 3 åring med strålande betyg i både hoppning och gångarter, så vi är väldigt spända på hennes avkommor.

Fia är 6 år och väldigt grön i ridningen, men vi ska förmodligen sätta igång henne lite lugnt i sommar.

http://www.blup.se/sv-SE/horses/178386-royal-faith-swbBilden är Jennys

Lördag 7 maj

Kategori:

Idag ramlade en flicka av en ponny i skogen och slog huvudet i ett träd, de hade mött en stor grå lös hund i skogen och hästen blev rädd och sprang hem. Det är tråkigt när sånt här händer det är så onödigt, ha era hundar kopplade om ni inte har dem inom synhåll, tror inte ens att ägarna vet om att de orsakade en skada.

Nu gick det nog ganska bra och slutade med kanske hjärnskakning och lite ömmande ben och armar och ponnyn sprang som tur var hem och hade inga skador. Men hoppas att det inte händer igen, det är små djur som fötts ute i skogen nu och inga hundar ska springa lösa där.
Detta hände precis när vi hade lastat och skulle till Alingsås och skulle tävla så det blev lite omtumlat och oroligt, men vi kom iaf iväg i god tid och var framme i Alingsås kl 16, så jag han titta på något ekipage innan jag fixade hår och bytte om och satt på hästen ca 55 timme innan start, skulle starta kl 17.50. Vilja kändes lite seg från början men efter en halvtimme var hon plötsligt med mig och var så fin, tyvärr vart det tyvärr lite lång framridning och fick inte igenom henne på banan utan hon blev spänd. Men jag fick ganska bra betalt ändå ca 59% i MSV A:1 och där brukar jag ju ligga runt än så länge. Det var tre domare och skiljde inte mycket mellan procenten så de var nog eniga. Idag trodde jag nog inte att jag skulle nå dit ens, och hade en mycket bättre ridkänsla i Karlstad.

Första dagen ute

Kategori:

Idag fick Andromeda och Sandro gå ut och springa av sig lite i hagen. Jag vet inte vilken av dem som blev gladast, men många glädjeskutt blev det iallafall.

Sandro Light

Kategori:Den här lilla krabaten föddes igår den 2:maj kl 14.30, på lösdriften.

Carina som alltid är här på em satt och red sin Akka när hon såg att Andromeda la sig vid hösilagehäcken, hon ringde till Kenth, men både jag och Kenth var ju i Göteborg, såg inte ut som fölet skulle komma riktigt än, och definitivt inte på dagen. Hon reste sig igen och gick in i lösdriften som tur var, med alla fyra valackerna som intresserade åskådare runt henne.

Vi som har desinficerat boxarna med Vircon och så går hon in i lösdriften som definitivt inte är lika ren. Carina fixade så att fölungen fick luft och gjorde sönder fostersäcken, och medan jag körde i ilfart från Göteborg så åkte Maria Lifv från Toric Center ut och hjälpte Carina, en timme senare var jag också på plats och vi hjälpes åt att försöka få honom att äta, det var inte lätt för honom att få tag i juvret och han hade svårt att suga. Vi mjölkade ur lite råmjölk ifall det skulle hända ngt.

Idag har det snöat här så de har inte varit ute än.

Njut av Marias film, vi fick oss ett härligt skratt och är väldigt glada för all hjälp och att det gick bra.