Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Fredag

Kategori:

Idag skulle jag ha varit i Falkenberg och tävlat, men avbokade det för att vi behöver ta hand om vår sjuka häst, hon är dräktig på 90 dygn och vi har tagit nya prover på henne idag. Trots att hon verkar så mycket piggare och äter och dricker så har kreatinin värdet ökat från 405 till 427, och det betyder teoretiskt att hon inte ens borde stå på benen, konstigt, men det gör hon.

På måndag ska hon ner till djursjukhuset i Helsingborg och läggas in där för att de ska kunna ta fler prover på henne.

I övrigt har jag iaf ridit 3 hästar idag Vilja först ut på morgonen och hon känns väldigt fin, pigg och spänstig och börjar trampa på fint i passagen men har lite svårare för att trampa. Dessutom jobbar vi mycket med skolorna, galoppslutorna jobbar vi med att samla så hon orkar vara kvar uppe.

Sen Fabiola som var lite sur i början, men sen släppte hon fint, jag jobbar henne mycket med att hon ska vara riktigt eftergiven och trava på i ett friskt tempo och inte i bekvämtempo, mycket variationer i både trav och galopp.

Sen hade jag några träningar och red Diezel, det var bästa gången, äntligen släppte handbromsen och jag kunde rida på i ett friskt tempo i galoppen, det börjar lossna, hon är ju ung och har haft en del skador, men peppar peppar så har vi kunnat träna regelbundet en lång tid nu.

Pandora

Kategori:

Pandora verkar vara lite piggare har fått tillbaka sin aptit, hon får sulfa som är inflammationshämmande och verkar svara bra på medicineringen. Hon bälgar i sig vatten och är vrålhungrig, hon är satt på en kost av massor av riktigt blöt betfor, lite försiktigt av korn/havre blandningen (3 kraftmått), samt morötter och massor med hösilage. Fortfarande väldigt mager men i förrgår galopperade hon i hagen när hon fick vara ute en stund. På förmiddagarna när hon fått medicin får fölisen gå ute själv och sen så får P gå ut på em några timmar om det inte regnar.

Njurarna är viktiga organ i kroppen och njursvikt är livshotande, hennes föl som är 4,5 månad gammal går på försiktig avvänjning nu för att Pandora ska få använda all näring till att bli frisk. Han är stor och rejäl men ser ändå lite ledsen ut när inte mamma är med.Pandora

Kategori:

Vår älskade Pandora är sjuk och har problem med njurarna, hon går nu på Sulfa i 10 dagar och vi hoppas att hon svarar på den behandlingen.

Bilderna är från hagen idag, när hon fick vara ute en stund och såg mycket piggare ut.

Andromeda

Kategori:

Här har vi satt upp Kenth på Andormeda, hon är riktigt fin, men bockar gärna.
Regnet vräker ner

Kategori:

Det regnade så mycket när jag red idag, att det plaskade på sadeln, genomvåt rätt igenom kläderna och hästen gick som en dröm, vilken häst, jo Fabiola! Tror jag har knäckt koden.

Tur att det var så iallafall för då gör det inget att det ösregnar, men jag bangade faktiskt från att ta ut en häst till utan det blev lite ompyssling i stallet istället.

Tränarutbildning

Kategori:

Imorgon bär det av till Skövde för tränar-fortbildning, för att få behålla sin Tränar licens så ska man varje år gå en fortbildning, i år är det Lussan och Elisabet som håller kurs i "Med tonvikt på medelsvår dressyr" hoppas på två inspirerande dagar.

I helgen har jag jobbat med både Fabiola och Vilja förutom en dag när vi red ut och Kenth red en laddad Vilja och jag Fabiola, det var härligt att galoppera på vägarna upp mot Korseberg.

Sofia hade oturen att ramla av Andromeda i lördags och slog armen lite, så igår fick Kenth vara stand in och rida henne, annars är planen att Sofia ska träna och få visa denna härliga häst på kvalitets nästa år.

Det har regnat massor igen och hagarna är leriga, urk,hur mycket regn kan det komma. I veckan kommer PeO och fixar så vi får en grusad väg för traktorn in i hagarna så vi kan köra in hösilage, nu bär vi till alla hästarna och oj vad de äter mycket.

Sen väntar vi på boxinredningen jag blev lovad högst 4 veckor och nu är det 3 kvar.

Fredag i stallet

Kategori:

Både jag och Kenth är ledig på fredagar och då hinner vi riktigt mycket. Idag har vi haft hovslagare här och fixat hovarna på Fabiola, Fia, Fantasy och Pandora, Fabiola har vilat i tre veckor för hon har gått ganska hårt fram till 4 års championatet. Hon fick 64% på championatet och det var iaf godkänt.

Men nu behövde hon vila några veckor för hon har gått hela sommaren och kändes trött, så det blev ingen kvalitets utan vi satsar på att tävla istället. Idag när jag red henne kändes hon finare än på väldigt länge i traven, luftig taktmässig, men hon var rejält pigg och drog mig ur sadeln i galoppen, men det ska vi nog jobba bort, bara att trycka ner baken i sadeln och sitta kvar, eller?

Fabiola fick silicon i sina hovar för hon var lite öm i sulan.Idag för nog första riktigt lediga dagen i höst, jag red Vilja och Fabiola och sen har vi fixat i trädgården, rensat ogräs och Kenth har klippt häcken.

Sen har vi ju fått upp dörren i Divas box, bild kommer på det, det blev riktigt bra en 130 cm bred dörr tvådelad, så hon kan stå och titta ut.

Sofias fina bilder på hingstfölen:

Palatino Light, den vackra svarta hingsten med mycket vita tecken.
Bestämd som sin mor och kan vända baken till men skulle aldrig bita.Sandro Light, med de härliga gångarterna, galoppen luftig och i uppförsbacke.
Spindelben som verkar kunna röra sig hur mycket som helst.

Tävlingar online

Kategori:

Det är kul när även ridsporten använder tekniken, idag fick jag ett mail från Equipe med resultatlista från tävlingen och möjlighet att köpa foto på sig själv online, imponerande! Dessutom var det foto på alla ekipage i resultatlistan så man kan se sina konkurrenter. :)

De flesta tävlingar går att följa online numera och man har resultatet hemma i soffan lika snabbt som ryttaren. http://www.equipe.com/sv

Så här såg mailet ut

Torslanda Ridklubb - Regional, Lokal, Ponny, Häst, Dressyr

Hej Marianne Höglind Björk!
A1eab4f064db50217fc54a093fe86298
Här kommer en resultatsammanställning av din tävlingshelg!
Lite längre ner på sidan kan du även se en förhandsgranskning på de bilder som du och din häst kommit med på.

Resultatsammanfattning för Marianne Höglind Björk

Bilder på Marianne Höglind Björk

För att se samtliga bilder från klasserna där Marianne Höglind Björk deltagit följ länkarna nedan

Klicka här om du istället vill se alla bilder från hela tävlingen

Några smakprov på de bilder som finns på webshop.equipe.nu:

 

Tävling i Torslanda

Kategori:

Idag var det DM i Torslanda, så det bar iväg vid 1-tiden för vi skulle starta kl 16.39. Vilja åker smalt igen i transporten och bara jag kör sakta sakta igenom rondellerna så står hon riktigt bra och jag får med tävlingsskåpet igen.

Vilja skötte sig bra, vi fick till fina byten efter slutorna, det har vi tränat på i veckan, tyvärr missade vi ett byte i serien på slutet. Vi fick 64,26% och det är är jag nöjd med, vi för färre och färre missar och Vilja verkar göra sitt allra bästa på banan. Skulle behöva några % till för att komma upp på placering.

På förmiddagen åkte baracken iväg, som stod vid ridbanan, det var ingen som använde den och den behövde renoveras innan vintern och det orkade vi bara inte med. Så den åkte ut på blocket och jisses vad många som ringde på den.

Nu är alla hästarna intagna och nattade.

Imorgon ska Fia till veterinär och triangelmärkas och dräktighetsundersökas och efter att ha jagat Sune i en vecka gav vi upp och bokade tid på Ale djurklinik istället och det ligger ganska nära mitt jobb, så hon får följa med på morgonen dit och gå i en hage till vi har tid kl 17.

Fantasy Light

Kategori:

född: 2010

e. Dionysos ue Nobel uue Gauguin de Lully

Fantasy börjar växa till sig och blir en snygg 1,5 åring. En trevlig häst som är lätt att handskas med i alla situationer. Fantasy rör sig bra och kommer att bli en fin dressyrhäst. Fantasy är till salu.


Sofias blogg

Kategori:

Sofias blogg ligger på första sidan på http://blogg.se/ idag, det var en kul överraskning för henne, scrolla ner en liten bit så hittar ni den Sofias blogg

Nu har jag beställt 2 boxar till, efter diverse offerter så blev det Hammars, de hade bra pris och var trevliga att ha att göra med.

Här ska vi bygga 2 boxar till. Ytterväggarna är klara med fönster och Plywood.Idag har jag och Vilja hopptränat inte så höga hinder men hon hoppade ganska stort, speciellt över vattenmattan där hon tog ett jättesprång över, och med kandar och dressyrläder är det inte så lätt att sitta kvar.

Det var bra att träna avstånd och antal galoppsprång, fick rida på rejält för att det skulle stämma.
Sofia och Andromeda hängde på bakom mig och fixade också den här banan.

Torsdag 8 sept

Kategori:

Hösten är här och det regnar helt otroligt mycket, allt är lerigt och blött, det är tröttsamt.

Har varit hos Anki med Vilja i två dagar och tränade 2 pass, Vilja gick riktigt bra. Jag har haft problem med att få gest i enstaka byten, och nu fick jag rida på i friskare tempo direkt efter slutan och då blev det fina byten, och eftersom jag hade framåtbjudningen där så hade jag med det in i samlingen i piruetterna och då blev de också bra. Så vi löste några problem.

På söndag är det DM i Torslanda och det ska bli kul, det går i MSV A:1 och det är 17 ekipage som ska vara med.

Lämnade in transporten för att inte höger blinkers funkar, och så har handbromsen låst hjulen, det slutade med att jag blev 7000 kr fattigare och blinkersen fungerar fortfarande inte... Men bromsbackarna är iallafall utbytta nu.

Obs gammal bild som Ebba har fotat i somrasWilbur

Kategori:

Imorgon lämnar Wilbur oss och åker tillbaka till Jämtland, känns lite sorligt, han har ju varit hos oss sen juni 2010 och han är en härlig personlighet, vill gärna vara nära och älskar när man kommer till hagen. Han är gosig, men bökig i stallet och har svårt att stå still.

Men han är en fröjd att rida och har alltid öronen frammåt och älskar att jobba, han kommer att bli perfekt för sin matte Ann-Charlotte och vi önskar henne all lycka till och jag vet att jag kommer att få följa dem på sin tävlingskarriär för Wilbur ska bli en dressyrhäst.Fina Wilbur, jag vet att den som kommer sakna dig allra allra mest är Fantasy, för ni har varit bästa kompisar i hagen i sommar.

Andromeda

Kategori:

Sofia är igång och tränar Andromeda, hon har en riktigt fin stooor trav och naturlig form, går stadigt i form i alla gångarterna, men bockar gärna i galoppen, men hon är ju inte riden så mycket. Hon rider en ca 15 minuter varannan dag på henne, det kommer att gå lättare sen när fölet är avvant, men han står snällt i boxen när Andromeda rids.
Sen måste jag ju bara visa hur Sandro löste det när han var hungrig i transporten.
Imorgon är det fredag och jag är ledig, faktiskt Kenth också så då blir det jobb hemma, Hovslagare och förhoppningsvis veterinär, vi ska triangelmärka Fia och kolla om hon är dräktig fortfarande.

Sen blir det träningar och sen kommer A-C med familj och ska hämta hem Wilbur i helgen.


Vi håller på att behandla några av hästarna för mugg, efter denna blöta sommar, det har regnat otroligt mycket i augusti. Men de flesta har faktiskt klarat sig riktigt bra.