Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

29 september

Kategori:

Har varit på Kyra Kyrklund på Strömsholm i två dagar. Det var väldigt inspirerande och kul. Hon jobbade mycket med att rakrikta hästarna och gav många nyttiga träningstips som jag nog kommer att använda mig av.

Jag var väldigt ridsugen och red både Vilja och Pandora och satte sadeln på Fabiola en stund, hon fick stå med sadel och inspänning i grimman en stund inne i stallet. Provade Kyras kandartygelfattning på Vilja och fick väldigt ont i händerna. Bridongtygeln uppifrån och stången nerifrån, men man kunde faktiskt lättare rida med slak stångtygel då.

Vilja gick väldigt bra och vi börjar få lite stuns i slutorna också nu. Hon har blivit stor i traven.

Pandora hade jag förstås som vanligt ganska mycket problem med, förstår inte riktigt vad som händer i huvudet på den hästen. Hon kan hoppa 1.30 utan problem men inte göra halt och gå fram utan att kasta sig mot min högerskänkel eller ställa sig och studsa så man slår huvudet i halsen på henne. Det slutade med att jag "ganska arg" efter ett antal ofrivilliga helomvändningar klev av och flyttade henne undan spöet i båda varven, sen var det som att det släppte och hon travade lugnt och fint runt på fyrkantsspåret. Ska nog rida henne en stund imorgon också om jag hinner. Tänk var hon är lik sin morsa som jag hade i 15 år, men hon blev ju bra tillslut och gick Msv dressyr något år innan hon blev pensionär och fick en massa föl.

Så har jag jobbat med hemsidan några dagar och rätta till lite till, men titta gärna in på www.stuterilight.se vi har bilder på våra innackorderingar nu.

25 september

Kategori:

Blir ingen ny blogg just nu, den funkade för dåligt, och det är ju sorgligt om ni inte kan fortsätta läsa bloggen.

Nu är det snart 1 år sen vi flyttade till Lysekil, det har varit ett roligt men jobbigt år.

Vi ser med tillförsikt mot framtiden, men summerar året som har gått, det mesta har ordnat sig, vi har ett stort hus som kommer att bli fint och ett fint stall fortfarande under ombyggnad och en ridplan. Vi trivs alla i Lysekil och har bra jobb. Tjejerna trivs i sina skolor och Sofia funderar på vart hon ska gå gymnasiet någonstans.

Vi får nya hyresgäster i stallet och fler som vill in, jättekul och vi hoppas att de kommer att trivas hos oss.

I tisdags hade Kenth första träningen på ridplanen och igår var det 5 hästar som red hoppträning och planen var riktigt bra. Det är kul med full fart på gården.

 

Jennie har tagit bilden

 

Ny blogg på gång...

Kategori:

tjuvkika in på http://stuterilight.se/blogenginenet/ men man kommer även kunna nå den från vår hemsida så jag får allt på samma ställe.

Får bara Sofia händerna fria ska nog den här också bli riktigt fin, tänkte att jag skulle slippa all konstig gratisreklam.
Borde ha gått och lagt mig för länge sen, men sitter i ett hotellrum i Göteborg och det här är ju himla kul.
Men nu får det nog bli godnatt.

Björn i Jämtland

Kategori:

Fick nyss det fotot på ett björnspår i närheten av Kläppe i Östersund, tur att man är så långt därifrån nu.Vad tror ni???


Tisdag 22 augusti

Kategori:

Sitter längst fram färjan på en blåsig Gulmarsfjord, missade precis 19.40 färjan, men den här gick 10 minuter för tidigt, fast det är lite kymigt för det blåser rejält och gungar, Vilja är med och står och skrapar i transporten.

Det har varit riktigt höstväder idag och kommit rejäla regnskurar. Vi har varit och tränat hos Anki ikväll och Vilja älskar hennes mjuka underlag och gick väldigt bra, Vi fokuserade på skolor och lite ökningar idag och Anki bråkade på mig om att jag måste rida ordentliga hörnpasseringar och sen in i öppnan direkt och driva på bakbenen. Det blev riktigt bra på slutet.

Har förstås varit på jobbet under dagen, lämnade av Vilja imorse hos Anki.

På söndag bär det av till Strömsholm på Kyra clinic och tränarfortbildning, det ska bli spännande, det brukar ge mycket inspiration att fara iväg dit och titta på fina hästar och duktiga ryttare.

Oj nu är vi framme i Finnsbo.

Online från Kongahälla...

Kategori:

Håll koll på bloggen idag, för jag ska hålla er uppdaterade på vad som händer i Div 2 första omgången, alla kom iväg idag trots allt strul igår kväll.

Vilja och Pandora har precis upptäckt att de är med båda två och står och skriker till varandra i transporterna

Först ut i 1 m klassen som inte är lagklass är Emma och Sanqito, samt Sofia och Vilja.

Nu är klockan 12.55 och 

Emma har gått felfritt i grundomgången men fick tyvärr 2 nedslag i omhoppningen, men hon såg väldigt nöjd ut när hon kom ut.

Sofia och Vilja såg väldigt på gång ut när de kom in på banan, Vilja bjöd bra, men kom lite för nära och rev två hinder. Men de kommer igen i nästa klass. Sofia var lite nervös för 2:a hindret som var ett våghinder och det rev de, Vilja verkade väldigt på idag och trivdes på hoppbanan.Näst ut kommer Kenth och Pandora samt Jennie och Zäta som ska rida 1.10 m, efter det är det lagklasserna.

Dessutom hörde vi att Susanne och Viktory som står hos oss hade gått en felfri runda i terräng på Tjörn. Grattis till dem.

Lite senare
Jennie och Zäta, Zäta tyckte några hinder var väldigt otäcka och vägrade ut sig på en vit mur.


Kenth och Pandora, Pandora var väldigt het och rev tyvärr 2 hinder.


Sen var det lagklassen, Sofia först ut. Vilja var pigg och på hugget och hoppade jättefint, vi trodde en stund att det skulle bli en noll-fels runda, men hon fick me sig bommen på det vita murhindret, och var därför tvungen att stura åt sidan på nästa hinder också och fick några tidsfel. 11 fel.


Sen var det Jennie och Zäta, och nu red Jennie verkligen, men tyvärr var fortfarande det vita murhindret kvar på banan, och det var Zäta liv rädd för. Och vägrade ut sig på det igen.


Nästa ut på banan var Kenth och Pandora, och nu Pandora med på noterna, han hann ta tillbaka henne mellan hinderna. dom gick en felfri runda :)


Sist ut i lagklassen var Emma och Sanqito, med mycket press. Det var deras debut i 110 m, det började väldigt bra och de var högt över hindrena, men sen slog han ner några tyärr. Det slutade med 16 fel.Sittandes i bilen
Erika&Marianne

Lördag 19 September

Kategori:

Idag har vi börjat med rummet på övervåningen som ska bli ett kontor med dator och alla pärmar med papper som man samlar på sig, bokföring osv. Jag har skrapat och målat fönstret, och vi har satt några takplattor. det blir fint hoppas hinna sätta resten av taket imorgon kväll.

Kenth var iväg och tränade terräng på Tjörn, det tyckte Pandora var riktigt kul.

Imorgon är det tävling i Kongahälla, meningen är att vi ska ha ett lag i Div 2 för Lysekils RF, men nu sent på Lördag kväll vet vi fortfarande inte om alla hästar kommer iväg. Men Kenth och Sofia ska iallafall dit, så får vi väl se. Det blir alltid något strul när det ska vara lag, det är synd för det är kul med lag.

Jag har tjärat stolpar i hagen idag och det blir fint med svarta stolpar hoppas att hästarna låter bli att äta på dem nu.

Det var strålande skönt väder idag.Här är Erikas marsvin förresten

Den här heter Foki och är ett teddymarsvinDet här är Gucci:


Torsdag 17 september

Kategori:

Har haft fullt upp med ridningen den här veckan, och jobbat mycket förstås. Igår red jag Vilja på vår ridbana och det gick bra, nu verkar den bära ganska bra över hela ridbanan, men vi ska försöka att sladda den på något sätt undrar om det funkar att dra något efter Subarun. Så har grävaren lovat att komma och se hur vi ska få det snyggt runt om, det ser fortfarande väldigt ofärdigt ut runt omkring.

Försöker komma igång med rummen på övervåningen också, först kontoret som blev iordninggjort samtidigt med badrummet, men vi fick avbryta snickaren som gjorde badrummet för timmarna gick långt utöver det som han hade lovat. Så kontoret får vi göra själva nu. Det ska sättas innertack, spacklas och tapetseras och läggas golv och sen dras ny el också. Men nu är vi iallafall i startupfasen.

Har ridit Pandora också den här veckan, bara försökt att få henne att jobba på utan att stressa upp sig, har gått riktigt bra. Sen ska vi se om vi kan få skor fram på Fabiola idag så vi kan börja jobba henne lite hemma. Målet med henne i höst är att få henne att jobba eftergiven (i form) och med frammåtbjudning, inget konditionsarbete utan bara korta pass på ridbanan. Sen ska hon ju stå när hon börjar bli tjock om magen, kanske i december. Då är det lagom att börja jobba Andromeda istället, oj vad hon rör sig fint.

Söndag 13 september

Kategori:

Slut på helgen, och imorgon jobb och Göteborg igen. Vi har haft tävling hela helgen, flöt på riktigt fint på lördag när vi körde 4 klasser och ändå var klar kl 15.00.

Vilja var så fin i LA:6 så jag har nog inte haft en sån härlig ridkänsla på henne förut. Hon var verkligen framför mig och lätt i handen, men det blev ju nästan passage i traven. Måste nog försöka hitta ett mellanläge med lite mer frammåt. Galoppen var riktigt bra, lätt i handen och bärig. I Msv kändes hon ganska ok men började bli trött. Bytena blev ok, men inte skolorna och bakdelsvändningarna, Msv B:4 innehåller så många svårigheter.

LA:6 ca 65% och en 2:a placering
Msv B:4 59,.. %
Kolla på Lysekilsrf.se där finns resultatet.

I fortsättningen ska jag satsa på att ride bara 1 program/dag för att hon ska orka och koncentrera mig på Msv. Så att hon orkar hålla ett fräscht tempo, blir hon trött så börjar hon dyka frammåt och hänga i handen.

Idag har jag dömt en klubbtävling hemma, vi körde en clearround i LC och LB. Det var kul, att komma igång och döma.

Vi hann stänga lite hagar på em så nu kan hästarna gå upp på gruset bakom stallet.

Sen red jag Pandora för första gången på länge, hön är lite stökig, men gick riktigt bra på slutet, blev bara travarbete idag, koncentrerade mig på att få henne att spåra och inte dra ut mot väggen hela tiden och sen fick vi gå ner i tempo så det nästan var skritt och då fick hon up ryggen och lugnade ner sig.

Tömkörde Viktory också, han är rolig att tömköra, väldigt lydig och blev fin få slutet.

Men nu sitter vi i soffan och slappar en stund.

Torsdag 10 september

Kategori:

Det har varit en hektisk vecka hittills, så blogga har jag inte hunnit. Det är ju tävling till helgen och mycket pyssel med funktionärer och startlistor. Men nu känns det som det mesta börjar bli klart, vi fick hyfsat med starter, så tävlingen kommer nog gå runt. Men med dubbla banor så kommer vi att vara klara med sista start ca kl 14, så det blir bra.

I övrigt så red jag för Anki i tisdags, och det gick riktigt bra, vi jobbade med travkvaliteten som börjar bli riktigt bra, nästan mot passage i öppnorna, det gäller bara att behålla den takten och schwungen även på rakt spår, i ökningarna, och framför allt även när jag tävlar, det är det som är svårigheten. Galoppen har mycket jämnare och bättre kvalitet, men Vilja har blivit lite nonchalant i galoppombytet från vä till hö, det är inte alltid hon tar hjälperna där. Igår red vi på ridbanan och sålänge man håller sig på långsidorna så bär den nu och Vilja verkade tycka om den, för hon var pigg som sjutton och stack faktiskt iväg en gång också, det är bra om hon är lite kontrollerat på tårna, värre om man skulle åka av, känns som vi skulle behöva det där staketet.

Var förbi en affär i Kungälv igår och köpte stolp och de hade impregnerade slanor till staket, halvrunda på ena sidan och stolp på 2.20 som nog skulle funka. tog lite prisuppgifter på det, när vi räknade lite snabbt på det igår så skulle det bli ca 10 000 kr inkl moms, kanske inte så farligt. Fast jag skulle vilja ha fyrkantiga stolp, tycker det är snyggt.

Mina föräldrar hade varit förbi med lite växter som ska i marken, måste fundera på vart de ska stå. Skulle behöva gräva ur de där hemska liljerabatterna som knappt blommade alls i somras.

Måndag 7 september

Kategori:

Sofia har slitit hela helgen med bloggens nya design, den blev jättefin tycker jag, tack för det.

I övrigt har vi har slitit med annat än datorer i helgen, efter snickaren var här i fredags så röjde vi ut sovrummet och flyttade ner, för det luktade sunkigt sen vi hade blottlagt vattenskadana, vi sågade upp golvet och tog bort skivorna på väggen och skottade sågspånsisolering.

Dessutom så var Kenth upp och pressade hö en stund, så nu fick vi hem lite mer hö. När vi äntligen kom iväg till ICA i Brastad och skulle köpa något gott kött till middag, fanns det nästan ingenting kvar, men vi hade tur för vi mötte Brorsan och blev bjudna på middag några timmar senare i Sämstad. Det var vekligen både tur och väldigt gott. Dessutom fick vi äntligen se deras fina kök som har varit färdigt ett tag. Nu blir man sugen på nytt kök igen.

Var iväg och red och det gick inget vidare, hade träns och hon bara hängde i handen och dessutem en väldigt lös sko.

På Söndag morgon, satte på Vilja skon och var iväg och tränade, nu gick det mycket bättre, hon kändes mjuk och fin och vi jobbade men traven mest att få kadens i samlade traven även på raka spår. Men red bara en liten stund för Sofia hoppade på kvällen, men det får ni nog läsa om på hennes blogg, för jag var inte med.

Sen jobbade vi med vinterhagarna och det var strålande väder igår, så det var härligt att vara ute.

Två nya djur har kommit till oss. Erika har köpt 2 marsvin, riktigt söta men den ena väldigt råttlik, fast det var väl ett teddymarsvin tydligen. Har hållit i det som inte var så råttlikt och den verkar snäll.

Sofia Skriver

Kategori:

Tro  det eller ej, men nu har jag ändrat runt lite här på bloggen, så att den skulle få ett helt nytt utseende.
Är nog inte riktigt klar än, och headern ska ändras lite också.
Men så här ser det ut än så länge, och jag är faktiskt ganska nöjd med det.
Antar att jag ska fixa en bakgrund sen också, men det fr se ut så här än så länge :D

Fredag 4 septmber

Kategori:

Anticimex var hit och tittade på djuren i källaren och det var precis såna som Agneta hade i Jämtland dvs mjölbaggar och inte fuktbaggar, de kommer in utifrån och är ofarligare som tur är och man får helt enkelt vänta ut dem. Men han satte iallafall ut fällor för silverfiskarna.

Men det var nog det lilla problemet, för sen var snickaren hit och tittade på fuktskadan i klädkammaren, det var rejält blött och mögel innanför skivorna när han tog bort dem, det rinner in från taket. Men det var inte det värsta han hade sett, han hade varit hos en tant som hade hinkar runt sängen och ringde först när hon var tvungen att gå upp och tömma dem på natten.

Nu ska vi riva det som ska bort i helgen och sen ska han komma i nästa vecka och hjälpa oss att laga skadan.
Så ska vi bygga vinterhagar och pressa hö också. Egentligen skulle Sofia ha tävlat terräng men den var inställd pga allt regn.

Idag var Vilja riktigt på tårna, det var längesen, vi var ut i ösregnet och hon steppade fram och tillbaka bakom Pandora och var ett riktigt nervknippe, Sofia hoppade höbalar på ridbanan och hade riktigt kul. Pandora rev av sig en sko igen, inte kul, hon såg inte fin ut i hoven

Torsdag 3 september

Kategori:

Igår fick jag iallafall besked om att jag är klar som LA-domare i dressyr, så nu börjar utmaningen att rangera ekipagen i rätt ordning på dressyrtävlingarna. Och som tävlingsryttare så vet man ju att det är bara den som vinner som är nöjd.

I övrigt så håller vi på att planera dressyrtävlingen nästa helg och som vanligt är det en liten tapper skara som ska ordna en stor tävling, det är inte lätt att få funktionärer som vill hjälpa till utan de som anmäler sig utnyttjar vi till max, tack till Er, det är ju faktiskt alla frivilliga krafter som gör det möjligt att genomföra tävlingarna, och förstås de sponsorer som ställer upp och hjälper oss ekonomiskt.

Onsdag 2 september

Kategori:

Massor av saker skulle behöva göras, har kontaktat Anticimex idag för att höra om de kan göra något åt fuktbaggarna som är i källaren, stora och svarta och obehagliga.

Vi har en fuktskada i klädkammaren och det börjar lukta sunkigt. Stuprännorna utanför är igentäppta igen och vi skulle behöva klättra upp och rensa dem, jag gjorde ju det för någon månad sen men nu är det helt tätt igen och vattnet svämmar över och rinner in i väggen, inte kul.

Ringde Stena Metall också och kollade om de kunde hämta all taggtråd som vi har liggande, jag hade ju missat att man skulle boka in sig på "Håll Sverige rent" hämtningar, men ev skulle de hämta ändå.

Sofia ska ut och paddla med klassen och det regnar hela tiden, det kändes nog inte så kul i morse, hoppas de får mysigt.