Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Måndag 30 Juli

Kategori:

Tillbaka på civila jobbet igen och nytt uppdrag på Volvo Torslanda.

Var nöjd med gårdagens ritt men återigen ställde piruetterna till det för oss och vi fick 5:or där, det drog ner rejält och vi hamnade på 61 %, men det är godkända ritter och vi har mycket kvar att ge.

På kvällen åkte vi och hämtade hem Palatino som verkade vara lite dålig han hade 40 graders feber och svullna ben, har varit i kontakt med veterinär och vi skulle nog försöka vänta lite med behandling, han äter och dricker och idag hade febern gått ner till 39,3.

Lensky är halt på ett ben och vi vet inte om det blir någon fölvisning för hans del, det är redan nästa vecka och det vill till att han är fräsch tills dess, tråkigt.

Laholm

Kategori:

Det är harliga sommardagar i Laholm, varmt att rida men skönt att kunna ligga på stranden lite också.

I Fredags red jag Msv A var Vilja lite trött efter resan och jag red fram för länge i värmen, hon blev för flämtig när jag skulle in på banan och jag var lite orolig för det. Men hon gick stadigt och lydigt men det blev lite för mesigt och non var på bogarna i bytena och så var det någon miss också. Det skillde desutom ganska mycket mellan domarna från 58% till 65%. hamnade på 61 %

På Lördagen i st George skrapade vi hem 63 % och den domaren som hade gett mig 58 % dagen innan fick jag nu 65 % av så det måste ha varit en rejäl förbättring, Fick faktiskt ett par 8:or också på byten, en på bytet från förvänd och en på 4:orna :) Men fick 4 på inridningen, onödigt och på skrittpiruetterna, de har vi ju ganska svårt för.

Men nu ska jag fixa flätorna inför Int 1 som går inomhus idag, kanske lite svalare där. Startar kl 14.22 så håll tummarna för mig då.

Sofia Björk har tagit fotot.

Bilder från tävlingen i Lilla Edet

Kategori:


Sofia Björk har tagit alla bilderna


Fixning innan uppvärmning, varmt och mycket broms då måste flughuvan på så blir Vilja lugnHeadsetet på plats för Anki kom och hjälpte mig på framridningenFramridning i ridhusOch så hålla reda på tiden, skrittpauserna måste också in i rätt tid
Så inne på banan, här är nog en galopppiruettOch så sista uppridningen.Vilja som vanligt avspänd direkt efteråt

Vilja och Marianne Nationell tävling i Lilla Edet

Kategori:

3-dagars tävling i Lilla Edet, hade anmält mig i Msv A, Prix st George och Int 1. Fredagen startade med Msv A och Anki hjälpte mig på framridningen, Vilja kändes fin och det funkade riktigt bra på banan, hade några småmissar men var ändå ganska nöjd

Lördagen kändes Vilja fin på framridningen och hon var spänstig och fin när hon kom in på banan också, men stundtals släppte hon stödet, öppnorna gick bra men när hon kom in i volterna så blev hon lägre fram och släppte stödet när hon kom in i slutan, sen får jag tillbaka henne i ökningen och så samma känsla i andra varvet, tappar henne lite i volten och slutan blir hackig. Men fick faktiskt riktigt bra poäng förutom att jag ställde till det i båda piruetterna och höll fast henne i handen så hon var tvungen att hoppa uppp och ner för att ta sig runt, stackars häst, jag borde ju veta att hon gör piruetterna själv bara jag samlar och börjar vända kan jag släppa tygeln sen och hon går ändå runt i galopppiruett. Blev från 2:or på piruetterna som det dessutom är x2 på så många poäng gick förlorade på de missarna. Men trots det gick vi ett godkänt program.

Söndagens Intermediare 1 var jag mest nöjd med, Vilja var med mig hela tiden, vi fick ett missförstånd i en öppna och hon bytte linje på medellinjen men helpiruetterna gick bra och serierna 3-or och 2-or satt som ett smäck. Det som domarna saknade lite av så är det att hon fortfarande blir ngt hastig i ökningarna, men det jobbar vi med för bara någon vecka sen så stack hon med mig så fort jag vände in, men de ska kännas mer som en passage men att frambenen vinnar mer mark och kommer upp. Finns alltid att jobba med.

Poäng i helgen
Msv A:1 65,078%
Prix st George 62,456 %
Int 1 64.43 %

Foto kommer senare.

Chick Fiona

Kategori:

Fiona är definitivt inte dräktig, Johannas fina welsh hingst som var här och tränade testade henne, så det var bara att snabbt som sjutton lasta och fara till seminstationen med henne igen igår, och hon har seminerats idag och även imorgon.

Credo hade återigen tappat en sko och det ser ut som en gammal hovböld har vuxit ner på vänster fram, hmmm tror att det var den som var boven i våras, men vi får väl se. Vilja hade en likadan för några år sen.

Hovslagare var i Marias stall och våra unghingstar fick fina hovar, i höst ska de hem igen och då får de sin vanliga hovis igen. De var iallafall väldigt snälla att verka idag, var kul att se dem igen, de hade vuxit och ser ut som gängliga ettåringar, inte den vackraste åldern, men de kommer att bli eleganta så småningom.

Genrep i ridhuset idag och Vilja kändes fin, men seriebytena strular lite hon är inte riktig framme och byter som hon vill, på slutet fick vi till det efter att ha kört några varv med bara byten i vart 3:e. Imorgon börjar Summer Dressage Fesival i Lilla Edet Msv A:1 imorgon.

Lensky, Fias föl är anmält till fölchampionat och elitfölauktion, det ska bli spännande, jag tycker att han är en riktigt välproportionerlig fölunge, stor och rejäl och rör sig fint.

Tisdag 17 Juli + bilder från träningshelgen

Kategori:

Ännu en härlig soldag om än lite kallt i vinden, igår badade jag i Lysekil men idag får det nog vara.

Hösilaget är balat, skönt när det är klart, det blev en väldigt bra skörd 71 balar och vi behöver ca 100 för att klara vintern, men de återstående finns nog på nära håll :)

Red Vilja och Andromeda på morgonen, Vilja är väldigt fin, har ridit utan handskar ett tag och då blir det att jag är på henne lite mer för att hon ska lätta av i handen, så har jag lagt bort spöet stundvis för att jag verkligen skulle vilja ha henne mer framför skänkeln, det mesta funkade bra idag red igenom Int 1 programmet och var väldigt nöjd med skolorna, däremot skulle jag vilja ha henne bättre uppe framför mig i travökningen där skenar hon nästan. Dessutom strulade bytena lite idag de brukar ju vara klockrena.

Andromeda var superfin idag, hon bär sig bättre i galoppen och jag kunde korta upp henne i båda galopperna, hon är så stor i gångarterna och man har svårt att sitta kvar i sadeln för hon skjuter upp mig med sin trav. Läcker häst, ska bli kul att visa henne på kvalitets. I morgon ska Kenth hoppträna henne lite.

Sen hade jag ett par träningar, först en häst som är här några veckor på sommaren, en hopphäst med stor elegant trav.

Sen kom Wilbur och tränade, det var så kul att se honom, han hade utvecklats under Elins lugna ridning, taktmässig och stor i gången, vi kunde jobba vidare med lite samling och en del LA rörelser. Det här är bara en liten bild från skritten i slutet på passet. Nu siktar de på att starta LB i höst.På kvällen var det tävlingstrimning med Susanne och Johanna, de ska rida LA programmen i Lilla Edet.

Lite bilder från träningshelgen på Stuteri Light, Sara Kristensson har tagit bilderna.

Maria och Hot Stuff


Maria och Hot StuffLisa och Sofie


Kickie coh MadeiraHanna och LaboettKenthHösilage och hagar

Kategori:

Idag slår vi äntligen första skörden av hösilage, nu hoppas vi att vi slipper regnet några dagar så vi hinner bala också.

Det blir hur mycket som helst, vi kommer att få många balar i år om vi klarar regnet.Hagarna är nästan färdiga, det blev problem med utrinningen på dräneringen eftersom det går stora vatten och avlopp till Preemraff rakt genom vår paddock. Så vi får sätta en brunn med dränkbar pump i på ängen men det kommer nog att bli väldigt bra.Och så är den stora jordhögen på tomten borta och det ska bli gräsmatta där, nu ser man äppleträden när man rider på banan
Och så lite hästbilder,

VivaladivaOch CredoI morse red jag Vilja och full av inspiration som man var efter Falsterbo, så kändes hon superfin och tror att jag kom på hur jag skulle göra för att ha henne kvar med bakbenen under sig i traven utan att hon hänger i handen, i galoppen var hon som vanligt väldigt fin.

Kenth red Andromeda och det är nu bara några veckor kvar till kvalitets som går den 18 augusti och vi laddar för fullt mot det, Kenth ska visa exteriör och hoppning och jag gångarterna, det är ju inte riktigt som att rida en dressyrtävling utan här måste man verkligen visa upp ytterligheterna att man kan samla och rida fram och det ska vara flashigt och höga framben.

Men Andromeda rör sig riktigt fint i traven, det är galoppen vi behöver jobba mer med.


Semester några dagar

Kategori:

Vi har shoppat ifrån oss lite på Ullared så idag har jag varit bänkad vid dressyrarenan hela dagen, Anna Drugge med sin Stroller från Torslanda vann klassen för unga ryttare, hon brukar tävla samma klasser som mig och Vilja.

Såg Grand Prixen och träffade även en gammal bekant från Östersund, Ingrid Holmström och surrade med henne någon timme, det var kul att få reda på lite från våra gamla hemtrakter.

Följde även Minna Teldes strukturerade framridning som ledde till seger i 7-årsklassen, det var väldigt spännande att se hur lugnt och fokuserat hon red fram.

Vi bor på Ibis i Malmö och träffade just Johanna och Sören från Hedekas och ska ut på resturang och käka med dem.

Nu ska vi med bussen för en trevlig kväll på stan :)

Ridhusbygge... dräktighetsundersökning

Kategori:Idag började vi tidigt med att köra Fia och Fiona till seminstationen

Royal Faith kollades på 17 dagar, hon var dräktig, tyvärr med tvillingar som låg väldigt nära varandra, inte så bra, förmodligen avvaktar vi och kollar på 30 dagar om det ena är resorberat.

På Fiona hade ägget släppt och det var en gulkropp, och det betyder att vi ska kolla henne om 17 dagar igen, så den 23 juli ska båda hästarna in igen till seminstationen.

Vi ska bara göra grushagar och inte ridhus än... medan vi var borta körde de igång, två stora grushagar ska det bli med duk + 0,35 i botten och sen 0 -18 på toppen, dränerade, kommer att bli så skönt att slippa leriga ben, mugg och strålröta som har varit vårens gissel på några hästar.

Så här såg det ut i slutet av dagen.Framåt kvällen så red vi iaf 3 hästar, så här såg det ut när Sofia travade Credo, som så sakta börjar komma igång, vi var egentligen bara ut en sväng i skogen, men ville se honom gå i trav på banan och han såg riktigt fin och lösgjord ut, tror han och Sofia trivs väldigt bra ihop.


Träningshelg

Kategori:

Vilken helg, det har verkligen varit full fart, det har varit 22 ekipage och ridit hos oss i helgen, några har haft hästarna kvar och sovit över och så har vi tränat dressyr och hoppning från tidig morgon och hela dagen, igår kväll serverade vi middag i trädgården och det var så mysigt.


Det är roligt att växla mellan olika hästar och försöka hitta lösningar och medel att få dem att jobba med eftergift och framåtbjudning, alla är olika och har olika förutsättningar och det är det som är tjusningen.

Några foto från helgen när jag idag äntligen kom på att jag skulle ta kort. Är det någon mer som tagit kort i helgen så skicka gärna till mig, marianne.hoglind@hotmail.com, så kan jag lägga ut fler.Jag...Kickie och Madeira
Lisa och FionaSusanne och Fil CaprioTräningshelg

Kategori:

Välkomna allihop imorgon, och välkomna att komma och titta ni som vill och har en stund över, det blir full fart i Lyse hela helgen och fika kommer att finnas att köpa.

Wilbur's nya hem

Kategori:

Wilbur är såld till Elin, Catrin, Matilda och Johan Davidsson i Munkedal, han har flyttat till ett slott och mår som en prins :)

Jättefint ställe med stora hagar, han har fått en härlig box och har utkik över de andra hästarna i stallet.
Elin ska utbilda och tävla Wilbur och vi önskar henne lycka till med Wilbur och vi kommer att sakna hans glada, busiga uppsyn.
Catrin och WilburKenth, Wilbur, Catrin, Matilda mfl.

2 Juli - Tävling Vilja

Kategori:

Seminstation:

Vissa dagar är värre än andra, i morse klev vi upp svintidigt igen för att åka till seminstationen med Fiona, hon hade inte släppt ägget men skulle förmodligen göra det under dagen, vi beställde semin till imorgon, men det är minimal chans den här gången också.

Det är problem med transporterna, vissa hingstägare skickar på lördagar och vissa inte och vi har tyvär råkat ut för att de inte skickar på lördagar, Tullstorp skickar bara på fredagar och den här gången var det nog det som ställde till det för oss, det blir för många dagar emellan. Vi fick lämna henne och så hem utan hästen och sikta in på att hämta på torsdag och hoppas på det bästa. Den andra hingsten vi har valt på Ekelunda skickar på lördagar, så det känns lite säkrare, men det vet vi förstås ingte förrän nästa vecka när Fia ska kollas igen.

Fortsatte med att lägga golvet i källaren men sen ringde telefonen från en gård i närheten och det var en skadad häst där och de undrade om jag inte kunde komma dit i väntan på veterinären,

Skadad häst:

Jag tog med en förbandspåse och åkte ner, det var redan tre personer där och hästen låg i hagen, det tog 1,5 timme för veterinären att ta sig dit, det var tydligen semestrar nu. Jag gjorde inte så mycket nytta med min förbandspåse, men kunde hjälpa till att ringa lite samtal tilll försäkringsbolag och försöka få tag på nödslakt som dock inte ville svara, och hjälpa till med att trösta hästen lite, och var hantlangare till veterinären men det största jobbet gjorde hästägaren som satt vid sin hästs huvud och pratade med och höll hästen kvar liggande och som hela tiden behöll sitt lugn, en eloge till henne.

Hästen var illa däran och hade brutit skankbenet bak och det var tyvärr inget att göra, utan den fick avlivas. Väldigt tråkigt, det en gammal häst men väldigt fräsh och pigg för sin ålder, men det är fruktansvärt ändå.

Tävling Vilja

Därefter hem och tvätta häst och fläta för jag skulle ju tävla, det hade ju spöregnat i Lilla Edet också så när jag hade ridit fram som vanligt i ridhuset och Vilja kändes riktigt fin, så kom vi ner på banan som var väldigt lerig och tung, på mitten gick den nästan i en dm av lera och det var nog väldigt tungt, dessutom var jag trött i benen innan jag skulle in på banan, men trots det drev jag allt jag orkade, så föll Vilja hela tiden fram i handen och hela travprogrammet utan ökningarna kändes katastrof, och skritten var ojämn och skrittpiruetterna fick jag nog bara 4:or på och det hänger ju ihop med att jag inte får henne på bakbenen. Sen i galoppen kändes det lite bättre och slutorna pch piruetterna blev ganska bra, fick något fel i bytena också.

Konstigt var dock att trots att jag tyckte att jag fick bära henne runt programmet så flög hon iväg i ökningarna. Det kändes som jag gjorde en dålig ritt, men jag fick faktiskt 62,2 % så får nog vara nöjd idag.

1 Juli - Tävling Andromeda

Kategori:

Härliga Andromeda, vi kommer till Säve, det vräker ner regn och Andromeda avskyr när det regnar, hon fick ländtäcke och en jacka över sig och sadeln, när jag gick med henne. Sen är hon klockren, hoppar fram och är superlydig, inte i en bom på framridningen, sen kommer hon in på banan och bara rullar runt som det är små skutt hon ska över, hon var inte i en bom, och så lugn och klok hon är, finns inga farlighetet i hennes värld.

Hon går en nollfels-runda och det var den tredje kvalrundan så nu är hon kvalad till semifinal i hoppning för 4-åringar, den går i höst på några olika ställen i landet.

Här är under en skrittpaus innan de ska in på banan.