Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Fredag

Kategori:

Hektisk dag på fredagen, först gjorde vi klart stallet på morgonen och sen hade jag tid hos byggnadskontoret kl 8.30 för att få hjälp att bestämma placering av ridhuset.
 
Drömbilden hur det kommer att se ut är så här:
 
mötet gick bra och vi enades om att söka bygglov nedanför lösdriften.
 
Sen var det sadelprovning i Munkedal, provade Childericsadlar, Ellen som säljer dem kom dit och hjälpte mig och Johanna Andersson med utprovning mycket duktig och intresserad sadelutprovare Jag hade åkt dit i god tid för att rida ett pass på Vilja innan, det var ju bara det att det blev några timmars sadelprovning också så det blev ett rejält pass för Vilja. Men hittade i alla fall 2 modeller som passade Vilja och mig så nu är det bara frågan om jag ska sälja min Albion sadel och köpa en sån här i stället.
 
Under tiden hade vi haft hovslagare på Credo och Bellisimo, tur att hon klarar sig själv!

Hade även diskussioner med Jon som ska hjälpa oss med bygget och så lämnade vi iväg ridhusskisserna för att göra riktiga ritningar.
 
Sen var det 2 hästar kvar att rida och med både Credo och Bellisimo jobbar vi med byten nu, Sofia har jobbat med byten på Credo ett tag så de börjar sitta och åt höger går de riktigt bra men åt vänster blir det ibland korsgalopp, det går bäst att byta på rakt spår på långsidan.
 
Bellisimo förstod inte alls vad vi ville från början och gick så stadigt i sin förvända galopp, men sen tränade vi enkla byten på diagonalen några gånger och så bytte vi ut det sista enkla bytet mot ett byte i språnget, då funkade det plötsligt åt båda hållen. Med båda hästarna är fokus i galopparbetet byten nu men sen är vi noga med att avsluta med travarbete och göra sådant som de är bra på så att det inte bara blir svåra saker, viktigt att hästarna tycker att de är duktiga.
 
Jag är mycket noga med att berömma mycket och vila när de gör rätt och gör de fel är jag tyst och gör om, tycker att det funkar mycket bra. 
 
 
 

Don Bellisimo på tävling

Kategori:

Igår var det tävling på NÄRK I Sjuntorp, och den här gången åkte jag bara med Bellis för han skulle förhoppningsvis göra sitt andra kval i Msv C:1. 
 
Set regnade lite så gick on i ridhuset och red fram, han kändes inte riktigt på hugget så blev lite orolig för han brukar inte vara seg, men då sa ägaren Mary Anne att han är ju så van att gå i ridhus och jag rider ju aldrig inomhus med honom, så då gick jag ut på utebanan och värmde honom, det är så kul för jag tror han skulle gå lika bra påbanan även om jag bara hade skrittat fram honom.
 
Bellisimos ägare Mary Anne har tagit bilden
 
 
 
På banan lyssnade han hela tiden på mig och när jag skrittade ut kändes det inte som han hade gjort några fel alls. Också vi fick 75,9 % helt otroligt vilka poäng 8:or i hela galoppen och på allmänt intryck.
 
Vi vann klassen och det var 36 starter, mycket stolt och glad över att få rida den här hästen. 
Lycklig den som köper honom.
 
Maria Larsson gjorde oxå en strålande helg med sina båda hästar. 3:e placering med Hot Stuff i Msv B:4 och godkänd debut i Msv A:1 och en fin ritt i LA:3 igår och en 4:e placering. Grattis!

Carisma

Kategori:

Äntligen ska vi få hämta vår lilla häst, allt är klart hemma, rengjord box med massor av hal o hönätet laddat
Nu är de lastade och vi styr hemåt.

Tävling i Grästorp

Kategori:

Idag har vi varit på dressyrtävling i Grästorp med Credo och Bellisimo.
 
Credo var först ut i klassen och han kändes spänstig och fin men lite fast i högersidan, men han fick iaf inte en chans att slappa till, så det mesta gick bra, men han tänkte sakta av efter ena förvända galoppen och jag klämde till honom med skänkeln så han tog ett stort skutt fram istället, jättefina längningar i både trav och galopp, men skritten behöver jag jobba med på honom , ökade går för sakta, mellanskritten kändes inte så bra. Men han är ju så lydig och fin och gör det han ska. 
 
Slutade med 66,8 % med Credo och strax utanför placering.
 
Sedan fick jag en timmes andrum och det var skönt, båda hästarna är otroligt lättridna och man blir knappt trött.
 
Dom Bellisimo plac 4:a i MSV C:1 på 67,3%
Honom red jag med träns och han kändes otroligt fin på framridningen, mjuk och lätt i handen, han har ju bara gjort skolorna några veckor hos mig, men de var bäst idag, slutorna har han hackat lite i på träning idag flöt det bara på. Härlig häst fick bara 2 st 6:or resten högre och en 8:a på mellantraven fast jag nog tycker att Credos var bättre idag, men i galoppen är Don Bellisimo mycket bättre:) Men behöver väl inte jämföra de här duktiga hästarna, jag är jättenöjd med båda :)
 
 
Och så ett foto från hästhagen ikväll när Elin och Lena, våra kära grannar från Kännåsen var på besök.
 
Gissar att fölen blev förtjusta i Elin :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ridhus

Kategori:

Betonghögen ska bli ett ridhus, och efter en svettig dag igår när jag först sms:ade på morgonen att vi skulle ha det då var de sista två "ridhusen" tingade och skulle till Strömstad, men för säkerhets skull så kunde vi höra av oss efter kl 13, jag ringde vid 14 tiden när jag var på väg till Färgelanda för att ha träningar och då hade inte hon som hade tingat dem fått lån... Vår lycka blev det iaf och vi bestämde oss för att köpa det lilla med siporexblock, och fick köpt en extra stomme också, det kommer att bli kanon. Det kommer att bli en byggnad på 26x50 m. 
 
Har givetvis haft hjälp av en snickare som har ställt de rätta frågorna till säljaren, för det kan inte vi. Han ska även ta på sig jobbet med monteringen, toppen.
 
Det kommer att bli ett isolerat ridhus, så himla skönt :) med murade väggar och murad stomme och isolerat tak, Så vi kan ha värmefläkt i vårt ridhus.
 
Nu ska det sökas bygglov och se om mi kan få tag på en grävare som vill ta på sig jobbet till vettigt pris.
 
Det här kommer att bli kul. Tusen tack till Ann-Charlotte och Micke i Krokom, för att ni tipsade om det här.

Men idag håller jag tummarna för Kent som ska iväg och tävla Andromeda i Färgelanda och själv har jag tre hästar att rida och behöver klippa Credo så att han ska orka tävla imorgon, och så iväg och ha några träningar i Rotviksbro.
 
Ha en bra dag :)

Spännande fredag

Kategori:

 
Idag har jag budat på en hög med betong, undrar vad det här kan bli för något när det är monterat

Djursjukhuset och Carisma

Kategori:

Nya prover har tagits idag dock inte ledprover utan bara ett blodprov, det ser mycket bra ut och muskelvärdena är normala igen. De hade också äntligen fått svar på odlingarna och vet vilken bakterie det var. Det var rätt antibiotika som ska ta den bakterien, herregud vad duktiga de är. Vi hade inte klarat livet på henne om vi inte hade åkt och nu blir hon förmodligen helt frisk. Vi är så glada.
Priset slutade på 85 000 kr och vi hade försäkring veterinärvård på 60 000 kr, så för vår del blir det ungefär en kostnad på 25 000 kr. Mycket pengar men känns ändå som vi fick ganska mycket behandling för pengarna.
2 operationer
CT röntgen
Vanlig röntgen
3 antibiotikakurer
Och då 2 veckor på djursjukhus

Carisma

Kategori:

Det har varit nervösa dagar, men idag ville jag inte ens att de skulle ringa från djursjukhuset, timmarna tickade fram o ingen ringde. 
 
När jag satt i bilen och var på väg hem så ringde de slutligen och jag visste inte om jag skulle våga svara.
Veterinären som ringde sa att ledproverna var bra och att Carisma nästan inte haltade, hon hade svarat på antibiotikan, herregud vad glad jag blev.
 
Nu är oddsen mycket bättre och hon kommer förmodligen bli frisk om inget tillstöter. På onsdag ska de ta nya ledproberna och så ska hon ha en lång antibiotikabehandling. 
 
Så skönt, kära lilla häst
 

Romanza Light

Kategori:

Nu har vi varit på riksföl i Mantorp strax utanför Linköping. Vi kom redan i går eftersom det är 35 mil hit. Tror att Briona  var mer taggad än sitt föl, hon ville aldrig sluta springa inne i ringen och avslutade med att hoppa staketen till domarna. Romanza visade helst galoppen och vi fick tyvärr inte så mycket trav men för dagen är hon lite överbyggd bak så det kommer nog bli bättre, i hagen visar hon ju fantastisk trav. 

Riksföl sändes ju direkt på equisport .tv hoppas ni följde oss där. Alla fölen fotades och vi får foto o bild senare. Kul dag o alla fall, träffade goda vänner från Jämtland både igår och idag.Fredag

Kategori:

Idag var det hemmadag och vi började morgonen med att träna på visning med Romanza och Briona, det gick lite bättre idag än igår, vi har ju inte tränat så överdrivet mycket eftersom Briona är lite svår att fånga.
 
Sen var det att rida 2 hästar Bellisimo har jag ridit med kandar några dagar och nu börjar han kännas riktigt stadig i skolorna, galoppen är ju hans starkaste gångart men vi tränar mycket på avsaktning till skritt eftersom han gärna dyker ner med huvudet där.
 
Vilja skulle jag egentligen bara skritta ut, men så ringde de från Helsingborg precis när jag satt upp på henne, så skrittade på banan tills jag hade pratat färdigt med dem, en kom Carina förbi och då tränade jag lite med Vilja för att få en åsikt om det bara är jag som tycker att hon har fått upp bogarna mer eller om någon mer ser det och Carina tyckte att hon såg mycket luftigare och med energisk ut. Och Carina har ju varit med mig ut på massor av tävlingar så hon om någon borde ju se det. På tisdag börjar träningarna för Anki igen så då blir det lite ordning på träningen igen
 
Carisma
 
 
Veterinären gick igenom status för Carisma och hon hade fortfarande mycket vita blodkroppar kvar, de sa att hon hade 200 miljarder vita blodkroppar när hon spolades första gången och nu var det 20 miljarder, det är ju helt ofattbara siffror för mig men normalläget är 0.
 
Efter många frågor och diskussioner om hon hade chans att bli frisk så kom vi fram till att hon skulle opereras igen idag, varja operation kostar max 15 000 kr och vi är nu uppe över försäkringsvärdet. Så även om man på alla sätt vill få sin häst frisk så måste man väga det mot kostnaden, det är hemskt för man vill ju på alla sätt att ens lilla föl ska klara sig. Vi har nu passerat gränsen för veterinärvården och är över 60 000 kr. Men då har vi gjort 2 operationer och en CT röntgen. 
 
Jag tycker att det är viktigt att vi hästägare vågar diskutera det här med veterinärer och prissättning och våga fråga, när vi fick köra in ett föl akut till Skara och den bara levde ett dygn så kostade det 50 000 kr, så om ni åker till klinik fråga efter priset för det skiljer väldigt mycket mellan veterinärklinikerna och på något sätt så är det tabu att prata om.
 
När klockan blev 19 ikväll blev jag orolig över att inte ha hört något efter operationen så ringde upp djursjukhuset, men då höll de precis på med en annan operation och jag fick reda på att Carisma vaknat och stod i sin box. En stund senare ringde veterinären upp och sa att allt hade gått bra men det var en rejäl infektion igen och de hade spolat rent och allt hade gått bra, nu är det bara att avvakta till på måndag och se om hon har svarat på antibiotikan.
 
Det här var den största, rundaste, starkaste fölungen i hagen och man undrar över hur det kan bli så här drastiskt så snabbt. Vi önskar att vi vinner den här kampen och snart har den här ljuvliga snälla tjejen hemma i hagen igen.
 
 
 
Idag körde vi igång med träningarna på klubben igen och alla hästarna var i fin form trots att det varit sommarledigt och några hade nog vilat sig i form, kul att se alla igen. 
 
 

Djursjukhus och Riksföl

Kategori:

Igår ringde veterinären från Helsingborg på eftermiddagen när jag var på väg hem, status var att det var en kraftig infektion i armbågen, men det verkade inte som den hade hunnit förstöra något i brosk eller ben, det var tur att hon kom in på en CT röntgen så snabbt för där kan man se på ett tidigt stadium vad som är angripet. Det verkar också som det bara är lokaliserat i den leden och har inte spridit sig.
 
Nu har de skrapat rent med en titthålsoperation och spolat och satt in två olika antibiotika kurer, Carisma verkar ha bra värden i övrigt på lever och njurar så vi och veterinärerna är hoppfulla och sa att mellan 70-80% att hon skulle bli helt frisk, får väl hoppas att vi har procenten på vår sida den här gången. Som ett skämt mitt upp i elendet så hade man vunnit om man hade fått de procenten på en dressyrtävling, så vi får väl hoppas vi vinner tävlingen mot bakterierna :-)
 
 
 
 
 
 
Vi kvalade ju båda våra föl till Riksföl i Mantop men vi hade bara tänkt åka med Carisma, men för att ha lite glädje också med våra föl så byter vi och åker med Romanza istället, det är på Söndag och vi åker redan på lördag så de får chans att vila lite efter den långa resan.
 
Det är ju första gången vi går vidare till Riksfinal och så med båda två och det känns mycket spännande.
 
Det kommer även att Websändas återkommer när vi får en länk.
 
ROMANZA LIGHT
 
Ida Nicander har tagit bilderna
 
 
Romanzas mamma Briona
 
 
 
 

Carisma Light

Kategori:

Carisma är en riktig kämpe, hon stod hela vägen ner till Helsingborg trots att hon hade fått flera sprutor med avslappnande för att hon skulle lägga sig, direkt när vi kom fram kl 21.15 var det 3 personal en veterinär och två djurskötare där och tog emot oss och direkt in på undersökning och röntgen.
 
Fia ställde vi upp i en spilta i behandlingsrummet så hon var hela tiden också med i rummet. De hade ju redan lokaliserat det till runt armbågen på höger framben. De röntgade men kunde bara se att det var något som inte var som det skulle vid armbågsspetsen. Röntgen visade bara fina hela ben som tur var. 
 
Men när de stack in en spruta och drog ut provvätska så kom det ut en del var. Det visade sig vara en bakteriell infektion i armbågsleden och det är allvarligt och hade inte gått att behandla här hemma så det var tur att vi kom iväg till Helsingborg.
 
Vid kl 24 hade vi till slut installerat dem i en box och undersökningarna var klara och vi körde hemåt, det var en jobbig körning och vi fick stanna flera gånger och sova och handla fika och bytas av, men vid 4.30 var vi hemma och ställde klockan på 7.30 för att hinna till jobben i hyfsad tid.  
 
Idag har de kört henne i en CT röntgen (Datortomografi röntgen) och så har de spolat leden och satt in antibiotika. Så nu hoppas vi att hon svarar på detta. 
 
Imorgon ska hon opereras och de ska försöka göra rent det infekterade området och sen är det bara att hoppas.
 
Hon blir kvar i Helsingborg i ca en vecka och det blir inget fölchampionat för får vackra Carisma.
 
Vi har redan fått ett uppskattat pris och det värderar jag för då vet man ungefär vad det kommer att kosta, bara en CT röntgen går på 7500 kr, men jag som är en kontrollmänniska tycker om när man får klara besked av veterinärer för det är inte så vanligt. Vi vet att det här kommer att gå på minst 50 000 kr men som tur är så har vi en veterinärvårds försäkring.