Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Sista dagen på 2012

Kategori:

Vi kom hem från vår skidsemester i går och idag skulle hästarna sättas igång och jag har varit väldigt ridsugen ett tag, köpte en Equipage i Jämtland som jag lusläste och den ger mig alltid inspiration, en bra tidning. Det var fint hemma både i stall och hus, tur vi har som har så bra folk i stallet, de har verkligen ställt upp för oss när vi har varit borta, mockat i hagar och gjort fint i stallet och sett till att hästarna har mått bra.
 
Idag var Vilja riktigt glad att hon slipper vara ledig längre, hon stod och gnäggade åt mig på stallgången när jag gick för långt bort, hon är en riktig arbetsmyra och nu har hon vilat i 4 veckor, kanske var jag som behövde det mest. Hon skrek av glädje och steppade hela vägen bort, vi red bort till järnvägen och på vägen hem var hon ganska nervig och for iväg några gånger, hon tycker nog att det är lite kul att skrämma mig lite. Sen travade vi lite på banan och hon kändes fin.
 
Kenth red med på Andromeda och hon kändes fin, men lite stel i kroppen, det får nog bli en massage för henne. Men hon verkar må bra iallafall och inte ont i magen och jag har beställt ett sånt här täcke till henne, snyggt va, lovar att ta ett foto på henne så fort hon får det.
 
 
Red Credo en stund på banan, han har oxå vilat i 4 veckor och kändes pigg och glad och mjuk och fin, men lite försiktig när det var isfläckar på ridbanan, fast han är ju rejält broddad. Känns kul att vara igång igen, imorgon ska Sofia rida honom.
 
På eftermiddagen mockade Kenth i hagarna och jag tog in alla hästar och gick igenom dem och täckade dem, alla utom Lensky fick täcke på sig, Sandro har regnskållor men det hade blivit mycket bättre nu, Palatino har blivit mycket rejälare och fått en snygg hals. Fiona fick på sig ett nytt täcke och så spolade jag benen på henne, hon börjar bli lite rund om magen, men hon ska ju inte ha föl förrän i juni.
 
Royal Faith fick oxå regntäcke och fick gå ut på lösdriften igen. hon sa ifrån när Lensky ville dia, men han tydde sig väldigt till henne, tyckte nog det var skönt att få mamma i samma hage igen.
 
Diva har också sinat och så är hon igångsatt igen i ridningen, tror att hon tycker det är jättekul att Linnea rider henne lite grand.
 
 

Andromeda

Kategori:

Andromeda överlevde nattens kolik tack vare att Carina och Johanna passade henne hela natten, hon fick dropp och var ute och gick i omgångar, Är så tacksam över att de var så uppmärksamma annars hade hon aldrig överlevt,  Hon var riktigt illa däran.
 
I morse kl 6.40 sket hon äntligen och verkade må mycket bättre.
 
Det hade varit snöstorm hela natten så det är väl nästan lika mycket snö i Lysekil.
 
 
 

Dagen före Julafton

Kategori:

Vår kära Andromeda har kolik och vi är 90 mil hemifrån, det känns riktigt jobbigt. Som tur är Carina, Johanna och Maria L, har ställt upp för oss och Andromeda ikväll och tillbringat hela kvällen hos oss och skulle även sova över för att vaka över henne. Tack snälla ni.
 
Carina ringde vid 17-tiden och efter en stund när vi förstod att det inte gick över, så ringde vi in jourhavande veterinär som då var uppe i Bullaren och skulle komma så fort hon kunde.
 
Vid 18.45 var veterinären i stallet och vi har hela tiden fått information via telefon, men det är hemskt att inte vara hemma.
 
Veterinären tyckte att hon skulle till Helsingborg, men det är snöstorm på västkusten så det är inte ens att tänka på.
 
Nu har Andromeda fått smärtstillande och kramplösande och verkade svara på det, men tunntarmen kändes förstorad och det är oroligt. Veterinären skulle komma tillbaka inatt och imorgon bitti.
 

 
 
 

Fredag 21/12

Kategori:

Värmekabeln kopplades in igår, och cirkulationssystemet kopplades bort, nu hoppas vi att vi ska klara vattnet i stallet även kyliga dagar.

Vilja och Credo vilar fortfarande, men vi ska sätta igång dem till nyår, igår pysslade jag om Vilja och fixade lite med hennes mugg, hon har bara lite i uppe på kotan runt hovskägget, så jag tvättade med vet schampo och smörjde in med idomin.

Det har varit fullt upp i december trots att vi inte har ridit, mycket träningar, kul :) och avvänjning av fölen och så värmekabeln.
Diva ska få skor i helgen och börja sättas igång så smått, det är flera som har hört av sig på annonsen på henne.

Ska försöka ta lite kort idag ute i hagen, återkommer.

Bitande kyla och värmekabel

Kategori:

Nu har jag äntligen fått värmekabel.och idag har jag satt upp i fem boxar, värmekabel fäst med bundband och sen aluminiumtejp där det är rör, inte på slangen för det kunde bli för varmt, sen utanpå alltihop isolering, långa rör, böjar och T-rörs isolering in i boxarna och hönsrummet. Hoppas inte hönorna eller hästarna äter upp isoleringen.
.
 
 
Ska bli skönt när det äntligen blir ordning på vattnet, nu har vi i princip gjort om allt som fina rörfirman gjorde, de har lovat att komma och kolla innan vintern men som vanligt kom de inte.
 
Det är inte bra när inte ens de som är utbildade på rörläggeri har koll på vilka regler som gäller i djurstallar.
 
Så skrotning av cirkulerande vattensystem och värmekabel på istället.
 
 
 
 
 
 
..
 
 

December 2012

Kategori:

Dags att summera året, det har varit ett spännande år med många tävlingar
 
 
 
 
Vilja har debuterat Intermediare I i somras med godkänt resultat och har kvalat till Intermediare Ib, Vi har tränat mycket och hon har blivit ett muskelpaket, men det var några saker som fattades.
Hovarna omarbetades för att få henne att bära sig bättre, tyngdpunkten förflyttades framåt på hoven och de blev smalare, Sen fick vi problem med munnen och Vilja började lägga över tungan så då fick vi hit en tantekniker som fixade munnen på henne, sen började placeringarna komma kom 4:a i st George på DM:et i september, och 2:a i st George på sista tävlingen för året i Göteborg.
 
 
 
 
 
Andromeda har gjort en fin säsong, hon tränades inför kvalitets och Breeders (hoppning) för 4:åringar och hon fick klass 1 på både gångarter och hoppning. Dessutom gick hon vidare i hoppning och startade i Semifinalen på Grevagården, Sen har hon fått vila i höst, men nu har hon så smått fått sätta igång igen.
 
 
Credo en 5-årig lusitanovalack köptes i våras, han var då halt och en riktig utmaning. Vi började direkt jobba med hans hovar och höll på med det hela sommaren medan han vilade och bara gick i hagen, Han tappade skorna nästan varje dag och jag slog på dem. i slutet på sommaren satte Sofia igång honom lite lätt och längre fram på hösten började Sofia och jag att jobba honom i dressyr. Han visade sig vara otroligt lättlärd och har en stor önskan att vara till lags, så det går fort att lära honom, sen måste han givetvis bygga upp en massa styrka också. Men han har fina gångarter och är härlig att rida. Sofia avslutade hösten med att rida KM en LB:1 med honom och vann med 69,6%. Det var roligt på deras första tävling ihop, och Credos första överhuvudtaget.
Nu har även han fått vintervila.
 
 
 
Sen har vi ju våra fina föl, Royal Faiths hingsföl Lensky e Corlensky G som fick 9:a på typen och så Divas föl Vivaladiva en tuff liten tjej.
 
 
Sandro och Palatino var på hingsbete i somras och kastrerades i höst, allt gick bra och nu växer de så de knakar. Palatino ser ut att bli helt svart och Sandro ser nästan exakt ut som Andromeda.
 
Vi har unghästarna på lösdriften och Lensky helt avvand, men Viva håller vi på att vänja av.
 
Vi har grusat upp hagar och det blev bra men ganska exakt dubbelt så dyrt som de sa, och dessutom mycket problem efteråt med avgrävt rör och vattenläcka så det tog det mesta av vår energi i somras. Men nu är det gjort och det blev bra grushagar men dräneringen som grävdes på baksidan fungerar inte alls.

Credo mm

Kategori:

Veckan som gått har varit tuff hönsen har dött för oss och det är mycket att göra med hästarna, Vi har avvant Fia och Lensky och även börjat med Diva och Viva, sen har Sofia fotat och vi har lagt ut annonser på de som ska säljas, Det börjar bli kallt ute och vi funderar på hur vi ska klara vattnet i vinter men har nu iaf beställt värmekabel 60 m självbegränsande som ska ha en inbygd termostat och bli varm när det är kallt ute, den ska alltså reglera sig själv. Jag hoppas att den kommer till veckan för nu är det -7 grader.
 
Sofia och Credo gjorde sin första tävling idag. KM på Lysekils RF, hon har tränat mycket och fått till de stora flotta gångarterna på honom. De vann KM:et på 69,6 % det var mycket bra, jag tror faktiskt att det är bättre än jag någonsin har haft, så det är lovande för framtiden.
 
Här är filmen
 
 
 
Hönsen
 
Det har varit lite sorgligt den här veckan när Kenth kom upp till hönshuset i onsdags så låg det 7 döda hönor + en tupp i hönshuset, de har inte ens fått vara ute på sistone för att vi har blivit av med flera stycken i hönsgården om det har varit en hök eller något, men nu var de inte ens uppätna de var bara dödade. Tydligen kan minken göra så men vi vet inte säkert. Dagen efter var 4 till dödade och K flyttade ner de överlevande till Divas box som ligger som ett eget rum, så nu får de bo där istället, har väl bara ca 15 st kvar nu, trist. Och den fina vita stora hönan blev också dödad. Mycket sorgligt, men de som överlevde är förhoppningsvis i säkerhet nu.
 
Jag var i Tanu och hade träningar idag, som sista häst kom det in ett Lusitanosto och det visade sig att det var ett 7:årigt sto som var syster med Credo, samma mamma. www.lusitanoval.se,