Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Hoppträning hemma

Kategori:

Häromdagen tränade jag och Vilja hoppning hemma, tillsammans med Jennie J, och dessa fina bilder fick jag av Jennie, som hoppade lite högre än mig, höll mig som vanligtpå den här höjden, men Vilja laddade och tyckte det var kul.


Storm

Kategori:

Igår var det dressyrdomarutbildning på Vena i Kungälv och det blev en lång dag, vi övade speciellt på den nya rörelsen som kommer in i reglementet nästa år, överstrykning med en eller båda händerna.

Gick igenom föreslagna förändringarna i TR så man är förberedd inför årsskiftet.

Sen hade vi en trevlig kväll med goda vänner hemma.

Idag är det klass 3 varning för orkan, det blåser rejält och stolar osv flygger omkring, men det är läigt på baksidan hos hästarna.

Kent har ridit nya hästen i stallet Simone idag och dessutom Andromeda en stund, men när plaststolarna blåste in på ridbanan, blev t.o.m den här lugna hästen lite på tårna. Jag klippte henne på fm och nu ska hon snart stallas in.

Här är ett kort från ridpasset idag

Torsdag 24 nov

Kategori:

Svar på värdena

Mycket riktigt så hade vi inga glädjebesked att vänta oss när vi fick reda på värdena idag

Kreatinin: 720
Urea: 600


Det kan bero på den höga kraftfodergivan, trodde veterinären, vi minskar ev ner till 6 kg/dag ist för 9 kg. Synd att vi inte kan få i henne mer fett, linfrö eller olja, men hon vägrar i sten.

Trots allt så verkar hon må bra och det är full fart på henne så vi kämpar på.

Den här bilden på Pandora som Anette har tagit är så skön.

Onsdag 23 nov

Kategori:

Idag var veterinären på besök, Mikael den här gången. Vi vaccinerade fölen och Fantasy mot stelkramp, 2:a sprutan på fölen så nu är de klara. Palatino undersöktes eftersom han har varit lite tungandad några veckor, förmodligen en lätt förkylning och det skulle han skaffa sig ett eget imunförsvar mot, så ingen behandling.

Andromeda fick lotagen som vi skulle ha på hennes sår fram på bakkotan, som  inte vill läka och har blivit svallkött på.

Pandora ville han ta nya blodprover på keratinin och urea värdena på njurarna, vi har inte så stora förhoppningar om att värdena har sjunkit, det verkar inte hänga ihop med hur hon ser ut att må av någon konstig anledning. Vi borde få besked idag. Han tog också blodprov för att kolla dräktigheten på henne, men det tar nog minst 10 dagar att få besked på det.

Här står det om vad det är för värden man mäter vid njurproblem. Vid förra mätningen hade Pandora ca 470 i Kreatinin-värde

http://www.njurdagboken.se/prover_provsvar/blodprover.html

Red på kvällen ett lugnt pass med Vilja, koncentrerade oss på böjningen i slutan och gjorde övergångar från skritt till trav i slutan, hon var så mjuk och duktig, det här är vår akilleshäs, så svårt att få henne loss i bogarna i slutorna.

Pay & Jump

Kategori:

I söndags var det träningstävling på Stuteri Light, det var fullt med hästar och folk som tittade och fikade och hoppade. Det var en solig och trevlig dag.

Sofia har tagit bilder och ni får gärna köpa dem om ni vill, 50 kr för 3 bilder maila till Sofia: sofiaelinab@live.se

Här är lite exempel.

Tävling på GFRK 20 November

Kategori:

Startade Prix st George idag i Göteborg, det är ju lite annorlunda framridning där och t0 ekipage red fram på en padock med tak över där hästarna gick i rasthagar längst med väggen, Vilja blev rejält taggad när de busade utanför och for iväng någon gång. Men det var nog ganska välbehövligt eftersom hon har känts lite trött ett tag, det fanns inte ett spår av det idag.

När vi kom in på banan var hon på hugget och framför mig hela tiden, tyvärr var hon lite rädd i ena hörnet och vi fick någon miss pga det, och en miss i serierna, men annars var hon riktig fin. Domarna tyckte olika och det slutade på ca 63 % och kom 5:a. Får vara nöjd med det och att hon kändes riktigt fin.

Maria och Carina var med och peppade mig och det var en mysig förmiddag.

Maria filmade och kanske kommer det en länk till filmen

En bild från tidigare i höst, på DM i Torslanda
Nya boxarna är klara och Simone ett fuxsto på 11 år har flyttat in i en av boxarna, verkar vara en snäll och trevlig häst och vi hälsar henne välkommen.Vilja

Kategori:

Kenth hoppade Vilja en dag, det gick riktigt bra och hon tyckte det var kul, men det här är ett exempel på hur hon ibland tar sig över hindren, hon river sällan för hon är rädd när bommarna skramlar, men har en konstig teknik ibland
Nu är hemsidan klar och jag kan börja blogga igen

Kategori:

Det har varit fullt upp med att designa om hemsidan i nya Joomla och på nytt webhotell, det blev påtvingat eftersom gamla webhotellet stängde, och det var lite trögt att komma igång, men när jag väl började och fick lärt mig nya funktionerna och gränssnittet så är det ju himla kul att designa hemsidor.

Jag provade ett nytt 3 delat bridongbett i veckan, men det tyckte inte Vilja alls om, hon tuggade och kröp bakom och släppte bettten, så när jag tränade för Anki i veckan så bestämde vi att jag skulle byta tillbaka och nu känns hon som vanligt igen. På söndag är det sista tävlingen för i år, en Prix st George i Göteborg. Vi är taggade och ska göra vårt bästa.

Efter en lång väntan på boxarna och en strulig transport med DHL, så sitter nu det mesta på plats tack vara Jeff.  Ledningarna till vattenkopparna är också klara. Nu är det mesta som ska kompletteras till förprövningen gjort och jag ska skicka in bilder till länsstyrelsen.

Det blir bra ute i lösdriften. 2 boxar blir det här, det ska i första hand vara extraboxar om någon häst blir sjuk eller för hästar som kommer på träning.Och så fick vi byta till stålrör  ner till vattenkopparna för gummislang fick vi inte ha enligt länsstyrelsen och vi fick således göra om det som den legitimerade rörfirman gjorde förra året.
Det har varit lite rokad i stallet, Elize har flyttat till fodervärd och imorgon kommer det en ny häst till stallet.

Credo har fått en medryttare och det är full fart i stallet på kvällarna nu.

Ebba rider fortfarande Diva, som älskar att få komma ut med henne

Klivija är igång efter sin skada och rids nästan varje dag, hon går med Vilja och Diva. Men har haft lite jobbigt att bli av med muggen.

Fantasy hade fastnat i tråden och är tjock i bakbenen, men det var bättre ikväll och jag stod och kliade henne en stund, det tyckte hon var skönt.

Pandora är hur pigg som helst, hon äter mängder av kraftfodet och äter ur sitt hönät nästan helt på natten och går ute på lösdriften på dagarna, vi skämmer bort henne med morötter och massa mat och dubbla täcken på den magra kroppen, men hon har blivit riktig odräglig :) tigger och slår med frambenet i boxdörren så fort vi kommer in i stallet. Det är härligt att se henne, faktiskt så börjar hon sakta fylla ut sin kropp lite. Hon är i 5:e månaden och ska föla i maj om allt går vägen, vi hoppas.


Måndag 7 nov

Kategori:

Helgen var hektisk familjen var bortrest och jag hade träningar och dömde i Färgelanda. Dömde Msv C:1 och Msv C:2, inte så många starter men som vanligt ett trevligt arrangemang.

Jag är väldigt förkyld och tillbringade måndagen nerkrupen i sängen och sjuk, inte så pigg ikväll heller.

Vårt webhotell ska stänga ner och jag har flyttat allt till surftown.se hoppas att det går snabbt att komma igång med joomla installationen där. Just nu vet jag inte om jag ändrar på det gamla webhotellet eller det nya.

Pandora äter 8 kg kraftfoder varje dag och är väldigt hungrig hela tiden, det är riktigt skönt, Kenth ringde och diskuterade med vår veterinär idag och han har ingen förklaring till det här, men det är ju en väldigt ovanlig sjukdom också ca 5 hästar per år får njursvikt i Sverige. Och förmodligen är inte så många av dem dräktiga. En förklaring kan vara att fostret börjar kräva näring nu och att det är därför hon får matlust.

Vilja har lymfangit på ett bakben och har vilat 1 vecka, ska sättas igång så fort jag är frisk igen, det är nog bättre hon för röra på sig, vet inte vad hon har fått det ifrån för jag hittar inga sår på benet.

Jeff har varit och börjat montera boxarna och de växer så smått fram, ska bli skönt att få upp den för då ska hingstfölen in i den ena så vi får dem avvanda. I övrigt har vi gjort de flesta förbättringar som länsstyrelsen krävde i våras när de var och kollade stallet, rören till vattenkopparna är bytta från plast till metall. och ventil insatt i sadelkammare och Diva har en ny stor dörr till sin box.

Onsdag

Kategori:

Det är klart med grusningen vid sidan av stallet det blir jättebra och nu kan vi äntligen köra ut hösilage igen.

Pandora har haft en bra dag och ätit först 1 kg av Carinas kraft på dagen (tack för att du månar om henne) sen åt hon upp Viljas 2 kg mat och sen ytterligare 0,5 kg kraft i sin egen box, det är så skönt att hon äter, hon är mager men man börjar ändå skönja en fölmage, konstigt hur det kan funka.

Det här kortet är taget för en vecka sen. Vår kära lilla häst Pandora.


Foto Sofia Björk


Vilja ska vila några dagar, men ska igång i helgen igen. Hon gick fint på träningen speciellt i traven, fick vi fick jobba med galoppen, eller iaf slutorna och piruetterna, som inte gick så bra på tävlingen. Däremot är hon superfin i travslutorna nu, hon har släppt upp bogarna och kan ta större steg åt sidan, härligt.


Och så en bild på vår kära katt Cezar.


Foto Sofia Björk

Träningspass hemma

Kategori: