Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

27 Februari

Kategori:

Regnar idag och titta på Sofias blogg hur höga snövallar vi har runt ridbanan, vår snälla granne har plogat den för vi insåg att det inte skulle gå att rida på den på lång tid framöver annars http://sofiaelinab.blogg.se/

Idag har vi hagt tömkörningskurs för Anders Eriksson, jag var med med Pandora.

Det var bra, vi fick några nyttiga tips. Vi höjde ett snäpp och det var inte Pandora riktigt nöjd med, tömmen fick sitta på högsta ringen istället för där jag brukar ha den på andra ringen, Hon tyckte att det var jobbigt och började hoppa på stället ganska mycket. Men fick tipset att jag skulle ha henne på tre spår hela tiden för att hon skulle orka och det gick bättre. Men hon var inte riktigt med på noterna och protesterade rejält när Anders tog tömmarna, men blev fin på slutet. Hon var rejält mör efter 1,5 timmes tömkörning.

Bilden är från tidigare i vintras.På em red jag Vilja och provade Sandras Childeric sadel. Den passade Vilja som handsken, och det kändes som hon blev mycket mer bogfri än i Albionsadeln. Så nu är det nog dags att byta sadel, får försöka prova någon mer, en Röösli skulle jag också vilja prova. Jag har fått mina nya stövlar förrästen, de är väldigt osköna och jag kan inte komma in med fötterna till hästen, hur lång tid kan det ta att rida in stövlar, jag har sår i knävecken nu.25 februari

Kategori:

Igår kom familjen hem, det var skönt det är tomt när de är borta och oj vad mycket det är att göra när man är själv.

Igår var jag på konferens på ett ställe som heter Hällsnäs, faktiskt alldeles bortanför SAAB där jag jobbade en sväng med Coresource. Vi hade en projektdag för att vi skulle hitta bättre kommunikation i projektet, det var en bra dag med en massa ideer som kom upp, så det blir nog bra, vi har massor av roliga uppgifter att jobba med framöver.

Men klockan ringde inte igår morse, så jag vaknade kl 5.50, hade planerat att kliva upp 5 för att hinna med alla djuren, så det blev lite panik. Kursen på andra sidan Götet började kl 8. Täckade och släppte hästar och matade hönor ohc katter på 20 minuter, rekord och sen in och bredde en macka som fick följa med i bilen och hann faktiskt vanliga färjan 6.40, men fastnade i köerna i Götebor, så jag var 45 min försenad, pinsamt! Men Anette mockade åt mig och Susanne tog in hästarna, så när jag kom hem vid 18 snåret fixade jag middag åt familjen och sen for vi och red Pandora.

Det gick riktigt bra, men nu när vi har börjat med galoppen så stressar hon upp sig igen. Men fick till några halva varv på volten med huvudet lågt och ryggen upp, men så fort hon satte in baken saktade jag av. Fick nöja mig med högergaloppen för sen var hon trött, men nu är vi igång med galoppträningen iaf.

Tisdag 23 februari

Kategori:

Jag har kollat om vi ska installera en energikasett i öppna spisen, elräkningarna är horribelt höga 7000 kr i januari och då har vi jordvärme!

Snödjupet i Lysekil är rekord 81 cm, det ni mina jämtländska vänner!
http://www.smhi.se/klimatdata/storsta-snodjup-vintern-2009-10-1.9653


Igår jobbade jag hemma och kunde disponera min dag själv, så jag red på dagen och jobbade på fm och kväll.

Det var en strålande solig vinterdag, ca -8 grader kallt, riktigt härligt. Jag red Pandora i ridhuset och galopperade för första gången sen skadan ( fast Kenth har galopperat henne ute 1 gång). Ingen höjdare iallafall, hon kastar sig iväg och tar alldeles för "höga steg" med bakdelen 2 meter innanför framdelen, hon gör det så himla svårt för sig själv och för mig, fick nypa tag i manen för att se om jag kunde få någon balans, men det fick jag inte. Jag gick över till att träna fattningar istället, först undan för innerskänkel och sen 1 steg galopp, och massor med beröm och ner till skritt, upprepade det här ett antal gånger och hon satte sig faktiskt lite istället för att kasta sig iväg med bakdelen innanför. Så jag jobbar vidare så här. I traven är hon superfin, vi kan länga och korta, hon böjer sig fint i sidorna och är så härlig.

Sen red jag Vilja hemma i Susannes skottade ränna i paddocken, det var kul, Vilja var laddad och vi kunde jobba med passag och kort kort galopp. Hon börjar bli stark i samlingen, och lyfter bogarna högt nu, känns som jag börjar få upp henne rejält fram.

Hönorna börjar värpa riktigt bra trots kylan, det har ju en värmefläkt men vattnet fryser nästan direkt ändå. 10 ägg igår.

Familjen hade det kallt i Härjedalen igår -35 grader, brrr. Bättre här med all snön och hyfsad temperatur.
Lördag 20 Februari

Kategori:

Jag är ensam hemma, övriga familjen är i Härliga Härjedalen och hade -17 grader idag men ingen blåst så då hade åkt skoter och haft en bra dag. Här är det snöstorm och -10 grader, jag slet med att överhuvudtaget ta mig mellan byggnaderna på gården, av någon anledning så är det en 1 meters driva framför varenda dörr som ska forceras innan man kan öppna dörren. Och snön är blytung så jag förstår att tak rasar ner lite här och där. Jag skottade iallafall av taket till växthuset idag, det var nog tur för det var mycket snö på glastaket.

Släppte ut alla hästar utan Diva idag för hon vände i dörren och ville inte gå ut, hon har ont av blåsten, Lille Lorenzo fick gå med Vilja och Viktory, men de var ganska tuffa med honom så fram på fm gick han över i andra hagen till Pandora, hon verkar tycka om honom och jag måste laga hagen.

Jag tog in hästarna redan kl 12.30 och Andromeda hade skadat sig vid munnen igen, hon klöv sin mule för ett par år sen när hon ramlade ut ur hagen. Det är vår lilla olycksfågel. Det var ett ganska stort jack, men det läker som tur är bra runt munnen. Pandora hade slagit upp sitt sår på benet igen så det blödde också.

Har slipat lite i rummet så nu kan det snart gå att sätta upp tapeter, men behöver nog spackla först.

Igår hade jag en heldag med träningar i Färgelanda, det var kul, jag har gått ner lite i tid på jobbet och är där varannan fredag nu. Det är trevligt att komma dit upp.

Hade några träningar på em idag också och red en häst, det var på näppen att man tog sig till klubben idag, snön skrapade mot underredet på bilen men den gamla subban puttrade på när jag la i lågväxeln.

Nu vill jag ha sol och värme och slippa frysa hela tiden.

16 Februari - Andromeda

Kategori:

Idag skulle vi till Dingle och vaccinera Andromeda, och vet ni, jag lastade på och av vår duktiga lilla unghäst.

Vi har slitit med lastträning i fyra dagar nu jag och Andromeda, skam den som ger sig. Vi började med att träna att få henne att reagera för spöt, använde det som en skänkel i sidan, obs baksidan av spöet,  då blev hon lite snabbare i benen. Sen fick jag faktiskt lite tips när jag kollade på ponnyakuten med barnen, Tobbe använde spöt som en pekpinne och det var riktigt bra jag kunde snabbt rätta in henne rak bara genom att peta på henne bak och så backade vi först ut genom en smal dörr med en tröskel, men så fort det funkade så började vi med transporten upp på lemmen en bit och ner igen, usch vad hon tyckte det var läskigt från början.

Men redan första dagen klev hon upp och bak, men vi gick inte ända in, igår så gick vi upp så vi var halvägs inne och med mellanväggen i så hon inte kunde springa ner mig.

Och idag när vi skulle iväg gick hon hela vägen in när jag höll spöet på baken på henne och sen backade hon ut ochså gick vi in igen och åkte iväg till Dingle, när vi kom hem backade hon ur, fast hon darrade på benen och gick på tå. Så nu känns det som problemet är löst och det gick riktigt bra. Jag är så stolt över henne.

Sen har vi börjat rida hemma istället, vi har skrittat och travat, efter sportlovet ska vi nog hänga på ut några korta svängar.

13 februari

Kategori:

Renovering är i full gång igen, vi håller på med gästrummet nu. Har målat taket och nu brottas vi med hemska strukturtapeter, har provat slipa och försöka dra bort, men den sitter stenhårt, idag har vi haft på tapetklister och plast och nu går det att få bort den, men det blir en liten bit i taget. Limmet ska sitta i två timmar så det har varit bra för denna ljuvliga vårvinter dag när solen sken hela dagen, så var det härligt att ta en vintertur med hästarna på fm.

Jag tog Pandora och Kenth Vilja. Härligt, men folk skottar tak som tokar och hästarna tycker inte om det så jag fick kliva av några gånger.

Sen drog vi tapeter och la på en ny vägg med lim och ut igen. Vi spännde får Lorenzo för rockarden och Kenth höll i tömmarna och jag och Erika på var sin sida om Lorenzo, han tyckte att det var lite läskigt och ville nog gärna springa iväg från vagnen men höll sig i skinnet.

Därefter fick Andromeda sig en duvning, först lite handträning och sen ut och gå. Hon är himla snäll men lyckades rycka tyglarna ur handen på mig en bit bort, jag var bara helt oförberedd, så hon sprang hem med oss efter och där stod Sofia och tog emot henne som tur var. Då tyckte jag att hon var lagom trött för att jag skulle kunna komma upp på ryggen på henna, så Kenth höll i och jag klev upp och red en sväng på ängen, nu tar hon spöt som framåtdrivning så det gick riktigt bra, hon pulsade på i snön. Sen tänkte jag att vi skulle backa lite i boxdörrarna i stallet, jag försöker backa i alla trånga passager jag kan hitta nu. Det krävdes mycket övertalning men till slut gick det.


Igår var Sofia ute med Pandora på ängen, och det gick riktigt bra, kolla Sofias hemsida för bilder på dem.

9 februari

Kategori:

Efter 2 dagars intensivjobb i Göteborg är jag hemma igen, det är mycket spännande utveckling på gång i projektet så det känns kul.

Men posten och Siba är jag ganska less på. Skickade tilbaka en julklapp (telefon) till Siba inom 2 veckor för för det är ju lagen som styr att man får göra det, men tji fick jag, Posten ville att jag skulle skicka Rek och Siba vägrar att hämta ut Rek, så nu ligger mitt Rek på Hemköp i Jakobsberg ifall någon har vägarna förbi där, Jag skulle få tillbaka det inom en månad, men det ligger och cirkulerar mellan posten i Väddesta och Hemköp Jakobsberg. Har ringt posten 2 gånger och mailat 1gång och Siba har jag pratat med 2 gånger och mailat en hel mailkonversation.

Vad gör man. Jag blir så trött på både posten som ville jag skulle skicka Rek och Sibas dåliga service som inte har råd att ha utkörning av sin post. Ska det vara så här! Vad tycker ni?

Får se vad som händer imorgon, men tillbakalämningstid har nu överskridits med ca 1,5 månad, och det är ju ganska kul att se på postens hemsida (där man kan följa paketet) hur den har åkt fram och tillbaka sen slutet på dec.

Nej jag tror att de stora internetfirmorna får jobba med sin service, jag kommer då äldrig mer att beställa från Siba.

Men nu ska jag iväg och rida mina hästar så det blir kul, det blir en eller två svängar till ridhuset ikväll.

6 februari och rejält mörbultad!

Kategori:

Idag var jag och fikade med en gammal kompis på ett fik i stan det var jättetrevligt och det här gör man alldeles för sällan. Dessutom bklev det inget hästprat utan vi pratade jobb och annat, det var lite omväxling.

Det är kanon att galoppera och trava på ängen och på ridbanan, Sofia tog fina kort som vi snart ska lägga ut. Kenth galopperade Pandora i snön och hon hade skött sig bra, det är nog bra att hon får jobba i snön för annars går det alldeles för fort. Jag red Vilja en stund på ängen och så en stund på vägen där vi kunde jobba med skolorna.


Sen skulle vi ju ägna oss åt Andromeda, först tömkörning och sen lastträning. Tömkörningen gick riktigt bra, förutom att hon skulle släpa nosen i snön hela tiden och blev helt snöig i ansiktet.

http://sofiaelinab.blogg.se

Så till lastträningen, vi hade gott om tid på oss, och som vanligt så knatar hon in utan problem, men sen skulle vi ut med henne och hon skulle inte få vända, jag kan säga att vi provade allt, Andromeda stod som fastväxt i transporten och vägrade backa ut. Mellanväggen var uttagen och vi hade gott om plats.

Först provade vi att knacka på frambenen, hände inget, sen satte jag på tömkörningsgjorden och provade backa ut henne med tömmarna, hände inget, fortfarande fastväxt i golvet. På med kapson och prova att dra ut henne, Kenth stod utanför och jag inne i transporten så att hon inte skulle kunna vända sig. Då fick vi henne att börja backa, kanon sa vi och berömde henne väldigt. Men så plötsligt tog hon ett hopp in i transporten igen och slog omkull mig, så jag hamnade under henne, då ramlar hon också av någon anledning, Kanske för att hon inte ville trampa på mig. Jag tänkte att jag måste bort från hästen och rullar mot baklemmen och ut åt sidan för jag trodde att hon skulle komma ut den vägen. Men hon hade tagit lilla framdörren ut. Hur kan en häst på 1.65 ta sig ut under frambomen och ut genom dörren utan att få en skråma och inte ett märke på transporten heller. Det är nog mest jag som kommer få lite blåmärken.

Så det ska bli spännande imorgon att se om vi får in henne igen, vi hade faktiskt inte ork att fortsätta just då.

Tror att vi får ge upp det här och köpa en transport med fronturlastning ändå.

Idag är vi glada att vi kom undan med blåmärken.

5 februari

Kategori:

Fredag kväll, och nu är det soffan som gäller.

Igår red jag Vilja i vår oskottade paddock, hon var riktigt härlig, det blev luftig trav, men hon orkade inte riktigt galoppera. Sen var det Pandoras tur,  det blev mest skrittarbete, så fort jag började trava lättade hon bak eller fram, tror hon tyckte det var för jobbigt att lyfta på benen i snön, hon har ju lagt sig till med en ganska markbunden gångart under sin skada, och  den vill jag gärna ha bort. På slutet travade jag lite fram och tillbaka på vägen, det var ingen som helst problem.

Sist satte jag på Andromeda tömkörningsgjorden och tömkörningen har inte funkat alls på henne tidigare. men nu när jag för första gången var själv och fick koll på henne när hon snurrade runt som vanligt och kunde gå på henne med långpiskan så släppte det plötsligt och vi kunde knata iväg, runt i paddocken och en bit bort på vägen. skönt. Trodde faktiskt inte att hon skulle acceptera att jag gick bakom henne. Imorgon ska vi träna lastning med henne eller snarare avlastning, har ni någonsin hört talas om någon som tränar avlastning!!!

Det är inte så kul att vända Andromed i transporten för hon är väldigt otålig och ska runt snabbt. Tror jag ska prova Agnetas tips om att backa ut med tömkörning.

Tränade Vilja i ridhuset idag, gick sådär, har anmält till tävling den 18 februari. Det som var stort plus idag var att jag fick till flera riktigt bra travökningar.

Sen for jag till Färgelanda och hade träningar hela em. Det är som att fara genom ett vinterlandskap dit upp, de har riktigt mycket snö. De skottade av sitt ridhustak idag, det var ju en riktigt otäck olycka i Uddevalla med ett ridhustak som rasade in under pågående lektion.
www.gt.se/nyheter/1.1867353/taket-har-rasat-pa-ridskola-i-uddevalla