Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Träning med Credo 30 september

Kategori:

Får jag presentera Credo vår 5-åriga Lusitanovalack, han är nu i träning för fullt mest av Sofia, han är pigg och alert och trivs med att jobba, har lätt för skänkelvikningar och skolorna (men bara i skritt än) och galoppfattningarna satt riktigt bra idag.

Sofia har tagit bilderna
 

Clinic för Bo Jenå

Kategori:

Red två tränningar för Bo Jenå i torsdags och fredags, han hittade snabbt våra svagheter och jobbade med kvaliteten i gångarterna och mycket med piruettarbete, hur jag skulle jobba henne för att hon skulle sluta gunga och släppa upp baken, fick ställa henne utåt istället och stanna kvar i piruetten och så fort hon gjorde några bra steg så skritt.
 


Sen jobbade vi med att få henne lång och rund i långsam trav, inte lätt med min energiska häst, men det blev riktigt bra, han tyckte jag skulle lägga in det mitt under passet för att hon ska bli ännu mer loss i ryggen.

Sen jobbade vi med piaffen och han gick på henne lite med långspö och det tycker inte min dam om så hon gjorde några rejäla backutsparkar, men sen trampade hon på riktigt bra. Dag 2 funkade det mesta vi jobbade vidare med piruetterna och piaffen och sen gick vi igenom vad vi skulle göra på kvällen, sista frågan blev om jag ville göra några byten i varje på visningen, det testade vi inte.

På Clinicen så var det en 4-åring, en 5-åring och Vilja som nu är 10 år och vi skulle visa egentligen skillnaden mellan hästarna i utbildningsståndpunkt i alla rörelser upp till MSV, sen skulle de andra gå ut och publiken applåderade, spännande, Vilja for iväg lite grand, men höll sig hyfsat i skinnet, men hon var nog mest på tårna av hästarna.

Sen gick vi igenom så gott som samtliga rörelser upp till Grand Prix, Vilja gjorde inte ett enda fel hon var som en dröm att rida och ställde upp till 100 %, härliga häst. Vi gjorde alla serier från 4:or till 1:or. När vi skulle göra bytena i varje fick jag stoppa henne efter 5, hon hade lätt gjort fler. Sen visade vi Piaff och passage som visst måste bli mycket bättre men det är på god väg.

Det blev iaf 2 ganska ansträngande pass igår så idag fick hon vila, men jag red Credo en stund istället sen jag kommit hem från Tanum där jag hade träningar i em. Han jobbar på bra och är energisk vi jobbar mycket med skolorna i skritt och så galoppfattningarna från skritt, provade faktiskt på ett byte idag, det gick åt ena hållet, vill gärna börja leka med det på 5-åringarna.

Imorgon är det dömning i på Göteborgs Fältrittklubb. Kl 9 sharp.
 
Här är ännu en av Sofias fina bilder, kul med speglarna kan ju tro man är i spegelhallen på Liseberg :)
 

Marianne och Vilja på DM 22 september 2012

Kategori:

Här kan ni följa med på en tävlingsdag med Vilja.
 
Sofia sofiabjörk.se har tagit dessa bilder
 
Fixning hemma i stallet.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Framridningen
 

 
 
 
 
 
 
 
Fixning innan jag ska in
 
 
Skydd och en urdrucken Red bull (behövs innan jag ska in)
 
 
In på banan
 
 
 
 
 
 
Prisutdelning
 

 
 
 
 
 
En kul dag !

Tisdag

Kategori:

Ösregn ikväll igen, var uppe hos hästarna som går på ängarna, unghästarna, de dräktiga stona och fölet, de verkar må toppen där uppe, var fundersam om de kunde gå kvar eftersom det regnar så mycket på nätterna, men de har hösilage och får äta upp den här balen också innan det blir lösdriften, de får gå ner dit till helgen.

Andromeda och Vilja har fått massage idag och vi har ju varit lite oroliga för Andromeda hon har varit spänd i hela kroppen, hård och stum och det har känts som hon har varit för kort i överlinjen som att musklerna dragit ihop sig, och när Ulrika började var hon riktigt orolig för henne och vi diskuterade om vi skulle ta muskelprov på henne, men sen hittade hon problemen, hon hade en muskelskada i höftleden vänster bak och kramp i ryggmuskeln under sadeln på höger sida inte konstigt att hon har sett stel ut. Vi ställde iaf av henne förra veckan för hon har haft en tuff höst, och Ulrika fick loss allt på henne och nu ska det vara ok, men det får nog ändå bli ett muskelvärde när veterinären kommer.

P-O (grannen) var här med grävskopan och hjälpte oss laga ett hål till på avloppsröret och grävde igen där sen, så nu börjar det se bra ut, bara ett hål kvar nedanför ridbanan där nya dräneringsbrunnen är och det ska också fixas till i veckan.

Sen fick vi på kvällskvisten överraskande leverans av två rundbalar halm som vi snabbt la ut i lösdriften, så nu är det bäddat och klart där, det var Ingmar i Skal som kom förbi alla grannar efter vägen och lämnade av halmbalar, det händer saker på landet, kul med snälla grannar, Peter och Annlouise var också ner och körde in balarna.
 
Skulle haft 2 träningar hemma men det gick inte, så himla blött. Jennie red en liten stund så vi fick stämma av lite.

På torsdag och fredag tränar jag för Bo Jenå ett bra komplement till min vanliga tränare Anki Tifelt som har hjälpt mig hela vägen upp till Intermediare.

Träningstider i Sotenäs Torsdag 19.15, Fredag 14.40.
 
Har anmält mig till tävling i Nordhalland nästa helg. den 7 okt Msv A igen. Sen är det nog bara en tävling kvar i oktober i Falkenberg, bokade nyss en stuga på stranden i Falkenberg, den var billig i slutet på oktober, hoppas bara att det är värme i den.
 

Vilja DM i Torslanda 22/9-2012

Kategori:

Min fina häst är bättre än någonsin, Det känns att något har hänt med henne i höst, hon är så elastisk och rörlig i bogarna och jag kan få upp henne framför mig, hänger aldrig i handen som hon ibland kunde göra, hon har blivit stark. Idag var det lite nervpirrande, efter ritten som kändes jättebra men vi hade även ett par missar, på uppridningen bytte hon galopp precis steget innan halten, men sen äntligen i travprogrammet kunde jag ha henne i ett lugnare tempo och men frambenen uppe. Fick 8:a på ett byte och galopppiruetterna kändes superfina, Och ryggningen är hon super i, ja jag är väldigt nöjd och kunde kosta på mig att njuta av att vara på banan.
 
Ökningarna jobbar vi mycket med, travökningarna har jag hyfsad koll nu för de har vi tränat massor, men i galoppökningarna får jag fortfarande att hon blir hastig och springer, tror jag det, för hon skenar ju, jag har noll koll, tur hon vet att hon ska samla in bakbenen och byta när vi kommer fram till hörnet. Idag hade jag tur för hon la iväg på rätt sträcka och inte när vi skulle göra bytesserien. Hon är rolig att rida :)
 
Var lite rädd varje gång vi red förbi Domare Lena Mårtensson, nästan lite markskygg, lite senare var det en häst som hoppade in i staketet precis där, undrar om de såg något inte jag såg på marken.
 
Sen var det nervöst att kolla på de kvarvarande ritterna, kollade på sista hästen och det såg prydligt och fint ut och inga större missar, och det tog såå lång tid innan hennes poäng kom och så var det 2 ynka poäng mindre än mig, äntligen på rätt sida om strecken och jag fick gå in som 5:a på prisutdelningen och kom 4:a på DM:etl
 
Vi fick 65,3 % i MSV:A.
 
Vann gjorde duktiga Alexandra Börjesson med sin fina Antalaya e.Akribori på drygt 67%, Det såg så mjukt och fint ut,
 
Sofia var med och fotade, men bilder kommer senare.

Här är filmen

Vad händer

Kategori:

Jo det spöregnar varje natt och jag vaknar och mår dåligt över de hästarna som fortfarande går på bete, i morse tog vi in dem och kollade över dem och de ser fina ut inte smala och strålrötan läkt och ingen mugg. Klivija och Fiona fick regntäcke på sig och småhingstarna fick stå inne, försökte ta ut Sandro eftersom jag var själv kunde jag inte ta båda, men han reste sig och sparkade med frambenen så han fick gå in igen, får ta den striden en annan dag idag jobbar jag hemma och har inte tid.

Vi har fått slowfeedingnät av Anna tre stycken och ska ha det till Vilja, Credo för att de är lite runda och inte får så mycket mat, så nu tar det lite längre tid för dem att äta, Andromeda för att hon bäddar med sitt hö och sprider det över hela boxen. Här kan ni läsa mer om slowfeeding http://www.slowfeeding.com/ Jag har även köpt ett stort nät till rundbal som jag ska ha till de hästarna som går i nya grushagarna.

Vi har inte fått ordning på nya hagen än, avloppsröret var avgrävt och vi har haft problem med mycket vatten på gården, nu är det lagat men det var inte kul att ta den striden, trodde att han som ägde grävmaskinen skulle slå in dörren när han knackade och han skällde ut mig efter noter... det var väl inte jag som hade grävt av något rör???

Hagen går iaf inta att använda än för den är fortfarande väldigt blöt.

Men nu till roligare saker, på lördag är det DM i Torslanda och jag ska starta MSV A då som DM går i.

Nästa vecka ska jag extra träna för Bo Jenå, torsdag kl 19.30 och fredag kl 14.45 i Sotenäs, jag red för honom förra året också och det är ett bra komplement till min ordinarie tränare Anki Tifelt.


Andromeda resultat

Kategori:

 
Andromeda och Kenth har gjort klart sitt 4-årschampionat nu med en avslutning med en 3-dagars på Grevagården, Andromeda skötte sig super.
 
Lördagen var kvaldagen där den stora gallringen var och därifrån tog sig 20 hästar vidare till dag 2, Poängen från lördagen var först och främst att hon gick felfritt och så fick hon bedömningen "Samarbetsvillig god inställning ngt matt, ganska god rygg" fick betyg 7,0 på ridbarhet och med alla poäng så blev det 13,7 på lördagen, då räknas även rivningar och kapacitet in i det
Söndagen var Kenth inte riktigt nöjd med sin egen insats och tog helt på sig skulden för de två rivningarna som de fick. Så söndagens poäng blev lite lägre, men de var väldigt nöjda med helgen och fick en fin rosett med sig hem.
 
 
 
Det här är vår pärla, Andromeda som vi slet för att klara livet på som 5 dagars gammalt föl när hon närapå misste ögat i hagen, men den historien ska jag berätta en annan dag. Hon är iallafall helt blind på sitt ena
öga, men en väldigt talangfull häst och hur snäll och klok som helst.
 
 

Andromeda

Kategori:

Andromeda gick vidare till semifinalens andra del imorgon, 20 st hästar ska slåss om 5 platser i finalen.
Själv är jag hemma och myser med tjejerna har målat dörrarna på gamla huset och ridit Vilja, hon är tillbaka och super igen, jag har kommit ner i sadeln igen efter Anki träningen i tisdags, som var välbehövlig, mycket grundridning efter en lite lugnare period, nu har vi åtminstone 2 tävlingar kvar i höst,

Håll tummarna för Kenth och Andromeda imorgon.

Semifinal 4-årschampionat

Kategori:

Fredagen far det vanlig tävling och kändes superfin, men fick tyvärr ett nedslag på näst sista hindret. Idag är det 4-årschampionatet och Andromeda har precis gått sin runda och fick 13,7 poäng, är inte riktigt säker på hur det räknas ut så jag får återkomma till det, han ligger nu precis utanför placering. Återkommer när jag har haft kontakt med Kenth på telefon.
 
Själv är jag hemma och grejar hela helgen städar undan inne och ute och har tänkt måla, det känns skönt att avloppet som grävdes av i somras äntligen är lagat igen och vi slipper att ha översvämning på gården,

Andromeda

Kategori:

Idag bär det av till semifinal för 4-åringar i hoppning på Grevagården för Kenth och Andromeda ni kan följa dem på http://online.equipe.com/sv/competitions/5031