Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

1 februari, nej det är ju bara 31 januari

Kategori:

Lika kallt fortfarande, igår var det -17 grader och idag -12 grader. Vi kämpar på, jag är väldigt förkyld och det vill inte ge med sig.

Pandora är riktigt igång nu, det funkar att rida ut och hon funkar i ridhuset, idag har vi jobbat galoppen på töm och det var nyttigt.Julia fick sitta lite på Lorenzo. Hon tyckte att det var riktigt kul. Nästa gång blir det givetvis hjälm på också.

Sofia hoppade Vilja, för jag låg däckad på soffan hela em. Hon hoppade ett hinder på 1.25, vilken tur att jag inte var med. Såg dock några språng på slutet och Vilja börjar bli lite rappare i benen och tar tag i hindren.

Andromeda löshoppade 5 språng tror jag bara vi tog, hon skötte sig så bra idag, snabbt upp på 1.20 sen räckte det.

29 Januari

Kategori:

Förkyld, jobbade hemma idag men som tur var hade jag bara några timmar kvar att göra, kände mig riktigt risig.

Ebba från Östersund var här idag och provred en häst i Lysekil som är till salu, kul att träffa ngn uppifrån.

Igår var vi ut i månljuset på en ridtur, riktigt härligt faktiskt, men idag orkade jag bara inte rida. Kenth red Pandora en sväng och tjejerna red och tömkörde sina ponnier.

27 januari

Kategori:

Vilket väder, det har snöat hela dagen och nu regnar det och det är stora dammar överallt. Blev kvar i Göteborg för det var så himla dåligt väglag.

Har varit hos frissan idag och har slingor i både mörkt och ljust, det blev riktigt fint.

Igår red jag både Vilja och Pandora, Kenth körde mellan ridhuset och hemma med hästarna. Pandora var seg att få loss, hon kärvade i en halvtimme innan hon släppte, men inget bråk utan bara stel. Vilja var kul att rida som vanligt.

Men vad tråkigt att vackra danska stoet Matine har dött. Vilken tragisk otur.

Januaribilder!

Kategori:

Har någon missat det så har jag gått med i Facebook, riktigt kul, det dyker upp gamla vänner hela tiden.

Besiktningen av huset hade gått bra idag, kändes skönt, en tjej med en islandshäst är det som vill köpa, också kul.

Måste bjuda på de här ljuvliga bilderna som Anette Essman har tagit!Gulligt va, Pandora, Fabiola och Viktory
Och nu kommer nog Helena (Fabiolas förra ägare) att bli glad för här kommer ett gäng bilder på

Fabiola


och Fabiola igen


svårt att se, men kanske Fabiola


Och så till slut Fabiola, aja baja inte bita på stolpen.25 Januari

Kategori:

Idag är det överlåtelse besiktning på vårt hus i Östersund, spännande och lite nervöst. Men det är ju ett bra hus och vi grävde ny infiltration innan vi flyttade så vad ska de hitta för fel. Om det inte har hänt något det senaste året förstås som vi inte vet ngt om.

Jag rev tapeter och slipade lite igårkväll i gästrummen, så nu är vi igång där också. Det är strukturtapeter och strukturen måste slipas ner först, tråkigt!

24 Januari

Kategori:

Igår hann vi med alla hästarna, Sofia red sin Diva och Andromeda i ridhuset, kolla hennes blogg för nya bilder på Diva >>>

Jag red Vilja på morgonen och Pandora på em, Vilja fick jobba med skolorna, för nu är det traven vi behöver jobba med. I galoppen är hon super, hon gör byten i vartannat utan att jag behöver vara det minsta orolig över att hon ska missa. Det är härligt.

Pandora jobbade jag som vanligt i traven och det tar bara ett varv så är hon i form och så börjar symaskinstraven försvinna och hon börjar få upp sina bogar och röra på frambenen. Sen av med sadeln och på med tömkörningsutrustning och tränade galoppen.

Dessutom hade jag några elever på em på klubben. Det var kul, nu börjar tävlingssäsongen närma sig och det ska bli kul att följa deras tävlingar framöver.

Lorenzos ägare var och hälsade på en sväng och han fick en kram av sin lillmatte, som tyckte att det var kul att träffa honom igen.

Nu ska vi ut och mocka och sen ta en sväng ut med Pandora och Vilja, ikväll är det löshoppning med Andromeda igen.

22 januari

Kategori:

Hinner inte blogga så mycket längre, ledsen. blir kanske bättre tid framöver. Har ridit både Vilja och Pandora en del dagar den här veckan, men både Kenth och Sofia hjälper till att rida Vilja.

Pandora har blivit mitt bekymmer och faktum är att jag börjar bli ganska förtjust i henne och hennes bestämda humör. Igår gick hon super och vi travade bomar och flyttade henna undan för innerskänkeln på volten i båda varven. Jag gör precis som i tömkörningen och tar högervarvet först, för då kan jag ha henna högerställd för hon tycker inte om att jag tar i vänstertygeln från början och när hon har lossnat där så kan jag jobba henne i vänster varv ocks. Med hjälp av bommarna fick jag henne äntligen att jobba i riktig trav och hon är så härlig att sitta på, det är som en fåtölj. Det sa domaren redan på treårstestet att den där hästen måste vara bekväm att rida. Än har vi inte börjat galoppera, men igår kändes det inte som det var så långt borta, men vi ska jobba galoppfattningarna på töm ett tag till. Idag har både Vilja och Pandora fått vila.

En vinterbild på vårt hus.

Snart kommer bloggen att handla om renovering också. Nu planerar vi takbyte och målning. Tror nog att det blir bohusvitt, men jag tycker att det är fint med engelskt rött runt fönster (smalt), vad tycker ni, vilken färg skulle passa?Idag har jag var varit i Färgelanda och tränat 5 ekipage. Det var som att fara igenom ett vinterlandskap när man tog skogsvägarna dit upp, massor med snö. Det är kul att komma dit upp, trevlig miljö och fint ridhus och givetvis spännande och omväxlande hästar och ryttare att jobba med.

17 Januari

Kategori:

Idag var det full fart, vi fick sovmorgon idag också, men efter mockningen for vi till ridhuset med Pandora. Tömkörde först i ca 20 min, ganska mycket galopp på töm, och sen red jag en kvart och då var det travjobb, hon skötte sig exemplariskt, får jag henne bara i riktigt låg form så blir traven bra. På slutet jobbade vi med övergångar mellan skritt och trav.

Sen var vi på kalas hos Fredrik och åt en god pastasallad.

På kvällen hopptränade Sofia och Vilja för Kenth, det gick bra, de var 6 st i gruppen och när jag kom tränade de omhoppning. Vilja är ju inte precis kvick i svängarna, men hoppade fint. De andra satsade för fullt, det var kul att se.

Sist ut var Andromeda, hon hoppade bara några få rundor idag, men var uppe på 1.20, den hästen kan hoppa, och har en superfin trav, med riktigt bra vinkling i bakbenen.

Kolla bilden, hon har bara löshoppat en gång tidigare och hindret är 1.20.Och faktiskt så hann jag städa hela huset också, det var härligt att få det gjort. Vi har köpare på huset i Jämtland och imorgon är det slutbesikting så vi hoppas att det går bra.

Sofia har också varit ute med Diva och galopperat runt på ängen.
Kenth och Erika har varit ute och tömkört Lorenzo.

16 Januari

Kategori:

I morse fick vi lite sovmorgon för Susanne tog morgonfodringen, men var ute i stallet ganska tidigt ändå, när vi hade mockat tog vi en tur i skogen, Kenth fixade Pandora och jag Vilja, sen bytte vi häst och det gick riktigt bra. Pandora har inte haft någon på ryggen på nästan 3 månader och tyckte det var kul att komma ut. Hon skrittade på med stora steg och vi travade bitvis. Försökte hålla henne lugn och det gick riktigt bra. När vi kom tillbaka till stallet var hon svettig fast vi hade tagit det så lugnt.

Efter lunch åkte vi med Andromeda till ridhuset och Sofia satt upp för första gången, det gick bra, Andromeda var lugn och fin.

Sen hade jag träningar hela eftermiddagen.

Pandoras återbesök

Kategori:

Igår kväll var vi på återbesök till Veterinär Anna på Tjörn, direkt när hon såg Pandora, sa hon att hon måste ha gått upp massor i vikt. Det var kul att hon kom ihåg hur tunn hon var över baken.

Vi visade henne i tömkörning, eftersom vi inte har ridit henne ännu. Hon gick bra och lugnade ganska snabbt ner sig, det är stor skillnad på steglängden nu, hon har fått tillbaka sina stora fina gångarter. Sedan röntgades hasleder och knä för vi ville se att det inte var några lösa benbitar. Det var det inte, hon såg jättefin ut i lederna.

Sen var det länden och korsets tur, Anna klev upp på en stor frigolitlåda så hon kom ovanför Pandora och kände om det var någon svikt i länden och hon var så mjuk där nu, förra gången rörde det sig inte överhuvudtaget.

Så Pandora har passerat steg 1, inflammationen är borta och hon ser lugnt och harmonisk ut. Nu ska hon sättas igång i ridningen och se om SI-leden håller för jobb eller om inflammationen kommer tillbaka.

Från början blir det bara tömkörning i kombination med dressyrträning och bomarbet, ingen hoppning på länge, vi ska försöka hålla henne så lugn som möjligt.

10 januari

Kategori:

Tömkörde Andromeda ute efter vägen, det gick inte bra, hon förstår inte alls vad hon ska göra. Trodde att vi skulle kunna gå efter Pandora, men Andro stannade ändå och snurrade runt. Fick henne inte att gå överhuvudtaget. Vi fick ställa in Pandora och så gick Kenth vid huvudet på Andromeda och jag bakom med tömmarna. Får hon bara någon som går bredvid framme vid huvudet så funkar det bra, men hon förstår inte alls varför man envisas med att gå bakom henne, då måste hon snurra runt för att kolla vad vi gör där bakom. Det löser sig nog så småningom.

Pandora tömkörde vi i ridhuset nästan 40 minuter, det gick bra, vi har börjat lägga in lite galoppjobb också, men hon travar i ökad trav tills hon ramlar över i galopp, hoppas att hon ska kunna fatta galopp från ett lugnare tempo. Hon skjuter in vänsterbog och sparar därmed sitt höger bakben, svårt att få henne böjd i vänstersidan.

-9 grader i morse, håller på att vända till lite varmare.

9 Januari

Kategori:

Har lämnat sadeln på omstoppning och beställt ett par tävlingsridstövlar Cavallo Grand Prix, jättefina och sköna, faktiskt på tiden för de ridstövlarna som jag har nu köpte jag i Östersund när jag var strax över 20 år (de är faktiskt 25 år och egentligen bara väl ingångna) de får i fortsättningen vara vardagsridstövlar.

Idag tog jag gamla Torsta sadeln på Vilja och det var första dressyrpasset på 3 veckor, hon gick riktigt bra och framför allt så var hon rak i högergaloppen, inte en halvhov innanför med höger bak. Det blev mest galoppträning idag, för det har inte gått att galoppera så mycket under igångsättningen. Vilja kändes mjuk och fin.

Kentha var ute och gick med Pandora, backträning idag.

Några kort på Pandora under tömkörningen, och hon har säkert gått upp 50 kg och blivit riktigt bred över baken, kul.

Fredag 8 Januari

Kategori:

Tur att jag började jobba tidigt idag, studsade upp 5.30 och jobbade några timmar. Sen ringde några killar och ville gräva upp vår ridbana för att lägga fiberkabel till skolan. Försökte luska ut om det skulle gå att ansluta sig till den sen, skåpet ska stå på vår mark, men de visste inte.

Iallafall ska de gräva på måndag men skulle gå i kanten av ridbanan istället, och så hjälpte de mig med att få ner 5 stolp så vi äntligen kunde stänga en hage till och laga de stolbar som hästarna har tuggat av, så det var väldigt bra. De åkte iväg och hämtade en tjälkrok, som tog sig ner i marken, det är faktiskt ca 30 cm tjäle.

Så jag stängde hagen och släppte ut våra tokiga hästar och de sprang givetvis rakt igenom tråden, så jag fick göra om allt igen, de var ju inte vana vid att hagen var delad. Sen fick jag iallafall på strömmen, men på em när vi var iväg till tandläkaren en timme och kom hem, så stod Pandora lugnt i sin gamla hage och vem vet hur hon har tagit sig dit, för tråden var hel. Grannen var ner och körde in 2 hösilagebalar, en i vardera hagen, men ponnyerna får bara litegrand, de har egen hage nu, men Lorenzo gick emellan hagarna. Pust!

Sen var veterinären hit och vaccinerade Fabiola, Diva och Andromeda, nu får de vara inne för jag har 3 problem på jobbet som jag ska lösa idag, försöker trassla mig igenom alla summeringar i programmet och det blir bättre och bättre.

Det har varit lugnt på bloggandet, men det betyder inte att vi inte har gjort något, vi har gjort en ny hemsida i Joomla för att det ska gå snabbare att uppdatera och förändra. Joomla är väldigt användarvänlig och går snabbt att bygga i när man nu har hyfsat koll på hur det fungerar. Så kolla gärna och tyck till, och tack alla som har skickat bilder till oss, många kan ni hitta på Galleriet.

www.stuterilight.se

Från ett kylslaget Lyse -15 grader idag,.

3 Januari 2010

Kategori:

Sista skälvande dagen innan jobbet börjar imorgon igen, det har varit strålande sol och mellan -10 - -15 grader kallt. Idag tog vi också en härlig tur uppöver backarna mot Stale. Vilja tycker nog att det är skönt att komma ut som omväxling mot ridhuset.

Men ridhuset blev det för både Andromeda som fick löshoppa för första gången och Pandora som jag tömkörde ca 20 minuter på kvällen. Pandora gick super idag också, kunde ligga på volten och trava i lugnt tempo över bommar, hon jobbar riktigt bra med ryggen nu. Hon ser ut att må riktigt bra och är lugn på ögonen och riktigt rund över rygg och bak för en gångs skull. Håller det här i sig så kanske det finns hopp om att hon ska bli frisk.

Här får ni iallafall se Andromeda löshoppa, inte kan man tro att hon är blind på ett öga? Hon fattade väldigt fort vad hon skulle göra.

2 Januari

Kategori:

Hela första dagen på året tillbringade vi med bokföringen, men nu tror det är ok och allt är bokfört, men vi hann inte med några ridturer.

Men idag har vi hunnit med alla. Först en tur med Vilja och Susanne och sen tömkörde vi Pandora i ridjuset och idag gick det super. Vi ska prova ett tag och inte byta varv för ofta och sakta av till skritt innan vi vänder över, för det låser sig precis när vi ska vända ut i nytt varv och hon tror att hon ska gå i samma. Idag var det inget strul alls, hon travade i kort trav och jag kunde gå bakom. Hon fick också trava sakta sakta över bomar.

Sen var det Andromedas tur, vi får ta linan på henne när hon ska in i transporten, men då går hon snällt på. Fast backa vill hon inte göra så vi får fortfarande vända henne när hon ska ut.

Andromeda skötte sig också bra, Kenth longerade henne och vi la ut några bomar som hon gick hoppa över. Från början tyckte hon att det var läskigt men när vi hade ledit henne över några gånger hoppade hon högt över bomen.

Sofia och Erika har väldigt kul med lillpluppen (Lorenzo) idag hade de longerat lite och kört lite "klickerträning" http://sv.wikipedia.org/wiki/Klickertr%C3%A4ning.