Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Summering av 2013

Kategori:

Det har hänt en hel del under 2013 också hos oss
 
På våren föddes 3 föl på Stuteri Light. Varav 2 var våra egna, alla fölningar var utan komplikation, skönt när det är så.
 
Alla våra föl är till salu
 
Spot Light
e.Sir Oldenburg ue Akribori, som vårt dubbeldiplomsto Royal Faith är mamma till. 
En vacker och speciell fölunge med en fläck på magen, en mycket social häst.
Blir nog upp mot 170 cm
 
 
Flash Light
e.Bellagio ue. Figaro R. Föddes natten mot midsommar. Mamma till Flash är ett 4-årigt sto som vi hade för inridning och visade på 3-årstest med mycket bra ridbarhet, så därför lånade vi henne för betäckning.
Vilket resulterade i det här underbara hingstfölet som verkligen rör sig i uppförsbacke.
 
 
Qlever Light
som föddes i Jämtland, vi köpte Briona dräktig, men det var för nära fölning för att transportera hem henne så hon fick föla i Jämtland hos AnnSofie som är en gammal vän till mig och så blev hon betäckt igen med Blue Hors Don Romantic, vi hämtade henne i augusti dräktig och med Qlever vid sidan. 
Även detta ett mycket fint hingstföl som har en mycket bra trav.
 
 


Försäljningar
 
Det har även sålts en del hästar från Stuteri Light
 
Sandro Light fick ny ägare Ida Nicander men står kvar i stallet, jättekul. Ida har påbörjat inridningen av Sandro.
 
Lensky Light såldes till Charlotta i Munkedal.
 
Lady Godiver fick en ny ryttare i Lerum och det har gått jättebra för dem.
 
Vivaladiva fick flytta till Krokom och ska bli framtida ridponny till en liten tjej där.
 
Liibert som såldes till Jeanette i Färgelanda.
 
Palatino Light har flyttat till Kiruna och familjen Tavér och är under inridning nu.
 
Don Dion såldes till Ann Charlotte och har oxå flyttat till Jämtland, men fick först några fina segrar och placeringar i dressyr tillsammans med Kenth.
 
Tack och Lycka till med era nya hästar,
 
 
 
Och så har vi köpt in några hästar till Stuteri Light:
 
Briona (avelsto) e. Briar ue Bellini
 
Nora 1-åring, sto e. Zuidenwind ue Schwadroneur
 
 

Sen har vi tävlat en hel del under 2013
 
Sofia och Credo 
Credo är en Lusitanovalack på 6 år som under året har tagit många placeringar i LB (bästa 71,03%) och debuterat LA:3.(64%)
Credo är lättlärd och ambitiös och rör sig mycket utrycksfullt. 
 
 
Marianne och Vilja
 
Vilja är ett 11-årigt sto som har utbildats av mig sedan jag köpte henne som en grön 5-åring, hon är mycket ambitiös och tycker om att träna, och jag älskar den här hästen.
Vi har under året tävlat Msv A, Prix St George (bästa 66,71%) och Intermediare 1 (bästa 64,03) och i slutet av året debuterat Itermediare 1b.
Vi har under året tränat för Anki Tifelt och Charlotte Haid-Bundesgaard (Dressyrpoolen)
 
Kenth och Andromeda
 
Andromeda har haft ett lugnare år i år, hon har varit stel i kroppen och vi har försökt hitta något fel på henne, hon hade något förhöjda muskelvärden och så var hon lite för tjock. Så nu rids hon varje dag men endast dressyr och börjar bli mjuk och fin igen , så till våren så får hon nog börja hoppa igen, men hon är ju väldigt talangfull gångartsmässigt oxå. 2014 ska hon få komma ut och tävla igen om allt går enligt plan. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Studiofotografering

Kategori:

Är du sugen på studiobilder på din häst? Efter att vi hade upp en häststudio i somras, är det nu dags igen! Sofia har fixat två dagar då det finns chans att ta porträttfoton på din häst, och dig om du vill vara med.

Pris: 300 kr inkl. 2 högupplösta digitala foto.
Därefter 150 kr/bild
Maila sofiaelinab@live.se för mer info och bokning.

Idag hälsar vi JiPe Delizia välkommen till stallet

Kategori:

JiPe Delizia är en maxad C-ponny som ägs av fam Fahlesson och ska tränas och tävlas av Linnea, verkar vara en mycket snäll och trevlig ponny, får återkomma med lite bättre kort när det är dagsljus. 
 
 
 
 
 
Det är så lerigt och regnigt här i Bohuslän den här vintern, vi har problem med hovarna på hästarna, de får hovbölder och strålröta och Nora fick en släng av lymfangit förra veckan.
 
Men vi har stallat in både Fia och Briona och de har fått täcken på sig, så nu håller de sig rena iaf, lika så har Try Me fått täcke och verkar mycket nöjd, Nora har också fått gå ut på lösdriften nu och det är en riktigt bra flock där nu, alla får gå in och lägga sig och alla kommer åt att äta. Nu är det på lösdriften, Try Me, Fiona, Flash Light, Spotlight, Qlever Light och så Nora.
 
Eftersom det blev några kallare dagar så skodde vi Andromeda, Credo och Vilja med sulor och fasta brodd, det gick bra för de andra men Vilja fick en rejäl inflammation i tre ben och hovslagaren fick komma och byta tillbaka till vanliga skor igen och så fick hon en antibiotika kur. Inte kul, men nu verkar det ha gett med sig. Och Vilan hade jag ändå planerat in nu, men allt känns tungt när hästen blir sjuk, orolig dygnet runt. 
 
 
  
Vi har äntligen fått igång pumpen igen i dräneringsbrunnen och det gjorde genast att det blev lite torrare i grushagarna
 
Här är några bilder från stallet
 
Royal Faith dräktig med Canvas plus
 
 
Try Me dräktig med Hip hop
 
 
 
 
 
 

Det är så blött

Kategori:

Det bara regnar och regnar, elen ner till pumpen fungerar inte och hagarna är dränkta, jag har köpt en ny pump men vad hjälper det när det inte finns någon ström.
 
Vi har både Briona och Fia inne nu på nätterna och Spotlight är helt avvand men Briona och Clever skriker åt varandra fortfarande och idag försökte han ta sig in i mammas hage, det är en jobbig period och man tycker synd om de små fölen, men stona behöver kraften och näringen till de kommande fölen.
 
Så ifrån att ha haft ganska tomt i stallet så är det fullt i alla boxar utom 1. Men förhoppningsvis kan stona snart gå ut igen.
 
Nora har aklimatiserat sig och går med Briona och Fia i hage på dagarna, fast hon har fått lymfangit i ena frambenet av någon anledning som jag inte kunde hitta, jag kände igenom benet igår och hittade bara en skorpa, hmm kan det vara den? Vi får ge det några dagar, veterinärerna brukar säga att det brukar gå ner efter 3-4 dagar om man inte behandlar och helst ska de röra på sig.
 
Vilja är tyvärr också svullen i 3 ben efter skoningen, vi har lagt på guldskor med fasta brodd och sulor, ev kan det vara sulorna eller de fasta brodden som ställer till det, det har gått 4 dagar nu och bara blivit värre och värre, svullen i båda fram och ena bakbenet. Idag ska hovslagaren komma och se om vi ska ta av sulorna. Hon är inte hallt men svullnaden går inte ner när jag har ridit henne.
 
Annars har vi en lugnare period och hästarna går men inte i full träning, häromdagen red jag och Sofia ut med Credo och Vilja och de var rejält på tårna båda två, men sen var Vilja fin att rida på banan på slutet,
 
Try me är tvättad och fått ett nytt täcke från Biltema, riktigt bra och billigt dessutom 569 kr kostade det bara. Det känns skönt att få på henne täcke eftersom hon alltid väljer att stå ute i alla väder och sällan går in i ligghallen.
 
Fiona har tagit över ansvaret för alla tre fölen nu när de andra två är avvänjda,
 

Veckan som gått

Kategori:

 
I måndags var Jörgen på Active stable här och hjälpte oss lite vidare i funderingarna, nu har vi fått mer information om hur beståndsdelarna i ett active stable fungerar. Vi fick också lite tips på hur vi kunde tänka annorlunda vid ridhusbygget och ha lägre tak på stalldelen/lösdriften och andra användbara tips.
 
Marken måste hårdprepareras och så ha stationerna en bit i från varandra i en hårdgjord padock av större modell.
 
I en ligghall kan man istället för halm ha en gummimatta, det gör att det blir lätt att hålla rent. Sen kan man istället bygga toaletter åt hästarna ute med halm i, mycket smart eftersom de skiter så fort man lägger in halm. 
 
Höhäckarna som vi tittade på var tidsinställda så man ställde in hur mycket mattid hästarna skulle få för att t.e.x få i sig 11 kg hösilage. 
 
Jag tror mycket på en sån här lösning när man inte måste eller har tid och möjlighet att rida och sköta sin häst varje dag så aktiveras den ändå och mår bra.
 
Stona på lösdriften
 
Sen har vi lite mot vår planering börjat avvänja fölen, Fia var rejält halt igår, så hon fick gå in i box och jag har tvättat och smörjt mugg på henne, tror hon har vrickat sig. Då var det lika bra att Briona också fick gå in i box.
 
Flash Light får gå med Fiona ett tag till han är ju en månad yngre. Fiona har tagit på sig ansvaret om alla fölen.
 
Try Me vågar inte gå in i ligghallen när de andra är där så ikväll när bara Fiona och Fölen var där ledde jag in henne och gav dem hö inne, det blåser ju något förskråckligt, Try Me (Grållan) är gigantisk nu, han har gått upp massor sen hon kom till oss, men så ska ju hon ha föl först också men det är ju minst 4 månader kvar. Igår och förrgår hade jag iallafall in och rengjorde alla stona, spolade benen och borstade, fölen borstar jag ute i lösdriften ibland och de älskar det.
 
Så har jag pysslat lite med Nora också, en vänlig häst, hon går själv i hage nu, lugnast så, men hon får nog gå med hingstfölen sen.
 
På träningsfronten
 
Lite lugnare med ridningen för tillfället, mest för att hinna med lite annat. Men Credo red jag igår med Kandar igen och påbörjade lite bytesträning, planen är att han ska starta MSV C i början av 2014. Åt det ena hållet gjorde han helt ok byte, åt andra var svårare. Jag gjorde så att jag red på en stor 8-volt och bytte när jag hade förvänd galopp, då hade jag gott om tid på mig.
 
Vilja försöker jag tömköra lite mer för att träna Piaffen och få henne att tycka det är kul utan att peta på henne med något spö för det är hon inte så förtjust i.
 
Som tur är rider ju Sofia oftast Credo och så hjälper Linnea oss några gånger i veckan att rida Vilja och Credo och det är toppen.
 
I tisdags var det Kenth och Andromeda som red Anki-träning hon tyckte att A var fint musklad sedan sist och nu är hon ju på bantning så kanske hon börjar slimma till sig.

Credo

Kategori:

Sofia är bortrest så jag får låna den här fina Lusitanon några dagar, Idag tog jag på honom Viljas kandar och det tyckte han om, vilken dröm att rida honom, han blev så mjuk och hängde inte alls fast i högersidan som han kan göra iblan, Övergångarna funkade mycket bra och han bara följde med i alla svängar. Slutorna tycker han är svåra men han kämpade på men tempot i vänsterslutan närmar sig skritt... höger går bättre.
 
Och vilken galopp, man sitter helt still på honom, den är verkligen supermjuk.
 
Fast det blåste storm och plötsligt kom en bit hösilageplast blåsande genom Viljas hage och mot ridbanan, så jag fick kasta mig av och ringa till Kenth som under protester kom ut andra gången för att hämta plastbiten, men jag kan ju inte gärna ta med mig en dödsrädd häst fram till plasten eller... 
 
Nya hästen  Nora fick gå med Sandro idag, trodde han skulle tycka om sin nya kompis men icke, han ville inte ha någon konkurrent om maten så han jagar iväg henne, får se hur det går under dagen annars får vi hitta någon annan lösning för dem, 
 
Nu iväg till klubben för att ha träningar.