Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Carisma Light

Kategori:

Född 2014-05-20
e. Canvas Plus  u. Royal Faith ue Akribori
Carisma är en vecka gammal på bilderna.
 
Det är Anette Essman som har tagit bilderna, tack för dem
 
 
Mamma "Fia"
 
 

Två fölningar i natt

Kategori:

Ja så kom de efterlängtade små, deras morsor hade gått rejält över tiden, tur man har övervakningskamera.
 
Jag var hos frissan hade tid kl 20 och givetvis för lite laddning i telefonen, så precis när hon började föla dog telefonen och där satt jag med slingor i håret... så jag fick inte vara med, men Sofie, Marcus och Kenth hjälpte till med den stora fölungen, en pigg krabat som skulle klättra över sin liggande mamma hela tiden var otroligt pigg.
 
Natasja fick en hingst e. Zaladin - Bellini
 
 
 
Och så bara några timmar senare vid midnatt så börjar plötsligt Try Me och bli orolig i boxen, Sofie och Markus var fortfarande i stallet och vi hade precis gått och lagt oss, när vi såg på kameran att det nog var bäst att springa ut. 
 
Även här var det en stor fölunge och Try Me låg lite dumt mot väggen så vi fick henne att kliva upp och då fölade hon stående. Ett stoföl som förmodligen blir skimmel, hon är mycket ljus runt ögonen. Hon var upp och åt inom en timme men sen dröjde det flera timmar innan efterbörden släppte så vi fick tillbringa många timmar i stallet, vid 4-tiden kunde vi först gå in (fast jag råkade somna en timme när jag skulle in och kolla på datorn hur länge det kunde ta innan efterbörden kom). Och dessutom fick vi till slut ge henne Microlax för att magen skulle komma igång.
 
Try Me och fölunge är e. Hip hop 
 
Så nu är det bara Briona kvar som ska ha föl nästa vecka.
 
 
 
 
 
 

Royal Faith fölade 20 maj

Kategori:

 
Så som vi har väntat på att Natasha ska föla, och så blir det Fia som fölar en vecka före beräknad tid. Vi såg igår att hon hade satt vaxproppar och mjölken som rann ur juvret var alldeles vit, då brukar det bli fölning inom ett dygn.
 
Så kl 23.20 i igår började hon föla och det gick fort, 7 minuter senare var fölungen ute en stor pigg fux som lite senare visade sig vara ett sto. Hon hade rest sig innan Fia och vi fick putta på Fia för att få upp henne. Strax efter kl 24 så hade hon ätit och skitit och vi kunde gå in och lägga oss.
 
Idag har de fått gå ut i hagen.
 
Lite förvånade över färgen eftersom mamma är brun och pappa var skimmel, men hon kanske blir skimmel.
Hon har 3 vita strumpor och bläs, vad ska hon få för namn?
 
 
 
 
 
 
 

Foderstater

Kategori:

Vilja och Credo går sedan några veckor tillbaka på bantning.
 
Vi har lämnat in på Munkedals kvarn och räknat foderstater som utgår ifrån våra hösilage värden.
 
Först mätte vi hästarna runt buken med ett vanligt måttband och räknade ut vad de vägde med hjälp av den här sidan ridsportsförbundets tabell, Dessutom hade vi givetvis en foderanalys på grovfodret.

Vikt på hästarna
Vilja: 610 kg
Credo 610 kg
Andromeda 580 kg
 
Målet skulle vara att på sikt få ner Credo och Vilja till ca 580 kg. Andromeda är lagom i sin vikt.
 
Vilja
innan ändringen:
9 kg hösilage
2 kg Hippo Top Musli
1,2 kg Havre/korn kross blandning
0,5 kg Betfor
Mineraler
 
efter ändringen
11 kg Hösilage
1,8 kg Hippo Alpha
Inga mineraler (balansen var perfekt)
0,5 kg betfor
 
På Vilja fick vi dra ner och byta kraftfoder och höja högivan, så hon är nöjd med att få mer hösilage. 
Hon har även gått ner 4 cm runt magen (ca 10 kg) sedan ändringen för ca 2 veckor sedan, men bäst att hålla koll för det får inte gå för snabbt.
 
Andromeda
Får samma som Vilja, men vi får hålla ögonen på att hon inte går ner ytterligare i vikt, hon är lagom i hullet nu, vi bantade ju ner henne i vintras.
 
Credo
innan ändringen:
9 kg hösilage
1,2 kg Havre/korn kross blandning
0,5 kg Betfor
Mineraler
 
efter ändringen
11 kg Hösilage
0,6 kg Havrekross (2 kraftmått)
0,3 kg soja (4 dl)
mineraler
0,5 kg betfor
 
Credo räknas som lättfödd häst och vi fick dra ner på hans kraftfoder också och höja hösilagegivan, det blir perfekt för Credo älskar hösilaget och slutar inte äta om han har något kvar. Även Credo har gått ner i vikt men vi fick inte hans foderstat förrän i förra veckan, men sen jag bätte honom har han minskat 2 cm.
 
Vi anväder ju också SMHN (slowfeeding nät) nät för att få längre ättid på hästarna, det funkar mycket bra.

Tävling på Åby

Kategori:

Nöjd med våra två skimlar idag, men de var väldigt jobbiga i stallet, trodde Credo skulle klättra över till Vilja, men när han kom ut på banan var han fokuserad och gick på över 69 % i MSV C:1 och en 5:e placering. Han är så lydig och funkar mycket bra på kandaret men jag klantade till det och glömde ryggningen och fick en felridning annars funkade det mesta.

Vilja gnäggade sig igenom hela sitt program men lyckades få en 5:placering på drygt 64 % i Prix st George.

Vilja kändes mycket fin i travprogrammet och skritten men sen var hon lite ojämn i formen i galoppen och fick tydligen en miss i första serien som jag inte kände men alla tre domarna såg det. Men mycket nöjd med en placering i en Nationell Prix st George

Äntligen känns det som jag har börjat kravla mig över placeringslinjen :) två 5:e placeringar idag.

Den här bilden är på Credo från förra helgen när det var Hästens dag på Toric Center. 

 

 

 

1 maj

Kategori:

 
 
Idag fick vi besök av Liz som jag har jobbat ihop med på Volvo, Liz och hennes man Rahul som är från Indien hade aldrig klappat en häst och idag fick de både klappa och rida på Credo som ställde upp som perfekt ridskolehäst.
 
Och så blev det förstås en biltur runt Skalhamn och Lysekil, mycket trevlig eftermiddag.
 
Bilden är tagen av Rahul.
 
Kenth och Andromeda var på "Pay and jump" i Lilla Edet och Andromeda och hade gått nolla i den ena klassen idag. 
 
Sen red jag ut på Vilja på kvällen och det är lite skumt att min pigga nerviga häst plötsligt har blivit lugn ocn nästan seg. Vi har räknat foderstat på Munkedals kvarn i veckan och börjat fasa över henne på den,
11 kg hösilage och 1,8 kg Hippo Alfa per dag. Förut har jag inte kunnat trava henne på vägen hem för att hon har varit för pigg, nu passar jag på att träna passage och piaff på vägen hem får då har hon lagom bjudning. 
Men det är många av hästarna som tränar för mig som är lite trötta nu, skulle gissa att det är värmen som kom så plötsligt som gör det.
 
Vi väntar föl i helgen, men det ser ut som vi får vänta förgäver, ingen av stona verkar färdiga för att föla än.