Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Fredag

Kategori:

Idag var det hemmadag och vi började morgonen med att träna på visning med Romanza och Briona, det gick lite bättre idag än igår, vi har ju inte tränat så överdrivet mycket eftersom Briona är lite svår att fånga.
 
Sen var det att rida 2 hästar Bellisimo har jag ridit med kandar några dagar och nu börjar han kännas riktigt stadig i skolorna, galoppen är ju hans starkaste gångart men vi tränar mycket på avsaktning till skritt eftersom han gärna dyker ner med huvudet där.
 
Vilja skulle jag egentligen bara skritta ut, men så ringde de från Helsingborg precis när jag satt upp på henne, så skrittade på banan tills jag hade pratat färdigt med dem, en kom Carina förbi och då tränade jag lite med Vilja för att få en åsikt om det bara är jag som tycker att hon har fått upp bogarna mer eller om någon mer ser det och Carina tyckte att hon såg mycket luftigare och med energisk ut. Och Carina har ju varit med mig ut på massor av tävlingar så hon om någon borde ju se det. På tisdag börjar träningarna för Anki igen så då blir det lite ordning på träningen igen
 
Carisma
 
 
Veterinären gick igenom status för Carisma och hon hade fortfarande mycket vita blodkroppar kvar, de sa att hon hade 200 miljarder vita blodkroppar när hon spolades första gången och nu var det 20 miljarder, det är ju helt ofattbara siffror för mig men normalläget är 0.
 
Efter många frågor och diskussioner om hon hade chans att bli frisk så kom vi fram till att hon skulle opereras igen idag, varja operation kostar max 15 000 kr och vi är nu uppe över försäkringsvärdet. Så även om man på alla sätt vill få sin häst frisk så måste man väga det mot kostnaden, det är hemskt för man vill ju på alla sätt att ens lilla föl ska klara sig. Vi har nu passerat gränsen för veterinärvården och är över 60 000 kr. Men då har vi gjort 2 operationer och en CT röntgen. 
 
Jag tycker att det är viktigt att vi hästägare vågar diskutera det här med veterinärer och prissättning och våga fråga, när vi fick köra in ett föl akut till Skara och den bara levde ett dygn så kostade det 50 000 kr, så om ni åker till klinik fråga efter priset för det skiljer väldigt mycket mellan veterinärklinikerna och på något sätt så är det tabu att prata om.
 
När klockan blev 19 ikväll blev jag orolig över att inte ha hört något efter operationen så ringde upp djursjukhuset, men då höll de precis på med en annan operation och jag fick reda på att Carisma vaknat och stod i sin box. En stund senare ringde veterinären upp och sa att allt hade gått bra men det var en rejäl infektion igen och de hade spolat rent och allt hade gått bra, nu är det bara att avvakta till på måndag och se om hon har svarat på antibiotikan.
 
Det här var den största, rundaste, starkaste fölungen i hagen och man undrar över hur det kan bli så här drastiskt så snabbt. Vi önskar att vi vinner den här kampen och snart har den här ljuvliga snälla tjejen hemma i hagen igen.
 
 
 
Idag körde vi igång med träningarna på klubben igen och alla hästarna var i fin form trots att det varit sommarledigt och några hade nog vilat sig i form, kul att se alla igen. 
 
 

Kommentarer

  • Tina säger:

    Usch vad ni råkar ut!! Hoppas verkligen att fölet repar sig .. Och att andra lilla fölet vinner fölriks. Kram på er!!!

    2014-09-05 | 22:13:20
  • Annica säger:

    Jättebra att ni tar upp det här med veterinärkostnaderna! Djurägarna måste våga ifrågasätta om det verkligen är värt det, både kostnaden och lidandet för djuret. Och varför är den svenska veterinärvåden den dyraste i Europa >(läste det i något hästmagasin)? Om fler börjar ifrågasätta kostnaderna kanske det också kan bli en ändring där.

    Svar: Ja, det är en viktig fråga, för fösäkringspremierna blir ju också högre beroende på att veterinärkostnaderna är så höga. och de enda som tjänar på att vi är tysta om kostnaderna är veterinärerna. Vi måste våga diskutera och ifrågasätta och det handlar ju inte om att vi inte älskar våra djur . Kul att du läser min blogg.
    Stuteri Light

    2014-09-07 | 19:07:35

Kommentera inlägget här: