Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Dressyrövningar och Utbildningsskalan

Kategori:

Har hittat mycket bra övningar på Hippson och några av mina elever har redan provat på dem men läs gärna in er på detta. Karin Öljemark beskriver "vikthjälperna" på ett nytt enkelt sätt, överkroppen (axlarna) styr framdelen och 
höfterna och sitsen styr bakdelen, då behövs inte starka tygeltag eller skänklar utan man styr hästen med kroppen, läs gärna dessa övningar.
 
 
 
 
 
Dressyrens utbildningsskala är viktigt att förstå och att följa. 
 
 

Takt : Renheten och regelbundenheten i grundgångarterna skritt (4-taktig, liksidig rörelse), trav (2-taktig, diagonal rörelse) galopp (3-taktig, oliksidig rörelse).

Lösgjordhet : Sammanhängande med takten. Lösgjordhet är en förutsättning för det riktiga arbetets kvalitet.

Kontakt: kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun. Agerar förbindelse mellan hästens fram- och bakdel, och hjälper hästen att nå en optimal balans med ryttare. Behåller taktmässigheten i alla gångarter.

Schvung: Först när takt, lösgjordhet och stöd fungerar skall utveckling av schvung ("överföring av bakdelens energiska impulser till hela rörelsen framåt") påbörjas. Vissa hästar har av naturen mer schvung än andra.

Rakriktning: Målet med rakriktningen är en symmetrisk häst, som såväl på rakt som böjt spår spårar, det vill säga går hästen med bakbenen i linje med frambenen. En symmetrisk, liksidig häst, arbetar med samma mängd vikt på båda bakbenen och håller därför en jämn kvalitet på sina rörelser åt vartdera håll.

Samling: Detta avancerade steg är sammanhängande med takt, lösgjordhet, stöd, schvung och rakriktning, och kan ej uppnås utan alla dessa steg. Korrekt samling innebär en förskjutning av tyngdpunkten bakåt, så att hästen bär mer vikt på sin bakdel. Bakdelen sänks genom vinkling av bakben och så att säga sätts dessa djupare in under hästen, vilket gör att framdelen blir bärandes mindre vikt, och genom detta blir högre och lättare.

Dessa steg arbetas med i ordningen: 1. Takt - 3. Kontakt, 2. Lösgjordhet - 5. Rakriktning, 4. Schvung - 6. Samling. Detta kan även delas in i faser: grundläggande fasen 1-3, utveckling av påskjutet 2-5, utveckling av bärigheten 4-6.

När varje av dessa stegs mål är väl uppnådda, så blir summan genomsläpplighet (ridbarhet).

 

 
 

Kommentarer

  • Tina säger:

    Det här borde du lägga ut på fejan!!! Många börjar i andra änden

    2014-01-28 | 12:28:49
  • Eva Taver säger:

    Roligt att läsa och se att det är något som är på gång. Vår tränare Nizar Karanouh från Frankrike tränar oss exakt på detta sätt med axlar, höftrotation och användandet av ländryggen vid drivning för att inte låsa ryggen mm. Allt bygger på att hästen kan ju allt i frihet, det gäller bara för oss ryttare att påverka hästens egna balans på rätt sätt. Vi får jättefina hästar med schvung , bärighet och balans:))

    2014-01-29 | 21:47:47

Kommentera inlägget här: