Stuteri Light

En blogg om livet med hästarna, vardagsslitet, avel, tävlingar.

Dressyrdomarkurs på Vena

Kategori:

Idag var det årlig domarutbildning på Vena, Det är en viktig genomgång för dressyrdomare inför årets tävlingar där vi får information om nyheter och ändringar och även diskutera och praktiska övningar med ekipage som visar vissa rörelser.
 
Det vi domare ska fokusera på 2014 är:
 
  • Form och Tempo
    (för respektive nivå)

  • Bärighet och lätthet
    (utbildningsskalan leder till dettta)

  • Samlingsmöjlighet
    (Aktiv, tillräcklig energi, så småningom mer och mer undersatta bakben o.s.v)

  • Övergångar
    (Tydliga, men ändå mjuka, i balans och form, undersatta bakben m.m)
 
Vi fick information om att det kommer att ske stora ändringar i TR 2015, det ska skrivas om och skrivas med ett modernare språk och annat upplägg, några program är även på förslag att skrivas om och ändras ordning på främst i LC - LB.
 
Sen är det även på förslag att man inte ska få använda kandar i MSV:C utan att man måste kvala med träns till MSV:B och först där skulle man få välja mellan kandar och träns. Det händer mycket spännande på dressyrsidan. Men som sagt endast förslag än så länge.
 
 
På eftermiddagen tränade vi på att döma olika rörelser som var utvalda i förväg, fokus var på Ponny FEI klasserna, tyvärr var det mest storhästar med så de fick kämpa med dessa rörelser.
 
Jag hade 3 ekipage med på detta, mycket kul och de skötte sig utmärkt.
 
Kristel med Erbelina - LC
 
 
 
Erbelina är ju en unghäst 5, men har vart skadad så är utbildad som en 4-åring ungefär, Blev lite spänd i skritten men när hon fick börja trava så blev hon sviktig och jämn i steget, men Kristel har mest ridit lätt på henne så det blev lite annorlunda när hon idag skulle sitta ner. Men de skötte sig utmärkt och Erbelina verkade tycka det var kul att ha 15-20 domare vid kortsidan
 
 
Sofia och Credo LA

 
 
 
 
Credo var så mjuk och fin idag, Men han var mycket stressad att ha uppstallad, det har vi inte gjort förut, han smet t.o.m ut ur boxen när jag fyllde vatten och stod i öppningen, han travade iväg med mig hängande i täcket, vilken syn va, det tog säkert 20 meter innan jag lyckades komma fram och få tag på grimman.
Han var ganska glad när Sofia började rida honom och var så mjuk och fin, gjorde en riktigt bra ökning på slutet och fick 7,5 på den och ni som vet hur svårt Lusitano har för att länga steget förstår detta, hon har lagt ner massor med jobb på att träna det här och 7 på galoppökningen och skänkelvikningarna, men i skänkelvikningen skulle hon tänka på att han skulle leda lite mer med framdelen han var lite för parallell, men fick ändå 7:a, men det blev lite nyttiga diskussioner om detta.
 
 
Sofie och Ayila MSV C
 
 
 
 
 
Sofie var fokuserad idag, men Ayila tyckte det var mycket roligt att byta galopp, men det var ju inte det hon skulle göra nu och det har ju vinterns träning mycket gått ut på. så det är ju det de tränar på så hon tyckte bara hon var duktig,
De gjorde en mycket fin mellantrav och uppställning på medellinjen. Dessutom fick också rida en linje med galopp och överstrykning med båda händerna och Ayla gick fint kvar i tempot och fick riktigt rund fin galopp i den övningen.
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: